1515

USA-börser: Rapporter ger gott humör

De amerikanska börserna inledde handeln uppåt på tisdagen.

Medan skuldproblemen i både USA och Europa fortfarande gnager i bakhuvudet hos investerarna har fokus skiftat till tisdagens späckade bolagskalender, där flera bolag rapporterat starka resultat för det andra kvartalet.

Vid klockan 16.15 var Dow Jones upp 1,1 procent till noteringen 12.513. Det bredare S&P 500 steg 1,0 procent till 1.319, medan Nasdaq Composite ökade 1,7 procent till 2.812.

Omsättningen på New York Stock Exchange var 150 miljoner aktier, medan den var 350 miljoner aktier på Nasdaq.

"Resultatböckerna fortsätter att visa att på bolagssidan ser det rätt ljust ut över hela linjen. Det är tidigt i rapportsäsongen, men den där dagliga dosen mikronyheter känns lite bättre än att investera mot en makroekonomisk, politisk bakgrund", sade James Dunigan, chefsförvaltare på PNC Wealth Management, till Bloomberg News.

Efter gårdagens stängning rapporterade IMB och Stanley Balck & Decker resultat som var något bättre än vad analytikernas förväntningar. IBM steg 3,6 procent, medan Stanley Black & Decker ökade 0,1 procent.

IBM-rapporten lyfte teknikbolagen, bland andra var Intel, och Microsoft, som lämnar rapport senare i veckan, upp 2,3 respektive 1,7 procent, medan AMD steg 3,7 procent.

Cisco ökade 1,1 procent. Bolaget har aviserat personalnedskärningar på 6.500 anställda, 9 procent av den totala personalstyrkan. Åtgärden beräknas kosta 1,3 miljarder dollar, och sparar bolaget 1 miljard dollar årligen.

På eftermiddagen har Johnson & Johnson, Bank of America och Wells Fargo lämnat rapporter som överlag varit starkare än väntat.

Wells Fargo ökade 2,5 procent, medan Bank of America sjönk 0,4 procent. Bank of Americas rapport tyngdes av engångskostnader relaterade till bolån. Johnson & Johnson sjönk 0,9 procent, efter att ha behållit vinstprognosen för helåret. Analytikerna hade väntat sig att prognosen skulle höjas.

Goldman Sachs rapport var däremot en besvikelse. Investmentbanken redovisade både ett resultat och intäkter som var sämre än väntat. Aktien backade 0,9 procent.

Bolag med exponering mot konsumentsidan gick starkt på Dow Jones, med stöd från positiv detaljhandelsstatistik och en rapport från Coca-Cola som var över förväntan. Coca- Cola ökade 2,3 procent, medan Kraft Foods och Home Depot var upp 0,5 procent vardera.

Efter stängning i New York väntar rapporter från bland andra Apple och Yahoo.

Johnson Redbooks index visade att den amerikanska detaljhandeln i jämförbara butiker steg 3,8 procent vecka 28, som avslutades den 16 juli, jämfört med motsvarande period ett år tidigare.

Försäljningen i affärskedjorna i USA steg med 4,5 procent vecka 28, jämfört med motsvarande vecka föregående år. Jämfört med veckan före steg försäljningen 0,4 procent. Det visade siffror från International Council of Shopping Centers veckoindex.

På obligationsmarknaden var tioåringen upp 1 punkt till 2,94 procent.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?