1515

Stockholmsbörsen: Terminerna pekar uppåt

Europaterminerna indikerar en öppning uppåt på torsdagen efter förhoppningar om att eurozonens ledare under dagen kan nå en överenskommelse för vad som är nästa steg för Grekland.

Klockan 8.45 var Euro Stoxx 50-terminen 0,7 procent högre. Terminerna för CAC 40 och DAX var upp mellan 0,4 och 0,5 procent.

Marknaden har under de två senaste dagarna prisat in en förväntan på i alla fall något slags framsteg i det eurotoppmöte som ska hållas i dag, torsdag. Även läget i den amerikanska skuldtaksfrågan ser mer positivt ut. I väntan på nästa händelse i Europa och USA är marknaden alltså positiv men avvaktande och orolig.

I USA var handeln håglös på onsdagen och börserna höll sig strax under nollstrecket större delen av handelsdagen. Efter tisdagens rally, där S&P 500 hade sin bästa dag hittills i år, räckte inte ens Apples starka kvartalsrapport för att lyfta börserna ytterligare.

Vid stängning var Dow Jones ned 0,1 procent. Det bredare S&P 500 sjönk 0,1 procent, medan Nasdaq Composite backade 0,4 procent.

De asiatiska börserna backade på torsdagen där det regionala indexet backade för första gången på tre dagar. Oro för industriproduktionen i Kina och lägre vinster för Hyundai Heavy Industries och Hynix Semiconductor sänkte riskaptiten. Det regionala indexet MCSI Asia Apex 50 var ned 0,3 procent.

I den strida ström av svenska rapporter som anlände på torsdagen fanns bland andra tungviktaren Ericsson och byggjätten Skanska som stod på tur.

Ericsson redovisade ett resultat före skatt, inklusive omstruktureringskostnader, på 4,6 miljarder kronor för det andra kvartalet 2011. Analytikerna hade räknat med ett resultat före skatt på 5,8 miljarder kronor, enligt SME Direkt sammanställning inför rapporten.

Skanskas resultat för det andra kvartalet 2011 uppgick till 5.661 miljoner kronor före skatt. Justerat för att Skanska tog nedskrivningar och omstruktureringskostnader som inte ingick i SME Direkts konsensussammanställning, blev resultatet 4 procent bättre än väntat.

Swedbanks redovisade ett rörelseresultat som slog förväntningarna. Rörelseresultatet var 5 procent bättre än konsensusprognosen på 4.111 miljoner kronor, enligt SME Direkt.

"I dag bör aktien vara stark på en bra rapport", säger Andreas Håkansson, analytiker på Exane Paribas, till Nyhetsbyrån Direkt.

Investmentbolaget Kinnevik redovisade ett resultat efter skatt på 2.490 miljoner kronor för det andra kvartalet 2011. För motsvarande period förra året var resultatet 1.831 miljoner kronor.

För Astrazenecas del har den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA gett klartecken för hjärtmedicinen Brilinta. Detta besked väntas, enligt SME Direkt, ge en positiv kursreaktion på 5 procent när handeln inleds.

Bland analyshusen var Swedish Match omåttligt populär under morgonen där flera analyshus höjt sin riktkurs för aktien.

På statistikfronten väntar från europeiskt håll, under förmiddagen, juli månads PMI för Tyskland, Frankrike och hela euroområdet samt euroområdets bytesbalans för maj.

Från USA kommer ledande indikatorer för juni, som väntas ha ökat med 0,2 procent, och Philadelphia Feds index över företagens framtidsutsikter, som väntas komma in på 2,0.


Innehåll från JamfAnnons

Viktigare än någonsin att säkra upp medarbetarnas mobiltelefoner

Cyberattacker mot företag brukade vara koncentrerade till olika typer av skadliga e-postmeddelanden, men i takt med att mobiltelefonerna blivit smartare och allt viktigare som arbetsredskap har de också blivit vanligare som måltavlor. Samtidigt visar en undersökning att bara 15 procent av företag globalt investerar i säkerhetssystem för mobiltelefoner.

Phising, eller nätfiske som det kallas på svenska, är en av de vanligaste attackmetoderna för cyberkriminella som vill komma åt känslig företags- och privatinformation. Målet med attackerna är att antingen infektera enheten med skadlig kod, komma över information eller få behörighet till andra system. 

– Attackerna har blivit alltmer sofistikerade och sker nu mindre via mail och mer via sms, telefon, digital reklam och de stora sociala plattformarna. Vi spenderar också mer tid på våra mobiler, och använder dem för både jobb och privatliv, säger Stijn Paumen, VP Business development Wandera Jamf.

Medarbetarna är den svaga länken

Undersökningen ”Phising Trends Report 2021, som Jamf genomfört, visar bland annat att 1 av 10 har klickat på nätfiskelänkar på mobilen och att antalet mobilanvändare som luras av nätfiskeattacker har ökat med 160 procent. I Sverige visar den senaste upplagan av ”Svenskarna och internet” att 40 procent** av internetanvändarna över 16 år blivit utsatta för nätbedrägerier. 

– Det är enklare att råka ut för en attack på mobilen, den har mindre skärm och mindre text vilket gör det svårare att exempelvis upptäckta skadliga URL:er. Vi använder också mobilen mer när vi är på språng med fler störningsmoment runt omkring, vilket gör att det är lättare att trycka på något av bara farten, menar Stijn Paumen.

Wandera förstärker Jamfs plattform

Jamfs applikation Jamf Pro används av systemadministratörer för att konfigurera och automatisera olika funktioner på deras Appleprodukter via molnet, som exempelvis konfigurering av WiFi och e-post, installation av appar, omfördelning av licenser, patchhantering och säkerhet. Genom förvärvet av mobilsäkerhetsexperten Wandera kan Jamf nu även erbjuda Zero Trust Network Access för mobiler på sin plattform.

– Wanderas lösning säkerställer att dina medarbetare på ett enkelt och säkert sätt kan komma åt de nätverksresurser de behöver, samtidigt som de följer organisationens policys, berättar Peo Strindlund, Senior Regional Sales Manager Jamf.

Tillsammans gör Jamf och Wandera de mobila enheterna säkrare utan att påverka slutanvändarupplevelsen.

– Vi hjälper IT- och säkerhetsteam att skydda enheter, data och applikationer. Nu har vi dessutom en unik programvara för mobilen, som aktivt söker efter sårbarheter i de applikationer och nätverk som medarbetarna ansluter sig till. Den analyserar bland annat länkar i realtid, så om någon råkar trycka sig vidare till en skadlig sajt upptäcker vår algoritm det direkt. Att vi är en Apple First leverantör gör också att våra kunder kan vara säkra på att vår programvara fortsätter fungera även när Apple uppdaterar eller lägger till nya funktioner, avslutar Peo Strindlund.

Om Jamf

Jamf, standarden inom Apple Enterprise Management, förlänger den legendariska Apple-upplevelsen människor älskar till företag, skolor och statliga organisationer genom programvara och världens största online-community för administratörer fokuserade exklusivt på Apple, Jamf Nation. För mer information, besök www.jamf.com. 

Läs ett senaste rapporten om phishing-trender från Jamf 

*Undersökning utförd av Gartner Group.

**Svenskarna och Internet, Internetstiftelsen 2021.

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Jamf och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?