1515
Annons

Stockholmsbörsen: Seg start på tisdagen

Efter en trevande inledning vände Stockholmsbörsen ned under nollan på tisdagsförmiddagen. I Europa var utvecklingen avvaktande där de kärvande förhandlingarna kring det amerikanska skuldtaket fortsatta att oroa marknaden.

Runt klockan 10.35 var OMXS30 ned 0,3 procent till noteringen 1.083,4. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick till 1,7 miljarder kronor, medan en konsoliderad omsättning, som även inkluderar Chi-X, Bats, Turquoise och Burgundy uppgick till 2,4 miljarder kronor.

I den beiga handeln i Stockholm var det få bolag som utmärkte sig. Sett till sektorer så utvecklades bankerna bättre än index.

SEB A steg 0,6 procent till 48:56 kronor och Nordea avancerade 0,3 procent till 67:90 kronor.

De resultatlösa förhandlingarna mellan demokrater och republikaner angående det amerikanska skuldtaket var ett orosmoment för marknaderna samtidigt som dagen då tidsfristen löper ut, den 2 augusti, rycker allt närmre.

USA:s president Barack Obama sade att ett misslyckande med att få till stånd en överenskommelse riskerar att tvinga USA till default på en del av sina åtaganden.

Både demokraterna och republikanerna har presenterat egna planer för hur höjningen av skuldtaket ska gå till samt vilka budgetbesparingar som ska göras. Planerna för hur processen ska utföras går isär.

"Demokrater och republikaner är överens om omfattningen av den underskottsminskning vi behöver. Debatten handlar om hur det ska kunna ske", sade Barack Obama.

Stockholmsbörsen hade inte mycket att agera på vad gäller bolagsnyheter.

En av de två bolag som släpper kvartalsrapport på tisdagen är Betsson, som före öppning redovisade ett resultat före skatt på 103 miljoner kronor för det andra kvartalet 2011. Resultatet påverkades negativt med 10,1 miljoner kronor på grund av förvärvskostnader. Justerat för engångskostnaden blev resultatet 8 procent bättre än analytikerna väntat sig, enligt SME Direkt.

Betsson B reagerade positivt efter rapporten och ökade 1,2 procent till 147:75 kronor.

Poolia släpper sin rapport senare under dagen.

Gunnebo har tecknat ett avtal om att sälja verksamheten inom Perimeter Protection, som har en årlig omsättning på cirka 700 miljoner kronor, till Procuritas Capital Investors IV. Gunnebo kvarstår dock som ägare med "en mindre andel och en viss finansiering".

Gunnebo lyfte 3,7 procent till 42:60 kronor.

New Wave B backade 4,3 procent till 40:00 kronor sedan bolaget meddelat att det upptäckt ekonomiska oegentligheter och felaktig redovisning av balansposter i ett av koncernens dotterbolag i Tyskland. Mot denna bakgrund tar bolaget en engångskostnad och bedömer nu att rörelseresultatet för det första halvåret uppgår till cirka 90 miljoner kronor. Rapport för perioden släpps den 12 augusti.

Husqvarna B tappade 1,1 procent till 37:04 kronor. Cheuvreux har sänkt rekommendationen för Husqvarna till outperform, från selected list. Riktkursen sänktes samtidigt med 20 kronor till 45 kronor.

I Asien trotsades snålblåsten från USA och börserna noterade breda uppgångar på tisdagen sedan flertalet företag höjt sina vinstprognoser. Det regionala indexet MSCI Asia Apex 50 avancerade 1,5 procent.

På statistikfronten väntas från USA på eftermiddagen S&P/Case-Shillers husprisindex för maj, försäljningen av nya hem i juni och hushållens konfidensindikator för juli. Bostadsförsäljningen spås ha ökat med 0,3 procent under månaden medan konfidensindikatorn antas ha sjunkit till 56,0 från 58,5 föregående månad.

Flera partier förtegna om sina aktieinnehav – S avslöjar allt

Socialdemokraterna har en fäbless för mindre fastighetsbolag. Det framkommer i partiets innehavslista som Di fått ta del av. Flera andra riksdagspartier väljer däremot att hemlighålla sina placeringar och investeringspolicys.   

Riksdagsledamöterna behöver redovisa sina aktieinnehav. Men partierna har inga liknande krav på sig.
Riksdagsledamöterna behöver redovisa sina aktieinnehav. Men partierna har inga liknande krav på sig.Foto:Evelina Carborn/Cornelia Jönsson/Jack Mikrut

Av de åtta riksdagspartierna är det enbart Liberalerna och Socialdemokraterna som väljer att vara transparenta med sina aktie- och fondinnehav. Bland de andra partierna svarar Vänsterpartiet att det inte finns några värdepapperstillgångar. Moderaterna, Sverigedemokraterna, Miljöpartiet och Centern medger någon form av aktie- eller fondinnehav utan att specificera var placeringarna gjorts medan Kristdemokraterna säger sig enbart ha ”lågriskplaceringar i räntebärande värdepapper”. 

Michael Arthursson, Centerns partisekreterare och styrelsemedlem i partiets förvaltningsbolag Randello Invest, upplever inga problem med att särskilja politiken från kapitalförvaltningen. 

”Vi har jobbat hårt för att minimera risken för intressekonflikter genom att ha armlängdsavstånd på flera sätt. Vi har ett separat bolag med en särskild styrelse samt ett förvaltningsråd som fattar beslut om alla investeringar. Där sitter ingen som är inblandad i partiverksamheten”, säger han.

Riksdagsledamöter behöver uppge sina innehav, borde inte partierna göra detsamma?
”Man kan alltid fråga sig varför inte den ena ska göra det den andra gör. Under den tiden vi haft förvaltningen har vi inte upplevt några problem med sättet vi hanterar våra tillgångar. Och vi ser ingen anledning att ändra på det”, säger Michael Arthursson.

Medan det finns krav på att partierna ska redovisa sina intäkter behöver de inte redovisa utgifter, tillgångar eller skulder. Något som kritiserades av den europeiska säkerhetsorganisationen OSSE efter riksdagsvalet 2018. 

”Möjligheterna för allmänheten att granska den politiska finansieringen är därmed begränsad och inte i linje med god praxis och rekommendationerna från Europarådets antikorruptionsgrupp”, stod det i organisationens rapport.

Statsvetaren Ann-Kristin Kölln menar också att den stora mängden statliga bidrag som partierna får borde rättfärdiga mer insyn. 

”Om partierna inte är transparenta i den här frågan får befolkningen inte veta hur deras skattepengar egentligen används. De statliga bidragen står för ungefär två tredjedelar av partiernas intäkter, så ett offentliggörande av hur de investerar minskar risken för missbruk av skattepengar”, säger hon. 

Andra argument för mer transparens är att det minimerar risken för att minska potentiella intressekonflikter samt att väljarna får information om olika anknytningar, enligt Ann-Kristin Kölln.

”Om ett parti till exempel äger aktier i Gazprom eller Shell kan det skapas ett intresse att just de företagen ska prestera bra. Det vill nog väljarna veta om”, säger hon.  

Bland partierna som varit öppna med sina placeringar redogör Liberalerna att de har 2,75 miljoner kronor i fonden SEB PB Aktiv 50 samt olika obligationsfonder tillhörande samma bank.  

Enligt en innehavsförteckning från Socialdemokraterna uppgår marknadsvärdet på deras finansiella tillgångar till ungefär 620 miljoner kronor 30 juni. Jämfört med ett halvår innan, då tillgångarna värderades till 690 Mkr enligt årsredovisningen för 2021, har det varit ett tapp på ungefär 11 procent under året. Det innebär att partiet klarat sig bättre än det breda börsindexet OMXSPI som var ned runt 30 procent sex månader in på 2022. 

Regeringspartiets aktieinnehav, som värderas till 250 Mkr, består av flera svenska storbolag som Investor, H&M och Volvo. På listan finns även flera mindre fastighetsaktörer som First North-noterade Solnaberg Property samt Spotlightnoterade Mälaråsen och Backaheden. 

Förutom aktieinnehavet har partiet obligationer till ett värde av 209 Mkr och ett fondinnehav som värderas till 158 Mkr. Enligt partifondens hållbarhetspolicy ska investeringarna göras med hänsyn till mänskliga rättigheter, miljö och klimat, sociala och andra etiska frågor. 

”Det är viktigt att de placeringar som görs också överensstämmer med partiets värdegrund avseende hållbarhetsfrågor i dess vida bemärkelse”, står det i samma dokument.

Moderaterna och Sverigedemokraterna väljer att inte offentliggöra sina investeringspolicyn.

”Ingen av de av partistyrelsen antagna policydokument eller arbetsordningar är allmänna och lämnas därmed inte ut. De är däremot givetvis tillgängliga internt för transparens och granskas av partiets revisorer”, motiverar SD:s pressavdelning.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera