1515

Stockholmsbörsen: Amerikansk skuldkris sänkte kurserna

Stockholmsbörsen handlades runt nollan under dagen men slutade i moll. De stora europeiska börserna noterade något större nedgångar än OMXS30.
Vid stängning var OMXS30 ned 0,7 procent till noteringen 1.1070,5.

"Det är otroligt mycket fokus på makro idag. Skuldiskussioner i USA och vad de för med sig sätter tonen. Vi tror fortfarande att det kommer att höja skuldtaket men det skapar en osäkerhet som kommer att finnas kvar tills en överenskommelse är nådd. Orderingången för varaktiga varor i USA kom också in sämre än väntat. Därtill tittar marknaden på hur spreadarna utvecklas i Europa, italienska och spanska tioårsräntorna går upp kraftigt. De är nästan tillbaka på samma nivåer som vid mötet förra veckan. Jag tror att marknaden prisar in att mötet inte löser några problem", sade Joakim Skoglund, aktiestrateg på Handelsbanken till Nyhetsbyrån Direkt.

Utöver det fortsatta dödläget i förhandlingarna i USA späddes oron på ytterligare av att orderingången på varaktiga varor i USA sjönk 2,1 procent i juni, väntat var en ökning med 0,2 procent.

Därtill steg spanska räntor 5-8 punkter och italienska 10-15 punkter. Spreaden mellan italiensk och tysk tioåring ligger nu på 310 punkter.

Summa summarum blev det ingen munter dag på stockholmsbörsen.

Ett av dagens få glädjeämnen var rapporterande Assa Abloy, som gick mot strömmen och steg 1,3 procent. Bolaget levererade en rapport som var i linje med förväntningarna, vilket lättade investerarna. Trots uppgången är aktien fortfarande ned 15,7 procent på årsbasis.

Även Meda gick starkt och avancerade 6,7 procent till 75:80 kronor efter spekulationer om att amerikanska Valeant skulle vara intresserat av att förvärva bolaget. Meda dementerar dock uppgifterna i ett pressmeddelande.

I samma sektor lyfte även Getinge B 0,8 procent till 175:10 kronor medan Astra Zeneca, som släpper sin rapport klockan 8.00 i morgon, backade 0,3 procent till 311:80 kronor.

Annars var det
överlag dystert.

Bland förlorarna hittades
oljebolagen, där Lundin Petroleum tappade 1,6 procent till 88:30 kronor och Alliance Oil backade 1,8 procent till 110 kronor.
Den indextunga verkstadssektorn visade också röda siffror.SKF var ned 1,7 procent till 167:10 kronor medan Volvo retirerade 1,9 procent till 101:20 kronor.

Säkerhetsföretaget Niscayah som
rapporterade på onsdagen tappade 0,6 procent till 18:10 kronor.

För rapporterande Bilia
rullade det däremot på bättre och aktien ökade 3,0 procent, efter att bolaget redovisat ett resultat för det andra kvartalet som var nästan dubbelt så stort som för motsvarande period i fiol.

Teleoperatören Alltele meddelade
att det köper Ventelo Sverige. Genom förvärvet kommer Alltele att få 23.500 företagskunder. Aktien ökade 5,2 procent till 24:20 kronor.


Innehåll från IntrumAnnons

De vill främja en grönare livsstil genom mindre konsumtion

Intresset för hållbarhet motiverar varannan svensk att begränsa konsumtionen av varor och var femte uppger att de inte får dåligt samvete om de skjuter upp en betalning till ett företag som de uppfattar som oetiskt.

Enligt Intrums senaste undersökning, European Consumer Payment Report 2021, är konsumenter i 24 europeiska länder alltmer oroade och väljer att dra ner på konsumtionen när de går mot en mer hållbar livsstil.

– Svenska konsumenter är bekymrade över klimathotet och med julhandeln inför dörren kan vi se en förändring i konsumtionsmönster. Vår senaste undersökning visar att en allt större andel särskilt hos den yngre generationen, kommer att använda sin konsumentmakt för att välja bort butiker och varumärken som de inte uppfattar som en del av det gröna skiftet, säger Siv Hjellegjerde Martinsen, landschef Intrum i Skandinavien.

Konsumenter anammar ett mer hållbart köpbeteende

Majoriteten av de mer än 24 000 europeiska respondenterna svarade att de handlar mindre än de gjorde före pandemin, för att minska avfallet och leva enklare.

● Sex av tio européer handlar mindre än före pandemin

● Intresset för att minska konsumtionen för att leva mer hållbart är störst bland unga vuxna och kvinnor

● Bland Europas seniorer och föräldrar, som vill föregå med gott exempel för sina barn, svarar två av tre att de i allt högre utsträckning reparerar eller återanvänder saker istället för att köpa nya

… men dyra varor hindrar en mer hållbar livsstil

Ett hinder som stoppar människor från att leva så hållbart som de skulle vilja är att miljövänliga produkter upplevs dyra:

● 54 procent av svenskarna säger att de inte har råd att leva så hållbart som de skulle vilja. Andelen är 58 procent för alla européer

● Nära sju av tio låginkomsttagare i Europa säger att de skulle ha levt mer hållbart om de hade haft råd

Konsumentmakt för att skapa positiv förändring i samhället 

Över hälften av de svenska respondenterna svarar att de inte vill handla från företag som skadar miljön.

Nästan hälften av de tillfrågade säger att de använder sin konsumentmakt för att skapa positiv förändring i samhället. Fyra av tio svenskar mellan 18 och 37 år skulle inte ha dåligt samvete över en sen betalning till ett företag som de uppfattar som oetiskt.

– Bland de yngre är det en dubbelt så stor andel, jämfört med de äldre respondenterna, som håller med om att de inte skulle ha dåligt samvete för en försenad betalning till ett företag som de anser är oetiskt. Här skiljer sig generationerna åt, vilket kan signalera ungas önskan att leva enligt sina värderingar, säger Siv Hjellegjerde Martinsen, landschef Intrum i Skandinavien.

Om European Consumer Payment Report 2021 

The European Consumer Payment Report 2021 bidrar till insikter om europeiska konsumenters vardag, beteenden och förmåga att hantera sin privatekonomi. Rapporten är baserad på en extern undersökning som har utförts av Longitude i 24 europeiska länder. I årets undersökning har totalt 24 012 konsumenter deltagit. Undersökningen genomfördes mellan 21 juli och 26 augusti 2020. 

Rapporten lanseras den 30 november och kan beställas här 

https://www2.intrum.com/l/700283/2021-11-25/j1p54 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Intrum och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?