1515

Råvaror: Oljepriset lyfte över 100 dollar

Uppgången i råoljepriset tog ny fart under tisdagskvällen, med WTI-oljan åter över 100 dollar, och basmetallerna stärkte dagens avancemang. Såväl guld som silver stärktes men uppgångarna var sköra.

WTI-oljan visade vid 18.30-tiden en uppgång på 1:25 dollar till 100:45 dollar per fat medan Brent-oljan var upp 0:97 dollar till 118:91.

Bidragande till oljeprisuppgången var dollarns försvagning i spåren av det fortsatta dödläget i USA vad gäller förhandlingarna om att höja skuldtaket

USA:s president Barack Obama varnade på måndagen för allvarliga konsekvenser om inte skuldtaket höjs före deadline den 2 augusti.

"Frågan är negativt laddad men jag anser att vi har en återhållen reaktion på aktie- och oljemarknaderna. Alla är överens om att om det går dåligt så kan det gå riktigt dåligt, så det håller ett nedåttryck på marknaden", sade Anthony Nunan på Mitsubishi i Tokyo till Bloomberg News.

Under kvällen kommer inofficiell lagerstatistik från American Petroleum Institute som föregår den officiella lagerrapporten från det amerikanska energidepartementet på onsdagen. Till den senare statistiken väntar sig analytiker att råoljelagren ska ha sjunkit med 1,8 miljoner fat under föregående vecka.

Bland produkterna väntas bensinlagren ha stigit med 0,1 miljoner fat, medan lagren av destillat väntas ha ökat med 1,6 miljoner fat.

På basmetallmarknaden var det generellt upp. Tremånadersterminen för koppar handlas vid 18.30-tiden 166 dollar upp till 9.821 dollar per ton.

Kopparpriset har stigit för första gången på fem dagar på spekulationer om att en strejk i Chile ska minska utbudet. Strejken vid BHP Billitons Escondida-gruva, världens största, går in på sin femte dag samtidigt som Chiles arbetsmarknadsmyndighet förbereder medlarsamtal mellan facket och företagsledningen. Enligt företaget har strejken, som handlar om bättre bonusar och förmåner, kostat cirka 12.000 ton i förlorad produktion hittills.

"Strejken i Chile har gett stöd för kopparn. Utbudet kommer att bli stramare då efterfrågan i Kina förblivit stabil och lagerminskningen i landet går mot ett slut kommande månader ", sade Ren Gang på Maike Futures till Bloomberg News.

Zink steg 53 dollar till 2.524 och priset på nickel är upp 335 dollar till 24.135 dollar per ton.

Guldpriset hämtade fart i den sena handeln efter att ha planat ut och sjunkit tillbaka något från en ny toppnotering på måndagen. Handeln var dock stökig och omkring klockan 18.30 låg spotpriset på guld på 1.614:35 per uns, upp 0:20 dollar.

Priset på silver vände också upp, spotpriset steg 0:22 dollar under kvällen till 40:58 dollar per uns.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?