1515
Annons

Stockholmsbörsen: Stiger i likhet med Europa

Stockholmsbörsen avancerade på tisdagen efter en morgon fylld av tunga rapporter. Utvecklingen på de ledande europeiska börsindexen var också stigande.

Klockan 10.30 var OMXS30 upp 1,3 procent till noteringen 1.069,8. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick till 4,5 miljarder kronor, medan en konsoliderad omsättning, som även inkluderar Chi-X, Bats, Turquoise och Burgundy uppgick till 5,7 miljarder kronor.

Humöret har förbättrats något under natten även om investerare fortfarande är avvaktande på grund av den europeiska skuldkrisen och oenigheten i USA kring skuldtaket.

I Sverige låg fokus på en rad tunga rapporter under morgonen. Följande kursrörelser märktes efter rapporterna.

Nordea ökade 4,0 procent till 65:35 kronor. Nordea redovisade ett rörelseresultat för det andra kvartalet 2011 på 949 miljoner euro, vilket var något lägre än analytikernas förväntningar på 961 miljoner euro, enligt SME Direkts sammanställning.

"Nordea levererade ett helt okej resultat. Ett ökat kostnadsfokus lyfts fram som positivt, liksom att bankens kapital stärkts ytterligare", kommenterade en analytiker till Nyhetsbyrån Direkt.

Dagens största vinnare var dock Alfa Laval vars aktie steg 6,7 procent till 139:60 kronor. Resultatet före skatt blev 1.175 miljoner kronor för det andra kvartalet 2011, vilket var 3 procent bättre än väntat justerat för en engångspost.

I verkstadssektorn rapporterade även Sandvik som avancerade 2,9 procent till 105:00 kronor.

Dystrare var det för aktieägare i Electrolux som fick se aktiekursen rasa 13,8 procent till 124:70 kronor sedan bolagets rapport gjort marknaden rejält besviken.

Electrolux spår att resultatet för det andra halvåret 2011 inte kommer att nå resultatet för det andra halvåret 2010. Bakgrunden är bland annat att tuffare konkurrens har lett till ökad prispress och förlorade marknadsandelar i de lägre prissegmenten.

"Det är sänkningen av guidningen för andra halvåret och allt snack om prispress som sänker", kommenterar en analytiker till Nyhetsbyrån Direkt.

Inte heller Husqvarnas rapport levde upp till förväntningarna och B-aktien sjönk 3,6 procent till 37:69 kronor. Resultatet var 9 procent sämre än vad analytikerna väntat sig, Enligt SME Direkt.

Saab ökade 0,8 procent till 137:20 kronor efter sin rapport.

Höganäs som rapporterade i samband med börsöppningen överträffade förväntningarna och bolagets B-aktie steg 4,5 procent till 258:00 kronor.

Seco Tools B steg 2,5 procent till 97:50 kronor efter ha lämnat en rapport som var bättre än för samma period i fjol.

I Asien var utvecklingen oregelbunden på tisdagen där den amerikanska oredan om skuldtaket och den fortsatt osäkra situationen i Europa var i fortsatt fokus. I Japan där börserna var stängda på måndagen backade Nikkei 225 0,9 procent.

På tisdagens statistikagenda som är relativt tunn väntas, klockan 11:00, Tysklands ZEW-index för juli och från USA siffror över bostadsbyggandet i juni.

De amerikanska septemberterminerna för Dow Jones, S&P 500 och Nasdaq Composite var upp mellan 0,6 och 0,7 procent.

Innehåll från WihlborgsAnnons

Wihlborgs inför pris på koldioxidutsläpp

Arvid Liepe (tv) och Staffan Fredlund (th).
Arvid Liepe (tv) och Staffan Fredlund (th).

Flera svenska företagsjättar har infört ett internt pris på koldioxidutsläpp. Nu hoppar Wihlborgs på tåget. ”Det känns roligt att vi kan driva utvecklingen i vår bransch”, säger miljö- och klimatchefen Staffan Fredlund.

Nu inför fastighetsbolaget Wihlborgs ett internpris på koldioxidutsläpp. Priset sätts till 1000 kronor per ton och kommer inledningsvis att testas vid investeringsbeslut kring renoveringar och hyresgästanpassningar. 

– Det här är en nyckel för att omsätta klimatpåverkan till ett finansiellt värde som vi kan använda i kostnadskalkylen. Tanken är att det interna priset ska underlätta för oss att fatta kloka och relevanta beslut, och premiera leverantörer som erbjuder det klimatbästa alternativet när vi genomför upphandlingar, säger Staffan Fredlund, miljö- och klimatchef på Wihlborgs. 

Verktyg för att nå halveringsmål

Genom införandet av internpriset på koldioxid lägger bolaget i en högre växel för att minska utsläppen som sker i samband med byggprojekt, det som räknas som indirekt klimatpåverkan i värdekedjan. 

För att pressa ner klimatpåverkan ytterligare sätter Wihlborgs även upp ett så kallat målgränsvärde vid nybyggnation av kontorsfastigheter. Gränsvärdet ligger på 270 kilo koldioxidekvivalenter per kvadratmeter.

Nyfiken på Wihlborgs klimatarbete? Ta reda på mer här. 

– Vi har liksom branschen i stort haft svårt att mäta och målsätta klimatpåverkan vid byggnation och renoveringar, alltså den del av vår verksamhet som har störst klimatpåverkan, säger Arvid Liepe, ekonomi- och finanschef på Wihlborgs, och fortsätter:

– Internprissättningen och målgränsvärdet hjälper oss att angripa detta. Förhoppningen är att satsningarna ska göra stor skillnad för de totala utsläppen och bidra till att vi uppnår vårt halveringsmål för 2030.

Tar steget – innan det blir ett hygienkrav

Arvid Liepe och Staffan Fredlund hoppas att verktygen kommer att användas brett i organisationen och i både små och stora projekt.

– Vi kommer att testa detta och utvärdera om det styr oss på rätt sätt. Genom att ta steget nu hinner vi också med en lärandeprocess kring intern prissättning innan den här typen av åtgärder blir ett hygienkrav på marknaden. Det känns roligt att vi kan visa ledarskap och driva utvecklingen i vår bransch, säger Staffan Fredlund. 

Om Wihlborgs
Wihlborgs är ett börsnoterat fastighetsbolag som erbjuder kommersiella lokaler till företag och organisationer i Öresundsregionen. Wihlborgs Fastigheter finns i Malmö, Lund, Helsingborg och Köpenhamn. Bolaget är marknadsledande i de tre svenska städerna. 

Läs mer om Wihlborgs fastighetsutveckling

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wihlborgs och ej en artikel av Dagens industri

Ukrainas president: ”Det är nukleär terrorism”

Anklagelserna om vilken sida som attackerar kärnkraftverket Zaporizjzja fortsätter. Medan Ryssland hävdar att Ukrainas agerande stoppar inspektioner, säger Ukraina att riskerna för en katastrof bara ökar.

Kiev och Moskva har åter beskyllt varandra för attacker mot det ryskockuperade kärnkraftverket Zaporizjzja. Rysslands sändebud i Wien, där Internationella atomenergiorganet (IAEA) har sitt huvudkontor, uppmanar Ukraina att sluta beskjuta anläggningen så att inspektörer från IAEA kan släppas fram till anläggningen.

”Ett internationellt team kan inte skickas att arbeta under fortsatt artilleribeskjutning, säger Michail Uljanov enligt den statliga ryska nyhetsbyrån Tass. 

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj sade på lördagen att risken för en katastrof ökar för varje dag, och det budskapet upprepades på söndagen av borgmästaren i Energodar, staden där Zaporizjzja kärnkraftverk är beläget.

”Det som händer nu är nukleär terrorism, och det kan få ett oförutsägbart slut vilken sekund som helst. Riskerna ökar för varje dag, säger Dmytro Orlov till AFP.

Zelenskyj säger på lördagskvällen i sitt dagliga tal att Ryssland cyniskt utpressar omvärlden med hot om radioaktivt utsläpp från kärnkraftverket Zaporizjzja.

”Ockupanterna försöker skrämma människor på ett ytterst cyniskt sätt, genom att använda kärnkraftverket i Zaporizjzja. De gömmer sig bakom kraftverket.”

Under söndagen lämnade ett skepp med spannmål Ukraina, det gäller ett FN-chartrat fartyg med destination Djibouti som är lastat med 23.000 ton vete, som ska transporteras till Etiopien.

Det blir därmed det första fartyget att lämna Ukraina med destination Afrika.

”Jag hoppas att andra FN-fartyg kan komma till våra hamnar. Jag hoppas att vi snart får se två, tre nya fartyg”, säger Ukrainas infrastrukturminister Oleksandr Kubrakov på plats i hamnen i Juzjne, öster om Odessa.

Guvernören i Mykolajivregionen, Vitalij Kim, uppger att delar av det ryska ledarskapet i grannregionen Cherson i söder omgrupperat till östra sidan av floden Dnepr. Det kan enligt analytiker tyda på att man är orolig att fastna på fel sida av floden vid en ukrainsk framryckning.

Ukrainska styrkor har attackerat flera broar över floden, och skadat de två huvudsakliga i Chersonområdet så pass att det inte längre går att föra över tung militär utrustning på dem, enligt det brittiska försvarsdepartementet.

Läs mer: Risk för totalstopp på Europas torkade floder – handlar om centimetrar 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera