1515

Råvaror: Guldet vänder ned

Efter inledande uppgångar har guldpriset sjunkit tillbaka svagt under tisdag förmiddag i ett generellt bättre riskklimat med spekulationer om att torsdagens extrainsatta toppmöte för euroområdets ledare kommer att leda till konkreta framsteg för att lösa skuldkrisen.

Olja och basmetaller stiger i det förbättrade sentimentet, som visar sig i en allmän rörelse mot mer riskfyllda tillgångar. Marknadsräntorna sjunker i Europas kärna, samtidigt som börserna handlas upp och euron stärks gentemot dollarn. I PIIGS-länderna noteras kraftiga räntenedgångar i de senaste krisländerna, Spanien och Italien, medan den grekiska tvåårsräntan stiger till nya rekordnivåer.

Så mycket konkreta nyheter har inte kommit vad gäller skuldkrisen, men att Greklands finansminister Evangelos Venizelos sade att det är möjligt att nå en överenskommelse under veckans extrainsatta toppmöte pekas ut som en humörhöjare.

Spotpriset på guld har klockan 12.00 på tisdagen sjunkit 0:50 dollar, till 1.604:35 dollar per uns, en nedgång motsvarande 0,03 procent från måndagen. På måndagen tangerades rekordet från 1980 med elva dagar i rad av stigande guldpris. Skulle guldet åter vända upp på tisdagen skulle det därmed bli nytt rekord i antalet dagar med stigande guldpris

Spotpriset på silver har också vänt ned och silverpriset har sjunkit 0:06 dollar till 40:45, från måndagen.

Råoljan stiger för första gången på fyra dagar, med uppgångar på en knapp dollar per fat för både WTI och Brent, som vid lunchtid på tisdagen handlas till 96:70 respektive 116:82 dollar per fat. Förutom de ökade förhoppningarna om framsteg vad gäller skuldproblematiken pekas även den svagare dollarn ut som en förklaring till det stigande oljepriset, liksom statistik från Kina som visade på en solid ökning av bensinförbrukningen under det första halvåret.

"Marknaden fokuserar på robusta medelsiktiga fundamenta och ignorerar de negativa nyheterna", sade Torbjörn Kjus, senioranalytiker vid DnB NOR i Oslo, till Bloomberg News.

Oljepriset påverkas dessutom av orkansäsongen över Atlanten, där årets andra orkan, Bret, nu rör sig bort från USA och ut över havet. Till tisdagskvällen kommer inofficiell lagerstatistik från American Petroleum Institute inför den officiella lagerrapporten från det amerikanska energidepartementet på onsdagen, där analytikerna räknar med sjunkande lager för sjunde veckan i rad.

På basmetallmarknaden är det stabila uppgångar över hela linjen, även om det skett en viss urgröpning sedan morgonen. Tremånadersterminen för koppar har stigit 95 dollar till 9.789 dollar per ton.

Kopparpriset får bland annat stöd från spekulationer om att den kinesiska importen kommer att öka framöver när Kina vill återställa sina lagernivåer.

"Om situationen i Europa och USA inte förvärras är förväntningarna att återuppbyggnad av lager i Kina till följd av ett mycket stramt internationellt utbud kommer att driva upp priserna ytterligare", sade Cai Jie, analytiker vid Essence Futures i Shenzhen, till Bloomberg News.

Table


Innehåll från BlippAnnons

Tjänsten för framtidens bilaffär

Jonny Lindén, vd på Blipp.
Jonny Lindén, vd på Blipp.

Många upplever bilaffärer med andra privatpersoner som otrygga och krångliga. Det här vill Blipp ändra på. ”Den bästa bilaffären är den som görs mellan två privatpersoner på lika villkor”, säger vd:n Jonny Lindén.

De senaste tolv månaderna har det gjorts strax över två miljoner bilaffärer i Sverige. En tredjedel av affärerna har varit mellan privatpersoner. Enligt en undersökning känner nio av tio köpare i den här gruppen någon form av osäkerhet, och känslan delas även av majoriteten av säljarna. 

– De flesta som säljer sin bil på privatmarknaden gör det för att försöka få ett bättre pris, men annonseringen och säljprocessen där man ska ta emot okända människor är ofta förknippad med obehag. För köparen handlar osäkerheten om att man inte riktigt har kunskap kring hur en bilaffär ska gå till och att det rör sig om mycket pengar, förklarar Jonny Lindén, vd på Blipp.

Blipp har förnyat och digitaliserat hela bilaffären för att privatpersoner enkelt och tryggt ska kunna göra en bilaffär med varandra. Tjänsten är kostnadsfri, vilket möjliggörs genom att Blipp får intäkter från förmedling av lån och försäkringar.

Läs om hur det fungerar att sälja sin bil med Blipp 

Behåll marginalen själv

Blipp kan erbjuda köparen finansiering och garanti, något som bara bilhandlaren tidigare kunnat göra. Blipp gör också en omfattande digital bakgrundskontroll på bilen så att köparen inte ärver dolda problem, ordnar digitala avtal med legitimering via bank-id samt sköter ägarbytet via Transportstyrelsen. Under hela processen deltar en expert från Blipp via videosamtal.

– Experten finns med på garageuppfarten via videosamtal för att ge personlig service och se till att köparen och säljaren känner sig trygga, säger Jonny Lindén.

Privatpersoner har mycket att vinna på att sälja sin bil till en annan privatperson i stället för att byta in den hos en bilhandlare, berättar Jonny Lindén. Särskilt om bilen i fråga är fem år eller nyare. Då kan säljaren få mellan 15 och 20 procent mer för sin bil. Jonny Lindén har även sett exempel på ännu högre procentsatser. 

–  Bilhandlare har en högre kostnadsbas med fastigheter, säljorganisation och annat, vilka behöver täckas av höga marginaler i själva bilaffären. Den digitala affärsmodellen hos Blipp möjliggör att konsumenterna kan mötas halvvägs utan att ge upp marginalen till bilhandlare, säger Jonny Lindén

Läs om hur det fungerar att köpa en bil med Blipp  

Unika på marknaden

I dag finns det egentligen inga alternativ till Blipp på marknaden som inte är en förlängning av bilhandlarnas traditionella affärsmodell i digital kostym, menar Jonny Lindén.

– Vi på Blipp står på konsumenternas sida och vill att de ska göra bättre bilaffärer, både ekonomiskt och upplevelsemässigt. Därför kommer vi att fortsätta sätta kunden i centrum och driva på en beteendeförändring där fler vågar göra bilaffärer utan mellanhänder, säger han.

Om Blipp 

Blipp startades 2018 och verkar sedan dess för att människor ska kunna göra tryggare och enklare fordonsaffärer via en digital tjänst. Genom partnerskap med aktörer som levererar produkter för digital signering, finansiering och försäkring kan Blipp erbjuda en heltäckande tjänst för privatpersoner. Läs mer på www.blipp.se  

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Blipp och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?