1515

Råvaror: Oljepriset stiger på USA-optimism

Oljan stärktes under fredagsmorgonen efter att marknaden reagerat positivt på signaler om att steg tagits för att hantera skuldkriserna i Europa och USA.

Marknadens vilja att åter öka riskexponeringen något pressade samtidigt tillbaka guldet, även om prisrörelserna var förhållandevis begränsade.

Strax före klockan 9.30 visade spotpriset på guld en nedgång på 2:60 dollar till 1.588:10, en nedgång som motsvarar 0,2 procent.

Mer konjunkturkänsliga råvaror gynnades samtidigt av beskeden från EU-toppmötet på torsdagen. En del av reaktionen kom dock redan under torsdagen efter att uppgifter om överenskommelserna läckt ut via Reuters.

Förhoppningar om att den amerikanske presidenten Barack Obama kommer att godkänna och få igenom en höjning av skuldtaket före deadline den 2 augusti bidrog också till att locka in köpare på råvarumarknaden, skriver Bloomberg News på fredagsmorgonen.

"Det finns en lättnad med anledning av de steg som tas i skuldfrågorna och aktiemarknaden visar en känsla av välbefinnande som bidrar till att dra upp oljepriset", säger Jonathan Barratt, chef för Commodity Broking Services i Sydney, i en kommentar till Bloomberg News.

Hans prognos är ett snittpris för WIT-oljan på 100 dollar per fat och trenden under morgonen gjorde att WTI i första termin närmade sig denna nivå. Något före klockan 9.30 visade WTI en uppgång på 0:50 dollar till 99:63 dollar per fat. Brent var samtidigt upp 0:44 dollar till 117:95.

Jonathan Barratt spår att snittpriset kan lyftas upp mot 102 dollar per fat om en överenskommelse kan träffas i den amerikanska skuldfrågan.

På basmetallmarknaden var tonen likaså positiv under morgonen. Kopparterminen visade vid 9.30 en uppgång på 13 dollar till 9.693, zink en uppgång på 17 dollar till 2.467 och nickel en uppgång på 87 dollar till 24.037.

Bland övriga visade den annars mer trögrörliga aluminiumterminen en uppgång på 23 dollar denna morgon till 2.563.

De konjunkturkänsliga basmetallerna har annars varit under viss press skapad av oro för vikande efterfrågan från den viktiga kinesiska marknaden.

"Gårdagens svaga data från tillverkningsindustrin (inköpschefsindex) fortsätter att påverka sentimentet på marknaden", konstaterade Ren Yunpeng, analytiker vid China International Futures, till Bloomberg News.

För koppar har det samtidigt kommit nyheter om utbudssidan, som kan tolkas positivt i ett prisperspektiv. Arbetare vid BHP Billitons Escondida-gruva har inlett en 24- timmarsstrejk efter att förhandlingar om produktionsrelaterade bonusar misslyckats. Produktionstappet beräknas dock begränsas till cirka 3.000 ton.

Lundin Mining har även rapporterat om att produktionen vid Neves Corvo blivit lägre än väntat och produktionsprognosen för helåret skruvas ned.

Table


Innehåll från DynaMateAnnons

DynaMates uppmaning till svensk industri: ”Våga investera för framtiden”

Svensk industri har länge haft ett teknikförsprång och många av våra industriföretag är världsledande. Pandemin som resulterat i en förändring av de globala handelskedjorna samt en accelererande teknikutveckling gör att svensk industri måste agera. Det innebär att industrin måste våga prova nya lösningar för att överleva, men också för att nå hållbarhetsmålen i Agenda 2030. 

DynaMate levererar tjänster och lösningar för att bidra till en framgångsrik industri. De är själva sprungna ur ett av världens mest framgångriska produktionsbolag Scania. Med stor kunskap och välbeprövade metoder har DynaMate tagit fasta på regeringens nya industrialiseringsstrategi för att stärka industrins omställningsförmåga samt konkurrenskraft. Två av fokusområdena i strategin är Industri 4.0 och Hållbar produktion. 

– Utifrån de här två områdena har vi tittat på och utvecklat tjänster för att hjälpa svensk industri, men då gäller det såklart att företagen vågar investera i nya lösningar, säger Pär Holmgren, vd på DynaMate. 

Smarta & cirkulära lösningar 

DynaMate erbjuder bland annat olika typer av produkter och tjänster som är kopplade till AI och digitalisering av svensk industri. De är i dag även det enda företag i sin bransch som har ett partnerskap med just AI-bolag för utveckling av nya tjänster och affärsmodeller. 

– Med AI kan vi detektera anomalier i produktionen och säkerställa att allt som produceras håller rätt kvalitet. Det är i första hand ett hjälpmedel för att minska energiåtgången, säkra kvalitén och effektivisera produktionen, säger Pär Holmgren. 

DynaMate ser även till att utveckla den befintliga maskinparken. Maskinerna har oftast en bra stomme men själva mjukvaran och vissa mekaniska delar kan behöva uppdateras till dagens teknologi. Till exempel nya styrsystem i kombination med olika robotlösningar. Därmed kan maskinerna vara i produktion i ytterligare ett flertal år. 

– Genom att optimera befintliga maskinparker kan vi effektivisera produktionen. 

Möjligheter skapas såsom att man kan släcka ner fabriken efter två skift istället för efter tre. Detta gynnar både personal och energiförbrukning. Vi har även utrustningar där vi renar den olja som använts inom industrin, på så sätt kan man återanvända 50 till 70 procent av den befintliga oljeförbrukningen. 

En gemensam resa – men företagen måste våga följa med

DynaMate är en rådgivare och samarbetspartner som hjälper kunderna på utvecklingsresan från logistik till produktion. Nu gäller det att företagen skapar mer utrymme för investeringar i nya lösningar och blir en del av den cirkulära ekonomin. 

– Förr eller senare blir det ett måste för svensk industris överlevnad att investera för framtiden. 

Det här tycker kunderna:

Johan Edbom, Produktionsledare FM Mattsson Mora Group:

”Vi har gjort en produktiv förbättringsresa tillsammans med DynaMate. Tack vare deras effektivitetshöjande tjänster och stora kunskap har vi ökat nyttjandegraden från 46 procent till 73 procent, på sex månader. Nu tar vi nästa steg och implementerar AI. för att ytterligare förbättra kvaliteten i vår produktion.”

Anders Linder, VD för AGES Machining i Värnamo:

”Som underleverantörer måste vi vara kostnadseffektiva och på sätt klara konkurrensen. Därför är det A och O att hitta rätt lösningar – DynaMate bidrar med rätt lösningar”

Läs mer på dynamate.se 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med DynaMate och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?