1515

USA-börser: Nytt hopp om Grekland lyfter kurserna

New York-börserna inledde handeln uppåt på torsdagen, med en relativt hög handelsvolym.

En rapport från Morgan Stanley som var bättre än väntat höjde humöret, liksom makrostatistik som varit övervägande positiv. Marknaden inväntar besked om konkreta lösningar för Grekland från torsdagens extrainsatta EU- toppmöte.

Vid klockan 16.15 var Dow Jones upp 1,0 procent till noteringen 12.701. Det bredare S&P 500 steg 1,2 procent till 1.342, medan Nasdaq Composite ökade 0,9 procent till 2.839.

Omsättningen på New York Stock Exchange var 160 miljoner aktier, medan den var 500 miljoner aktier på Nasdaq.

Under torsdagen har rykten cirkulerat om vilka konkreta lösningar EU-toppmötet kommer att leverera vad gäller Grekland. Marknaden tycks räkna med att toppmötet kan leverera konkreta lösningar och det har fått riskaptiten att öka.

"Marknaden fokuserar på två saker just nu: kvartalsrapporter från amerikanska bolag och makrofonden av statsfinansiell oro i både USA och Europa. Vi tycks närma oss en budgetöverenskommelse i USA och det ser ut som om något kommer att hända i Europa på torsdagen, det finns ett utkast på ett mötesuttalande och det är bra", sade Peter Tuz, chef på Chase Investment Counsel, till Bloomberg News.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel har uppgett för Financial Times att Tyskland och Frankrike utarbetat ett förslag, som har diskuterats med ECB-chefen Jean-Claude Trichet och EU-ordföranden Herman van Rompuy. Inga detaljer kring förslaget är kända.

EU-länderna uppges överväga en garanti för grekiska statspapper om landet skulle ställa in betalningarna, vilket skulle göra det lättare för landets banker att låna hos ECB.

Reuters skriver, med hänvisning till ett preliminärt utkast, att Greklands lån från EFSF kan komma att förlängas till åtminstone 15 år, från dagens 7,5 år, med en ränta kring 3,5 procent. Dessutom föreslås att EFSF:s befogenheter blir mer flexibla.

Bland de stora rapporterande bolagen i USA utmärkte sig Morgan Stanley som på torsdagen redovisade en förlust som var mindre än väntat. Aktien steg 5,7 procent.

Även Landstars rapport var bättre än väntat och vägtransportbolagets aktie steg 5,5 procent.

Eli Lilly steg 1,4 procent. Astrazenecas konkurrent rapporterade ett resultat i linje med förväntningar, men försäljningen var bättre än väntat och bolaget höjde vinstprognosen för helåret.

Ingersoll-Rands rapport var däremot sämre än väntat. Atlas Copcos konkurrent spådde dessutom ett resultat för det tredje kvartalet som var lite sämre än vad analytikerna väntat sig. Aktien tappade 6,6 procent.

Även Qualcomm och Intel rapporterade något sämre resultat än väntat efter börsstängningen på onsdagen. Intel sjönk 1,4 procent, medan Qualcomm backade 1,2 procent.

På Dow Jones ledde råvarurelaterade bolag och bankerna uppgångarna. Chevron och Bank of America steg 2,2 procent vardera.

Efter börsens stängning i New York väntar rapporter från bland andra Microsoft och AMD på torsdagen.

Torsdagens makroskörd var övervägande positiv och gav stöd åt uppgångarna.

USA:s ledande indikatorer steg 0,3 procent i juni, jämfört med månaden före. Analytikerna hade spått en uppgång med 0,2 procent, enligt Bloomberg News prognosenkät.

Philadelphia Federal Reserves månatliga index visar på en starkare ekonomisk aktivitet i näringslivet i juli. Indexet steg till 3,2 från -7,7 föregående månad. Analytikerna hade räknat med ett index på 2,0 enligt Bloomberg News snittprognos.

Antalet nyanmälda sökande av arbetslöshetsunderstöd i USA steg med 10.000 personer till 418.000 personer, under vecka 28. Analytiker hade räknat med 410.000 nya arbetssökande, enligt Bloomberg News snittprognos.

På obligationsmarknaden var tioåringen upp 7 punkter till 2,99 procent.


Innehåll från SJAnnons

Nya X 2000 – prisad design på räls

Redan före premiären av nya X 2000 har vagnarnas sobra inredning fått uppmärksamhet men detta är bara ett av många lyft i SJ:s uppdaterade snabbtåg.

– Det blir ett modernt tåg i ett återvunnet skal, säger Jakob Åhgren, affärsutvecklare på SJ.

Nyfiken på nya X 2000? Läs mer här. 

SJ gör stora satsningar i tågflottan och lanserar nu helt moderniserade X 2000-tåg – ett steg som tar kunderna in i en ny era.

– Vi har lyckats skapa ett i många avseenden helt nytt tåg i det befintliga stålskalet. På det sättet kan vi erbjuda resenärerna miljövänliga, snabba och bekväma resor under många år framöver, säger Jakob Åhgren.

Helt ny inredning

I samband med att hela X 2000-flottan renoverats från grunden har vagnarnas inredning fått det prestigefyllda priset ”Best of the best” i den internationella designtävlingen Red Dot Awards. Det är första gången ett helt tåg får ett designpris.

– De nya interiörerna är inspirerade av klassisk skandinavisk design med tydliga former och fokus på funktionella detaljer. Belysningen och de naturliga materialen ska bidra till en trevlig atmosfär och förstärka känslan av lugn och komfort.

Tillsammans med resenärerna har SJ utvecklat en stol som ger god sittkomfort och benutrymme. Den nya stolen har högt ryggstöd, ergonomisk design och ett stort arbetsbord. Tack vare elektrisk styrning är de lätta att ställa in. 

– Du ska kunna sitta bekvämt hela vägen för att jobba, läsa, se en film eller bara drömma dig bort.  

Först i Sverige med radiotransparenta fönster

De nya X 2000-tågen har utrustats med radiotransparenta fönster vilket gör uppkopplingen ombord mer stabil och framtidssäker. Denna teknik innebär att mobilsignaler enklare kan komma in i vagnarna vilket i sin tur gör att kunderna kan ringa och surfa direkt från den egna telefonen, med färre avbrott än förr. Samtidigt förses tågen med den absolut senaste wifi-tekniken som skapar bra förutsättningar för att streama film eller delta i webbmöten under resans gång. Båda teknikerna kommer att kunna utnyttja 5G när mobiloperatörerna moderniserar mobilnäten längs med järnvägen.

– Vi jobbar hårt med att tillgodose kundernas ständigt ökande krav på god uppkoppling och vår målsättning är att det inte ska vara X 2000-tågen eller deras utrustning som begränsar samtalskvaliteten eller internetuppkopplingen. Men för att fullt ut möta kundernas krav krävs även förbättringar i mobilnäten, så att det blir bättre täckning längs spåren.

Mer funktionell design

Något som blir tydligt för kunderna är att nästan alla bagageställ ombord har blivit större och fått en mer funktionell design – hopfällda barnvagnar ryms enkelt. Också taken och bagagefacken ovanför stolarna har ny formgivning för att skapa rymd och kapacitet. Toaletterna har renoverats från grunden och blivit ljusa och fräscha och alla dörrar ombord har förbättrats så att passage mellan vagnarna underlättas. Det blir även lättare för alla kunder att hitta rätt plats, läsa skyltar och ta del av viktig reseinformation via nya digitala skärmar.

– Sätena är numrerade med blindskrift, vi har nya piktogram ombord och de nya digitala skyltarna ger mer information och får bättre läsbarhet.

En helt ny bistrovagn

I nya X 2000 har bistrovagnen fått en rejält lyft med ny planlösning och en inbjudande atmosfär, med bland annat nya mässingslampor. Bistrosofforna i sin nuvarande utformning försvinner och ersätts av ståbord samt nya sittgrupper i direkt anslutning till bistron.

Utöver alla designlyft blir tågresan dessutom mer driftsäker tack vare nya tekniska system.

– Nya X 2000 har bland annat ett avancerat system för självdiagnostik, vilket betyder att vi får meddelanden om eventuellt slitage innan något verkligen går sönder, säger Jakob Åhgren.

Testa nya X 2000. Här kan du köpa biljetter. 

 

 

Mer från SJ

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SJ och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?