1515
Annons

Stockholmsbörsen: Terminerna pekar nedåt

Europaterminerna pekar ned inför inledningen av veckans börshandel, efter att fredagens stresstester visat att åtta banker i Europa kan behöva öka det egna kapitalet.

Klockan 8.50 var terminerna för Euro Stoxx 50, CAC 40 och DAX ned mellan 0,9 och 1,2 procent.

Efter europeisk stängning på fredagen publicerade EU resultatet av de stresstester som genomförts under de senaste veckorna. Åtta banker klarade inte de uppsatta stresscenarierna och saknade sammantaget 2,5 miljarder euro i kapital. Fem av bankerna var spanska och två var grekiska.

De amerikanska börserna avslutade handelsveckan uppåt på fredagen. Bolagsrapporter som var över förväntan vägdes mot ett skarpt fall i konsumenternas förtroende. Dessutom har nu även Standard & Poor's satt det amerikanska kreditbetyget på bevakning för en eventuell nedgradering.

Vid stängning var Dow Jones upp 0,3 procent. Det bredare S&P 500 steg 0,6 procent, medan Nasdaq Composite ökade 1,0 procent.

De asiatiska börserna hade en oregelbunden utveckling på måndagen. Uttalandet från USA:s president Barack Obama om att "tiden rinner ut" gällande förhandlingarna om en höjning av skuldtaket oroade marknaden. Exportbolag i regionen tyngdes av osäkerheten.

Från Sverige har det rapporterats flitigt under morgonen.

Intrum Justitias redovisade ett resultat före skatt blev 187 miljoner kronor i andra kvartalet 2011. Enligt SME Direkts sammanställning väntades ett resultat före skatt på 153 miljoner kronor. Siffran inkluderar omstruktureringskostnader på 5,0 miljoner kronor. I snittprognosen låg 2,2 miljoner.

Därmed blev resultat före skatt 24 procent bättre än väntat, enligt SME Direkt.

Lindabs redovisade ett rörelseresultat exklusive engångsposter på 135 miljoner kronor för det andra kvartalet 2011. Analytikerna hade räknat med ett rörelseresultat på 151 miljoner, SME Direkt. Där ingick inga engångsposter.

Tidningsbolaget Metro International redovisade ett resultat efter skatt på 2,8 miljoner euro för det andra kvartalet 2011, vilket var bättre än för motsvarande period då resultatet uppgick till 0,5 miljoner euro.

Analyshusen har också vart aktiva under morgonen.

Credit Suisse har höjt rekommendationen för Ericsson till outperform, från neutral. Riktkursen har höjts till 110 kronor, från 90 kronor.

UBS har höjt rekommendationen för både Tele2 och Tieto till köp, från neutral.

Måndagens statistikagenda är tunn men senare i veckan duggar siffrorna den desto tätare.

På tisdag kommer, från USA, bostadsbyggande i juni, ICSC och Redbooks veckoindex över detaljhandelsförsäljningen.

På onsdag kommer den amerikanska försäljningen av befintliga bostäder och på torsdag kommer nyanmälda arbetslösa vecka 28, Bloombergs konsumentförtroende veckoindex, ledande indikatorer juni och Philadelphia Fed index juli.

På torsdag väntar från euroområdet bytesbalansen i maj och PMI juli. Under fredagen väntar, från euroområdet, industriorder i maj.

Innehåll från AccountorAnnons

Planering minskar fastighetsägares administration

Fastigheter med många bolag i koncern har ofta kapacitetsutmaningar på våren. Kompetenskraven för att hantera ränteavdragsbegränsningar eller skatteoptimera fastigheterna är höga. Har du haft det tufft i vår, börja planera hösten redan nu.

Anna Rosengren, Senior advisor på Accountor där hon hjälper många fastighetsbolag med ekonomiarbetet, har följande tips för din planering.

– Se över kompetensbehovet för administrationen under året. Utöver det vanliga ekonomiarbetet, planeras förvärv, omstruktureringar eller fusioner? Kartlägg företagets tillgängliga resurser och kompetens. Komplettera dina resurser med experthjälp vid tillfälligt svårare transaktioner. Se över dina ekonomiska flöden. Automatisera de ekonomiska flödena. Säkerställ att företaget gör rätt gällande hanteringen av moms och ränteavdragsbegränsningar, skatteoptimeringen av fastigheterna eller Inkomstskattprocessen. Här kan fastighetsbolaget och koncernen spara mycket pengar, så är du osäker kan det vara kostnadseffektivt att ta hjälp. 

Rätt kompetens för alla tillfällen är en utmaning för många

– Att ha en egen momsspecialist, en skattespecialist och en koncernspecialist går oftast inte att motivera för ett fastighetsbolag. Men vi har det på Accountor. Jag och mina kollegor gör endast detta för olika fastighetsbolag, vi är därmed spetsigare i vår kunskap än personer som är allmänkunniga inom ekonomi. Det är vårt jobb att alltid vara uppdaterade på alla nya regler inom t ex momsområdet och se till att våra kunder använder reglerna på det för dem mest förmånliga sättet, säger Anna. 

Accountor försöker ständigt förändra processerna till det bättre och ligger i framkant gällande automatisering av flöden. De ser till så man arbetar effektivt med sin ekonomi. 

– Många företag tycker att de har en effektiv process och är ganska digitala. Men jag har sett att vi ofta kan göra stor skillnad genom att göra ytterligare effektiviseringar. Många fastighetsbolag är dessutom för små för att ha både de effektivaste processerna och de bästa systemen. När vi samarbetar kan de följa med på våra system och utarbetade processer och får på så sätt en liknande position som större fastighetsbolag. Vi har specialistkompetens och ger gärna råd och stöd till våra kunder i komplexa frågor. Vi är t ex bra som stöd vid förvärv och försäljningsprocesser. Till de fastighetsbolag som haft det svårt att hinna med årshanteringen på våren vill jag avsluta med att säga: Oavsett om det är för ett specifikt tillfälle, eller en större del av arbetet, lämna bort dessa arbetsuppgifter till experter, så kan du ägna er åt annat. 

Läs Accountors information till fastighetsägare här. 

Om Accountor:
Accountor är en av norra Europas största fullservicebyråer inom ekonomi, lön och HR. I Sverige stöttar 300 anställda på 8 orter företag med tjänster som innebär trygghet, avlastning, rådgivning, långsiktighet och tillfälle att utvecklas. Accountor har specialistkompetens inom fastighetsekonomi och hjälper företag till en mer effektiv ekonomi och effektivare processer.

Läs mer om Accountors tjänster här. 

Mer från Accountor

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Accountor och ej en artikel av Dagens industri

Ukrainas president: ”Det är nukleär terrorism”

Anklagelserna om vilken sida som attackerar kärnkraftverket Zaporizjzja fortsätter. Medan Ryssland hävdar att Ukrainas agerande stoppar inspektioner, säger Ukraina att riskerna för en katastrof bara ökar.

Kiev och Moskva har åter beskyllt varandra för attacker mot det ryskockuperade kärnkraftverket Zaporizjzja. Rysslands sändebud i Wien, där Internationella atomenergiorganet (IAEA) har sitt huvudkontor, uppmanar Ukraina att sluta beskjuta anläggningen så att inspektörer från IAEA kan släppas fram till anläggningen.

”Ett internationellt team kan inte skickas att arbeta under fortsatt artilleribeskjutning, säger Michail Uljanov enligt den statliga ryska nyhetsbyrån Tass. 

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj sade på lördagen att risken för en katastrof ökar för varje dag, och det budskapet upprepades på söndagen av borgmästaren i Energodar, staden där Zaporizjzja kärnkraftverk är beläget.

”Det som händer nu är nukleär terrorism, och det kan få ett oförutsägbart slut vilken sekund som helst. Riskerna ökar för varje dag, säger Dmytro Orlov till AFP.

Zelenskyj säger på lördagskvällen i sitt dagliga tal att Ryssland cyniskt utpressar omvärlden med hot om radioaktivt utsläpp från kärnkraftverket Zaporizjzja.

”Ockupanterna försöker skrämma människor på ett ytterst cyniskt sätt, genom att använda kärnkraftverket i Zaporizjzja. De gömmer sig bakom kraftverket.”

Under söndagen lämnade ett skepp med spannmål Ukraina, det gäller ett FN-chartrat fartyg med destination Djibouti som är lastat med 23.000 ton vete, som ska transporteras till Etiopien.

Det blir därmed det första fartyget att lämna Ukraina med destination Afrika.

”Jag hoppas att andra FN-fartyg kan komma till våra hamnar. Jag hoppas att vi snart får se två, tre nya fartyg”, säger Ukrainas infrastrukturminister Oleksandr Kubrakov på plats i hamnen i Juzjne, öster om Odessa.

Guvernören i Mykolajivregionen, Vitalij Kim, uppger att delar av det ryska ledarskapet i grannregionen Cherson i söder omgrupperat till östra sidan av floden Dnepr. Det kan enligt analytiker tyda på att man är orolig att fastna på fel sida av floden vid en ukrainsk framryckning.

Ukrainska styrkor har attackerat flera broar över floden, och skadat de två huvudsakliga i Chersonområdet så pass att det inte längre går att föra över tung militär utrustning på dem, enligt det brittiska försvarsdepartementet.

Läs mer: Risk för totalstopp på Europas torkade floder – handlar om centimetrar 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera