1515

Stockholmsbörsen: Stiger i likhet med Europa

Stockholmsbörsen avancerade på tisdagen efter en morgon fylld av tunga rapporter. Utvecklingen på de ledande europeiska börsindexen var också stigande.

Klockan 10.30 var OMXS30 upp 1,3 procent till noteringen 1.069,8. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick till 4,5 miljarder kronor, medan en konsoliderad omsättning, som även inkluderar Chi-X, Bats, Turquoise och Burgundy uppgick till 5,7 miljarder kronor.

Humöret har förbättrats något under natten även om investerare fortfarande är avvaktande på grund av den europeiska skuldkrisen och oenigheten i USA kring skuldtaket.

I Sverige låg fokus på en rad tunga rapporter under morgonen. Följande kursrörelser märktes efter rapporterna.

Nordea ökade 4,0 procent till 65:35 kronor. Nordea redovisade ett rörelseresultat för det andra kvartalet 2011 på 949 miljoner euro, vilket var något lägre än analytikernas förväntningar på 961 miljoner euro, enligt SME Direkts sammanställning.

"Nordea levererade ett helt okej resultat. Ett ökat kostnadsfokus lyfts fram som positivt, liksom att bankens kapital stärkts ytterligare", kommenterade en analytiker till Nyhetsbyrån Direkt.

Dagens största vinnare var dock Alfa Laval vars aktie steg 6,7 procent till 139:60 kronor. Resultatet före skatt blev 1.175 miljoner kronor för det andra kvartalet 2011, vilket var 3 procent bättre än väntat justerat för en engångspost.

I verkstadssektorn rapporterade även Sandvik som avancerade 2,9 procent till 105:00 kronor.

Dystrare var det för aktieägare i Electrolux som fick se aktiekursen rasa 13,8 procent till 124:70 kronor sedan bolagets rapport gjort marknaden rejält besviken.

Electrolux spår att resultatet för det andra halvåret 2011 inte kommer att nå resultatet för det andra halvåret 2010. Bakgrunden är bland annat att tuffare konkurrens har lett till ökad prispress och förlorade marknadsandelar i de lägre prissegmenten.

"Det är sänkningen av guidningen för andra halvåret och allt snack om prispress som sänker", kommenterar en analytiker till Nyhetsbyrån Direkt.

Inte heller Husqvarnas rapport levde upp till förväntningarna och B-aktien sjönk 3,6 procent till 37:69 kronor. Resultatet var 9 procent sämre än vad analytikerna väntat sig, Enligt SME Direkt.

Saab ökade 0,8 procent till 137:20 kronor efter sin rapport.

Höganäs som rapporterade i samband med börsöppningen överträffade förväntningarna och bolagets B-aktie steg 4,5 procent till 258:00 kronor.

Seco Tools B steg 2,5 procent till 97:50 kronor efter ha lämnat en rapport som var bättre än för samma period i fjol.

I Asien var utvecklingen oregelbunden på tisdagen där den amerikanska oredan om skuldtaket och den fortsatt osäkra situationen i Europa var i fortsatt fokus. I Japan där börserna var stängda på måndagen backade Nikkei 225 0,9 procent.

På tisdagens statistikagenda som är relativt tunn väntas, klockan 11:00, Tysklands ZEW-index för juli och från USA siffror över bostadsbyggandet i juni.

De amerikanska septemberterminerna för Dow Jones, S&P 500 och Nasdaq Composite var upp mellan 0,6 och 0,7 procent.


Innehåll från Peak Asset ManagementAnnons

Framgångsreceptet: relationsorienterad boutique-firma

Snabbfotad diskretionär kapitalförvaltning med en familjär känsla och transparent prismodell – det är kärnan i Peak Asset Management kunderbjudande. Bolaget befinner sig just nu i en expansiv fas och växer genom nya förvärv. 

Peak Asset Management är en av få kvarvarande små kapitalförvaltare på den svenska marknaden – som dessutom går som tåget. Nu bryter bolaget ny mark genom att bredda och förbättra sitt kunderbjudande, de växer organiskt och letar dessutom efter olika typer av förvärv. Framtiden ser minst sagt ljus ut för boutique-firman som i dag är väletablerad i både Stockholm och Malmö och som snart kommer att positionera sig på fler orter. 

Lär känna bolaget – det här är Peak Asset Management 

Blickar vi för en snabb stund bakåt, i bolagets tio år långa historia, är det tydligt att Peak Asset Management länge legat i framkant inom en rad olika områden och att de tidigt anammat lösningar som i dag är branschstandard. 

– Vi var till exempel flera år före många andra aktörer på marknaden när vi beslutade oss för att uteslutande fokusera på provisions- och incitamentsfri rådgivning. För åtta år sedan introducerade vi en enkel och helt transparent arvodesmodell som där och då lade grunden för bolagets resa, säger Fredric Clason.

En transparent arvodesmodell 

En avsaknad av transparens med dolda avgifter och provisioner, där kunderna inte vet vad de betalar för, är tyvärr fortfarande ett vanligt förekommande problem på marknaden. Det handlar i mångt och mycket om en informationsasymmetri som kan leda till intressekonflikter. Men, för Peak Asset Management är ekvationen enkel: en transparent arvodesmodell ökar också kundens förtroende för finansmarknaden i stort. 

– Hos oss betalar kunden ett arvode som är baserat på förvaltat kapital, vi behåller aldrig några provisioner, allt är nettolösningar. När vi har gjort ett bra jobb tar vi också ut ett prestationsarvode. Tydligare än så kan det inte bli. Går det inte bra för kunden går det heller inte bra för oss, säger Mattias Åström, vice vd och partner, som efter sommaren kommer ta över rollen som vd på bolaget då Fredric Clason tillträder som styrelseordförande.

Kreativa, familjära och snabbfotade 

Peak Asset Management fokuserar i princip uteslutande på diskretionär förvaltning med tre miljoner som minimibelopp. De erbjuder även ett ”light-erbjudande” för kunder med ett mindre kapital, där personlig och relationsorienterad rådgivning fortfarande står högst upp på agendan. För kunder som vill vara med i beslutsprocessen erbjuds även rådgivande förvaltning.

Skräddarsydda förvaltningslösningar  

– Våra kunder får verkligen vad de betalar för, det vill säga en hög riskjusterad avkastning. Vi går veckovis igenom alla portföljer och når framgång tack vare att vi är kreativa och snabbfotade. Peak Asset Management är tillräckligt stora för att våra kunder ska känna sig bekväma och trygga, men också tillräckligt små för att varje kund ska känna sig unik, sedd och kontinuerligt uppmärksammad, säger Mattias Åström och avslutar: 

– Vi tummar aldrig på en nära, personlig relation. I och med vår låga personalomsättning kan vi också garantera långsiktig rådgivning och förvaltning från en och samma förvaltare. Dessutom finns vi tillgängliga dygnets alla timmar. Jag brukar säga att vi inte har några egentliga öppettider – våra kunder kan alltid nå oss. 

Fakta:

Peak Asset Management är en partnerägd boutique-firma där bolagets ägare medinvesterar tillsammans med kunderna på lika villkor. 

Peak Asset Management drivs utifrån principen om att alltid sätta kundernas intressen främst, genom genuin rådgivning och ett brett erbjudande. 

Peak Asset Management är en fristående, snabbfotad och modern investeringsrådgivare.

Läs mer här! 

Mer från Peak Asset Management

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Peak Asset Management och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?