1515

USA-börser: Skuldkrisen pressade kurserna

Aktiehandeln på börserna i New York stängde nedåt på måndagen.

Tyngande för placerarnas humör är att förhandlingarna om skuldtaket återigen brutit samman i helgen. Den demokratiske majoritetsledaren i senaten, Harry Reid, presenterade en ny plan med cirka en timme kvar till måndagens stängning. Representanthusets republikanske talman John Boehner väntas presentera ett motförslag efter stängning.

"Det här kan inte hålla på för evigt. Vid någon tidpunkt under de kommande två veckorna kommer vi att få se en betalningsinställelse, en nedgradering eller en uppgörelse", uppger J.P. Morgan Funds strategichef David Kelly i en kommentar till MarketWatch.

Dow Jones index var vid stängning ned med 0,7 procent till 12.693. På den bredare marknaden var S&P 500 index ned med 0,6 procent till 1.337 medan Nasdaq Composite index var ned 0,6 procent till 2.843.

Omsättningen på NYSE uppgick till 3.278 miljoner aktier och på Nasdaq till 1.614 miljoner aktier.

Räntan på den tioåriga obligationen var upp 3 punkter till 3,01 procent samtidigt som trettioårsräntan steg 6 punkter till 4,32 procent.

Senatens demokrater föreslår en budgetplan med 2,7 biljoner dollar i nedskärningar, av vilket 1,2 miljarder dollar godkänts av den republikanske kongressledaren John Boehner. Den nya planen innehåller inte längre några skattehöjningar. Republikanerna skall i helgens förhandlingar ha krävt större besparingar än 2,7 biljoner dollar. Republikanerna skall i förhandlingar ha gått med på vissa delar av den demokratiska planen medan demokraterna avfärdat republikanernas plan.

Det uppgav den amerikanska senatens demokratiske majoritetsledare Harry Reid på måndagen, rapporterar Dow Jones Newswires.

President Barack Obamas administration meddelade senare på måndagskvällen att de stödjer Reids plan och att den utgör "en rimlig kompromiss", rapporterar Dow Jones Newswires. Obama uttalade tidigare på måndagskvällen att han fortsatt motsatte sig en skuldtaksplan med avsaknad av skattehöjningar.

Bland aktierna som ingår i Dow Jones-index tyngde främst Bank of America som föll 1,4 procent och JP Morgan Chase som var ned 1,2 procent. Samtidigt stod Home Depot emot med en uppgång på 0,4 procent.

Kimberly Clark, SCA-konkurrenten med produkter som Kleenex och Huggies, rapporterade ett resultat på 1,18 dollar per aktie för det andra kvartalet, väntat var 1,15 dollar. Försäljningen blev 5,3 miljarder, väntat var 5,1. Bolaget höjde försäljningsprognosen för helåret något men höll vinstprognosen oförändrad. Aktien var ner 2,1 procent.

Blackberry-tillverkaren Research in Motion säger upp ytterligare 2.000 anställda i ett led att skära på kostnaderna. Aktien var ner 4,4 procent.

Netflix förhandlar enligt Bloomberg med Dreamworks Animation, studion bakom succéfilmer som Shrek och Madagaskar, om de exklusiva streamingrättigheterna till Dreamworks filmer. En affär kan bli klar till slutet av veckan. Netflix var upp 1,8 procent.

E-Trade steg med 5,6 procent efter att uppgifter i Wall Street Journal gjort gällande att konkurrenten TD Ameritrade "planerade att diskutera möjligheten" att lägga bud på bolaget.

Dryckes- och konsumentproduktkonglomeratet Pepsico tappar 2,1 procent efter att Goldman Sachs nedgraderat aktien från dess "conviction buy"-lista till en neutral rekommendation. Konkurrenten Coca-Cola faller 0,7 procent.

Konglomeratet General Electric (GE) meddelade att man köper Lighttech, ett bolag som verkar inom LED-belysning. Förvärvspriset meddelas ej. GE var ned 0,4 procent för dagen.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?