1515

Råvaror: Nytt lyft för oljepriset

Såväl oljan som flera basmetaller steg på fredagen efter att euroländerna under torsdagskvällen enades om ett nytt stort stödpaket för Grekland. En del av reaktionen kom dock redan under torsdagen efter att uppgifter om överenskommelserna läckt ut.

Ädelmetallerna vände upp och förstärkte uppgångarna under dagen. Vid klockan 18.45 visade spotpriset på guld en uppgång på 9:60 dollar till 1.601:40, motsvarade en ökning med 0,7 procent. Silver steg 1,7 procent, eller, 0:67 dollar, till 39:93 dollar.

På råoljemarknaden var det också upp, med rörelser som förstärktes under dagen. WTI-oljan visade en uppgång på 0:57 dollar till 99:70 dollar per fat medan Brent-oljan var upp 1:01 dollar till 118:52.

"Överenskommelsen som euroländerna nådde i Bryssel om stödpaketet och något bättre amerikansk statistik ger ett positivt lyft till oljemarknaden", skrev Commerzbank i ett marknadsbrev.

Även förhoppningar om framsteg i de segdragna amerikanska budgetförhandlingarna pekades ut som en positiv faktor av bedömare.

Detta motverkades dock av viss oro kring utbudet. På torsdagen meddelade den Internationella energimyndigheten, IEA, att de räknar med att Saudiarabien ökar sin produktion till 10 miljoner fat olja per dag i juli.

"Produktionsökningar i Saudiarabien stegrade den fortsatta oron för utbudet och har hindrat priserna från att dra i väg", sade Christopher Bellow, senior mäklare vid Jeffries Bache i London, till Bloomberg News.

På basmetallmarknaden var det blandad utveckling på fredagskvällen. Kopparterminen visade vid 18.45-tiden en nedgång på 10 dollar till 9.670, zink en uppgång på 41 dollar till 2.491 och nickel en uppgång på 40 dollar till 23.990.

Förutom det nya europeiska stödpaketet kom det för koppar också nyheter om problem på utbudssidan, vilket stöttade priset. Arbetare vid BHP Billitons Escondida-gruva har inlett en 24-timmarsstrejk efter att förhandlingar om produktionsrelaterade bonusar misslyckats. Produktionstappet beräknas dock begränsas till cirka 3.000 ton.

Lundin Mining har även rapporterat om att produktionen vid Neves Corvo blivit lägre än väntat och produktionsprognosen för helåret skruvas ned.

Veckosiffror från London Metal Exchange, LME, visade att kopparlagren sjönk med 1.725 ton till 472.325 ton under veckan. Lagren som mäts av Shanghai Futures Exchange steg däremot. Även för övriga basmetaller noterades sjunkande LME- lager


Innehåll från HP DevelopmentAnnons

HPs EliteBook - säkra kontorsdatorer optimerade för distansarbete

Framtidens arbetsplats kommer troligtvis vara en hybrid, en blandning av kontors- och distansarbete. Därför är det viktigt nu att företagen ser till att medarbetarnas datorer är optimerade för att arbeta på distans, för att säkerställa produktiviteten. 

– Det har verkligen blivit en positiv effekt av en mycket jobbig situation, i och med att företagen har sett under det senaste året att det fungerat för medarbetarna att jobba på distans. Vi är övertygade om att framtidens arbetsplats kommer att vara någon form av hybridmiljö, där vi kommer att se att man både jobbar på kontoret och på distans, exempelvis hemma, säger Niclas Oldmark, produktchef på HP Sverige.

Utöver att företagen sett att det går att driva sin verksamhet i full skala på distans finns det fler fördelar. Som exempelvis att medarbetare slipper långa pendlingsresor till jobbet, vissa arbetsuppgifter presteras bättre i lugn miljö och det blir lättare att få ihop livspusslet med minskad stress som följd. 

– Det som är viktigt är att företagen säkrar upp att medarbetarnas datorer verkligen är optimerade för distansarbete, vilket många kanske inte har hunnit under själva pandemin. Med våra enheter i serien HP EliteBook får du datorer som verkligen är optimerade för hög produktivitet, berättar Niclas Oldmark. 

Datorerna i HP EliteBook-serien har hög prestanda, kraftfulla processorer och batterierna kommer med tre års garanti. Där lång batteritid medför att jobbet kan skötas en hel dag även när det inte finns tillgång till el. Då distansarbetsplatser oftast inte är anpassade enbart för arbete, som en kontorsplats är, så går det också att välja starkare ljusstyrka på panelen. Så att den går att använda även vid starkt solljus, precis som en mobiltelefon.

– Våra datorer i HP EliteBook-serien har dessutom avancerade inbyggda konferensverktyg, med strategiskt placerade högtalare och mikrofoner för att skapa en bra ljudbild för alla som deltar i videomötet. Vi har också inbyggd brusreduceringsprogramvara som gör att störande bakgrundsljud reduceras bort, ljudteknik som vi utvecklat ihop med Bang & Olufsen, säger Niclas Oldmark. 

Du kan välja på sex olika formfaktorer i EliteBook-serien, från 13,3 tum till 15,6 tums datorer. Säkerheten är inbyggd så dina medarbetare kan surfa säkert när de är uppkopplade på externa nätverk, datorerna kommer med HP Sure View, ett inbyggt sekretessfilter som skyddar din skärm från nyfikna blickar, och Camera Shutter, kameran har en inbyggd slutare som gör att den kan täckas för med ett knapptryck. Skärmen kan på vissa modeller vridas 360 grader, så att datorn fungerar som en datorplatta. 

– För att säkerställa en lång livslängd har HP EliteBooks hög servicebarhet, och de är lätta att uppgradera, exempelvis om det skulle behövas mer kapacitet. Och skulle någon av dina medarbetare ha en svajig uppkoppling hemma är det enkelt att i efterhand koppla till en 4G modul. Datorerna i EliteBook-serien är verkligen våra mest avancerade, bärbara kontorsdatorer och de går att konfigurera på många olika sätt, avslutar Niclas Oldmark. 

Om HP

HP skapar innovativa lösningar för att förenkla och förbättra för alla, överallt. Produktportföljen består av hårdvara och programvara inom en mängd produktområden som skrivare, datorer, skärmar och 3D-skrivare. Läs mer på www.hp.com.

Läs mer om EliteBooks 

 

Mer från HP Development

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med HP Development och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?