1515

Räntor och valutor: Euron stiger på grekiskt paket

Marknadsräntorna i Europas kärna handlas fortsatt högre samtidigt som euron handlas starkare mot dollarn i spåren av torsdagskvällens beslut vid eurotoppmötet om ett nytt stort stödpaket för Grekland.

Det har dock skett en viss urgröpning av ränteuppgångarna under förmiddagen och euron handlas lite svagare än den gjorde i morse.

I de krisdrabbade PIIGS-länderna sjunker marknadsräntorna tillbaka kraftigt och den svenska kronan stärks mot såväl dollarn som euron.

Den tioåriga svenska statsobligationsräntan har vid lunchtid stigit 2 punkter till 2,91 procent. Tyska statsobligationsräntor stiger också ett par punkter, med tioåringen upp 2 punkter till 2,90 procent. En stor del av rörelserna i samband med eurotoppmötet kom dock redan på torsdag eftermiddag, efter att dokument från mötet läckt ut.

Vid det extrainsatta toppmötet på torsdagen enades alltså euroländernas ledare om ett nytt stödpaket för Grekland värt närmare 160 miljarder euro under åren 2011- 2014, varav 109 miljarder euro i lån från EU och IMF medan privata aktörer bidrar med närmare 50 miljarder euro genom bland annat återköp av grekiska statsobligationer. Det är enbart för Grekland som privata långivare kommer att involveras.

Grekland får, liksom Portugal och Irland, dessutom lägre räntor och längre löptider på sina nödlån från den europeiska räddningsfonden EFSF, med räntor på 3,5 procent och löptider på 15-30 år. EFSF får också utäkat mandat och kan nu bland annat operera på andrahandsmarknaden för statspapper och fonden kommer också att kunna stödja banker och erbjuda kreditlinor.

"Det blev lite mer än förväntat, det omfattande inte bara Grekland, lättnaden gick vidare än så med bland annat lägre räntor till Irland och Portugal. Dessutom fick EFSF vidgat mandat och det blir en privat involvering", säger Knut Hallberg, makroanalytiker vid Swedbank, till Nyhetsbyrån Direkt.

Han tillägger att de kraftigt positiva reaktionerna efter beskedet kan förklaras med att marknaden gått oerhört in hårt för en allvarlig kris i förra veckan, med kraftiga ränterörelser och sjunkande bankaktier.

Knut Hallberg säger vidare att alla problem dock inte är lösta, även om torsdagens uppgörelse innebär en lättnad för stunden och är ett steg i rätt riktning.

"De långsiktiga utmaningarna och sårbarheten finns kvar, även om den har minskat. De här länderna måste få upp sin tillväxtkraft för att långsiktigt få ned skuldkvoten. Där behövs fler åtgärder, det är inget som sker över en natt", sade Knut Hallberg.

Han påpekar att marknadens tålamod snabbt kan ta slut om det kommer bakslag, som svaga siffror, vilket setts tidigare.

"Men man kan ändå säga att det går i rätt riktning, även om det inte kommer att vara slutstationen", säger Knut Hallberg.

Viktigast i statistikväg under förmiddagen var IFO- index över näringslivets förtroende, som sjönk oväntat mycket i juli, till den lägsta nivån på nio månader. IFO-index sjönk till 112,9 från 114,5, väntat var en något mer beskedlig nedgång till 113,7. Index över såväl förväntningarna som nuläget sjönk, till 106,2 respektive 121,4.

4Cast menade att trots att IFO-index var svagare än väntat är nulägesindex fortsatt på ganska goda nivåer, vilket talar för en hyfsad tillväxt i närtid.

"Index över nuläget hålls uppe varför nedgången i förväntningarna kanske inte direkt kan översättas i svagare tillväxt, eftersom det finns en stor orderstock även om orderingången sjunker och den största negativa effekten kommer troligen att kännas under det tredje och fjärde kvartalet", skrev 4Cast.

De amerikanska marknadsräntorna handlas framåt lunchtid ett par punkter ned i den korta änden, jämfört med torsdagens svenska stängning, medan tioårsräntan är ned 1 punkt till 2,99 procent.

Den amerikanska räntemarknaden fortsätter att fokusera på budgetförhandlingarna, där optimismen har ökat om att en uppgörelse ska vara nära förestående och att skuldtaket därmed ska kunna höjas innan den 2 augusti, som satts som deadline för att USA ska undvika att behöva ställa in betalningarna.

Kreditvärderingsinstitutet Standard & Poor's upprepade dock på torsdagen att de fortsatt ser 50 procents sannolikhet för att de kommer att sänka USA:s kreditbetyg under de närmaste tre månaderna.

På valutamarknaden har euron stärkts ytterligare något mot dollarn från torsdagens svenska stängning efter ett kraftigt rally under torsdag eftermiddag. Uppgörelsen vid torsdagens toppmöte får euron att nu handlas på nivåer runt 1:44 mot dollarn efter att ha varit nere mot 1:40 i början av veckan.

"Överenskommelsen är positiv. En uppgörelse om skulder och tillväxt är den enda lösningen för ett insolvent land och det är vad EU har åstadkommit, men politiska risker och risker med implementeringen kvarstår ", sade Lena Komileva, chef för valutstrategi för G10 vid Brown Brothers Harriman, till Reuters.

Den svenska kronan fick sig också en rejäl skjuts på euroländernas uppgörelse och har efter en kraftig förstärkning under torsdagen stärkts ytterligare mot både dollarn och euron, till 6:30 respektive 9:07.


Innehåll från Tele2Annons

Så bidrar 5G till ett mer hållbart samhälle

Smarta logistikflöden som minskar koldioxidutsläppen. Självkörande, miljövänliga robotar som levererar måltider åt foodora. Och intelligenta fastigheter som håller nere energiförbrukningen.

Utbyggnaden av 5G är i full gång och med den ser vi hur en grön innovationsvåg håller på att ta fart – till nytta både för klimatet och affärerna.

Läs mer om 5G och Tele2 Företag som möjliggörare för ett mer hållbart samhälle.

Mobilnäten har under senare år successivt blivit allt snabbare och stabilare. Och nu – i takt med utbyggnaden av den femte generationens mobilnät – sker ytterligare ett stort tekniksprång framåt. Det skapar betydligt bättre möjligheter att ställa om samhället i en hållbar riktning och minska vårt miljöavtryck.

– 5G är en förutsättning för att vi ska få fram nya hållbara lösningar för individer och samhällen. Den fortsatta utvecklingen inom Internet of Things, automatisering och artificiell intelligens kommer att ha stor positiv påverkan på miljöarbetet framöver, säger Tele2s globala hållbarhetschef Erik Wottrich.

Klimat- och affärsnytta hand i hand

Redan nu ser vi hur allt fler gröna innovationer tar plats. Och de är inte bara långsiktigt bra för vår planet, utan skapar även nya affärsmöjligheter. I takt med de obegränsade möjligheter som kombinationen 5G och IoT ger kommer också många fler innovationer.

I italienska Livornos hamn finns redan i dag ett 5G-nätverk och IoT-lösningar som optimerar logistikflödet för lastning och lossning. På så sätt minimeras transporttiderna för godshanteringen och även tiden när fartygen ligger tomma. Det bidrar till att minska de totala koldioxidutsläppen i hamnen med runt 8 procent. Driften assisteras av AI och baseras på realtidsdata från lagerstatus och mängder av anslutna kameror och enheter i hamnen.

Ett annat exempel är att stockholmarna snart kommer att få möta den rosa transportroboten Doora på väg att avlämna måltider åt matleveransföretaget foodora. Tele2 levererar den 5G-uppkoppling som är en förutsättning för att Doora ska kunna fatta snabba beslut när hon rör sig på gator och torg. Huvudsyftet med pilotprojektet är att profilera ”Q-handel”, Quick Commerce, med extra snabba leveranser av måltider och annat gods. Nästa steg är att optimera alla foodoras leveranser på ett resurssnålt sätt genom att en flotta av Doora-robotar integreras med företagets trafikhanteringssystem.

– Andra intressanta innovationer som ligger nära i tid är intelligenta fastigheter och möjligheten att förhindra skogsbränder med sensorer och drönare i skogsnäringen. En annan användning som nu kommer starkt är att göra produktionen inom industrin både effektivare och säkrare med hjälp av autonoma maskiner och sensorer på medarbetare, säger Erik Wottrich.

Nya tekniken mer energieffektiv

Men 5G-tekniken möjliggör inte bara skiftet mot mer klimatsmarta samhällen. Tekniken i sig är också mer hållbar än tidigare generationers mobilnät.

– Det nät som vi nu rullar ut i Sverige är betydligt mer energieffektivt per överförd datamängd och förbrukar mycket mindre energi totalt sett, berättar Björn Lindberg, chef för Radio & Site Infrastructure på Tele2 och en av de tekniska experter som just nu jobbar intensivt med utbyggnaden av 5G-nätet.

Nästa steg handlar om att använda artificiell intelligens för att göra nätet och driften ännu mer energieffektiv. Här har Tele2 tagit ledarrollen i det internationella forskningsprojektet AI4Green, som samlar 17 olika aktörer från näringsliv och universitet i fem länder. I projektet används AI och algoritmer för att optimera energianvändningen i basstationerna. Det förväntas sänka elförbrukningen med 40 procent.

Tele2 har också bestämt sig för att ta tätpositionen inom hållbarhet bland telekomoperatörer.

– Vi har redan tagit flera steg på den här resan, och fler är på väg, berättar Erik Wottrich.

I april 2020 blev Tele2 den första klimatneutrala telekomoperatören i den egna verksamheten i Norden och Baltikum och nyligen antog företaget en ny och ambitiös hållbarhetsstrategi. Två av huvudområdena i strategin är att främja cirkulär ekonomi för att bekämpa klimatförändringar och att driva på innovation för hållbarhet.

– Första steget har varit att kartlägga hela vår värdekedja och undersöka vilket klimatavtryck vi har i varje del. I nästa steg handlar det om att sätta relevanta mål för att sänka utsläppen och slutligen att få våra kunder och leverantörer med oss på resan, säger Erik Wottrich.

Läs mer om hur Tele2 Företag kan hjälpa er att nå era hållbarhetsmål

Mer från Tele2

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Tele2 och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?