1515

Stockholmsbörsen: Tunga torsdagstapp

Stockholmsbörsen handlades ned på torsdagsförmiddagen sedan Ericssons rapport gjort marknaden rejält besviken. För de ledande börsindexen i Europa var det inledningsvis upp, men svaga inköpschefsindex från Tyskland och euroområdet på förmiddagen sänkte regionen ned under nollan.

"Ericsson har handlats upp under året och har varit ett kärt barn för många. Men ett kursfall runt 10 procent efter en rapport som i stort var i linje med förväntningarna är en väldigt hård reaktion. Ytterligare tecken på det tuffa klimatet är att Astrazeneca inte stiger med mer än 3 procent efter ett besked som bolaget väntat på i flera år. Börsen är hård mot allt och alla nu och den skakiga varannan dag- börsen" fortsätter", kommenterade en aktiestrateg till Nyhetsbyrån Direkt.

Klockan 10.45 var OMXS30 ned 1,3 procent till noteringen 1.079,8. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick till 5,8 miljarder kronor, medan en konsoliderad omsättning, som även inkluderar Chi-X, Bats, Turquoise och Burgundy uppgick till 8,1 miljarder kronor.

I den strida ström av svenska rapporter som anlände på torsdagen fanns bland andra tungviktaren Ericsson och för bankerna stod Swedbank på tur.

Ericsson rasade 8,8 procent till 83:85 kronor efter att ha redovisat ett resultat före skatt, som justerat för engångskostnader, blev cirka 3 procent sämre än väntat enligt SME Direkt.

Lastvagnstillverkaren Scanias rapport rosade inte heller marknaden och aktien föll 6,5 procent till 124,70 kronor.

I Volvo, med rapport på fredagen, tappade B-aktien 2,8 procent till 100,70 kronor.

Muntrare var det för Swedbanks aktieägare som fick se A-aktien stiga 3,1 procent till 107:50 kronor efter att bolaget redovisat ett resultat som slog förväntningarna. Rörelseresultatet var 5 procent bättre än konsensusprognosen, enligt SME Direkt. Övriga banker klarade sig generellt bättre än index i Stockholm.

Byggjätten Skanska rapporterade ett resultat för det andra kvartalet 2011 som, justerat för både nedskrivningar och uppskrivningar av projekt, blev i linje SME Direkts konsensus sammanställning. Skanska B tappade 0,2 procent till 107,30 kronor.

Haldex, som också rapporterat, avancerade 1,4 procent till 35:70 kronor.

Astra Zeneca steg 3,2 procent till 325:10 kronor efter att den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA gett klartecken för hjärtmedicinen Brilinta.

På onsdagskvällen träffades Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Frankrikes president Nikolas Sarkozy för att diskutera det grekiska räddningspaketet inför dagens möte.

Inga detaljer är kända men en talesman för Angela Merkel uppgav, enligt Financial Times, att ett gemensamt fransk-tyskt förslag har utarbetats och diskuterats med ECB- chefen Jean-Claude Trichet och EU-ordföranden Herman Van Rompuy. Marknaden väntar spänt på besked.

På statistikfronten tyngde snabbestimaten över euroområdets samlade inköpschefsindex (Composite PMI), som sjönk till 50,8, i juli. Väntat var 52,6 enligt Bloomberg News prognosenkät.

Den tyska industrins inköpschefsindex sjönk till 52,1 i juli. Enligt Bloomberg News väntades en nedgång till 54,1.

Från USA väntar i eftermiddag ledande indikatorer för juni, som bedöms ha ökat med 0,2 procent, och Philadelphia Feds index över företagens framtidsutsikter, som väntas komma in på 2,0.


Innehåll från DC SydAnnons

Så garanterar medtechföretag standardiserad säkerhet i hela leveranskedjan – med DC Syd

Produktionschefen Helena är en av kollegorna med lång erfarenhet av lagerhantering, varuförädling och distribution.
Produktionschefen Helena är en av kollegorna med lång erfarenhet av lagerhantering, varuförädling och distribution.

I medtech- och läkemedelsbranschen ställs höga krav på produktion, paketering och leverans. För att säkerställa att deras kunder enkelt kan visa att man uppfyller krav enligt lag genomgår tredjepartslogistikföretaget DC Syd en ISO 13485-certifieringsprocess – så här kommer den att underlätta för medtechbranschen.

DC Syd hjälper i dag tillverkande företag, grossister och e-handlare inom flera olika branscher med både lagerhållning, distribution och förädlingsarbeten; allt från företag som säljer kläder, köks- och heminredning, fritidsartiklar, livsmedel, till hälsokost och läkemedel. I sin fortsatta satsning mot medtechbranschen genomgår de nu en ISO 13485-certifiering, något de än så länge är ganska unika med.

– ISO 13485 är ett kvalitetsledningssystem för företag och organisationer som är verksamma i en eller flera delar av en medicinteknisk produkts livscykel. Den är baserad på vissa standarder och kriterier som beskriver hur tillverkare av medicintekniska apparater bör bete sig och omfattar även lagring och distribution, säger Johan Pagels, försäljnings- och marknadsföringsansvarig på DC Syd.

– Våra kunder inom medtech efterfrågar det här. Eftersom vi är en tredjepartsaktör som sköter kundens logistik, med allt från montering, paketering, utskick och servicetjänster är det minst lika viktig att vi uppfyller de krav som finns. Även om vi länge jobbat utifrån dessa krav kan vi med certifieringen på ett tydligt sätt visa att allt är gjort på rätt sätt och är spårbart, fortsätter han.

Spårbarhet genom hela leveranskedjan

Som ett led i certifieringen kommer DC Syd bland annat kunna märka alla olika förpackningsnivåer för att få en fullständig och komplett spårbarhet för alla olika produktserier.

– Skulle något mot förmodan bli fel kan vi plocka bort produkten från lagret, eller kalla tillbaka den för kunderna för att korrigera felet, till exempel ett tryckfel. Det stora syftet är att underlätta för våra kunder så att de kan fokusera på kärnverksamheten och vara trygga med att vi uppfyller de krav som ställs.

Så möter DC Syd varierade behov

DC Syds erfarenhet går ända tillbaka till 1985 och kompentensen inom tredjepartslogistik är stor. Med en flexibel affärsmodell och kundanpassade tjänster kan de möta skilda behov och vara en långsiktig partner till sina kunder. Kundportföljen är bred och geografiskt utspridd över hela Sverige, i EU samt utanför EU.

– Vi hanterar även tillfälliga uppdrag och kampanjhantering med totalansvar för lagring, packning och distribution, och kan helt enkelt möta tillfälliga och förändrade behov. Oavsett om det är snabba och mindre eller större mer långsiktiga uppdrag så fixar vi det medan kunden kan frigöra tid och fokusera på affärsverksamheten, avslutar Johan Pagels.

Om DC Syd
DC Syds verksamhet startade 1985 under namnet Distributionscenter med postorderlogistik. 2012 bildades DC Syd och tog över verksamheten. De erbjuder tredjepartslogistik (3PL, TPL) för e-handlare, tillverkare och grossister med en integrerad varuförädlingsproduktion. Det kan vara tjänster som etiketteringsjobb, ompackningsuppdrag eller någon annan tjänst kunden har behov av.

ISO 13485-certifieringsprocessen beräknas vara klar våren 2022.

Läs mer på dc-syd.se

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med DC Syd och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?