1515

Räntor och valutor: Vidgade EMU-spreadar

Skuldproblematiken i dess europeiska och amerikanska tappning fortsätter att prägla marknaderna i veckans inledande handel, med sämre risksentiment, sjunkande börser och lägre räntor i Europas kärnländer.

  Tyska statsobligationer var vid lunchtid 1-3 punkter ned jämfört med svensk stängning på fredagen, och svenska räntor visade en likartad utveckling. Räntorna i euroområdets periferi stiger överlag, med markerade uppgångar i bland annat Italien och Spanien.

"Den dominerande faktorn är vad som händer i USA. Vi kan i slutändan få ett scenario där de bara sparkar burken framför sig längs vägen och ratinginstituten nedgraderar dem. Detta bör hjälpa tyska obligationer mot spreadarna", sade Charles Diebel på Lloyds Bank Capital Markets till Bloomberg News.

De amerikanska politikerna har trots nya förhandlingar under helgen inte kunnat träffa någon uppgörelse om att höja skuldtaket. Den deadline som satts till den 2 augusti, när USA enligt finansdepartementets beräkningar måste ställa in betalningarna, rycker därmed allt närmare.

Representanthusets republikanske talman John Boehner gjorde i helgen klart att han står fast beslutsam att fortsätta arbeta med sin tvåstegsplan, med en mindre höjning av skuldtaket kombinerat med förnyade budgetförhandlingar längre fram innan skuldtaket då kan höjas ännu en gång.

Samtidigt fortsätter senatens ledande demokrat, Harry Reid, att arbeta för en mer långsiktig lösning, med en större höjning av skuldtaket, så att pengarna i enlighet med president Barack Obamas önskemål räcker över valet 2012. Barack Obama har hotat med veto mot en alltför kortsiktig lösning.

USA-räntorna handlas något högre jämfört med svensk stängning i fredags, med den tioåriga statsobligationen 1 punkt upp på 2,98 procent.

"Det har funnits en viss besvikelse över att de fortfarande inte har nått en överenskommelse och det är skälet till att USA-räntorna är något upp. Reaktionen på marknaden är negativ men ännu är inte någon default inprisad. Marknaden väntar sig fortfarande att en uppgörelse görs i sista minuten", sade Christopher Rieger, räntestrateg på Commerzbank, till Bloomberg News.

På valutamarknaden pressas dollarn av oförmågan att nå en överenskommelse om skuldtaket.

"De som främst gynnas är schweizerfrancen och yenen. Dollarn kan komma att fortsätta att gå sämre eftersom det finns en risk att den finansiella instabiliteten tilltar under veckan och vi kommer närmare deadline", sade Lee Hardman, valutastrateg på UFJ i London, till Bloomberg News.

Schweizerfrancen har stärkts från cirka 0:82 mot dollarn i fredags till 0:806 vid lunchtid på måndagen. Mot euron har dollarn tappat något till 1:437 och mot yenen till 78:20.

En del analytiker uppger för Reuters att dollarn har utrymme att stärkas om USA lägger fram en trovärdig plan för skuldminskning på lång sikt, medan andra varnar för att kraftiga utgiftsminskningar kan slå tillbaka genom att dämpa en redan bräcklig tillväxt i ekonomin.

"Även om de kommer överens om en uppgörelse, så kommer sannolikt stora utgiftsminskningar skada tillväxten och underminera dollarn", sade Masafumi Yamamoto, valutastrateg på Barclays i Tokyo, till Reuters.

Lloyds Bank skrev i en kommentar att sannolikheten för en teknisk default i USA ökar snabbt och att en sådan händelse skulle vara traumatisk för marknaderna, även om det väntas slå hårdare mot risktillgångar än mot USA- obligationer.

"Implementeringsrisker och politisk oenighet i euroområdet är fortfarande den största risken på medellång sikt. Medan en nedgradering för USA eller en teknisk default sannolikt inte skulle innebära en 'Lehman-händelse', så skulle eurons fall göra det", skrev Lloyds.

På måndagen meddelade kreditvärderingsinstitutet Moody's att de sänker Greklands kreditbetyg till Ca, från tidigare Caa1. Nedgraderingen är en följd av det nya räddningspaketet för Grekland som euroländernas enades om i förra veckan och som innebär att privata obligationsinnehavare kommer att få ta förluster vid obligationsbyten, vilket Moody's kommer att definiera som en default. Enligt Moody's möjliggör dock räddningspaketet en "ordnad default" i Grekland.

Kronan har sedan fredagen stärkts 2 öre mot dollarn till 6:34 och handlas i det närmaste oförändrat till 9:12 mot euron.


Innehåll från CatalystOneAnnons

HR-systemet CatalystOne en av nycklarna till Aller medias transformation

Joakim Romanus, Koncerndirektör HR och Kommunikation, Aller media.
Joakim Romanus, Koncerndirektör HR och Kommunikation, Aller media.

De senaste sju åren har Aller media genomgått en omfattande transformation, såväl när det gäller affärsmodellen som tekniken och kulturen. De senaste två åren har de dessutom gjort sina bästa resultat i företagets historia. En del av transformationen för att strukturera HR-arbetet har varit CatalystOne.

– Det finns inga genvägar till att göra en sån här omställning, säger Joakim Romanus, Koncerndirektör HR och Kommunikation, Aller media.

Omorganisationen hos Aller media har inneburit ett enormt arbete där man gjort stora digitala satsningar, bland annat genom nyanställning av ett helt nytt team inom tech. Implementeringen av systemet CatalystOne har varit en viktig faktor för att bli en digitalt mogen arbetsplats och stötta både chefer och medarbetare i deras vardag. Arbetet med att implementera HR-systemet har varit ett riktigt lagarbete där alla medarbetare på HR- och lön har varit inblandade. 

– Vi har anpassat systemet till Aller medias vardag och strukturer. En process där allas våra olika kunskaper var extermt viktig. Vår tillämpning av CatalystOne går hand i hand med utvecklingen av våra chefer i ett långsiktigt ledarskapsprogram och hjälper våra chefer att vara autonoma och hantera sina processer själva. Det hjälper oss också att få en bättre struktur, som tillsammans med datan möjliggör utrymme för dialog och utveckling. Det leder i sin tur till effektivitet och resultat, säger Joakim.

Hög efterfrågan på effektiva och automatiserade processer

CatalystOne är ett HR-system baserat på olika moduler som vida täcker de processer som behövs ur ett modernt HR-perspektiv. Den modulbaserade designen innebär att lösningarna kan uppdateras efter behov, allteftersom organisationen förändras.

– Det som främst efterfrågas idag är effektiva och automatiserade processer som sköter sig själva, och där ligger vi verkligen i framkant. CatalystOne gör i princip allt i kundens HR-värld utom att betala ut löner, säger Rickard Hellner, VP Customer Success på CatalystOne.

En ny kultur

I och med omställningen hos Aller media gjordes stora förändringar för att bygga en ny kultur, präglad av tillit, öppenhet och ett nytt arbetssätt där alla medarbetare har möjlighet att skapa sin optimala vecka med en mix av hemmakontor och arbete från kontoret. 

– Vi kallar vårt nya arbetssätt för life@allermedia och det inrymmer så mycket mer än bara vilken fysisk plats vi ska arbeta ifrån. Självledarskapet kommer att bli extremt viktigt och underlättas av ett stabilt och strukturerat HR-system. Vi har satsat stort på medarbetarkommunikation internt, både för information och transparens men också för att bygga broar i organisationen och skapa en förståelse för att alla medarbetare och deras kompetenser är viktiga kuggar för att nå våra högt satta mål. Det har fungerat bra –  på bara några år har vi gått från -48 i eNPS till, i den senaste mätningen +28, som av mätinstituten räknas som fantastiskt bra. Branschgenomsnittet ligger på -11, säger Joakim.

Mer lätthanterlig HR-process

De senaste åren har Aller media dubblerat kundnöjdheten, attraherat välrenommerade data scientists och framför allt – de har gjort sina bästa resultat i företagets historia. Joakim har dessutom nominerats till årets HR-direktör.

– CatalystOne har hjälpt oss med bättre processer gällande on- och offboarding, är ett smidigt verktyg för att se organisationsscheman och också ändra dessa, och kanske framförallt att samla strukturerad och överskådlig masterdata om medarbetare. Hela vår HR-process har blivit mer lätthanterlig och transparent för både chefer och medarbetare, avslutar han.

Om CatalystOne 

CatalystOne är ett IT-företag med ett brinnande engagemang för människan. Med stöd av sitt HR-system hjälper man företag att öka kvalitet och säkerhet i HR-data och processer samt skapa engagerande och utvecklande arbets-platser med dedikerade medarbetare. CatalystOnes kunder återfinns bland nordiska medelstora och stora företag, med systemanvändare över världens alla kontinenter. CatalystOne har kontor i Stockholm, Oslo, Köpenhamn och Sandefjord samt ett FoU-centrum i Chandigarh, Indien.

Läs mer här

 

Mer från CatalystOne

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med CatalystOne och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?