1515

Räntor och valutor: Kronan fortsätter att stärkas

Amerikanska räntor steg något ytterligare natten till torsdag i det för tillfället bättre risksentimentet. Euron och kronan apprecierades.

Den amerikanska tvååringen handlades på morgonen upp 1 punkt till 0,38 procent medan tioåringen handlades upp 3 punkter till 2,95 procent.

Marknaden har under de två senaste dagarna prisat in en förväntan på i alla fall något slags framsteg i det eurotoppmöte som ska hållas idag, torsdag. Även läget i den amerikanska skuldtaksfrågan ser mer positivt ut. I väntan på nästa händelse i Europa och USA är marknaden alltså positiv men avvaktande och orolig. Amerikanska börser var håglösa och höll sig under nollsträcket på onsdagen efter tisdagens uppgång.

Från amerikanskt håll färgas marknaden alltså av skuldtaksfrågan där politiker från båda lägren har att ta ställning till det förslag som "de sex gäng", inkluderande senatorer från båda partierna, utarbetade och som president Barack Obama ställde sig positiv till på tisdagen.

Det rör sig om en minskning på 3.700 miljarder dollar i budgetunderskotten (deficits) de kommande tio åren, statsskulden (debt) kommer inte att minskas utan fortsätta att öka, fast i långsammare tempo.

The Wall Street Journal rapporterar att förslaget lagts fram som både en skattehöjning och en skattesänkning i kongressen. Utifrån dagens regelverk där Bushadministrationens skattepolitik utgår år 2012 utgör förslaget en skattesänkning på 1.500 miljarder dollar. Utifrån det mer troliga scenariot att nuvarande temporära skatteregler fortgår på obestämd tid utgör förslaget en skattehöjning med 1.000 miljarder dollar. Reaktionerna har varit blandade.

Barack Obama sade genom sin pressekreterare Jay Carney under onsdagen att han tillfälligt kan tänka sig att acceptera en kortsiktig lösning i frågan, ifall en långsiktig lösning låg inom räckhåll men behövde lite mer tid, vilket innebar maximalt "några dagar".

Det skriver Washington Post.

Wall Street Journal skriver vidare att senatledare för båda partierna dock fortfarande ser McConnell-Reid-planen som den enda tänkbara. Det är den kortsiktiga plan som skulle låta presidenten höja skuldtaket med 2.500 dollar i tre steg genom att lägga förslag i kongressen som kommer att gå igenom så länge inte två tredjedelar röstar emot.

Japanska räntor var oförändrade under natten där tvååringen handlades till 0,16 procent och tioåringen till 1,09 procent.

Tidigt på morgonen inkom statistik över Japans handelsbalans. Exporten minskade med 1,6 procent i juni jämfört med juni 2010. Det var en mindre minskning än vad som var väntat och det minsta fallet på fyra månader viket talar för att den japanska ekonomin återhämtar sig snabbare än väntat från jordbävningskatastrofen den 11 mars.

Framförallt var det exporten i bilbranschen som minskade mindre än väntat. Framledes syns dock orostecken för exporten och den japanska ekonomins utveckling då yenen har nått den högsta nivån mot dollarn på fyra månader, den handlas till 78:70 på morgonen, samtidigt som den amerikanska ekonomin saktar ned och skuldproblemen i Europas periferi hotar att smitta av sig på kärnländerna.

Under onsdagskvällen träffades Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Frankrikes president Nikolas Sarkozy för att diskutera det grekiska räddningspaketet inför dagens möte. Inga detaljer är kända men en talesman för Angela Merkel uppgav, enligt Financial Times, att ett gemensamt fransk-tyskt förslag har utarbetats och diskuterats med ECB-chefen Jean-Claude Trichet och EU- ordföranden Herman Van Rompuy.

Inför toppmötet har utkast till olika förslag cirkulerat som bland annat innehåller en av Frankrike uppbackad bankskatt på europeiska banker och ett av Tyskland föreslaget program för obligationsväxling där privata långivare med innehav i obligationer som löper ut de närmaste åtta åren uppmanas att byta dessa mot trettioåriga sådana.

Bankchefer som Financial Times talat med bedömer att det slutgiltiga förslaget kommer att innehålla antingen bankskatter eller obligationsväxlingsprogrammet, men inte båda. De sade också att bankskatten är troligare då den inte skulle leda till en situation som kreditvärderingsinstituten bedömer som betalningsinställelser, vilket växlingsprogrammet skulle kunna göra.

Euron stärktes något mot dollarn under natten och handlades till 1:426 vilket är den högsta nivån under den senaste veckan.

"Investerare försöker lyssna på vad europeiska tjänstemän säger och hoppas på europositiva nyheter under torsdagen", sade Kathy Lien vid GFT Forex i New York, enligt Bloomberg News.

Kronan stärktes under natten, 6 öre mot dollarn till 6:40 och 4 öre mot euron till 9:12.

På dagens makroagenda står alltså eurotoppmötet i fokus men det bjuds även på en del statistik.

Från europeiskt håll inkommer under förmiddagen juli månads PMI för Tyskland, Frankrike och hela euroområdet samt euroområdets bytesbalans för maj.

Från USA inkommer ledande indikatorer för juni, som väntas ha ökat med 0,2 procent, och Philadelphia Feds index över företagens framtidsutsikter, som väntas komma in på 2,0.

Table


Innehåll från PaliscopeAnnons

Cybersäkerhet genom en unik kombination av människa och maskin

Cybersäkerhet är idag avgörande för att våra digitaliserade samhällen ska fungera. Att hantera cybersäkerhet idag handlar också om att göra det svåra lättförståeligt genom att leverera kunskap och insikter. Paliscope är ett svenskt företag som genom en unik kombination av kompetenser skapar förståelse och insikt i den digitala tidens enorma datamängder.

Genom Paliscope tjänster får Nordens största bolag hjälp att ”play defense” i deras arbete att skydda sina företag mot ransomware och andra cyber attacker. 

– Samtidigt hjälper vår SaaS-plattform myndigheter över hela världen att ”play offense” i deras arbete förstå, analysera och utreda till exempel hacker-grupper, trafficking och terrorism, säger Rolf Rosenvinge, Founder & CEO Paliscope AB.

Unik kombination av maskin och människa

Genom en unik kombination av människa och maskin kan analys av stora datamängder skapa nya insikter. Unikt för Paliscope är att denna kombination görs med den enskilde utredaren, analytikern i centrum. 

 – Vi har, utöver själva plattformen, även implementationsledare och analytiker som kan hjälpa till med process- och metodutveckling så att kunden får bästa möjliga nytta av vår plattform, säger Rolf Rosenvinge.

Optimal cybersäkerhet för myndighet och näringsliv

Paliscope är en sammanslagning av två bolag, ett SaaS-bolag som jobbat med att ta fram en Intelligence fusion-plattform och ett som jobbat med cybersäkerhet. Verksamhetens mål är att hjälpa kunden att fusionera data för att få fram nya insikter. Det sker dels genom en unik plattform för Intelligence fusion främst för myndigheter, dels genom att hjälpa Nordens största företag med rådgivning och tjänster inom cybersäkerhetsområdet.

– Vi vill utrusta både stora organisationer och myndigheter med bättre verktyg och insikter att förstå cyberrisker. Vi tror på att förbättra myndigheternas och näringslivets arbete genom en bottoms up-approach, snarare än att bygga stora institutionella databaser. Det bygger en verklighet som ger kraft och verklig nytta till analytiker och utredare i stället för att vi bara skulle leverera ett verktyg. Genom den plattform vi har skapat genererar vi helt nya insikter och dessutom en ökad produktivitet för den enskilda analytikern. Det som tidigare gjorts manuellt, om det ens varit möjligt, görs nu med vår hjälp genom en knapptryckning. Vår plattform frigör tid både för den verkliga analysen men också tid för snabbare och bättre beslut, säger Rolf Rosenvinge.

Så maximeras nyttan av säkerhetslösningen

För t.ex. polismyndigheter och underrättelsetjänster samt andra myndigheter är en av dagens utmaningar att man sitter på enorma datamängder i olika format från egna eller partners inhämtning. 

– Det vi kan göra genom maskininlärning och AI är att hjälpa vår kund att hitta ett sätt att koppla ihop olika datapunkter som blir avgörande i deras cybersäkerhetsarbete. När man till exempel knäcker EncroChatt så kommer man över gigabyte efter gigabyte av data som idag ofta hanteras manuellt av en utredare. I en stor datamängd finns en massa kunskap som både privat- och offentlig sektor inte alltid kan tillgodogöra sig med manuella processer. Med vår plattform läses data i stället in, indexeras upp och genom en knapptryckning får man förståelse för analyserad data. Det vi erbjuder är något som både är en förmågeskapande dimension och ett verktyg för att, som vi säger, empower the analyst, säger Rolf Rosenvinge avslutningsvis. 

Om Paliscope

Vi är ett svenskt bolag som verkar på cyberarenan. Vi är ett ca 30 personer med kontor i Stockholm och Göteborg. Vi hjälper både stora företag och myndigheter att hantera cyber risk, stora datamängder, organiserad brottslighet och andra säkerhetshot. Vi har en stor mängd kompetenser hos oss med bl a seniora cybersäkerhetsspecialister, management konsulter, analytiker, utvecklare, UX-designers och statsvetare.

För mer info besök oss på www.paliscope.com 

Kontakta oss direkt på www.paliscope.com/contact/ 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Paliscope och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?