1515
Annons

Stockholmsbörsen: SSAB och Volvo vinnare på rapporter

Kurserna på Stockholmsbörsen fick en stigande start på fredagen med stöd av det nya grekiska stödpaketet och fina kvartalsrapporter från SSAB och Volvo.

SIX Generalindex var klockan 09.50 upp 0,8 procent till 333 medan OMXS30-index ökade 0,7 procent till 1.095. Omsättningen var 2,6 miljarder kronor.

Euroområdets ledare kom sent torsdag kväll fram till ett räddningspaket om 109 miljoner euro för Grekland. I samband med krismötet beslutades att euroländerna ska grunda en valutafond.

Verkstadskoncernen Volvo redovisar ett resultat före skatt på 7.249 miljoner kronor (4.541) för det andra kvartalet 2011. Resultatet före skatt väntades bli 7.098 miljoner. Aktien gick fram 4,8 procent till 106,90 kronor.

"Både Lastbilars och Anläggningsmaskiners resultat var starka. Volvo är en säker tillflyktsort för investerare som vill undvika exponering mot den kollapsande lastbilsmarknaden i Latinamerika", bedömer José Asumendi, analytiker på Royal Bank of Scotland.

Stålbolaget SSAB redovisar ett resultat efter finansnetto på 1.179 miljoner kronor (624) det andra kvartalet 2011. Marknaden räknade med ett resultat efter finansnetto på 898 miljoner. Aktien stärktes 8,1 procent till 93,60 kronor.

"Det är klart mycket starkare än förväntan. De har lyckats bra i kvartalet både i Europa och Americas, som är de två huvudmarknaderna, och överträffar prognoserna rejält", sade en analytiker till Nyhetsbyrån SIX.

IT-konsulten Tieto redovisar ett resultat före skatt på 18 miljoner euro (18) för det andra kvartalet 2011. Analytikerna hade förväntat sig ett resultat före skatt på 22 miljoner. Aktien trycktes ned 0,8 procent till 95,50 kronor.

Gruvbolaget Lundin Mining meddelade att produktionen vid gruvan Neves-Corvo har varit lägre än förväntat under andra kvartalet. Bolaget sänker därför sin produktionsprognos för helåret 2011. Aktien sänktes 7,3 procent till 45,23 kronor.

Teleoperatören Tele2 har ingått ett avtal med de tre största aktieägarna i Network Norway om att köpa 66,65 procent av bolaget. Tele2 avser senare lämna ett erbjudande till samtliga kvarvarande aktieägare i Network Norway på samma ekonomiska villkor, vilket värderar 100 procent av Network Norway till cirka 1.700 miljoner kronor på en skuldfri basis. Aktien tog sig upp 0,9 procent till 131,90 kronor.

Rimlig uppstuds efter orimligt ras

Fastighetsbolagen har bjudit på en kraftig comeback på Stockholmsbörsen den senaste tiden. Det är fullt rimligt med tanke på det första halvårets överdrivna kurspress. 

Nu är två faktorer avgörande för om revanschen fortsätter i höst.

Castellum, Balder och SBB är upp över 30 procent på en månad. På bilden bolagens vd:ar Rutger Arnhult, Erik Selin och Ilija Batljan.
Castellum, Balder och SBB är upp över 30 procent på en månad. På bilden bolagens vd:ar Rutger Arnhult, Erik Selin och Ilija Batljan.Foto:Di

I börskraschen under första halvåret i år var fastighetssektorn den stora förloraren. En toxisk blandning av obligationsräntor som rusade parallellt med oro för lågkonjunktur skickade ned fastighetsindex med hela 48 procent under första halvåret. 

Mycket av nedgången berodde dock på att fastighetsaktierna var övervärderade vid årsskiftet. Fastighetsindex gick upp 54 procent under fjolåret, långt mer än vinsterna och substansvärdena. I november uppmärksammande Di till exempel att den genomsnittliga värderingen mot eget kapital var den högsta på minst 30 år i sektorn

Efterfrågan på fastigheter var enorm och många av de stora fastighetsbolagen passade på att ge ut obligationer till hugade investerare till allt lägre räntor. Men det här var en locksång som slog tillbaka. Fastighetsbolagens ledningar verkar ha glömt bort att likviditeten är dålig i obligationerna och internationella ränteförvaltare, samt en del inhemska, har dålig koll på svenska fastigheter. 

I marknadsoron första halvåret dumpade de snabbt fastighetsobligationer med rusande räntor som följd – papper de köpt bara något år tidigare på en bråkdel av dessa räntor. Så agerar tjänstemän snarare än investerare. 

Aktiemarknaden, som uppenbarligen har problem att prissätta fastighetsaktier, såg risk för att bolagen inte skulle kunna finansiera sig på räntor som låg under avkastningen i bestånden – det värsta som kan hända ett fastighetsbolag. Kurserna föll nästan lodrätt. SBB, som till stor del finansierat sig via obligationsmarknaden, tappade till exempel snabbt två tredjedelar av sitt värde. Stabila bolag som Balder och Castellum, som också har en stor del av finansieringen mot obligationer, halverades. 

Ledningarna i flera av fastighetsbolagen har tagit orimligt mycket risk med aktieägarnas pengar de senaste åren när de gjorde sig beroende av en nyckfull obligationsmarknad med dålig likviditet. Det i sin tur har skapat oförtjänt mycket onödig volatilitet i aktierna och förhoppningsvis har de lärt sig läxan och ökar andelen finansiering framöver där ”investerare” inte kan handla med lånen varje dag. 

Även om osäkerheten finns kvar kring hur ränteuppgången slår mot vinster och substansvärden blev fastighetsaktierna orimligt lågt värderade i förhållande till intjäning och substansvärde under våren. Vid halvårsskiftet var medianrabatten mot de långsiktiga substansvärdena i sektorn till exempel nästan 40 procent. Halvårsrapporterna var överlag starka där ledningarna, förvisso som vanligt, inte såg aktiemarknadens risker utanplanerade för framtiden. 

Sedan halvårsskiftet har fastighetsindex stärkts med 28 procent. Flera aktier som SBB, Balder och Castellum är upp över 30 procent på en månad. Lika mycket som fastighetsrallyt förra året var en överreaktion åt det positiva hållet, var raset det första halvåret en överreaktion åt det negativa när fjolårets eufori snabbt förbyttes till skräck. Fastigheter är i grunden en lågrisktillgång men på börsen förvandlades de till högriskaktier. Uppstället den senaste månaden har varit fullt rimligt. Hur utvecklingen fortsätter nu beror på räntan och konjunkturen i höst.

Detta är en artikel från Di:s analysredaktion. Dagens industris journalister måste rapportera privata aktieinköp till ansvarig utgivare, och innehavet får säljas tidigast efter en månad.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera