1515

Räntor och valutor: Optimism inför toppmöte

Marknaden var tämligen optimistisk under onsdagen i väntan på torsdagens eurotoppmöte. Räntan på statsobligationer i europeiska kärnekonomier steg, de svenska följde efter, och i PIIGS-länderna sjönk de tillbaka.

Räntan på tyska tvååriga och tioåriga statspapper steg 4 respektive 6 punkter till 1,30 respektive 2,76 procent. De svenska motsvarigheterna steg 3 respektive 5 punkter till 2,14 respektive 2,79 procent.

I PIIGS-länderna var räntorna ned mellan 10 och 100 punkter i korta löptider, även i Grekland som dock fortfarande ser räntor på nästan 40 procent på den tvååriga obligationen.

Det lättade sentimentet tog avstamp i starka amerikanska bolagsrapporter tidigt under tisdagskvällen för att sedan späs på av att USA:s president Barack Obama förklarade att han stödjer en plan som en arbetsgrupp av sex politiker från båda partierna har utarbetat.

Förslaget ska minska statsskulden med 3.700 miljarder dollar över tio år och innehåller både utgiftsminskningar och intäktsökningar.

"Vi ser nu en möjlighet till konsensus över partigränserna", sade presidenten, och tillade att det nya kompromissförslaget "i stort överensstämmer" med vad han själv vill se och att förslaget är "ett mycket viktigt steg" i budgetförhandlingarna mellan demokrater och republikaner.

4Cast skriver i en kommentar att marknaden tolkade tisdagens besked optimistiskt men att vindarna snabbt kan vända innan en överenskommelse verkligen är undertecknad.

Under torsdagen väntar så det extrainsatta eurotoppmötet med regeringschefer och statschefer.

Enligt bland andra Greklands premiärminister Giorgos Papandreou och Österrikes kansler Werner Faymann kommer mötet att vara avgörande för Europasamarbetets framtida riktning.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel, å andra sidan, tonade ned förväntningarna inför mötet och sade att sådana här problem inte löses i ett stort spektakulärt steg utan att ytterligare åtgärder kommer att krävas.

Inför mötet sade EU-kommissionens ordförande Jose Manuel Barroso under onsdagen att "ledarna måste komma till förhandlingsbordet och säga vad de vill och kan göra, inte vad de inte vill och inte kan göra". Ordföranden ville också att mötet bringar klarhet i privata långivares roll i räddningsaktionen.

ECB-ledamoten Jürgen Stark sade strax efteråt, till Boersen-Zeitung, att europeiska ledare måste sända tydligare signaler till marknaden och sluta upp med det han kallade för "ett politiskt jojoande".

Financial Times uppgav på onsdagen att en europeisk bankskatt framträder som en möjlig hörnsten i finansieringen av det nya stödpaketet för Grekland, Det finns dock fortsatt starka viljor som vill se att andra alternativ för privat deltagande ska inkluderas, där en "rimlig" version av andra förslag under senare tid troligen kommer att antas, enligt en källa. En möjlighet är att obligationsinnehavare får en "meny" av förslag att välja ifrån.

Under onsdagskvällen träffas Angela Merkel och Frankrikes president Nikolas Sarkozy för samtal i förberedande syfte inför torsdagens möte.

Räntan på amerikanska obligationer sjönk efter president Barack Obamas uttalande då risken för en framtida betalningsinställelse ansågs minskad. Nettorörelsen var således liten sedan svensk stängning på tisdagen trots att de under onsdagen steg i samtliga löptider i det bättre riskklimatet.

Tvååringen och tioåringen handlades vid stängning oförändrat till 0,37 procent respektive ned 2 punkter till 2,92 procent.

Sent på onsdagseftermiddagen inkom statistik över försäljning av befintliga bostäder i USA. Resultatet visade en minskning med 0,8 procent under den senaste månaden vilket var lägre än förväntningarna på en ökning med 1,9 procent, enligt Bloomberg news enkät.

Japanska räntor var upp något vid svensk stängning. Tvååringen och tioåringen var upp 1 respektive 2 punkter till 0,16 respektive 1,09 procent.

Euron försvagades marginellt mot dollarn och handlades vid svensk stängning till 1:419, jämfört med 1:420 ett dygn tidigare och ligger fortfarande runt senaste månadens lägre nivåer.

I en kommentar över det globala marknadsläget generellt, och euron specifikt, sade strategen Nick Stamenkovic vid RIA Capital i Edinburgh att "det råder optimism över att någon sorts lösning (i Europas skuldkris) kommer att hittas imorgon på mötet och USA är närmare en lösning i skuldtaksfrågan vilket ökar efterfrågan på risk(tillgångar). Med det sagt, marknaden är i ett väldigt nervöst läge. Vad vi än får imorgon är det inte troligt att det är ett heltäckande program för euron".

Kronan stärktes i det, i alla fall tillfälligt, bättre risksentimentet mot såväl dollarn som euron. Den handlades vid stängning upp 3 öre till 6:46 mot dollarn respektive upp 4 öre till 9:17 mot euron.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?