1515

Stockholmsbörsen: Osäkerhet kring USA tyngde

Stockholmsbörsen noterade mindre nedgångar i måndagens handelssession. De ledande Europabörserna handlas överlag lägre med press från banksektorn och även USA har inlett handeln fallande.

Dagen var nyhetsfattig med måttliga handelsvolymer och det låsta läget kring USA:s skuldtak höll nere sentimentet.

"Sannolikheten för en teknisk default för amerikanska statsobligationer tidigt i augusti ökar snabbt och en sådan händelse vore traumatisk för marknaderna", kommenterar Lloyds Corporate Market situationen för Dow Jones Newswires.

SIX Generalindex var vid stängning ned 0,4 procent till 330 medan OMXS30-index backade 0,4 procent till 1.086. Omsättningen var 8,9 miljarder kronor.

Det amerikanska representanthusets republikanske talman John Boehner avbröt på fredagen förhandlingarna med den demokratiske presidenten Barack Obama och politikernas oförmåga att hitta en lösning börjar nu på allvar oroa marknaderna. Deadline för att höja taket löper ut den 2 augusti.

Inför morgondagen fokuserar marknaden på Boehners republikanska plan för ett höjt lånetak som väntas presenteras klockan 20.00 på måndagen. Det kan även komma ytterligare utspel från president Obama eller andra demokratiska företrädare.

Bland börsens tungviktare som rörde sig mest på börsen för dagen märktes nedgångar för SSAB, Hexagon och Scania.

Stålbolaget SSAB, som gick starkt på sin rapport i fredags, föll tillbaka med 3,8 procent till 88,90 kronor. Rapporten och kursreaktionen efteråt föranledde Danske Bank att sänka sin rekommendation från köp till behåll och sin riktkurs från 116 till 106 kronor.

Hexagon, som rapporterar i nästa vecka, backade med 1,8 procent till 134 kronor. Inga nyheter noterades för bolaget.

Scanias B-aktie sjönk med 3,1 procent till 127,90 kronor. UBS sänker sin rekommendation till neutral, från tidigare köp och drar ned målkursen från 160 till 135 kronor. Banken är besviken över marginalerna i andra kvartalet. UBS spår ingen vinsttillväxt för Scania förrän 2014. Bank of America-Merrill Lynch upprepar sin neutrala rekommendation men sänker målkursen från 150 till 140 kronor.

Bland tungviktarna som låg på plussidan noterades ABB för en uppgång på 1,3 procent och Lundin Petroleum ökade 1,8 procent.

Omsättningen i den tyska beklädnadshandeln steg med 10 procent under förra veckan, jämfört med samma vecka förra året, enligt Textilwirtschaft. Tyskland är H&M:s viktigaste marknad och står för ungefär 25 procent av bolagets försäljning. H&M-aktien var för dagen upp med 0,2 procent till 217,10 kronor.

Ericsson backade 0,1 procent till 83,40 kronor. Bland dagens analytikerkommentarer noteras att Handelsbanken, JP Morgan och Danske Bank har sänkt sina riktkurser. Pohjola höjer däremot sin rekommendation till köp, från öka.

Analytikerna har uppdaterat sina rekommendationer för Tieto efter fredagens rapport. Deutsche Bank sänkte riktkursen från 11,50 till 10 euro och upprepade rekommendationen sälj. Evli höjde sin rekommendation från minska till öka och skruvade upp riktkursen från 10 till 12 euro. Tieto-aktien tappade 3,0 procent till 95,10 kronor.

Konsultleverantören Ework redovisade ett resultat före skatt på 15 miljoner kronor (10) i det andra kvartalet på en försäljning på 671 miljoner kronor (480). Orderingången ökade med 40 procent till 893 miljoner. Marknaden gillade de siffrorna och höjde aktien med 8,3 procent till 39 kronor.

Inom läkemedelssektorn noteras att sömnmedlet Sublinox har godkänts för försäljning i Kanada. Sublinox kommer att marknadsföras av Medas och Valeants joint venture- bolag, medan Orexo, som utvecklat tabletten, har rätt till royalty på försäljningen. Sublinox, som kallas för Edular i USA, behandlar sömnbesvär med en tablett under tungan. Meda var upp 0,6 procent medan Orexo ökade 1,4 procent.

Moody's sänkte Greklands kreditbetyg från Caa1 till Ca. Sänkningen var inte helt oväntad efter tidigare kommentarer och bör inte innebära en sentimentsförändring, kommenterade Orlando Green, analytiker på Credit Agricole.

Inga större statistiksläpp eller delårsrapporter från större amerikanska bolag var planerade på måndagen.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?