1515
Annons

Stockholmsbörsen: Banker tog täten i uppgången

Stockholmsbörsen handlades upp på tisdagen efter att flera tunga bolag rapporterat. De ledande europeiska börsindexen utvecklades också positivt.

Vid stängning var OMXS30 upp 2,0 procent till noteringen 1.076,7. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick till 13,9 miljarder kronor, medan en konsoliderad omsättning, som även inkluderar Chi-X, Bats, Turquoise och Burgundy uppgick till 21,1 miljarder kronor.

Fokus låg på de rapporterande bolagen som överlag mottogs positivt, däribland indextunga Nordea och Alfa Laval. Undantagen var Electrolux och Husqvarna där kurserna istället rasade.

"Det är positivt i dag, vilket delvis är en reaktion på de senaste dagarnas kraftiga kursfall. Hade Sandvik och Nordea rapporterat i går skulle de ha fått se fallande kurser i stället. Både verkstadssektorn och bankerna, som haft det tungt den senaste tiden, studsar upp", sade Lars Söderfjell, analytiker på Ålandsbanken, till Nyhetsbyrån Direkt.

Nordea ökade 5,7 procent till 66:40 kronor. Banken redovisade ett rörelseresultat för det andra kvartalet på 949 miljoner euro, vilket var något lägre än analytikernas förväntningar på 961 miljoner euro, enligt SME Direkts sammanställning.

"Nordea levererade ett helt okej resultat. Ett ökat kostnadsfokus lyfts fram som positivt, liksom att bankens kapital stärkts ytterligare", kommenterade en analytiker till Nyhetsbyrån Direkt.

En annan stor vinnare hittades i verkstadssektorn där Alfa Laval lyfte 6,5 procent till 139:40 kronor. Bolaget redovisade ett resultat före skatt på 1.175 miljoner kronor för det andra kvartalet 2011, vilket var 3 procent bättre än väntat justerat för en engångspost.

Dystrare var det för aktieägare i Electrolux, som fick se aktiekursen rasa 14,9 procent till 132:10 kronor sedan bolagets rapport gjort marknaden rejält besviken.

Electrolux spår att resultatet för det andra halvåret 2011 inte kommer att nå resultatet för samma period 2010. Bakgrunden är bland annat att tuffare konkurrens har lett till ökad prispress och förlorade marknadsandelar i de lägre prissegmenten.

"Det är sänkningen av guidningen för andra halvåret och allt snack om prispress som sänker", kommenterar en analytiker till Nyhetsbyrån Direkt.

Electrolux fick sällskap av sitt tidigare dotterbolag Husqvarnas, där B-aktien föll 10,6 procent till 34:96 kronor. Kvartalsresultatet var 9 procent sämre än vad analytikerna väntat sig, enligt SME Direkt.

En hel drös andra bolag rapporterade också på tisdagen. Höganäs överträffade förväntningarna och bolagets B- aktie steg 3,0 procent. Sandvik och Boliden avancerade 2,7 procent respektive 4,5 procent. Blygsammare uppgång noterade Millicom, upp 0,9 procent till 714:50 kronor.

Uppåt var det även för Seco Tools B, som lyfte 6,3 procent till 101:10 kronor efter att bolaget rapporterat.

Marknaden gillade också Nobias rapport som fick aktien att klättra 8,5 procent till 38:20 kronor.

PA Resources aktieägare kunde glädja sig åt beskedet om att bolaget hittat gas i Danmark. Aktien rusade 14,1 procent.

Oriflame steg 1,4 procent. Carnegie har höjt rekommendationen till neutral, från tidigare underperform.

Innehåll från HuaweiAnnons

Så ska samverkan och innovation lösa klimatutmaningen

Drygt 98 procent av den el som produceras i Sverige är fossilfri. Men i takt med klimatomställningen ökar också vårt energibehov kraftigt. Det innebär en stor utmaning – men också en möjlighet att tänka nytt och innovativt.

Teknik kan förändra världen och driva den gröna omställningen framåt. Men då behövs fler samarbeten och möjligheter att diskutera och utväxla erfarenheter. Därför arrangerade Huawei ”Green Summit 2022” i Stockholm i början av juni. Målet var att i en svensk kontext skapa långsiktiga möjligheter till nya innovativa lösningar på miljöproblemen.

Under en förmiddag diskuterade representanter från politik, myndigheter, näringsliv och akademi klimatutmaningarna ur olika perspektiv. Tekniska lösningar och innovationer från flera branscher lyftes fram och representanter från solenergibranschen berättade om hur utvecklingen där går i rasande takt med hjälp av ny smart teknik. 

Debatter och diskussioner

Publiken fick också höra om gröna startups vars syfte är att genom innovation bidra till minskade utsläpp. Ett exempel är Plaant, som har utvecklat ett smart växthus för inomhusbruk – utan jord. Därtill fanns myndighetssverige representerat genom Energimyndigheten som berättade om det växande elbehovet och vad som behövs för att Sverige ska klara den nya elektrifieringsvågens behov. 

Under ett panelsamtal enades representanter från Energimyndigheten, Huawei och Plaant att Sverige generellt sett har ett bra utgångsläge för att nå våra gemensamma hållbarhetsmål. Vi behöver dock rikta blicken mot framtiden. Att Sverige i dag ligger i framkant ska inte tas för givet. Det paneldeltagarna önskade från regeringen var att digitalisering ska bli en topprioritet eftersom en ökad digitalisering kan bidra till att bemöta många av de utmaningar vi står inför. Därtill önskades tydligare mål och ett skiftat fokus, bort från samhällets intressekonflikter till ett ökat samarbete vad gäller behovet av olika typer av energislag.

Sätter bollen i rullning 

Målet med dagen var att skapa förståelse för hur teknik och innovationer kan bidra till att lösa många av de utmaningar som finns för att Sverige ska nå de högt uppsatta klimatmål som regeringen beslutat om. 

Under Green Summit diskuterade talarna också hur vi tillsammans kan driva på hållbar innovation från den snabbt växande solenergisektorns perspektiv. Talare från Soltech Energy Solutions, branschorganisationen Svensk Solenergi, CheckWatt och hållbarhetskonsultbyrån Ethos berömde Sveriges goda klimat för entreprenörer. 

Dock framfördes synpunkter på politikens beslutsförmåga när det kommer till prioriteringar av miljöfrågor och det är ett hinder för nya innovativa företag. Ett exempel som lyftes var trubbiga miljöprövningar som istället för att se till energibehovet på systemnivå begränsar de aktörer som har gröna och innovativa lösningar för att bidra till att skapa en grön och hållbar energiproduktion.

 

Världsledande inom teknik för solenergi 

Det var första gången Huawei arrangerade Green Summit i Sverige och tanken är att plattformen ska växa till att bli en allt större arena för samarbeten. Planen är att arrangera motsvarande konferenser i Norge och Finland senare i år. 

– Den här typen av arena saknas i dag, så det var väldigt värdefullt. Här träffades myndigheter, politiker, näringsliv, innovatörer och entreprenörer – vi delade åsikter och erfarenheter och diskuterade de hinder som finns på ett öppet sätt. Jag fick flera nya insikter och är mycket nöjd, säger Christoffer Caesar, CEO på Soltech Energy Solutions. 

De flesta kanske förknippar Huawei med mobiltelefoner och nätverksutrusning, men företaget är också ett av världens ledande inom teknik för solenergi. Huawei driver redan i dag flera olika innovationsprojekt tillsammans med Soltech Energy Solutions. Bland annat har Soltech tagit hjälp av Huaweis lösning för batterilagring av energi på sin laddstation för Scanias ellastbilar. Laddplatsen ska minska de långa laddningstider som hittills bromsat en ökad användning av elektrifierade fordon.  

Öppnar för fler samarbeten

Under eventet presenterades dessutom Soltech Energy Solutions som Huaweis strategiska partner inom affärsområdet Digital Power. De två företagen har nyligen påbörjat ett ytterligare samarbete för att fortsätta driva utvecklingen inom solenergi och smarta energilösningar.

– Vi är imponerade över Huaweis höga innovationsnivå och kvalitén i deras produkter och lösningar. Med detta samarbete kan vi dra nytta av varandras styrkor och skapa ett ännu bättre erbjudande i den svenska solenergibranschen, säger Christoffer Caesar. 

Ytterligare några av Huaweis samarbeten i Norden är bland annat ett med det innovativa solcellsföretaget GruppSol, som bygger VillaZero – Sveriges första koldioxidneutrala villa. 

Med samarbetspartners har Huawei också utvecklat en innovativ AI-lösning för att i norska älvar sortera ut och stoppa invasionen av puckellax som utgör ett stort hot mot den lokala faunan. Förhoppningen är att Green Summit ska bidra till fler samarbeten.  

– Under dagen samlade vi många olika kompetenser och aktörer. Vi hoppas att det kan öppna upp för fler samverkans- och innovationsprojekt. Den kraften är avgörande för att skapa ett hållbart samhälle, säger Kenneth Fredriksen.

Mer från Huawei

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Huawei och ej en artikel av Dagens industri

Ukrainas president: ”Det är nukleär terrorism”

Anklagelserna om vilken sida som attackerar kärnkraftverket Zaporizjzja fortsätter. Medan Ryssland hävdar att Ukrainas agerande stoppar inspektioner, säger Ukraina att riskerna för en katastrof bara ökar.

Kiev och Moskva har åter beskyllt varandra för attacker mot det ryskockuperade kärnkraftverket Zaporizjzja. Rysslands sändebud i Wien, där Internationella atomenergiorganet (IAEA) har sitt huvudkontor, uppmanar Ukraina att sluta beskjuta anläggningen så att inspektörer från IAEA kan släppas fram till anläggningen.

”Ett internationellt team kan inte skickas att arbeta under fortsatt artilleribeskjutning, säger Michail Uljanov enligt den statliga ryska nyhetsbyrån Tass. 

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj sade på lördagen att risken för en katastrof ökar för varje dag, och det budskapet upprepades på söndagen av borgmästaren i Energodar, staden där Zaporizjzja kärnkraftverk är beläget.

”Det som händer nu är nukleär terrorism, och det kan få ett oförutsägbart slut vilken sekund som helst. Riskerna ökar för varje dag, säger Dmytro Orlov till AFP.

Zelenskyj säger på lördagskvällen i sitt dagliga tal att Ryssland cyniskt utpressar omvärlden med hot om radioaktivt utsläpp från kärnkraftverket Zaporizjzja.

”Ockupanterna försöker skrämma människor på ett ytterst cyniskt sätt, genom att använda kärnkraftverket i Zaporizjzja. De gömmer sig bakom kraftverket.”

Under söndagen lämnade ett skepp med spannmål Ukraina, det gäller ett FN-chartrat fartyg med destination Djibouti som är lastat med 23.000 ton vete, som ska transporteras till Etiopien.

Det blir därmed det första fartyget att lämna Ukraina med destination Afrika.

”Jag hoppas att andra FN-fartyg kan komma till våra hamnar. Jag hoppas att vi snart får se två, tre nya fartyg”, säger Ukrainas infrastrukturminister Oleksandr Kubrakov på plats i hamnen i Juzjne, öster om Odessa.

Guvernören i Mykolajivregionen, Vitalij Kim, uppger att delar av det ryska ledarskapet i grannregionen Cherson i söder omgrupperat till östra sidan av floden Dnepr. Det kan enligt analytiker tyda på att man är orolig att fastna på fel sida av floden vid en ukrainsk framryckning.

Ukrainska styrkor har attackerat flera broar över floden, och skadat de två huvudsakliga i Chersonområdet så pass att det inte längre går att föra över tung militär utrustning på dem, enligt det brittiska försvarsdepartementet.

Läs mer: Risk för totalstopp på Europas torkade floder – handlar om centimetrar 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera