1515
Annons

USA-börser: Bankerna tar täten

Bank- och finansaktier handlades upp på bred front halvvägs in i torsdagens handelssession. Sektorn stärktes efter att Morgan Stanley rapporterat en mindre än väntad förlust för det andra kvartalet.

Dow Jones index var klockan 18.51 upp med 1,1 procent till 12.711. På den bredare marknaden ökade S&P 500-index med 1,2 procent till 1.342 medan Nasdaq Composite-index ökade med 0,7 procent till 2.835.

Omsättningen på NYSE uppgick till 2.309 miljoner aktier och på Nasdaq till 1.272 miljoner aktier.

Räntan på den tioåriga obligationen var upp med 8 punkter till 3,01 procent samtidigt som trettioårsräntan steg 6 punkter till 4,31 procent.

Uppgångarna tilltog cirka tre timmar in i handelssessionen, efter att New York Times rapporterat att Barack Obama nu är nära att nå en överenskommelse med republikanerna kring de utdragna budgetförhandlingarna. Påståendet tillbakavisades dock tätt därefter utav en talesperson för det Vita huset, enligt CNBC.

De amerikanska storbankerna lyftes i en väl hävdad tendens under torsdagens inledande handel och var högst upp på NYSE:s lista över mest omsatta aktier. Bank of America steg 3,3 procent, Citigroup ökade 2,9 procent, JP Morgan lyftes 2,9 procent medan Morgan Stanley ledde uppgångarna med 9,3 procent.

Morgan Stanley backade upp sentimentet efter att ha inkommit med en förlust som var mindre än väntad. Investmentbanken redovisade ett resultat -0,38 dollar per aktie, där analytikerna hade väntat sig ett resultat per aktie om -0,63 dollar, enligt Zacks. Intäkterna uppgick till 9,3 miljarder dollar, väntat var 8,1 miljarder.

Ett annat bolag som haussades upp kraftigt inledningsvis var Medco Health Solutions efter att bolaget accepterat att bli uppköpt av Express Scripts. Aktien rusade 14 procent.

Utöver Morgan Stanley inkom ett antal andra bolagsrapporter före Wall Streets öppning på torsdagen.

Stålbolaget Nucor redovisade ett nettoresultat på 0,94 dollar per aktie (0,29) för det andra kvartalet 2011. Analytikerna räknade med 0,81 dollar per aktie, enligt Zacks Estimates. Aktien steg 1,4 procent.

Det amerikanska verkstadsbolaget Cooper Industries redovisade ett resultat från kvarvarande verksamheter på 0,96 dollar per aktie i det andra kvartalet. Analytikerna hade väntat sig en vinst 0,95 dollar per aktie, enligt Zacks, och aktien backade 2,9 procent.

Efter amerikansk stängning igår inkom bland annat Intel, American Express, Ebay och Qualcomm med sina rapporter.

Intel var den mest omsatta aktien på tekniktunga Nasdaq. Bolaget redovisade ett nettoresultat på 0,59 dollar per aktie (0,51) för det andra kvartalet 2011 efter amerikansk stängning. Analytikernas hade väntat sig en vinst på 0,51 dollar per aktie, enligt Zacks Estimates. Bruttomarginalen var 60,6 procent (67). Trots en rapport som kom in över konsensus, gillades inte rapporten av investerarna och aktien sjönk med 1,1 procent till 22,745 dollar.

Qualcomm presenterade ett nettoresultat exklusive jämförelsestörande poster på 0,73 dollar per aktie (0,62) för räkenskapsårets andra kvartal. Analytikerna hade väntat sig ett resultat på 0,72 dollar, enligt Zacks Estimates. Qualcomm spår vidare att resultatet för det fjärde kvartalet blir 0,75 till 0,80 dollar per aktie. Här låg förväntningarna på en prognos om 0,75 dollar aktie. Rapporten gillades dock inte av marknaden som ställde ned Qualcomm-aktien med 0,7 procent.

Även American Express redovisade ett resultat som slog marknadens förväntningar. Kortbolaget presenterade ett justerat nettoresultat om 1,07 dollar per aktie (0,84) i det andra kvartalet 2011. Väntat var ett justerat resultat på 0,99 dollar per aktie, enligt Zacks Estimates. Aktien hade vid lunchtid stigit med 0,2 procent.

Ebay gjorde en vinst på 0,48 dollar per aktie vilket var bättre än det väntade resultatet 0,39 dollar per aktie. Vinstprognosen för det kommande kvartalet var i linje med analytikernas förväntningar. Aktien ställdes upp 2,5 procent och noterades vid 34 dollar.

Standard & Poors uppger att sannolikheten för att kreditvärderingsföretaget kommer att sänka sitt AAA-kreditbetyg för USA inom tre månader är minst 50 procent. Sänkningen kan komma så tidigt som i början av augusti, heter det.

Det krävs en "trovärdig överenskommelse" i de amerikanska budgetförhandlingarna för att undvika att kreditbetyget sänks, uppger Standard & Poors, enligt Dow Jones Newswires.

Efter 22.00 inväntar marknaden delårsrapporter från Microsoft och AMD.

Innehåll från Schneider ElectricAnnons

Hållbar fastighetsautomation med människan i fokus

Allt fler fastighetsägare har idag ett stort fokus på hållbarhet. Med Schneider Electrics system för fastighetsautomation kan de enkelt övervaka och styra sina byggnader och snabbare uppnå hållbarhetsmålen.

Fastigheter står idag för omkring 30 procent av världens energianvändning och för nästan 40 procent av de årliga koldioxidutsläppen. För att uppnå målen i Parisavtalet och begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader, måste 3 procent av byggnadsbeståndet i Europa renoveras varje år. Idag ligger renoveringstakten på endast 1-1,5 procent årligen och det största hindret för att investera i hållbara byggnader är finansiering. Lösningen för att säkerställa mer träffsäkra investeringar är att använda sig av digital teknik.

- En av våra lösningar för fastighetsautomation är digital tvilling, en spegling av en verklig fastighet, med vilken man kan skapa datadrivna insikter för att optimera energianvändningen i sina fastigheter. Man får här data i realtid, kan simulera energiflöden och modellera förändringar innan de tillämpas live i anläggningen. Den digitala tvillingen skapar mervärde för fastighetsägaren, som kan ta rätt beslut för att optimera driften, säger Tomas Bäckstadi, Service and Business Development Director , Schneider Electric.

En öppen plattform för byggnadens olika system

80 procent av 2050 års byggnader uppskattas redan idag vara byggda, vilket innebär att både det befintliga fastighetsbeståndet såväl som kommande byggnader behöver kunna hanteras för att uppnå hållbarhetsmålen. 

Med Schneider Electrics fastighetsautomationssystem EcoStruxure™ Building Operation (EBO) möjliggörs enkel och flexibel styrning och övervakning av fastighetens olika system i en plattform. Med systemet skapas förutsättningarna för att samla, strukturera, analysera och agera på byggnadens data. För att möjliggöra dagens och framtidens allt mer uppkopplade byggnader har systemet inbyggt stöd för effektiv hantering och lagring av stora mängder data.

- Vi ser att fyra grundpelare driver utvecklingen av dagens och framtidens byggnader och därmed våra lösningar för fastighetsautomation– de behöver vara drift-och energieffektiva, motståndskraftiga, hållbara och utformade med människan i fokus. I och med att vi tillbringar uppåt 90 procent av våra liv inomhus blir det tydligt att de byggnader som vi vistas i har en stor påverkan på vårt välmående och hälsa. Luftkvalité, temperatur och belysning är exempel på parametrar som är viktiga att ha i åtanke. Med EcoStruxure™ Building Operation kan fastighetens olika system integreras sömlöst i en framtidssäkrad och flexibel plattform och bidra till att möjliggöra en mer produktiv och hälsosam inomhusmiljö för byggnadens nyttjare, säger Linnea Lunnbäck, Offer Manager, Schneider Electric. 

”Med en digital tvilling kan man skapa datadrivna insikter för att minska sin miljöpåverkan”

Läs mer om framtidens fastigheter

Mer från Schneider Electric

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Schneider Electric och ej en artikel av Dagens industri

De förvandlade familjegården till en spa-idyll

NÄRKES KIL. En gård som blev helt rätt i tiden när svemestern tog över svenskarnas sommarresande. Men egentligen var Annika Hübbinette Sundström och Robert Sundström långt före sin tid med lantlig naturturism vid Blå Bergens fot.

Annika Hübbinette Sundström och Robert Sundström driver Blåbergen Spa i Närke.
Annika Hübbinette Sundström och Robert Sundström driver Blåbergen Spa i Närke.Foto:Joey Abrait

På gården ute på Närkeslätten är lugnet påtagligt. 

De fem glampingtälten ligger utplacerade som diskreta, vita toppar med åkrarna framför sig, utanför spa-huset bubblar det varma vattnet i poolen och i bryggeriet ska det snart bryggas mer av gårdens egen öl. 

I sommarens aktivitetsutbud finns bland annat ”beer- & bubbelyoga”, målerikvällar med vin, och musikevenemang.

Annika Hübbinette Sundström och Robert Sundström träffades 1993. De bestämde sig så småningom för att köpa en gård i trakterna kring den lilla orten Närkes Kil utanför Örebro, där Robert är uppvuxen.

Redan från början hade paret en plan att använda gården på något sätt, drömmen var att i framtiden kunna livnära sig där.

”Vi visste från början att den var för liten att leva på med traditionellt lantbruk, men vi kände att vi ville skapa en levande gård ändå”, säger Robert Sundström.

Döttrarna Emma och Lisa föddes med ett par års mellanrum i början av det nya millenniet, och när Annika var mammaledig bestämde hon sig för att söka en tvåårig utbildning till hälsopedagog och massör.

”Under utbildningen väcktes idén om att skapa ett lant-spa i flygelbyggnaden på gården”, säger Annika Hübbinette Sundström.

2004 öppnades Blåbergen Spa. Det blev snabbt populärt. 

”Vi upptäckte att människorna som kom hit uppskattade det lilla. Man behövde inte ha de stora spa-komplexen för att koppla av. Här fanns ingen tv, ingen radio, bara lugnet och tystnaden.”

Efter några år byggde de även vinterbonade kåtor i trä där gäster kunde bo över. 

Parallellt med att spa:et drog igång köpte paret företaget Grogården, där Robert drev odling av ekologiska groddar. Det blev en verksamhet som växte – sex dagar i veckan kom det kylbilar till gården som körde groddarna till butiker som Ica och Coop. Den verksamheten drevs i nästan tio år innan de valde att sälja bolaget.

Kvar blev tomma livsmedelslokaler i en stor byggnad på gården.

”Då började ”vad gör vi nu?-” processen. Vi kände att det skulle vara kul att göra något som knöt ihop säcken lite med spa:et som fram till nu mest hade levt sitt eget liv”, säger Annika Hübbinette Sundström.

Det blev sommarpub och restaurang, och så kom idén om att även starta ett bryggeri för att utveckla verksamheten.

”Att brygga öl hade varit lite av en dröm för mig i många år. Jag började i liten skala, läste och läste, testade, testade och testade”, säger Robert Sundström.

Foto:Joey Abrait

Så föddes ölmärket Blåbergen, och i och med det nådde paret Hübbinette Sundström en ny målgrupp i sin gemensamma verksamhet.

”Med ölprovningar och bryggevent kom det betydligt fler män. Ja, även kvinnor som gillar öl förstås. Kombinationen med spa, boende och att få prova vårt egna öl blev snabbt populärt”, säger Robert Sundström.

Med åren har det blivit fler och fler ölsorter.

”Så långt det är möjligt använder jag självklart svenska råvaror. Det är fantastiskt vad man kan skapa med bara malt, humle, jäst och vatten! Kombinationerna är oändliga.”

Sedan ett par år tillbaka säljs sex sorter av Blåbergen öl även på Systembolaget lokalt i Örebro.

”Det blev faktiskt en följd av pandemin. Vi hade pratat om tidigare att göra ett försök med Systembolaget, och när pandemin slog till förstod vi snabbt att vi skulle tappa väldigt mycket på våra andra verksamheter”, säger Annika Hübbinette Sundström.

Åren innan hade varit fyllda med musikevenemang, pub- och restaurangkvällar, ölprovningar och spa-gäster som ofta kom i grupper.

”Jag förstod direkt att mycket skulle försvinna när coronan kom, så vi fattade snabbt beslutet att ta tag i försäljning på Systembolaget. Och så beställde jag ett glampingtält i april 2020, och ett till kort därpå”, säger Annika Hübbinette Sundström.

”Hade vi inte gjort de snabba förändringarna så vet jag inte hur det hade gått.”

Under de senaste två åren har glamping som koncept snarast exploderat i Sverige. Men vid pandemins början var det inte alls lika stort.

”Vi var väldigt tidigt ute, och det har gynnat oss. När tältet vi hade beställt anlände var vi snabba med att få upp det och inreda, ta bilder och ut i sociala medier. Det började bokas redan efter några timmar.”

Idag finns det fem glampingtält på gården, alla bekvämt inredda med riktiga sängar, sänglinne och handdukar, kylskåp, lampor med mera. Vid bokning kan paket med alltifrån spabehandlingar till ölprovning, spabad vid det egna tältet och måltider bokas in. 

Foto:Joey Abrait

Tälten ligger enskilt placerade med utsikt över åkrar och de blåskimrande Kilsbergen. 

”Glampingen föll in väldigt bra i vårt koncept, vi har ju alltid jobbat med lantliga upplevelser och naturturismen. Så det kändes som ett helrätt och naturligt steg.”

Ytterligare ett ben i företaget är att de hyr ut sin festvåning och pub till bröllop och andra fester.

”Nu känner vi att vi har ett brett koncept där de olika delarna kompletterar varandra. Det skulle halta utan någon del. Mixen är bra”, säger Annika Hübbinette Sundström.

Hon och en av de två övriga anställda leder även vattengympapass på universitetssjukhuset i Örebro flera gånger i veckan och utför massage åt företag. Robert Sundström har en entreprenadverksamhet med en grävmaskin, han utför avancerad trädfällning och även snöröjning på vintern.

Ölbryggningen är fortfarande på en nivå som gör att han kan sköta den på egen hand.

”Jag klarar av det som efterfrågas just nu. Vi håller oss lokalt än så länge. Skulle efterfrågan öka så får vi se över om vi vill investera och låta den delen växa. Men just nu känns det bra som det är”, säger Robert Sundström.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera