1515

Råvaror: Stora lager sänker oljepriset

Priset på råolja fortsatte nedåt på onsdagskvällen efter fortsatt dödläge i förhandlingarna om det amerikanska skuldtaket och oväntat höga lagernivåer av råolja i USA. Även basmetallerna handlades nedåt efter en svag siffra för orderingången för varaktiga varor i USA i juni.

Osäkerheten kring det amerikanska skuldtaket har fått guldpriset att nå nya rekordnivåer. På onsdagskvällen var priset på såväl guld som silver skakigt, men med en nedgång för spotpriset på guld med 7,75 dollar till 1.611,55 dollar per uns vid 18.35-tiden.

Samtidigt hade priset på WTI-olja sjunkit 1,68 dollar till 97,91. Brent-oljan var ned 0,29 dollar till 117,99.

Energidepartementets officiella lagerrapport på onsdagseftermiddagen visade en ökning av råoljelagren med 2,3 miljoner fat under föregående vecka. Bensinlagren ökade med 1,0 miljoner fat och destillaten med 3,4 miljoner fat. Kapacitetsutnyttjandet i de amerikanska raffinaderierna minskade 2,0 procentenheter.

Medianprognosen i Bloomberg News analytikerenkät väntade en minskning av råoljelagren med 2,0 miljoner fat, en ökning av lagren av bensin med 0,4 miljoner fat, medan lagren av destillat väntades ha stigit med 1,6 miljoner fat. Kapacitetsutnyttjandet vid raffinaderierna beräknades ha sjunkit med 0,3 procent.

"Oljan stiger inte längre någonting på dollarns fortsatta svaghet. Brent-oljan handlas fortsatt till 118 dollar per ton och WTI är under 100-strecket. Dessa priser återspeglar oro över att konflikten kring USA:s skuldtak och hotet om bankrutt kan slå mot efterfrågan hos världens största oljekonsument", skrev Commerzbank i ett marknadsbrev.

Guldpriset hämtade styrka från oron kring det amerikanska skuldtaket. Allt fler konstaterar nu också att även om skuldtaket skulle höjas finns den stora statsskulden kvar och hotet om en sänkt kreditbetyg är långt ifrån undanröjt.

Under den tidiga onsdagskvällen backade guldpriset från morgonens nya rekordnivå 1.625,70 dollar per uns. Vid 18.35-tiden var spotpriset på guld ned 7,75 dollar till 1.611,55 dollar per uns.

Spotpriset på silver var samtidigt ned 0,50 dollar till till 40,38 dollar per uns.

De flesta basmetaller backade under onsdagskvällen. Tremånadersterminen för koppar sjönk 62 dollar till 9.758 dollar per ton, trots att strejken vid världens största koppargruva, Escondida i Chile, nu går in på sin sjätte dag. BHP Billiton, som äger gruvan, anser att strejken är illegal och vägrar att förhandla med arbetarna, som i förra veckan gick ut i strejk för bland annat bättre arbetsmiljö och bonusar.

Bland övriga basmetaller steg nickel 230 dollar till 24.330 dollar och tenn ökade med 150 dollar till 28.750 dollar.


Innehåll från HP DevelopmentAnnons

HPs EliteBook - säkra kontorsdatorer optimerade för distansarbete

Framtidens arbetsplats kommer troligtvis vara en hybrid, en blandning av kontors- och distansarbete. Därför är det viktigt nu att företagen ser till att medarbetarnas datorer är optimerade för att arbeta på distans, för att säkerställa produktiviteten. 

– Det har verkligen blivit en positiv effekt av en mycket jobbig situation, i och med att företagen har sett under det senaste året att det fungerat för medarbetarna att jobba på distans. Vi är övertygade om att framtidens arbetsplats kommer att vara någon form av hybridmiljö, där vi kommer att se att man både jobbar på kontoret och på distans, exempelvis hemma, säger Niclas Oldmark, produktchef på HP Sverige.

Utöver att företagen sett att det går att driva sin verksamhet i full skala på distans finns det fler fördelar. Som exempelvis att medarbetare slipper långa pendlingsresor till jobbet, vissa arbetsuppgifter presteras bättre i lugn miljö och det blir lättare att få ihop livspusslet med minskad stress som följd. 

– Det som är viktigt är att företagen säkrar upp att medarbetarnas datorer verkligen är optimerade för distansarbete, vilket många kanske inte har hunnit under själva pandemin. Med våra enheter i serien HP EliteBook får du datorer som verkligen är optimerade för hög produktivitet, berättar Niclas Oldmark. 

Datorerna i HP EliteBook-serien har hög prestanda, kraftfulla processorer och batterierna kommer med tre års garanti. Där lång batteritid medför att jobbet kan skötas en hel dag även när det inte finns tillgång till el. Då distansarbetsplatser oftast inte är anpassade enbart för arbete, som en kontorsplats är, så går det också att välja starkare ljusstyrka på panelen. Så att den går att använda även vid starkt solljus, precis som en mobiltelefon.

– Våra datorer i HP EliteBook-serien har dessutom avancerade inbyggda konferensverktyg, med strategiskt placerade högtalare och mikrofoner för att skapa en bra ljudbild för alla som deltar i videomötet. Vi har också inbyggd brusreduceringsprogramvara som gör att störande bakgrundsljud reduceras bort, ljudteknik som vi utvecklat ihop med Bang & Olufsen, säger Niclas Oldmark. 

Du kan välja på sex olika formfaktorer i EliteBook-serien, från 13,3 tum till 15,6 tums datorer. Säkerheten är inbyggd så dina medarbetare kan surfa säkert när de är uppkopplade på externa nätverk, datorerna kommer med HP Sure View, ett inbyggt sekretessfilter som skyddar din skärm från nyfikna blickar, och Camera Shutter, kameran har en inbyggd slutare som gör att den kan täckas för med ett knapptryck. Skärmen kan på vissa modeller vridas 360 grader, så att datorn fungerar som en datorplatta. 

– För att säkerställa en lång livslängd har HP EliteBooks hög servicebarhet, och de är lätta att uppgradera, exempelvis om det skulle behövas mer kapacitet. Och skulle någon av dina medarbetare ha en svajig uppkoppling hemma är det enkelt att i efterhand koppla till en 4G modul. Datorerna i EliteBook-serien är verkligen våra mest avancerade, bärbara kontorsdatorer och de går att konfigurera på många olika sätt, avslutar Niclas Oldmark. 

Om HP

HP skapar innovativa lösningar för att förenkla och förbättra för alla, överallt. Produktportföljen består av hårdvara och programvara inom en mängd produktområden som skrivare, datorer, skärmar och 3D-skrivare. Läs mer på www.hp.com.

Läs mer om EliteBooks 

 

Mer från HP Development

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med HP Development och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?