1515

Stockholmsbörsen: Nedgång i lugn handel

Stockholmsbörsen handlades något lägre efter lunchtid på måndagen. Dödläget i de amerikanska förhandlingarna rörande en höjning av skuldtaket sänkte Europabörserna till negativt territorium.

"Det kommer att bli en sista minuten-uppgörelse i den amerikanska skuldkrisen. Att vi inte ser en ännu större försäljning idag indikerar att investerare är villiga att ta lite risk på antagandet att de amerikanska lagstiftarna kommer att finna en lösning", sade Jeremy Batstone Carr, på Charles Stanley & Co i London, till Bloomberg News.

Runt klockan 13.25 var OMXS30 ned 0,3 procent till noteringen 1.087,2. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick till 3,8 miljarder kronor, medan en konsoliderad omsättning, som även inkluderar Chi-X, Bats, Turquoise och Burgundy uppgick till 5,4 miljarder kronor.

Sett till sektorer hade verkstadsbolagen en tung utveckling Stockholm. Där SSAB och Scania, som var stora vinnare i fredags, återfanns i botten av OMXS30.

SSAB A backade 3,7 procent till 89:05 kronor och Scania B sjönk 2,3 procent till 129:00 kronor. Båda bolagens aktier har fått sänkta rekommendationer från analyshus under morgonen.

Det faktum att det fortfarande inte skett några framsteg efter helgens förhandlingar kring en höjning av det amerikanska skuldtaket oroar världens börser. Dagen för deadline, den 2 augusti, närmar sig med stormsteg och parterna är fortfarande långt ifrån att nå en uppgörelse.

På valutamarknaden pressades dollarn av oförmågan att nå en överenskommelse om skuldtaket.

Ett ytterligare orosmoment för marknaden var att Moody's sänkt det grekiska kreditbetyget tre steg till Ca, från Caa1.

På de ledande börserna i Europa föll bankerna i spåren av nedgraderingen. De svenska sektorskollegorna klarade sig dock något bättre.

Nordea backade 0,6 procent till 68:10 kronor, SHB A var ned 0,5 procent till 197:60 kronor och SEB A var ned 0,3 procent till 48:93 kronor. Swedbank agerade kärringen mot strömmen med en uppgång på 0,5 procent till 111:50 kronor.

Bland vinnarna i Stockholm återfanns aktier av mer defensiv karaktär.

Astrazeneca var upp 0,4 procent till 316:30 kronor Getinge B ökade 0,6 procent till 177:50 kronor. Swedish Match steg 1,1 procent till 227:30 kronor.

Fastighetsbolaget Fabege steg 1,6 procent till 62:75 kronor. Goldman Sachs har höjt sin rekommendation av aktien till neutral, från tidigare sälj.

En omskriven aktie bland analyshusen på måndagen var Tieto som fick se rekommendationen både höjas och sänkas från flera olika håll. Tieto backade 0,8 procent till 97:25 kronor.

Måndagens statistikagenda är tunn men senare i veckan är viktiga hållpunkter amerikansk husstatistik, Federal Reserves konjunkturrapport Beige Book, snabbestimatet för inflationen i euroområdet i juli samt det första estimatet för den amerikanska BNP-tillväxten under det andra kvartalet.

De amerikanska septemberterminerna för Dow Jones, S&P 500 och Nasdaq Composite indikerade en negativ öppning i New York i eftermiddag på mellan 0,5 och 0,7 procent.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?