1515

Råvaror: Oljan stiger

Ädelmetallerna fortsatte att stiga på torsdagsmorgonen. Råoljepriset var i stort oförändrat, medan basmetallerna noterar generella nedgångar.

Vid klockan 8.30 var WTI-oljan upp 0,25 dollar till 98,65 dollar per fat. Brent-oljan hade samtidigt stigit 0,21 dollar till 118,36 dollar per fat.

Råoljan handlades runt den högsta stängningsnivån på en vecka, i spåren av minskande lager i USA ställt mot signaler om ekonomisk inbromsning i Kina.

Snabbestimat från HSBC/Market Economics visade att inköpschefsindex i Kina sjönk till 48,9 för juli, vilket är en den lägsta nivån på 28 månader. I juni var index 50,1. Nivåer under 50 tyder på en inbromsning i ekonomin. Den ordinarie statistiken redovisas den 1 augusti.

Det amerikanska energidepartementets lagerrapport visade på onsdagseftermiddagen att de amerikanska lagren av råolja sjönk med 3,7 miljoner fat under förra veckan. Enligt Bloomberg News väntades lagren sjunka med 2,0 miljoner fat.

Den inofficiella lagerstatistiken från American Petroleum Institute, som redovisades sent på tisdagskvällen, visade på en minskning i lagren av råolja med 5,2 miljoner fat. Kapacitetsutnyttjandet vid raffinaderierna ökade med 2,3 procentenheter till 90,3 procent. Analytikerna räknade i genomsnitt med oförändrat kapacitetsutnyttjande.

Importen av råolja ökade med 0,34 miljoner fat per dag jämfört med föregående vecka. Lagren i Cushing, leveranspunkt för WTI-oljan, sjönk med 0,98 miljoner fat. Lagren av bensin steg med 0,8 miljoner fat. Här väntades lagren sjunka med 0,3 miljoner. Importen ökade med 0,13 miljoner fat per dag. Lagren av destillat steg 3,4 miljoner under veckan. Här väntades en uppgång med 1,5 miljoner fat. Importen sjönk 0,02 miljoner fat. Importen av oljeprodukter sjönk totalt med 0,22 miljoner fat per dag.

Bank of America Merrill Lynch har höjt sin prognos för priset på Brent-olja med 8,7 procent för det fjärde kvartalet i år till ett genomsnitt om 102 dollar per fat, från tidigare 94 dollar. Prognosen för WTI-oljan lämnades oförändrad vid ett genomsnitt på 90 dollar per fat under det fjärde kvartalet i år.

"Europeisk och amerikansk statistik har överraskat på nedsidan precis när efterfrågan på olja minskar säsongsmässigt i september, vilket skapar ett nedåttryck på oljepriser på kort sikt", skrev analysgruppen bakom prognosen på tisdagen, enligt Bloomberg News.

Banken tror fortfarande på ett stigande oljepris på lite längre sikt. Nästa år förväntas brent-oljan handlas till ett genomsnittspris på 114 dollar per fat, medan WTI-olja väntas handlas till i genomsnitt 102 dollar per fat under 2012.

"Om produktionen från Libyen inte kommer upp i tidigare nivåer under nästa år, och den globala tillväxten blir i linje med förväntningarna samtidigt som penningpolitiken fortsätter att vara extremt ackommoderande tror vi att priset på brent-olja kan toppa på 175 dollar per fat under en kortare tid nästa år", skrev analysgruppen.

Oljepriset får dessutom stöd av en stärkt euro, som steg till den högsta nivån mot dollarn på en vecka, efter att Angela Merkel och Nicolas Sarkozy sa att de har nått ett gemensamt ställningstagande gällande Greklands skuldproblem.

Överenskommelsen kommer att presenteras i Bryssel idag där de europeiska ledarna träffas för att diskutera skuldproblemen i Europa.

"Överenskommelsen ger fundamenta till tron att de skulle kunna komma en lösning idag, vilket är diametralt motsatt mot vad vi såg i början av veckan. Det finns utsikter om att vi kommer att se en preliminär stabilitet under de kommande veckorna, men jag ser det inte som en uthållig trend", sade Andre De Silva, chef för Asia-Pacific ränteundersökning på HSBC i Hong Kong.

Spotpriset på guld var upp knappt 3 dollar per uns vilket innebär att guldet åter handlas över 1.600-dollarsnivån. Noteringen något efter klockan 8.30 var 1.603 dollar. Även silverpriset var upp 0:17 dollar till 40,20 dollar per uns.

På basmetallmarknaden sjönk priserna på bred front. Tremånadersterminen för koppar visade en nedgång på 11 dollar till 9.744 dollar per ton vid 8.30-tiden. En oväntad minskning i försäljningen av befintliga bostäder i USA tyngde kopparpriset, liksom inköpschefsindexet från Kina.

Marknadsaktörer fortsätter att titta på den kinesiska efterfrågan, medan en svagare dollar skänker mer eller mindre stöd", sade Cheng Xiaoyong, analytiker på Baocheng Futures.

Bland övriga metaller var zinken ned 16 dollar till 2.438, aluminium ned 2 dollar till 2.534 och nickel 125 dollar till 23.920.

Table


Innehåll från Outpost24Annons

Outpost24 hjälper företag att bli säkrare när cyberattackerna blir fler

Den digitaliserade samtiden ökar risken för cyberattacker. Att säkra upp mot hot utifrån är därför inte längre ett måste bara för stora företag med mycket persondata och hög omsättning. Det menar Karl Thedéen, vd på Outpost24.

– Allt som bygger upp ett företags värde finns i olika former på nätet. Man måste jobba förebyggande för att undvika en attack, och där kommer vi in i bilden.

Enligt amerikanska studier skedde det i fjol över en halv miljon cyberattacker globalt inklusive ransomware – per dag. En siffra som dessutom väntas öka ännu mer under kommande år, och cybersäkerhet har därför vuxit fram till ett av de viktigaste områdena för företag i dag.

– Attackerna är väldigt många, och vi ser bara toppen av isberget. Tillvägagångssätten är flera, och oavsett företag sitter alla på något av intresse, säger Karl Thedéen, vd på Outpost24.

Varnar i tid

Det räcker inte att enbart veta vad man som bolag ska göra ifall en attack skulle ske. Vitalt blir framförallt ett kontinuerligt och proaktivt arbete för att motverka det från första början. Ett sätt för att lyckas med just det är genom programvaran som Outpost24 utvecklat.

– Den scannar och söker igenom ett företags hela IT-miljö. Det kan vara allt från att en appli-kation måste uppdateras till att den flaggar för att en brandvägg är felkonfigurerad eller har sårbarheter, eller en webbsida kan hackas. Således ger vi dem sårbarhetslistor med en lägesbild om hur läget ser ut och viktigast av allt – vad som måste åtgärdas.

Köpt flera bolag

Outpost24 från Karlskrona växer starkt mot att bli en av Europas största leverantörer inom cybersäkerhetslösningar. Bara under det senaste halvåret har de förvärvat spanska Blueliv, infly-telserika i ”Threat Intelligence”, samt det svenska lösenordshanteringsföretaget Specops Soft-ware.

Genom BlueLiv har företaget ett automatiserat verktyg som scannar allt som sker på ”dark web”, och vad hotbildsaktörerna håller på med. Därefter kopplas det ihop med sårbarhetslistorna – för att veta vad som måste prioriteras.

– Vi spionerar på vad ”the bad guys” gör. Det kan vara allvarliga saker: exempelvis kan en vd med ett bolag som omsätter miljarder ha sina inloggningsuppgifter exponerade och till salu. Där-för håller vi våra kunder ständigt ajour med vad som sker och vad de måste akta sig för.

Stockholmsbaserade bolaget Specops riktar sig främst till små till medelstora företag för att hjälpa dem med bättre lösenordshantering. Det bästa sättet att komma åt ett företag är genom att komma in via användarna – bland annat via lösenord. 

Med Specops kan företag se till att de blockerar lösenord som är för enkla och som har läckts.

Systemet arbetar kontinuerligt med att kunderna ska ha tillräckligt bra, och säkra, lösen-ord genom att alltid scanna av vilka som nyligen har läckt. Dessutom låter det företag minska administration genom att tillåta användare att själva, säkert, hantera mer kring sina lösenord.

– Alla måste skifta sitt fokus mot att förbättra sitt säkerhetstänk, få bättre koll och integrera det i affärsprocesser, säger Karl Thedéen och avslutar: 

– Det är extremt viktigt nu, och det kommer bli ännu viktigare.

Läs mer om Outpost24 här 

Om Outpost24

Vår historia börjar i marinstaden Karlskrona, där våra etiska hackare skapade sina första verktyg för sårbarhetsutvärdering redan 2001, med målet att hjälpa företag förbättra sin säkerhet. Idag litar över 2000 globala kunder på Outpost24 vad gäller att utvärdera deras enheter, nätverk, ap-plikationer, molnlösningar och användarrättigheter för att hålla hackare ut. 

outpost24.com 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Outpost24 och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?