1515

Räntor och valutor: Dollarn pressas

De amerikanska politikerna har trots flera försök till förhandlingar under helgen inte kunnat träffa någon uppgörelse om att höja skuldtaket. Den deadline som satts till den 2 augusti, när USA enligt finansdepartementets beräkningar måste ställa in betalningarna, rycker därmed allt närmare.

Den politiska oförmågan att enas om skuldtaket tynger sentimentet på finansmarknaderna. De asiatiska börserna sjönk under natten samtidigt som de amerikanska marknadsräntorna stigit ett par punkter. Europabörserna öppnar ned på måndagen och marknadsräntorna i Europas kärnländer sjunker någon punkt. På valutamarknaden pressas dollarn mot framför allt Schweizerfrancen på den politiska oförmågan att nå en överenskommelse om skuldtaket. Den svenska kronan visar små förändringar mot både dollarn och euron under helgen.

Några minuter efter öppning handlas den svenska tioåriga statsobligationsräntan till 2,81 procent, 2 punkter ned från fredagens stängning. Den tyska tioårsräntan har samtidigt sjunkit 2 punkter till 2,80 procent.

De amerikanska marknadsräntorna stiger samtidigt svagt på det politiska dödläget i skuldtaksfrågan. Vid svensk öppning har den tvååriga statsobligationsräntan stigit 1 punkt till 0,39 procent, från fredagens svenska stängning. Tioårsräntan har samtidigt stigit 1 punkt till 2,98 procent.

Att de amerikanska politikerna förr eller senare kommer att tvingas till en uppgörelse under galgen förefaller att vara den förhärskande uppfattningen på finansmarknaderna, men för varje dag som går utan någon uppgörelse växer oron.

"Med bara dagar kvar till deadline den 2 augusti kommer investerare att allvarligt överväga möjligheten för en default", sade Martin Slaney, chef för global handel vid GFT, till Bloomberg News.

Även om det amerikanska finansdepartementet menar att USA får slut pengar den 2 augusti tror dock flera privata analytiker att pengarna i praktiken kan räcka någon vecka längre än så.

Representanthusets republikanske talman John Boehner gjorde i helgen klart att han står fast beslutsam att fortsätta arbeta med sin tvåstegsplan, med en mindre höjning av skuldtaket kombinerat med förnyade budgetförhandlingar längre fram innan skuldtaket då kan höjas ännu en gång.

Samtidigt fortsätter senatens ledande demokrat, Harry Reid, att arbeta för en mer långsiktig lösning, med en större höjning av skuldtaket, så att pengarna i enlighet med president Barack Obamas önskemål räcker över valet 2012.

USA:s finansminister Timothy Geithner sade i tv- kanalen ABC på söndagen att det inte finns något annat val än att höja skuldtaket och Vita Husets stabschef William Daley varnade för att det kommer att bli "några stressiga dagar" på finansmarknaderna.

Under måndagsmorgonen meddelade kreditvärderingsinstitutet Moody's att de sänker Greklands kreditbetyg till Ca, från tidigare Caa1. Nedgraderingen är en följd av det nya räddningspaketet för Grekland som euroländernas enades om i förra veckan och som innebär att privata obligationsinnehavare kommer att få ta förluster vid obligationsbyten, vilket Moody's kommer att definiera som en default. Enligt Moody's möjliggör dock räddningspaketet en "ordnad default" i Grekland.

På valutamarknaden pressas dollarn av dollarn oförmågan att nå en överenskommelse i de segdragna amerikanska budgetförhandlingarna. Schweizerfranchen stärks i oron samtidigt som dollarn har tappat svagt till 1:435 mot euron från 1:434 vid fredagens svenska stängning. Euron hade initialt stärkts mer mot euron, men förstärkningarna gröptes ur på Moody's besked att de sänker Greklands kreditbetyg.

"Dollarn är ned, schweizerfranchen är den mest uppenbara handeln på besvikelsen. Ett halvdant besked skulle troligen bara göra marknaderna besvikna. De söker efter en lösning som inte bara är kortsiktig utan något långsiktigt och det är vad kreditvärderingsinstituten säger att de vill se", sade Imre Speizer, strateg vid Westpac Banking Corp i Auckland, till Bloomberg News.

Yenen visar små förändringar mot dollarn från fredagen. Japans finansminister Yoshihiko Noda fortsätter att markera mot "ensidiga rörelser" på valutamarknaden och säger att den japanska regeringen noga övervakar situationen och är beredd att vidta "resoluta åtgärder".

"Vid den gemensamma interventionen den 18 mars bedömde vi att valutarörelserna var överdrivna och oordnade. Nu måste vi återigen noga övervaka valutarörelserna", sade han inför det japanska parlamentet på måndagsmorgonen.

Kronan har sedan fredagen stärkts 1 öre mot dollarn till 6:35 och handlas i det närmaste oförändrat till 9:12 mot euron.

Måndagen är helt renons på makrostatistik av större vikt, men senare i veckan kommer en strid ström av svensk makrostatistik, krönt av de snabberäknade BNP-siffrorna för det andra kvartalet, som släpps på fredagen. Analytikerna i SME Direkts enkät räknar med att tillväxten bromsade in till 4,7 procent från 6,4 procent under det första kvartalet, främst till följd av ett mindre lagerbidrag.

Före dess är det såväl handelsbalans, som PPI, och konjunkturbarometrar från Konjunkturinstitutet, där konsumentförtroendet, CCI, väntas sjunka tillbaka till 15,6 i juli från 16,7 i juni enligt SME Direkts enkät. Industrins konfidensindikator väntas ha sjunkit till 8 från 11 och den sammanvägda konjunkturbarometern väntas ha sjunkit till 109,4 från 110,6.

Dessutom redovisas arbetslösheten i juni, där analytikerna tror på en säsongsmässig uppstuds till 8,6 procent från 7,9 procent i maj. Detaljhandeln väntas fortsätta sin kräftgång och öka med ynka 0,3 procent i årstakt i juni, vilket i alla fall är bättre än den oväntade nedgången med 1,1 procent i maj.

Danske Bank skrev i ett marknadsbrev på fredagen att det finns en risk för att veckans flodvåg av svenska data visar på en "tydlig avmattning" i ekonomin

"Riksbankens tillväxtprognoser framstår som för alltför optimistiska i våra ögon. En svagare tillväxt än förväntat borde på sikt innebära en lägre räntebana", skrev Danske Bank.

På den utländska agendan återfinns bland annat en del amerikansk husstatistik, Federal Reserves regionala konjunkturrapport Beige Book, snabbestimatet för inflationen i euroområdet i juli samt det första estimatet för den amerikanska BNP-tillväxten under det andra kvartalet.

Table


Innehåll från CoinSharesAnnons

”Bitcoin har ett betydande socialt värde”

Christopher Bendiksen är forskningschef inom Bitcoin på CoinShares.
Christopher Bendiksen är forskningschef inom Bitcoin på CoinShares.

Intresset för Bitcoin växer, men världens första kända kryptovaluta är mycket mer än en investering. Den menar Christopher Bendiksen, forskningschef inom Bitcoin på CoinShares, som är en finansiell aktör inom kryptovalutor.

– Bitcoin kan hjälpa till att skapa en bättre värld. Den har ett betydande socialt värde och det finns många fall där kryptovalutan har använts för att lyfta fram bland annat frihet och jämställdhet, säger han.

Läs mer om Bitcoins ESG-värde här. 

Kryptovalutaförvaltaren CoinShares, mest känd för sin XBT Provider-linje av börshandlade kryptovalutaprodukter (ETP) som listades på Nasdaq Stockholm 2015, anses i dag vara expert på ämnet. Men det är många som fortfarande har fördomar kring investeringar i kryptovalutor som till exempel Bitcoin. Alex Gladstein, Chief Strategy Officer, på Human Rights Foundation, har en annan syn på saken. 

– Bitcoin är en av de mest kraftfulla investeringar som du kan göra med fokus på humanitära och mänskliga rättigheter. Genom att stödja Bitcoin stödjer du frihet, säger han. 

Alex Gladstein förklarar också att vi som bor i västerländska länder tar vår frihet för given.

– Vi har demokrati, en stabil valuta och jämställdhet i samhället, men många människor runt om i världen har inte sådana privilegier. De lever med korrupta regeringar och diskriminering. 

Investerare måste tänka om

Miljö-, social- och företagsstyrning har blivit en allt viktigare beslutsfaktor för investerare. Det är en utvärdering av ett företags kollektiva samvete kring sociala och miljömässiga faktorer och är mer känd under benämningen; environmental, social and governance, ESG. 

ESG-investeringar har blivit mycket populära den senaste tiden och många har upptäckt de sociala fördelar som Bitcoin kan innebära.

– Tyvärr har mer eller mindre hela diskussionen om ESG och kryptovalutor kretsat kring miljö vilket har gjort att investerare bara får en bråkdel av den nödvändiga analytiska bakgrunden som de behöver för att kunna göra en holistisk ESG-baserad utvärdering, säger Christopher Bendiksen, forskningschef på CoinShares. 

Alex Gladstein är Chief Strategy Officer på Human Rights Foundation.
Alex Gladstein är Chief Strategy Officer på Human Rights Foundation.

Alex Gladstein betonar att investerare måste tänka om när de tittar på Bitcoin utifrån ESG. Det finns flera exempel där Bitcoin har främjat både entreprenörskap och jämställdhet i utvecklingsländer. Ett bra exempel är Roya Mahboob, grundare och vd på Afghan Citadel Software Company, och en av Afghanistan första kvinnliga tech-entreprenörer. 

– Sommaren 2013 betalade hon sina kvinnliga mjukvaruingenjörer i Bitcoin för att stärka deras självförtroende och ge dem en känsla av ekonomisk frihet samt förhindra att pengarna gick till deras manliga familjemedlemmar, säger han. 

Finansierade universitetsstudier

En av kvinnorna valde att sälja sina Bitcoins för att fly till Tyskland. Det hon hade tjänat på 1,5 år är i dag värt ungefär 60 gånger den genomsnittliga årslönen i Afghanistan. 

– Royas syster erbjöd sig också att köpa tillbaka Bitcoins från kvinnorna som ville ha kontanter. Hon tog dessutom sin egen inkomst för att finansiera universitetsstudier på prestigefyllda Cornell i USA, säger Alex Gladstein.

De flesta vet att ESG handlar om hållbarhet, men Christopher Bendiksen på CoinShares påminner om att begreppet är mycket bredare.

– Investerare som vill påverka världen positivt genom investeringar kan inte längre bortse från faktorer som social hållbarhet och bolagsstyrning, säger han och fortsätter:

Den kraft och potential som Bitcoin har för att åstadkomma positiva och sociala förändringar går inte att hitta hos andra investerbara tillgångar. Detta är en anledning för investerare att titta bredare på ESG. 

Läs mer om Bitcoins värde från ett ESG-perspektiv. 

 

 

Mer från CoinShares

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med CoinShares och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?