1515

Råvaror: Oljepriset vänder upp

Råoljepriset utökar morgonens uppgångar något och stiger med runt en dollar per fat samtidigt som guldet vänder ned efter tidigare uppgångar. Basmetallarna sjunker generellt.

Statsskuldsproblematiken fortsätter att dominera marknaderna, som blivit mer optimistiska om både USA och Europa. På tisdagskvällen meddelade USA:s president Barack Obama att han stödjer den plan som en arbetsgrupp av sex politiker presenterat och som skulle innebära att den amerikanska statsskulden minskas med 3.700 miljarder dollar över tio år.

Planen uppges även ha stöd från politiker i båda de politiska partierna, vilket öppnar för en överenskommelse om att höja skuldtaket före den 2 augusti, den dag som satts som deadline för försöken att komma överens

För europeisk del ligger fokus på torsdagens toppmöte som ska behandla utformningen av det andra stödpaketet för Grekland. Under onsdagen ska Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Frankrikes president Nicolas Sarkozy träffas för överläggningar inför torsdagens möte.

Marknaderna har de senaste dagarna blivit mer optimistisk om att veckans möte ska innebära framsteg i detaljerna för Greklands räddningspaket, men Angela Merkel har tonat ned förväntningarna genom att deklarera att skuldkrisen inte kan lösas "i ett spektakulärt steg" denna vecka.

Enligt uppgifter till Bloomberg News arbetar man nu inom EU för att minska antalet alternativ som EU-ledarna ska ha att ta ställning till på torsdagen.

På tisdagen varnade IMF för att Greklands problem kan smitta resten av Europa även om Grekland lyckas undvika en default och att en intensifiering av skuldkrisen kan få globala konsekvenser. "Beslutsamma åtgärder är avgörande", skrev IMF i en rapport.

"Allt handlar om dessa riktigt avgörande frågor, med finanspolitiska frågor i både USA och Europa. Det finns fortfarande mycket osäkerhet där", sade Stephen Briggs, analytiker vid BNP Paribas i London, till Bloomberg News.

På råoljemarknaden har de tidigare uppgångarna utökats lite under förmiddagen och WTI-oljan har stigit 1:02 dollar per fat till 98:52 när klockan närmar sig 12.00. Brent-oljan har samtidigt stigit 1:04 dollar till 118:10.

Förutom ökade förhoppningar om framsteg i hanteringen av skuldkrisen pekas sjunkande råoljelager ut som förklaringen till det stigande oljepriset.

Den inofficiella statistiken från American Petroleum Institute, API, visade att oljelagren i USA sjönk med 5,2 miljoner fat under förra veckan. Detta talar för att analytikerna får rätt i sin bedömning att den officiella lagerstatistiken från den amerikanska energimyndigheten ska visa på sjunkande lager för sjunde veckan i rad. Statistiken, som släpps klockan 16:30 onsdag eftermiddag, väntas visa att lagren av råolja sjönk med 2,0 miljoner fat under föregående vecka, enligt Bloomberg News enkät.

"Det finns fortfarande visst hopp om att vi kommer att få se någon sorts lösning av den europeiska skuldkrisen. Dessutom såg vi minskade lager i API-siffrorna, vilket får råoljan att stiga", sade Gerrit Zambo, handlare vid Bayerische Landesbank i München, till Bloomberg News.

Guldet har vänt ned efter uppgångar på onsdagsmorgonen och framåt lunchtid visade spotpriset en nedgång med 2:95 dollar per uns, eller 0,2 procent, till 1.585:00. Det är därmed den andra dagen i rad med nedgångar för guldet efter att det tidigare stigit elva handelsdagar i rad.

"Även om vi är fortsatt mycket positiva till guldet kan vi inte förneka risken för en tillfällig rekyl. Förbättringen av risksentimentet är också delvis ansvarigt för att guldet tappar momentum. Marknadsförväntningarna verkar luta mot ett mer positivt utfall från torsdagens EU- toppmöte", sade Edel Tully, analytiker vid UBS i London, till Bloomberg News.

Även silverpriset har vänt ned och handlas vid 12- tiden till 38:60 dollarn, ned 0:46 dollar från tisdagen.

På basmetallmarknaden är det ned under onsdagen. Tremånadersterminen för koppar visade en nedgång på 40 dollar till 9.800 dollar per ton. Vinsthemtagningar efter tidigare uppgångar pekades ut som en förklaring till de sjunkande metallpriserna.

Table


Innehåll från Safe SolutionsAnnons

”Vår Digitala Väktare tar bevakningsbranschen till 2.0”

Genom en innovativ säkerhetslösning vill svenska Safe Solutions gå i bräschen för bevakningsbranschens utveckling. Med sin tjänst ”Den Digitala Väktaren” skapas uppkopplad bevakning och analys i realtid, färre felutryckningar och förbättrad resurs- och kostnadseffektivitet. 

– Vi har tagit ny teknik, larmcentral- och bevakningstjänster och paketerat om dem till en tjänst för att hjälpa våra kunder att få en effektivare bevakning. Att använda kameror inom bevakningsbranschen är inget nytt, det nya vi gör är att vi ronderar med en uppkopplad kamera istället för en väktare. Vi kan exempelvis bevaka ett normalstort område på två hektar på mindre än en minut, berättar Patrik Forsberg, VD på Safe Solutions.

Med ett egenutvecklat bevakningssystem i kombination med en värmekamera har Safe Solutions skapat ett teknologiskt nytänkande inom bevakningsbranschen – Den Digitala Väktaren. Kameran placeras i regel på en 18 meter hög mast där den ronderar 360 grader i ett oregelbundet mönster dygnet runt och övervakar stora områden, upp till flera hektar. Om en inkräktare passerar larmgränsen följer vår operatör vad som sker och ser till att rätt åtgärder vidtas direkt. Vid konstaterade brott kontaktas alltid polis. För att underlätta för utryckande polis i deras arbete kan Den Digitala Väktaren följa inkräktare upp till 1 000 meter och därmed guida polisen till rätt plats, förklarar Patrik Forsberg. 

– Tack vare att vi använder värmekamera som är kopplad till vår egenutvecklade analys är bilden likadan oavsett väder- och ljusförhållanden. Via appen kan du enkelt larma av/på, administrera larmtider, behöriga personer med mera Du kan även använda värmekameran för att mäta temperatur i exempelvis brännbart material.

Den Digitala Väktaren är enkel att installera och komplettera med fler kameror vid behov.

– Vår målsättning är och har varit att skapa en flexibel helhetslösning som fungerar för våra kunders ökande säkerhetsbehov, dygnet runt. Vi kan även erbjuda ett kostnadseffektivt upplägg med månadshyra, det gör att du slipper investera en större engångskostnad och kostnaden är fullt avdragsgill som driftskostnad, avslutar Patrik Forsberg.

Om Safe Solutions 

Safe Solutions tjänst Den Digitala Väktaren övervakar stora uteområden med ronderande värmekamera som via egenutvecklad analys och VMS skickar larm till vår helt nybyggda kameracentral. Säkerhet som tjänst innebär att vi blir din totala tjänsteleverantör gällande säkerhet och övervakning av din verksamhet. 

Kontaktinformation: 040-184910, www.safesolutionsab.com. 

Se vår film om Den Digitala Väktaren och läs mer om oss 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Safe Solutions och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?