1515
Annons

Stockholmsbörsen: Kurserna vänder upp

Efter en initial nedgång hankade sig Stockholmsbörsen upp över nollan på onsdagseftermiddagen. I Europa var det dystrare stämning efter rapportbesvikelser och de fortsatt kärvande skuldförhandlingarna i USA.

"På det sätt som marknaden handlar så förefaller det som om alla är rätt övertygade om att det kommer att bli en överenskommelse innan saker och ting blir otäcka", sade Piet Lammens på KBC Bank till Bloomberg News.

Runt klockan 13.40 var OMXS30 upp 0,3 procent till noteringen 1.081,6. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick till 4,6 miljarder kronor, medan en konsoliderad omsättning, som även inkluderar Chi-X, Bats, Turquoise och Burgundy uppgick till 6,5 miljarder kronor.

Bland bolagen i Stockholm var rapporterande Assa Abloy dagens största glädjeämne.

Efter att ha levererat en rapport som var i linje med förväntningarna lättades investerarna och aktien ökade 5,1 procent till 165:60 kronor. Trots uppgången är aktien fortfarande ned över 12 procent på årsbasis.

Börshumöret tyngdes annars av oron för skuldkriserna i Europa och USA.

I Europa saknas detaljer över hur besluten från det senaste eurotoppmötet ska implementeras och i USA härleds oron till dödläget i förhandlingarna om skuldtaket mellan demokrater och republikaner.

Utöver dagens kursraket Assa Abloy så tillhörde framför allt aktier av mer defensiv karaktär vinnarna Stockholm.

Telia Sonera ökade 1,0 procent till 48:46 kronor, Tele2 steg 1,4 procent till 135:20 kronor och Swedish Match avancerade 1,1 procent till 232:40 kronor.

Bland läkemedelsbolagen lyfte Getinge B 1,7 procent till 179:30 kronor medan Astra Zeneca ökade 0,1 procent till 312:90 kronor. Astra Zeneca släpper sin rapport före Stockholmbörsens öppning torsdag.

I sektorn rusade Meda 6,5 procent till 75:70 kronor efter spekulationer om att amerikanska Valeant skulle vara intresserat av att förvärva bolaget.

Meda har gått ut och dementerat uppgifterna.

Nokia, som inte direkt roat sina aktieägare i år, backade 0,8 procent till 36:49 kronor. Moody's har sänkt bolagets kreditbetyg till Baa2, från A3.

Ericsson B backade 0,7 procent till 81:65 kronor.

Under morgonen har det även rapporterats från Niscayah och Bilia.

Säkerhetsföretaget Niscayah tappade 1,1 procent till 18:00 kronor efter att ha redovisat ett resultat som var sämre än analytikerna väntat sig, enligt SME Direkts sammanställning.

För Bilia rullade det däremot på bättre och aktien steg 4,5 procent till 105:50 kronor efter att bolaget redovisat ett resultat för det andra kvartalet 2011 som var nästan dubbelt så stort som för motsvarande period förra året.

Alltele meddelade att det köper Ventelo Sverige och att betalningen sker genom en emission av 1,5 miljoner egna aktier samt en säljarrevers om nominellt 40 miljoner kronor. Alltele ökade 7,0 procent till 24:60 kronor. Genom förvärvet tillförs Alltele 23.500 företagskunde.

Från USA väntar statistik över order i varaktiga varor i juni och från Federal Reserve väntar Beige Book, som är ett underlag inför nästa Fomc-möte den 9 augusti.

De amerikanska septemberterminerna för Dow Jones, S&P 500 och Nasdaq Composite indikerar en oregelbunden öppning i New York i eftermiddag.

Innehåll från ZipforceAnnons

Zipforces nylanserade elcykelkit får internationell uppmärksamhet

I en värld där allt fler sitter still medan bekväma prylar utvecklas och miljön mår sämre gäller det att tänka smart, hållbart och utanför boxen. Det menar Måns Bengtsson, grundare av Zipforce som snabbt kan förvandla vanliga cyklar till elcyklar.

– Vi har just slagit upp dörrarna för försäljning i Europa och dessutom lanserat den lättaste och det mest prisvärda elcykelkitet på marknaden, säger han.

När elcykeln introducerades på marknaden var succén snabbt ett faktum. Plötsligt kunde de som vanligtvis tog bilen till jobbet antingen cykla hela vägen eller på ett smidigt sätt ta sig till och från kollektivtrafik, och på så sätt bidra till ett minskat trafiktryck i städerna. Att investera i en ny elcykel innebär dock att ens gamla cykel lämnas i förrådet och en ny behöver produceras och transporteras, ofta från ett annat land – något som inte är optimalt för klimatet.

Brinner för återvinning

2020 lanserades den första produkten hos Zipforce, ett bolag som kombinerar smart teknologi med svensk ingenjörskonst och brinner för smart och kreativ återvinning. Det är det enda svenska bolaget som är med på EIT Urban Mobility Program, ett nytt EU-initiativ som satsar på start-ups som bidrar till ett mer hållbart och grönt sätt att transportera sig.

– Vi vill lösa trafik- och transportutmaningarna som finns i världen och samtidigt hjälpa till att reducera människans klimatpåverkan. Många äger redan en cykel i dag – varför behöva köpa en ny? Zipforce ger befintliga cyklar ett nytt liv och att den är portabel, vilket gör att den är smidig, minskar stöldrisken och gör att familjen kan dela.

Lättast på marknaden

Motorn är liten, smart och effektiv och Zipforce har sammanställt ett komplett kit med allt från batteri till pedalsensor för att göra installation och användande enkelt. Nu presenterar de två revolutionerande produkter som bara dagar efter lanseringen fått stor internationell uppmärksamhet: Zipforce Distance och den lättare versionen Zipforce Slim som enbart väger två kilo. 

– Det gör Slim till den lättaste produkten på marknaden. Båda är prisvärda, har tystare motorer och installationen är betydligt enklare då trampsensorn sitter trådlöst på cykelns pedalarm.

I samband med lanseringen har Zipforce slagit upp dörrarna för försäljning i Europa och de har redan siktet inställt på nya marknader.

– Vårt mål är att skapa ett hållbart, prisvärt och kul sätt för cykelanvändare att elektrifiera sin cykel och göra fysisk aktivitet både enklare och roligare, var man än befinner sig. Vi är glada att kunna bidra till att göra världen lite mer bekväm, utan att behöva tumma på faktorer runtomkring.

Läs mer om Zipforce här

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Zipforce och ej en artikel av Dagens industri

Amerikansk ekonomi tar ny form efter klimatpaketet

USA:s president Joe Biden har haft en bra vecka.

Hans enorma klimat- och skattepaket med ekonomiska stimulansåtgärder har klubbats av kongressen efter en skakig resa.

Statsmakten går därmed in och reglerar stora ansvarsområden efter år av fri marknadsstyrning.

USA:s kongress klubbade igenom klimat- och skattepaketet i går kväll.
USA:s kongress klubbade igenom klimat- och skattepaketet i går kväll.Foto:AP

”Valet som vi står inför som amerikaner är om vi ska skydda dem som redan är starka eller hitta mod att skapa en framtid där alla har en möjlighet”, skrev president Biden på Twitter direkt efter omröstningen i representanthuset.

Senaten har tidigare, efter lång kamp och motsättningar även inom Demokraterna röstat igenom den så kallade lagen om minskning av inflationen (Inflation reduction act). 

I korthet går lagen, som Biden skriver under så fort han kan, ut på att investera över 370 miljarder dollar – motsvarande ofantliga 3 700 miljarder kronor – i klimat- och energiprogram.

Dessutom ska högkostnadsskydd för receptutskriven medicin förbättras och stöd för invånare att betala sjukförsäkringar ska öka. Insatser för att minska USA:s statsskuld görs samtidigt.

”I dag vann det amerikanska folket. Särintressen förlorade”, skriver president Joe Biden på Twitter, och tillägger att han ska underteckna lagen nästa vecka, vilket innebär att den träder i kraft.

Insatserna ska bekostas genom minimiskatter för storföretag och skatt på företag som återköper egna aktier. 

Därmed har Bidenregeringen fått igenom flera omfattande reform- och stimulanspaket – bland dem ett omfattande stöd under coronapandemin.

Men ännu mer anmärkningsvärt är att USA:s styre går från en nyliberal ekonomisk modell som har Nobelpristagaren Milton Friedman som grundfilosof, och som omfamnades av både tidigare republikanske presidenten Ronald Reagan och demokraten Bill Clinton.

”Den senaste av flera lagar kommer att få konsekvenser för USA i decennier”, skriver tidningen The New York Times i en analys.

”Genom de två lagar som kongressen beslutat om de senaste veckorna så har den federala regeringen lämnat ett avtryck på stora delar av USA:s ekonomi (inom datorindustrin, energi och hälsa) och därmed begravt idéer i Washington om att marknaden ska lämnas ifred, utan inblandning från regeringen”, skriver finanstidningen Wall Street Journal i sin analys.

Anledningen, enligt den amerikanska finanstidningen, är tydlig: 20 år av ekonomiska kriser, ökande extrempopulism, ekonomisk rivalitet med Kina och farliga klimatförändringar.

”Den marknadsdrivna ekonomin har visat sig vara mycket mer turbulent och ojämn än vad många människor väntade sig för ett kvarts sekel sedan”, skriver Wall Street Journal.

Ledande republikaner röstar emot – och förkastar – den politiska vindkantringen:

”Att höja skatter under en recession är ingen bra idé”, skriver kongressledamoten Jim Jordan direkt efter omröstningen.

Demokraterna är djupt splittrade i hur mycket regeringen ska agera, där vänsterflygeln är besviken på urvattnade insatser.

Men Republikanerna, som är i politisk opposition, letar efter en färdriktning som kan vinna val – och där förre presidenten Donald Trump ifrågasätts av delar av partiet.

Under de 18 månader som Biden suttit som president i Vita huset har han fått igenom ett stöd på 19 000 miljarder kronor under coronapandemin, 10 000 miljarder kronor i infrastruktursatsningar, 2 800 miljarder till datorindustrin samt en lag om skärpta regler för vapeninnehav.

Tillsammans med den senaste lagen har den erfarne, 79-årige politikern Joe Biden redan skapat ett politiskt arv efter sig.

Men hans opinionssiffror är usla: Knappt 37 procent enligt en sammanställning av Real Clear Politics. Och anledningen till de usla förtroendesiffrorna tros vara inflationen.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera