1515

Stockholmsbörsen: SSAB och Volvo vinnare på rapporter

Kurserna på Stockholmsbörsen fick en stigande start på fredagen med stöd av det nya grekiska stödpaketet och fina kvartalsrapporter från SSAB och Volvo.

SIX Generalindex var klockan 09.50 upp 0,8 procent till 333 medan OMXS30-index ökade 0,7 procent till 1.095. Omsättningen var 2,6 miljarder kronor.

Euroområdets ledare kom sent torsdag kväll fram till ett räddningspaket om 109 miljoner euro för Grekland. I samband med krismötet beslutades att euroländerna ska grunda en valutafond.

Verkstadskoncernen Volvo redovisar ett resultat före skatt på 7.249 miljoner kronor (4.541) för det andra kvartalet 2011. Resultatet före skatt väntades bli 7.098 miljoner. Aktien gick fram 4,8 procent till 106,90 kronor.

"Både Lastbilars och Anläggningsmaskiners resultat var starka. Volvo är en säker tillflyktsort för investerare som vill undvika exponering mot den kollapsande lastbilsmarknaden i Latinamerika", bedömer José Asumendi, analytiker på Royal Bank of Scotland.

Stålbolaget SSAB redovisar ett resultat efter finansnetto på 1.179 miljoner kronor (624) det andra kvartalet 2011. Marknaden räknade med ett resultat efter finansnetto på 898 miljoner. Aktien stärktes 8,1 procent till 93,60 kronor.

"Det är klart mycket starkare än förväntan. De har lyckats bra i kvartalet både i Europa och Americas, som är de två huvudmarknaderna, och överträffar prognoserna rejält", sade en analytiker till Nyhetsbyrån SIX.

IT-konsulten Tieto redovisar ett resultat före skatt på 18 miljoner euro (18) för det andra kvartalet 2011. Analytikerna hade förväntat sig ett resultat före skatt på 22 miljoner. Aktien trycktes ned 0,8 procent till 95,50 kronor.

Gruvbolaget Lundin Mining meddelade att produktionen vid gruvan Neves-Corvo har varit lägre än förväntat under andra kvartalet. Bolaget sänker därför sin produktionsprognos för helåret 2011. Aktien sänktes 7,3 procent till 45,23 kronor.

Teleoperatören Tele2 har ingått ett avtal med de tre största aktieägarna i Network Norway om att köpa 66,65 procent av bolaget. Tele2 avser senare lämna ett erbjudande till samtliga kvarvarande aktieägare i Network Norway på samma ekonomiska villkor, vilket värderar 100 procent av Network Norway till cirka 1.700 miljoner kronor på en skuldfri basis. Aktien tog sig upp 0,9 procent till 131,90 kronor.


Innehåll från EvondosAnnons

Roboten frigör tid – äldre får självständigheten tillbaka

Roboten frigör tid – äldre får självständigheten tillbaka
Roboten frigör tid – äldre får självständigheten tillbaka

Större kontroll över sin egen dag, och mindre tid som går till att vänta – det är bara några av fördelarna för de som har en läkemedelsrobot. I Köping har roboten på kort tid blivit en favorit hos både äldre och vårdpersonal.

En läkemedelsrobot kan låta rätt avancerad, men är egentligen ganska enkel. En rulle med dosförpackad medicin placeras i en maskin som läser av vilken tid och dag läkemedlet ska ges och doserar därefter. Men, robotens betydelse för både användare och vårdpersonal är större än så.

– Ofta är det är flera personer som behöver sin medicin vid samma tid, till exempel klockan åtta på morgonen, eftersom vårdpersonalen inte kan vara hos alla samtidigt blir många sittande och väntar. Med roboten får de äldre tillbaka friheten. Istället för att sitta och vänta på att vårdarna ska komma kan de ta sin medicin i tid och sedan gå vidare med dagen. För vårdarna innebär det mindre stress och mer kvalitetstid vid besöken, säger Nina Clefberg, Leg. Arbetsterapeut i Köpings kommun.

Får känna sig självständig

Att inte behöva vänta på hjälp innebär också mer frihet och en viktig känsla av självständighet för individen. 

– Flera av våra patienter har sagt att de känner sig friare. En dam vill gärna gå en promenad på morgonen. När hon fick en maskin behövde hon inte längre vänta på vårdarna, nu kan hon själv ta medicinen i tid, och sedan gå sin morgontur, säger Nina Clefberg.

Varje läkemedelsrulle räcker i fjorton dagar. För dem som bara har hjälp av hemtjänsten för sina läkemedel innebär det att de nu bara får besök varannan vecka.

– När vi installerar en robot hemma hos en person kommer vi fortfarande dit den första veckan för att kunna svara på frågor och hjälpa till. En man sa ifrån redan efter ett par dagar att nu behöver ni inte komma tillbaka. Han vill kunna sköta sig själv och inte få stöd av vårdpersonal, för honom innebar roboten att han får känna sig självständig, säger Nina Clefberg.

Video: Så används Evondos i vardagen.

Enkel att använda

Roboten är utformad för att vara enkel att använda. När det är tid för personen att ta sin medicin signalerar en röst, som kan ställas in att vara antingen en man eller kvinna. Därefter behöver patienten bara trycka på en stor knapp för att få sin dos. Roboten gör även ett hack i plastförpackningen för att den ska vara lätt att öppna. Om patienten inte tar sin medicin går ett larm till larmcentralen som kontaktar personen för att ta reda på om allt är okej.

– Många tror först att det ska vara väldigt komplicerat och känner att ”jag kan inte teknik”. Men, när de väl har fått använda roboten tycker de oftast att den är väldigt enkel, säger Nina Clefberg.

Köping införde robotarna 2020, under 2021 har antalet maskiner som kommit ut till användare i kommunen fördubblats.

– Robotarna har blivit väldigt väl mottagna av både personal och patienter. Många i personalen vill lära sig hur de fungerar och efter sommaren kommer vi att ha fler utbildningar, säger Nina Clefberg.

Om Evondos:

Evondos tjänst har utformats för att hemvårdspatienter och de vårdorganisationer som bistår dem ska få en säker läkemedelshantering. Tror du att Evondos skulle passa i din kommun? Ta kontakt med Evondos redan i dag. Läs mer på: www.evondos.se.

Mer från Evondos

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Evondos och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?