1515

Råvaror: Oljepriset stiger, guldet tappar

Oljan och basmetallerna är upp på bred front på tisdagen, i det förbättrade sentiment som visar sig i en allmän rörelse mot mer riskfyllda tillgångar. Hoppet ökar att torsdagens toppmöte extrainsatta toppmöte mellan eurozonens ledare kommer att leda till konkreta framsteg.

Samtidigt noteras ädelmetallerna något lägre.

Vid klockan 18.30 noterades WTI-olja upp 1:54 dollar till 97:47 dollar per fat, medan Brent-oljan ökat 0:95 dollar till 117:00 dollar per fat.

"Priserna stiger på hoppet om att det kommer en lösning på den europeiska skuldkrisen. Den amerikanska bostatistiken var fin och i morgon väntas lagerstatistiken visa på minskade oljelager", sade Matt Smith, råvaruanalytiker på Summit Energy Services, till Bloomberg News.

Så mycket konkreta nyheter har inte kommit vad gäller skuldkrisen, men att Greklands finansminister Evangelos Venizelos sade att det är möjligt att nå en överenskommelse under veckans extrainsatta toppmöte pekas ut som en humörhöjare.

Tysklands kansler Angela Merkel har dock tonat ned förväntningarna inför torsdagens toppmöte. Hon sade att att skuldkrisen inte kunde lösas "i ett spektakulärt steg" denna vecka, och att euroområdets problem måste lösas från kärnan, vilket innebär att minska skulderna och öka konkurrenskraften.

Den internationella valutafonden, IMF, har dock uppmanat de europeiska ledarna att utöka stabilitetsfonden, EFSF, och göra den mer flexibel.

"Vi förordar krishanteringsfaciliteter som tillåter interventioner på andrahandsmarknaden, och ger garantier och stöd till andra finansiella aktörer och till banker om nödvändigt", sade Luc Everaert, chef för eurozonens policies på IMF:s Europaavdelning till Bloomberg News.

På tisdagskvällen kommer inofficiell lagerstatistik från American Petroleum Institute inför den officiella lagerrapporten från det amerikanska energidepartementet på onsdagen, där analytikerna räknar med sjunkande lager för sjunde veckan i rad.

Inför energidepartementets rapport på onsdagen väntas oljelagren ha minskat med 1,8 miljoner fat.

Lagren av destillat väntas ha ökat med 1,5 miljoner fat, medan lagren av bensin väntas ha minskat med 0,2 miljoner fat.

Kapacitetsutnyttjandet vid de amerikanska raffinaderierna väntas vara oförändrad jämfört med veckan innan.

Oljepriset påverkas dessutom av orkansäsongen över Atlanten, där årets andra orkan, Bret, nu rör sig bort från USA och ut över havet.

På basmetallmarknaden är det stabila uppgångar över hela linjen.

Tremånadersterminen för koppar har stigit 128 dollar till 9.822 dollar per ton.

"Positiv bostatistik ger stöd åt kopparpriset. Känslan att tillväxten kommer tillbaka under det andra halvåret finns fortfarande kvar", sade Adam Klopfenstein, strateg vid Lind-Waldock, till Bloomberg News.

Samtidigt var aluminium upp 46 dollar till 2.543 dollar per ton, och zink 53 dollar till 2.484.

I USA visade statistik från handelsdepartementet att bostadsbyggandet steg 14,6 procent i juni, jämfört med månaden före, till en säsongsjusterad årstakt på 629.000 bostäder. Väntat var en ökning på 2,7 procent till en årstakt på 575.000 bostäder enligt Bloomberg News snittprognos.

Spotpriset på guld har sjunkit 3:60 dollar, till strax över 1.601 dollar per uns. På måndagen tangerades rekordet från 1980 med elva dagar i rad av stigande guldpris. Skulle guldet åter vända upp på tisdagen skulle det därmed bli nytt rekord i antalet dagar med stigande guldpris.

"Marknaden är extremt överköpt på kort sikt. Det är många som jagar guldet, men jag skulle vara försiktig för att köpa vid den här nivån med tanke på hur mycket guldet har stigit den senaste tiden", sade Matthew Zeman, strateg på Kingsview Financial, till Bloomberg News.

Silverpriset har också vänt ned 0:24 dollar till 40:31.


Innehåll från HP DevelopmentAnnons

HPs EliteBook - säkra kontorsdatorer optimerade för distansarbete

Framtidens arbetsplats kommer troligtvis vara en hybrid, en blandning av kontors- och distansarbete. Därför är det viktigt nu att företagen ser till att medarbetarnas datorer är optimerade för att arbeta på distans, för att säkerställa produktiviteten. 

– Det har verkligen blivit en positiv effekt av en mycket jobbig situation, i och med att företagen har sett under det senaste året att det fungerat för medarbetarna att jobba på distans. Vi är övertygade om att framtidens arbetsplats kommer att vara någon form av hybridmiljö, där vi kommer att se att man både jobbar på kontoret och på distans, exempelvis hemma, säger Niclas Oldmark, produktchef på HP Sverige.

Utöver att företagen sett att det går att driva sin verksamhet i full skala på distans finns det fler fördelar. Som exempelvis att medarbetare slipper långa pendlingsresor till jobbet, vissa arbetsuppgifter presteras bättre i lugn miljö och det blir lättare att få ihop livspusslet med minskad stress som följd. 

– Det som är viktigt är att företagen säkrar upp att medarbetarnas datorer verkligen är optimerade för distansarbete, vilket många kanske inte har hunnit under själva pandemin. Med våra enheter i serien HP EliteBook får du datorer som verkligen är optimerade för hög produktivitet, berättar Niclas Oldmark. 

Datorerna i HP EliteBook-serien har hög prestanda, kraftfulla processorer och batterierna kommer med tre års garanti. Där lång batteritid medför att jobbet kan skötas en hel dag även när det inte finns tillgång till el. Då distansarbetsplatser oftast inte är anpassade enbart för arbete, som en kontorsplats är, så går det också att välja starkare ljusstyrka på panelen. Så att den går att använda även vid starkt solljus, precis som en mobiltelefon.

– Våra datorer i HP EliteBook-serien har dessutom avancerade inbyggda konferensverktyg, med strategiskt placerade högtalare och mikrofoner för att skapa en bra ljudbild för alla som deltar i videomötet. Vi har också inbyggd brusreduceringsprogramvara som gör att störande bakgrundsljud reduceras bort, ljudteknik som vi utvecklat ihop med Bang & Olufsen, säger Niclas Oldmark. 

Du kan välja på sex olika formfaktorer i EliteBook-serien, från 13,3 tum till 15,6 tums datorer. Säkerheten är inbyggd så dina medarbetare kan surfa säkert när de är uppkopplade på externa nätverk, datorerna kommer med HP Sure View, ett inbyggt sekretessfilter som skyddar din skärm från nyfikna blickar, och Camera Shutter, kameran har en inbyggd slutare som gör att den kan täckas för med ett knapptryck. Skärmen kan på vissa modeller vridas 360 grader, så att datorn fungerar som en datorplatta. 

– För att säkerställa en lång livslängd har HP EliteBooks hög servicebarhet, och de är lätta att uppgradera, exempelvis om det skulle behövas mer kapacitet. Och skulle någon av dina medarbetare ha en svajig uppkoppling hemma är det enkelt att i efterhand koppla till en 4G modul. Datorerna i EliteBook-serien är verkligen våra mest avancerade, bärbara kontorsdatorer och de går att konfigurera på många olika sätt, avslutar Niclas Oldmark. 

Om HP

HP skapar innovativa lösningar för att förenkla och förbättra för alla, överallt. Produktportföljen består av hårdvara och programvara inom en mängd produktområden som skrivare, datorer, skärmar och 3D-skrivare. Läs mer på www.hp.com.

Läs mer om EliteBooks 

 

Mer från HP Development

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med HP Development och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?