1515

USA-börser: Osäkerhet och rapporter tynger

De amerikanska börserna har inlett tisdagen med lägre kurser och fortsätter därmed på den inslagna banan från måndagen. En hel drös med rapporter har presenterats med blandat utslag på aktiekurserna samtidigt som osäkerheten kring USA:s skuldtak kvarstår.

Dow Jones index var klockan 16.27 ned med 0,7 procent till 12.509. På den bredare marknaden var S&P 500 index ned med 0,4 procent till 1.332 medan Nasdaq Composite index sjönk med 0,2 procent till 2.836.

Omsättningen på NYSE uppgick till 766 miljoner aktier och på Nasdaq till 384 miljoner aktier.

Räntan på den tioåriga obligationen var ned 4 punkter till 2,98 procent samtidigt som trettioårsräntan sjönk 4 punkter till 4,29 procent.

Republikaner och demokrater presenterade på måndagskvällen olika planer för att lösa landets skuldproblem. President Obama varnade samtidigt att budgetunderskottet kan få allvarliga ekonomiska konsekvenser.

"Vi kan inte tillåta att den amerikanska befolkningen drabbas av Washingtons politiska strider", sade presidenten och varnade politikerna för att orsaka en ekonomisk kris som nästan enbart skulle bero på Washington.

Bland rapportbolagen utmärker sig 3M som väger tungt i Dow Jones Index. Konglomeratet bakom varumärken som Post-it-lappar och Scotch-tejp, slog förvisso förväntningarna på den översta raden och prickade dem på nedersta. Men att kostnaderna ökade snabbare än intäkterna i kvartalet fick marknaden att dra öronen åt sig. Aktien, som är den fjärde tyngsta i Dow Jones Industrial Average, var ner 4,1 procent i den tidiga handeln.

Cummins var däremot levererade däremot en positiv överraskning. Motortillverkaren slog förväntningarna med råge i det andra kvartalet när bolaget lade fram ett justerat resultat efter skatt på 2,41 dollar per aktie, väntat var 1,99 enligt Zacks. Försäljningen var även den bättre än väntat och drevs av en stark efterfrågan från både den globala lastvagnsmarknaden och från verksamheter "utanför motorvägen", som gruvor och olja- och gas. Aktien var upp 4,5 procent efter knappt en timmes handel.

Ståltillverkarna US Steel och AK Steel överraskade däremot negativt på nedersta raden i det andra kvartalet. US Steel rapporterade ett resultat på 1,12 dollar per aktie, väntat var 1,26, medan AK Steel gjorde en vinst på 0,30 dollar per aktie, väntat var 0,50. US Steel föll 7,0 procent medan AK Steel handlades ned hela 9,4 procent.

Ford sålde bättre än väntat och slog därtill resultatförväntningarna med en vinst på 0,65 dollar per aktie, väntat var 0,60 dollar. Aktien var marginellt ned med 0,1 procent.

Volvo-konkurrenten Paccar missade resultatförväntningarna trots att försäljningen blev bättre än väntat. Bolaget sänkte även marknadsprognosen för tunga lastbilar i USA och Kanada. Aktien tog stryk med drygt 10 procent.

Broadcom rusade med nära 10 procent. Bolaget som levererar chip till Apples produkter bedömer att försäljningen ökar mer i tredje kvartalet än vad analytikerna väntat sig.

Netflix föll 9,3 procent efter sin delårsrapport som visade på en lägre vinst än väntat samt sämre utsikter för årets försäljning.

S&P/Case-Shillers husprisindex sjönk med 4,5 procent år över år i juni. Jämfört med maj var priserna upp 1,0 procent.

Försäljningen av nya hus i USA sjönk med 1,0 procent till 312.000 enheter i juni. Väntat var en uppgång med 0,3 procent till en nivå på 320.000 enheter.

De amerikanska konsumenternas förtroende för privatekonomin steg till 59,5 i juli, vilket var högre än väntade 56,0.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?