1515
Annons

Räntor och valutor: Vidgade EMU-spreadar

Skuldproblematiken i dess europeiska och amerikanska tappning fortsätter att prägla marknaderna i veckans inledande handel, med sämre risksentiment, sjunkande börser och lägre räntor i Europas kärnländer.

  Tyska statsobligationer var vid lunchtid 1-3 punkter ned jämfört med svensk stängning på fredagen, och svenska räntor visade en likartad utveckling. Räntorna i euroområdets periferi stiger överlag, med markerade uppgångar i bland annat Italien och Spanien.

"Den dominerande faktorn är vad som händer i USA. Vi kan i slutändan få ett scenario där de bara sparkar burken framför sig längs vägen och ratinginstituten nedgraderar dem. Detta bör hjälpa tyska obligationer mot spreadarna", sade Charles Diebel på Lloyds Bank Capital Markets till Bloomberg News.

De amerikanska politikerna har trots nya förhandlingar under helgen inte kunnat träffa någon uppgörelse om att höja skuldtaket. Den deadline som satts till den 2 augusti, när USA enligt finansdepartementets beräkningar måste ställa in betalningarna, rycker därmed allt närmare.

Representanthusets republikanske talman John Boehner gjorde i helgen klart att han står fast beslutsam att fortsätta arbeta med sin tvåstegsplan, med en mindre höjning av skuldtaket kombinerat med förnyade budgetförhandlingar längre fram innan skuldtaket då kan höjas ännu en gång.

Samtidigt fortsätter senatens ledande demokrat, Harry Reid, att arbeta för en mer långsiktig lösning, med en större höjning av skuldtaket, så att pengarna i enlighet med president Barack Obamas önskemål räcker över valet 2012. Barack Obama har hotat med veto mot en alltför kortsiktig lösning.

USA-räntorna handlas något högre jämfört med svensk stängning i fredags, med den tioåriga statsobligationen 1 punkt upp på 2,98 procent.

"Det har funnits en viss besvikelse över att de fortfarande inte har nått en överenskommelse och det är skälet till att USA-räntorna är något upp. Reaktionen på marknaden är negativ men ännu är inte någon default inprisad. Marknaden väntar sig fortfarande att en uppgörelse görs i sista minuten", sade Christopher Rieger, räntestrateg på Commerzbank, till Bloomberg News.

På valutamarknaden pressas dollarn av oförmågan att nå en överenskommelse om skuldtaket.

"De som främst gynnas är schweizerfrancen och yenen. Dollarn kan komma att fortsätta att gå sämre eftersom det finns en risk att den finansiella instabiliteten tilltar under veckan och vi kommer närmare deadline", sade Lee Hardman, valutastrateg på UFJ i London, till Bloomberg News.

Schweizerfrancen har stärkts från cirka 0:82 mot dollarn i fredags till 0:806 vid lunchtid på måndagen. Mot euron har dollarn tappat något till 1:437 och mot yenen till 78:20.

En del analytiker uppger för Reuters att dollarn har utrymme att stärkas om USA lägger fram en trovärdig plan för skuldminskning på lång sikt, medan andra varnar för att kraftiga utgiftsminskningar kan slå tillbaka genom att dämpa en redan bräcklig tillväxt i ekonomin.

"Även om de kommer överens om en uppgörelse, så kommer sannolikt stora utgiftsminskningar skada tillväxten och underminera dollarn", sade Masafumi Yamamoto, valutastrateg på Barclays i Tokyo, till Reuters.

Lloyds Bank skrev i en kommentar att sannolikheten för en teknisk default i USA ökar snabbt och att en sådan händelse skulle vara traumatisk för marknaderna, även om det väntas slå hårdare mot risktillgångar än mot USA- obligationer.

"Implementeringsrisker och politisk oenighet i euroområdet är fortfarande den största risken på medellång sikt. Medan en nedgradering för USA eller en teknisk default sannolikt inte skulle innebära en 'Lehman-händelse', så skulle eurons fall göra det", skrev Lloyds.

På måndagen meddelade kreditvärderingsinstitutet Moody's att de sänker Greklands kreditbetyg till Ca, från tidigare Caa1. Nedgraderingen är en följd av det nya räddningspaketet för Grekland som euroländernas enades om i förra veckan och som innebär att privata obligationsinnehavare kommer att få ta förluster vid obligationsbyten, vilket Moody's kommer att definiera som en default. Enligt Moody's möjliggör dock räddningspaketet en "ordnad default" i Grekland.

Kronan har sedan fredagen stärkts 2 öre mot dollarn till 6:34 och handlas i det närmaste oförändrat till 9:12 mot euron.

Innehåll från AccountorAnnons

Planering minskar fastighetsägares administration

Fastigheter med många bolag i koncern har ofta kapacitetsutmaningar på våren. Kompetenskraven för att hantera ränteavdragsbegränsningar eller skatteoptimera fastigheterna är höga. Har du haft det tufft i vår, börja planera hösten redan nu.

Anna Rosengren, Senior advisor på Accountor där hon hjälper många fastighetsbolag med ekonomiarbetet, har följande tips för din planering.

– Se över kompetensbehovet för administrationen under året. Utöver det vanliga ekonomiarbetet, planeras förvärv, omstruktureringar eller fusioner? Kartlägg företagets tillgängliga resurser och kompetens. Komplettera dina resurser med experthjälp vid tillfälligt svårare transaktioner. Se över dina ekonomiska flöden. Automatisera de ekonomiska flödena. Säkerställ att företaget gör rätt gällande hanteringen av moms och ränteavdragsbegränsningar, skatteoptimeringen av fastigheterna eller Inkomstskattprocessen. Här kan fastighetsbolaget och koncernen spara mycket pengar, så är du osäker kan det vara kostnadseffektivt att ta hjälp. 

Rätt kompetens för alla tillfällen är en utmaning för många

– Att ha en egen momsspecialist, en skattespecialist och en koncernspecialist går oftast inte att motivera för ett fastighetsbolag. Men vi har det på Accountor. Jag och mina kollegor gör endast detta för olika fastighetsbolag, vi är därmed spetsigare i vår kunskap än personer som är allmänkunniga inom ekonomi. Det är vårt jobb att alltid vara uppdaterade på alla nya regler inom t ex momsområdet och se till att våra kunder använder reglerna på det för dem mest förmånliga sättet, säger Anna. 

Accountor försöker ständigt förändra processerna till det bättre och ligger i framkant gällande automatisering av flöden. De ser till så man arbetar effektivt med sin ekonomi. 

– Många företag tycker att de har en effektiv process och är ganska digitala. Men jag har sett att vi ofta kan göra stor skillnad genom att göra ytterligare effektiviseringar. Många fastighetsbolag är dessutom för små för att ha både de effektivaste processerna och de bästa systemen. När vi samarbetar kan de följa med på våra system och utarbetade processer och får på så sätt en liknande position som större fastighetsbolag. Vi har specialistkompetens och ger gärna råd och stöd till våra kunder i komplexa frågor. Vi är t ex bra som stöd vid förvärv och försäljningsprocesser. Till de fastighetsbolag som haft det svårt att hinna med årshanteringen på våren vill jag avsluta med att säga: Oavsett om det är för ett specifikt tillfälle, eller en större del av arbetet, lämna bort dessa arbetsuppgifter till experter, så kan du ägna er åt annat. 

Läs Accountors information till fastighetsägare här. 

Om Accountor:
Accountor är en av norra Europas största fullservicebyråer inom ekonomi, lön och HR. I Sverige stöttar 300 anställda på 8 orter företag med tjänster som innebär trygghet, avlastning, rådgivning, långsiktighet och tillfälle att utvecklas. Accountor har specialistkompetens inom fastighetsekonomi och hjälper företag till en mer effektiv ekonomi och effektivare processer.

Läs mer om Accountors tjänster här. 

Mer från Accountor

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Accountor och ej en artikel av Dagens industri

”Galen” målmedvetenhet tog henne till framgången

Hennes glasögon tog modevärlden med storm och varumärket har växt med hjälp av kända kunder, konstfull design och hårt jobb. Nu växer nya marknader som Indien och Nigeria. 

”Jag vill göra världen vackrare”, säger Anna-Karin Karlsson.

Anna-Karin Karlsson med några av sina glasögonmodeller.
Anna-Karin Karlsson med några av sina glasögonmodeller.Foto:Cornelia Jönsson

Genom glasögondesignen har Anna-Karin Karlsson fått kanalisera sin kreativitet och byggt upp ett exklusivt varumärke med glasögon som sticker ut – handgjorda, med spektakulär design och i material som titan, guld, pärlor och diamanter.

Bland de kända namn som genom åren burit hennes design finns namn som Beyoncé, Kylie Jenner och Jennifer Lopez.

”Jag försöker att inte göra saker som bara håller en säsong. Jag tänker att man ska ha en optisk garderob som fungerar hela livet. Man investerar i något som är okej idag men också om tio år och bygger på den efter hand.”

 Anna-Karin Karlsson är uppväxt i Västerås. Skapandet har funnits med sedan barndomen.

”Jag målade och ritade jämt, och höll på med musik”, säger hon.

Som nittonåring flyttade hon till London. När hon jobbade som servitris träffade hon på en man vars fru ägde en av världens äldsta optikbutiker och hon började så småningom jobba där.

”Jag designade glasögon, främst till förnäma herrar”, säger Anna-Karin Karlsson.

Tiden gick och till slut blev det dags att återvända till Sverige tillsammans med sin då femåriga son. Då hade hon varit borta ett drygt decennium.

”Jag fick inget jobb och var helt pank. Familjen hade en stuga som stod tom i Dalarna så jag och min son flyttade in där. Jag hade bara tid, men inga pengar.”

”Jag har alltid känt att jag velat göra något stort med mitt liv. Så jag gjorde en plan och bestämde mig för att jag skulle jobba aktivt med att bli en känd glasögondesigner. Jag gick upp klockan 04 varje dag och jobbade till sent, under ett års tid.”

Anna-Karin Karlsson åkte runt till tillverkare och övertalade dem att jobba med henne trots att hon inte hade några pengar. På något sätt fick hon tillslut klart tio prototyper.

”När de kom så sov jag med dem, för jag kände att det här är vår framtid nu. Det är allt jag äger.”

Anna-Karin Karlsson ansökte om att få ställa ut på Paris modevecka året därpå och kom med. Hon blev även nominerad till Guldknappen. Hon flyttade till Stockholm och uppvaktade envist moderedaktörer och skribenter på magasin i både Sverige, Europa och USA.

”Jag var helt galet målmedveten. Jag såg inga hinder, jag bara skulle lyckas!”

 

Anna-Karin Karlssons glasögon blev något nytt i modevärlden, med sin nyskapande, konstfulla design i kombination med exklusiva materialval, något som Di Weekend rapporterade om för några år sedan

”Det är inte så många som kommer in från konsthållet i glasögonvärlden. Jag använde det jag tidigare skapade i form av tavlor eller musik och gjorde glasögon istället.”

Modeveckan i Paris gav Anna-Karin Karlsson hennes första kunder.

”En del partners jobbar jag med än i dag.”

Därefter berättar hon hur hon fortsätta sälja in sina glasögon genom att resa mycket, leta upp rätt butiker, besöka finare varuhus och så småningom byggdes ett nät upp av kunder, agenter och distributörer.

I Sverige har bolaget nu fem anställda.

”Jag försöker delegera bort saker, för jag blir lätt involverad i allt. Men det jag vill är att göra världen vackrare, och då måste jag vara ännu mer i den kreativa processen. Om jag bara sitter och kollar på försäljningssiffror så kommer jag ingen vart. Jag måste in och rota i mig själv.”

I höst väntar en USA-resa med fokus på försäljning och att möta kunder för Anna-Karin Karlsson. Hon ska även delta i Paris modevecka.

Anna-Karin Karlsson äger företaget ensam, men hon har fått en del förfrågningar om att ta in externt kapital via nya delägare.

”Det känns som att jag står vid ett vägskäl och jag måste fundera över vilket håll jag vill gå åt. Är det mer kreativt utrymme jag vill ha? Är det pengar? Jag vet inte riktigt, men jag kanske inte måste bestämma mig exakt nu.”

”Nu känns det jättespännande med de nya marknaderna, Indien och Nigeria är två som växer mycket just nu. Jag har så otroligt spännande och intressanta kunder och ser fram emot att komma ut och träffa dem. Samtidigt vet jag att jag helst behöver vara ensam några veckor när jag skapar nytt, så förhoppningsvis hittar jag plats även för det framöver.”

Och trots alla framgångar med glasögondesignen så betyder det inte att glasögon är det enda hon kan tänka sig i framtiden.

”Det är snyggt och coolt med glasögon, och jag älskar mode. Men det är inte så att utan glasögon så kan jag inte andas, jag är inte riktigt där. Men när jag väl sätter igång så ska det vara den skarpaste, vackraste, bästa kollektionen som finns.”

”Måleriet är något jag vill ägna mer tid åt i framtiden. Vi får se vad som händer.”

 

 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera