1515

Stockholmsbörsen: Seg start på tisdagen

Efter en trevande inledning vände Stockholmsbörsen ned under nollan på tisdagsförmiddagen. I Europa var utvecklingen avvaktande där de kärvande förhandlingarna kring det amerikanska skuldtaket fortsatta att oroa marknaden.

Runt klockan 10.35 var OMXS30 ned 0,3 procent till noteringen 1.083,4. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick till 1,7 miljarder kronor, medan en konsoliderad omsättning, som även inkluderar Chi-X, Bats, Turquoise och Burgundy uppgick till 2,4 miljarder kronor.

I den beiga handeln i Stockholm var det få bolag som utmärkte sig. Sett till sektorer så utvecklades bankerna bättre än index.

SEB A steg 0,6 procent till 48:56 kronor och Nordea avancerade 0,3 procent till 67:90 kronor.

De resultatlösa förhandlingarna mellan demokrater och republikaner angående det amerikanska skuldtaket var ett orosmoment för marknaderna samtidigt som dagen då tidsfristen löper ut, den 2 augusti, rycker allt närmre.

USA:s president Barack Obama sade att ett misslyckande med att få till stånd en överenskommelse riskerar att tvinga USA till default på en del av sina åtaganden.

Både demokraterna och republikanerna har presenterat egna planer för hur höjningen av skuldtaket ska gå till samt vilka budgetbesparingar som ska göras. Planerna för hur processen ska utföras går isär.

"Demokrater och republikaner är överens om omfattningen av den underskottsminskning vi behöver. Debatten handlar om hur det ska kunna ske", sade Barack Obama.

Stockholmsbörsen hade inte mycket att agera på vad gäller bolagsnyheter.

En av de två bolag som släpper kvartalsrapport på tisdagen är Betsson, som före öppning redovisade ett resultat före skatt på 103 miljoner kronor för det andra kvartalet 2011. Resultatet påverkades negativt med 10,1 miljoner kronor på grund av förvärvskostnader. Justerat för engångskostnaden blev resultatet 8 procent bättre än analytikerna väntat sig, enligt SME Direkt.

Betsson B reagerade positivt efter rapporten och ökade 1,2 procent till 147:75 kronor.

Poolia släpper sin rapport senare under dagen.

Gunnebo har tecknat ett avtal om att sälja verksamheten inom Perimeter Protection, som har en årlig omsättning på cirka 700 miljoner kronor, till Procuritas Capital Investors IV. Gunnebo kvarstår dock som ägare med "en mindre andel och en viss finansiering".

Gunnebo lyfte 3,7 procent till 42:60 kronor.

New Wave B backade 4,3 procent till 40:00 kronor sedan bolaget meddelat att det upptäckt ekonomiska oegentligheter och felaktig redovisning av balansposter i ett av koncernens dotterbolag i Tyskland. Mot denna bakgrund tar bolaget en engångskostnad och bedömer nu att rörelseresultatet för det första halvåret uppgår till cirka 90 miljoner kronor. Rapport för perioden släpps den 12 augusti.

Husqvarna B tappade 1,1 procent till 37:04 kronor. Cheuvreux har sänkt rekommendationen för Husqvarna till outperform, från selected list. Riktkursen sänktes samtidigt med 20 kronor till 45 kronor.

I Asien trotsades snålblåsten från USA och börserna noterade breda uppgångar på tisdagen sedan flertalet företag höjt sina vinstprognoser. Det regionala indexet MSCI Asia Apex 50 avancerade 1,5 procent.

På statistikfronten väntas från USA på eftermiddagen S&P/Case-Shillers husprisindex för maj, försäljningen av nya hem i juni och hushållens konfidensindikator för juli. Bostadsförsäljningen spås ha ökat med 0,3 procent under månaden medan konfidensindikatorn antas ha sjunkit till 56,0 från 58,5 föregående månad.


Innehåll från MicrosoftAnnons

Säkerhet är en ständigt föränderlig måltavla

Säkerhet blir ett allt bredare begrepp och ses idag som ett sätt, metod, process, filosofi och teknik att säkra informationstillgångar mot avsiktlig och oavsiktlig förvanskning och förlust. Preventivt skydd, upptäckt och respons är tillsammans med kunskap och ett bra beslutsstöd och nyckelord för alla som jobbar med informationssäkerhet. 

Varje dag, stjäls eller hålls värdefull information som gisslan vilket får hela verksamheter att stanna upp. Grunden till detta är ofta attacker planterade i både hårdvaru- och programvarusystem som kan accelerera genom olika steg i en leverantörskedja. Attacker som missas på grund av otillräcklig kunskap eller otillräckliga säkerhetsprocesser.

Avgörande med kravställning och kunskap

Leverantörskedjan är en klassisk sårbarhet då företag använder sig av olika typer av tredjepartskomponenter som inte granskats eller att det inte kontrollerats att koden är legitim. Det är heller inte ovanligt att i upphandlingsscenarion missa att ställa relevanta krav på en upphandling.

– Svagheterna kan alltså ligga både i den egna utvecklingen och i upphandling som görs i någon annans regi. Tonvikten ligger i att man inte ska lita på något och verifiera explicit allting. Framförallt ser vi att i en organisation som har supersäkerhet är medarbetarna den känsliga länken och då behövs det en medvetenhet och tydlig process för säkerhet, säger Sandra Elvin, Nationell Säkerhetschef, Microsoft Sverige. 

Preventivt agerande ökar säkerheten

Säkerhet är en ständigt föränderlig måltavla där angriparna är mycket motiverade och ser stora vinster i att lyckas gå förbi företags och organisationers uppsatta säkerhetsmekanismer. Genom att arbeta preventivt och få in intelligens i informationsmiljön så kan verksamheter lära sig att se mönster i hur sårbarheterna nyttjas vilket kan resultera i en säkerhetsincident. Med den förståelsen i realtid kan man agera preventivt och se till att stoppa angreppen tidigt. 

– Baserat på data och insikter kan vi se att vi står inför ett skifte kring hur cyberkriminaliteten agerar och där behöver vi bli mer strukturerade och programmatiska i att identifiera vilka sårbarheter som finns här och nu i vår informationsmiljö, säger Predrag Mitrovic, Teknisk Specialist Säkerhet, Microsoft Sverige. 

Vikten av att ha ett integrerat skydd

Microsoft har byggt en säkerhetsplattform med separata komponenter som alla bygger på hot-information (threat intelligence). Tanken är att säkerheten designas redan i källkoden och där man sedan kan addera ytterligare säkerhetsförmågor på ett enkelt sätt. 

– Oberoende rapporter pekar på vikten av att ha ett integrerat skydd. Det är därför vi satsar så mycket på att ha det integrerade skyddet som är nära produkterna och tjänsterna som man använder sig av och som går att slå av och på för att undvika en konflikt mellan olika programvaror, berättar Sandra Elvin.

Cyberhotet är globalt 

– Det enda sättet att bekämpa det globala cyberhotet är genom samverkan. För global samverkan har vi byggt alliansen Microsoft Intelligent Security Association, ett ekosystem av oberoende säkerhetstjänstleverantörer och programvaruleverantörer som har integrerat sina lösningar för att tillsammans med oss och kunderna gå in och titta på hur man snabbt kan accelerera säkerhetsresan, säger Predrag Mitrovic. 

Om oss

Microsoft investerar årligen 1 miljard dollar i forskning och utveckling av säkra plattformar samt för resurser som möjliggör för varje företag och person att utvecklas och nå längre. Varje månad analyseras insikter från mer än 8 biljoner datapunkter och hindrar många miljarder intrångsförsök av olika slag. Dessa insikter ligger till grund för att skydda människor, enheter, appar och data var de än befinner sig och vilket arbete som utförs. 

Lär dig mer om supply chain attacker på vårt event som du kan registrera dig

 

Mer från Microsoft

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Microsoft och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?