1515
Annons

Råvaror: Stora lager sänker oljepriset

Priset på råolja fortsatte nedåt på onsdagskvällen efter fortsatt dödläge i förhandlingarna om det amerikanska skuldtaket och oväntat höga lagernivåer av råolja i USA. Även basmetallerna handlades nedåt efter en svag siffra för orderingången för varaktiga varor i USA i juni.

Osäkerheten kring det amerikanska skuldtaket har fått guldpriset att nå nya rekordnivåer. På onsdagskvällen var priset på såväl guld som silver skakigt, men med en nedgång för spotpriset på guld med 7,75 dollar till 1.611,55 dollar per uns vid 18.35-tiden.

Samtidigt hade priset på WTI-olja sjunkit 1,68 dollar till 97,91. Brent-oljan var ned 0,29 dollar till 117,99.

Energidepartementets officiella lagerrapport på onsdagseftermiddagen visade en ökning av råoljelagren med 2,3 miljoner fat under föregående vecka. Bensinlagren ökade med 1,0 miljoner fat och destillaten med 3,4 miljoner fat. Kapacitetsutnyttjandet i de amerikanska raffinaderierna minskade 2,0 procentenheter.

Medianprognosen i Bloomberg News analytikerenkät väntade en minskning av råoljelagren med 2,0 miljoner fat, en ökning av lagren av bensin med 0,4 miljoner fat, medan lagren av destillat väntades ha stigit med 1,6 miljoner fat. Kapacitetsutnyttjandet vid raffinaderierna beräknades ha sjunkit med 0,3 procent.

"Oljan stiger inte längre någonting på dollarns fortsatta svaghet. Brent-oljan handlas fortsatt till 118 dollar per ton och WTI är under 100-strecket. Dessa priser återspeglar oro över att konflikten kring USA:s skuldtak och hotet om bankrutt kan slå mot efterfrågan hos världens största oljekonsument", skrev Commerzbank i ett marknadsbrev.

Guldpriset hämtade styrka från oron kring det amerikanska skuldtaket. Allt fler konstaterar nu också att även om skuldtaket skulle höjas finns den stora statsskulden kvar och hotet om en sänkt kreditbetyg är långt ifrån undanröjt.

Under den tidiga onsdagskvällen backade guldpriset från morgonens nya rekordnivå 1.625,70 dollar per uns. Vid 18.35-tiden var spotpriset på guld ned 7,75 dollar till 1.611,55 dollar per uns.

Spotpriset på silver var samtidigt ned 0,50 dollar till till 40,38 dollar per uns.

De flesta basmetaller backade under onsdagskvällen. Tremånadersterminen för koppar sjönk 62 dollar till 9.758 dollar per ton, trots att strejken vid världens största koppargruva, Escondida i Chile, nu går in på sin sjätte dag. BHP Billiton, som äger gruvan, anser att strejken är illegal och vägrar att förhandla med arbetarna, som i förra veckan gick ut i strejk för bland annat bättre arbetsmiljö och bonusar.

Bland övriga basmetaller steg nickel 230 dollar till 24.330 dollar och tenn ökade med 150 dollar till 28.750 dollar.

Innehåll från SEK Svensk ElstandardAnnons

Bakom kulisserna i det uppkopplade samhället

Thomas Korssell, vd på SEK Svensk Elstandard.
Thomas Korssell, vd på SEK Svensk Elstandard.

Framtidens standardisering stavas elbilar och smarta kläder. Den fossilfria omställningen väntar runt hörnet – och det är standarder som gör den möjlig.

 – Vi kommer prata betydligt mer om standarder i framtiden. Det blir ännu viktigare när vi ska ställa om till solceller, vindkraft och batterier, säger Thomas Korssell, vd på SEK Svensk Elstandard.

Alla kommer i kontakt med standarder – men få vet om det. Idag tar vi knappar, larmsystem, automatiska belysningssystem och självkörande vattenspridare för givet. Enligt Thomas Korssell är det tack vare standarder vi kan göra det.

– Det finns en anledning till att du kan starta din elvisp hemma när du sitter i bilen och ha sockerkakan färdig när du kommer hem, skrattar han.

Ett ännu mer uppkopplat samhälle

Enligt Thomas Korssell behöver inte alla förstå de bakomliggande orsakerna till varför saker fungerar som de gör, eftersom han tror att standarder i framtiden allt mer kommer paketeras som färdiga lösningar.

– Snart kommer fler vara sina egna elproducenter, utan att man för den sakens skull måste vara en expert i frågan. Produkterna och tjänsterna räknar exempelvis ut energianvändning, energislag och vädertecken – för att man enklare ska kunna optimera sin egen energiförbrukning, säger han.

Vidare menar Thomas Korssell att bilpooler och laddstationer i förlängningen är standarder. Likaså smarta klockor och andra ”wearables”. Det finns många faktorer som spelar in för att olika smarta system ska kunna kommunicera med varandra – allt från cybersäkerhet till funktion och design.

– Man kan säga att standarder egentligen är tekniska regler för samverkan – både mellan varandra och i olika system. Men det är nog lite enklare att förklara det som anledningen till att man kan fjärrstyra sitt sockerkaksbak, säger Thomas Korssell.

Läs det senaste från SEK Svensk Elstandard här.  

Högaktuellt engagemang

Även om inte alla behöver förstå de bakomliggande principerna, är det desto viktigare att engagera sig tidigt i standardiseringsarbetet om man arbetar i branschen. För att Sverige ska kunna fortsätta vara ett framgångsrikt innovationsland krävs det att man har koll på omvärlden så att man kan attrahera rätt sorts kompetens.

– Dessutom skapar det förutsättningar för ett stort nätverk, som i sin tur leder till en bättre förståelse för energisituationen i världen.

Nyfiken på att påverka elstandarder? Anmäl dig här.  

Fakta:
SEK Svensk Elstandard är en ideell organisation, utsedd av regeringen att ansvara för all elektroteknisk standardisering i Sverige. SEK är svensk nationalkommitté i IEC och alla svenska företag, myndigheter, organisationer, högskolor och universitet kan delta i standardiseringsarbetet.

Besök SEK Svensk Elstandards hemsida.  

Mer från SEK Svensk Elstandard

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SEK Svensk Elstandard och ej en artikel av Dagens industri

Tog Volvo från kris till stjärnstatus – nu slutar han

När Jan Gurander lämnar posten som vice koncernchef vid årsskiftet förlorar AB Volvos koncernledning en av nyckelpersonerna bakom resan från krisbolag till högpresterare.

Jan Gurander är den andra erfarna lastbilsdirektören som lämnar vd Martin Lundstedts koncernledning på kort tid.

Martin Lundstedt, Volvos vd och Volvos CFO och vice VD Jan Gurander.
Martin Lundstedt, Volvos vd och Volvos CFO och vice VD Jan Gurander.Foto:Joey Abrait

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera