1515

Stockholmsbörsen: Rapportbolag gav bränsle

Stockholmsbörsen fortsatte upp på onsdagen, en dag med fortsatt livligt inflöde av bolagsrapporter. Ökade förhoppningar om en uppgörelse angående skuldtaket i USA och starka rapportbesked ökade riskaptiten.

Vid stängning var OMXS30 upp 1,6 procent till noteringen 1.093,6. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick till 16,6 miljarder kronor, medan en konsoliderad omsättning, som även inkluderar Chi-X, Bats, Turquoise och Burgundy uppgick till 21,4 miljarder kronor.

Statsskuldsproblematiken fortsatte att dominera marknaderna men tongångarna har blivit allt mer optimistiska i både USA och Europa. På tisdagskvällen meddelade USA:s president Barack Obama att han gav stöd åt den plan som en arbetsgrupp av sex politiker presenterat och som skulle innebära att den amerikanska statsskulden minskas med 3.700 miljarder dollar över tio år.

Flera starka bolagsrapporter gav ytterligare bränsle till börsen.

SHB A steg 3,1 procent till 195:80 kronor. Bolaget redovisade ett rörelseresultat som var 3 procent högre än vad marknaden hade väntat sig och framför allt var analytikerna nöjda med ett räntenetto som klarade sig bättre än väntat.

Bland de övriga bankerna avancerade Nordea 2,7 procent, Swedbank A steg 3,1 procent medan SEB ökade 4,1 procent.

Branschkollegorna Telia Sonera och Tele2 redovisade båda resultat som överträffade analytikernas förväntningar.

Telia Soneras rapport mottogs dock betydligt bättre av de två och aktien steg 3,8 procent till 46:89 kronor. Tele2 backade i stället 0,2 procent till 128:30 kronor.

"En stark rapport från Tele2 låg i förväntningarna och därför ser vi en omvänd reaktion jämfört med Teliasoneras lättnadsrally", kommenterade en analytiker till Nyhetsbyrån Direkt.

Andra bolag som syntes i rapportfloden var MTG, vars B-aktie handlades upp 4,9 procent till 409:90 kronor. Analytiker pekade på att MTG redovisade en bra balans i intäkter och tillväxt mellan sina verksamheter i det andra kvartalet, med ett bra underliggande resultat för tv- verksamheten över hela linjen.

Swedish Match lyfte 4,1 procent till 227:10 kronor, vilket är rekordnotering för aktien. Vid sidan av bolagets fortsatt lönsamma snusverksamhet visade delårsrapporten att den starka utvecklingen för massmarknadscigarrerna i USA hållit i sig och de efterföljande kommentarerna från ledningen vittnade även om ett starkt andra halvår för cigarrerna.

Även Aarhuskarlshamns delårsrapport fick ett positivt mottagande och aktien ökade 4,2 procent till 185 kronor.

Verkstadsbolaget Trelleborgs aktie rusade 8,7 procent till 71:60 kronor efter att ha levererat en rapport som var över förväntan. Inför Trelleborgs rapport har funnits en oro för att kostnadsökningar skulle ha pressat marginalerna, men så blev det inte.

Flera andra bolag inom hade verkstadssektorn hade också en stark kursutveckling. Sandvik steg ytterligare 2,4 procent till 107:20 kronor och SSAB A med 1,9 procent till 85:15 kronor. Båda bolagen fick höjda rekommendationer från analyshus under onsdagen.

Bland förlorarna syntes Astra Zeneca, som tappade 0,6 procent till 315:10 kronor. Det amerikanska läkemedelsverket FDA:s rådgivande panel har rekommenderat att myndigheten inte godkänner Astrazenecas och Bristol Myers Squibbs ansökan om marknadsgodkännande för diabetespreparatet Dapagliflozin.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?