1515

Stockholmsbörsen: Terminerna pekar nedåt

Europaterminerna pekar ned inför inledningen av veckans börshandel, efter att fredagens stresstester visat att åtta banker i Europa kan behöva öka det egna kapitalet.

Klockan 8.50 var terminerna för Euro Stoxx 50, CAC 40 och DAX ned mellan 0,9 och 1,2 procent.

Efter europeisk stängning på fredagen publicerade EU resultatet av de stresstester som genomförts under de senaste veckorna. Åtta banker klarade inte de uppsatta stresscenarierna och saknade sammantaget 2,5 miljarder euro i kapital. Fem av bankerna var spanska och två var grekiska.

De amerikanska börserna avslutade handelsveckan uppåt på fredagen. Bolagsrapporter som var över förväntan vägdes mot ett skarpt fall i konsumenternas förtroende. Dessutom har nu även Standard & Poor's satt det amerikanska kreditbetyget på bevakning för en eventuell nedgradering.

Vid stängning var Dow Jones upp 0,3 procent. Det bredare S&P 500 steg 0,6 procent, medan Nasdaq Composite ökade 1,0 procent.

De asiatiska börserna hade en oregelbunden utveckling på måndagen. Uttalandet från USA:s president Barack Obama om att "tiden rinner ut" gällande förhandlingarna om en höjning av skuldtaket oroade marknaden. Exportbolag i regionen tyngdes av osäkerheten.

Från Sverige har det rapporterats flitigt under morgonen.

Intrum Justitias redovisade ett resultat före skatt blev 187 miljoner kronor i andra kvartalet 2011. Enligt SME Direkts sammanställning väntades ett resultat före skatt på 153 miljoner kronor. Siffran inkluderar omstruktureringskostnader på 5,0 miljoner kronor. I snittprognosen låg 2,2 miljoner.

Därmed blev resultat före skatt 24 procent bättre än väntat, enligt SME Direkt.

Lindabs redovisade ett rörelseresultat exklusive engångsposter på 135 miljoner kronor för det andra kvartalet 2011. Analytikerna hade räknat med ett rörelseresultat på 151 miljoner, SME Direkt. Där ingick inga engångsposter.

Tidningsbolaget Metro International redovisade ett resultat efter skatt på 2,8 miljoner euro för det andra kvartalet 2011, vilket var bättre än för motsvarande period då resultatet uppgick till 0,5 miljoner euro.

Analyshusen har också vart aktiva under morgonen.

Credit Suisse har höjt rekommendationen för Ericsson till outperform, från neutral. Riktkursen har höjts till 110 kronor, från 90 kronor.

UBS har höjt rekommendationen för både Tele2 och Tieto till köp, från neutral.

Måndagens statistikagenda är tunn men senare i veckan duggar siffrorna den desto tätare.

På tisdag kommer, från USA, bostadsbyggande i juni, ICSC och Redbooks veckoindex över detaljhandelsförsäljningen.

På onsdag kommer den amerikanska försäljningen av befintliga bostäder och på torsdag kommer nyanmälda arbetslösa vecka 28, Bloombergs konsumentförtroende veckoindex, ledande indikatorer juni och Philadelphia Fed index juli.

På torsdag väntar från euroområdet bytesbalansen i maj och PMI juli. Under fredagen väntar, från euroområdet, industriorder i maj.


Innehåll från VerizonAnnons

Nya tider, nya krav: Att byta till nätverk som tjänst

Företag som migrerar till en tjänstebaserad modell lägger grunden till ett dynamiskt och flexibelt nätverk som bäddar för en lyckad digitalisering. 

Läs mer om framtidens företagsnätverk  

Digitaliseringen medför ständigt tuffare krav på nätverken och gör det viktigt att de är redo för den snabba utvecklingen. 

Kraven på att automatisera processer, oavsett om det gäller robotar, IoT-applikationer eller distansarbete, förutsätter bättre flexibilitet och högre kapacitet. Det medför i sin tur att det blir allt vanligare för företag att hantera sina nätverk som en molnbaserad tjänst. 

Med en modell baserad på manuella och hårdvarubaserade processer går det inte längre att hantera förändringar tillräckligt snabbt för att matcha de ökande kraven på låg latens som konkurrensutsatta verksamheter har. Istället behövs en tjänstebaserad modell i form av Network-as-a-Service (NaaS). I likhet med andra molnbaserade tjänster gör NaaS det möjligt för leverantörer att hantera nätverksfunktioner med hjälp av mjukvara, vilket medför att kunderna inte längre behöver skapa egna nätverk. 

– Virtualisering av nätverk har fått ett stort genomslag, där styrningen separeras alltmer från den fysiska utrustningen, säger Fredrik Hallenborg på Verizon Business i Sverige. Molnet ger bättre kundupplevelser, och tack vare den virtuella miljön kan verksamheter flytta applikationer till det yttersta nätverkslagret. 

En virtuell nätverksinfrastruktur ger en helhetslösning för hantering, överblick och styrning i varje lager. Regler för trafikdirigering och nätverksoptimering kan hanteras i molnet, vilket ger en snabbrörlig, robust och sömlös tjänst oavsett trafikvolym och antalet ändpunkter.  

Virtuell infrastruktur

Verizon NaaS är ett naturligt steg efter Verizons Virtual Network Services (VNS), som lanserades för fyra år sedan, och som gjorde det möjligt för verksamheter att flytta till en virtuell infrastruktur.   

– Verizon investerade i den globala arkitekturen VNS, och sedan dess har vi virtualiserat olika tjänster i den arkitekturen, exempelvis brandväggar, Kubernetes och sessionsgränser, säger Fredrik Hallenborg. Vi lägger löpande till fler mikrotjänster som kan användas inom nya områden i takt med att de utvecklas. 

Att flytta till en modell med nätverk som tjänst medför flera kundfördelar, inklusive att de slipper stora kapitalinvesteringar. Därigenom kan det bli mer ekonomiskt att stödja nya affärsmodeller eller att göra det möjligt att lägga till eller ta bort platser på ett smidigt sätt. Kapaciteten kan snabbt skalas upp med funktioner som bandwidth-on-demand och IT-miljön kan hanteras och optimeras via molnet. 

Slipper inlåsningseffekt

Verizons tjänst är utformad för att vara oberoende av vilken typ av enhet som används. Tjänsten kan integreras med alla större molnleverantörer och ITSM-plattformar, vilket förenklar förändringsarbetet och gör att företag kan välja bland flera olika möjligheter. Med virtualisering ser företag även till att positionera sig väl för att kunna hänga med i teknikutvecklingen även fortsättningsvis och de slipper inlåsningseffekter.

– Alla utrustningsleverantörer jobbar hårt med att utveckla de bästa tjänsterna, oavsett om det handlar om routing, säkerhet eller IoT, säger David Bailey, Global Solutions Executive, Verizon Business. Olika delar av företaget har olika behov och därför fungerar det inte att arbeta med en enda leverantör längre. Den här plattformen är särskilt bra på att koppla samman olika tekniker. Jag har arbetat i branschen i många år och förändringsbehovet av hur nätverkstjänster levereras har aldrig varit större än nu.  

När det blivit allt vanligare att anställda arbetar från olika platser, och en mängd olika typer av enheter ska kunna komma åt nätverket via molnet, är det också avgörande med en heltäckande säkerhetslösning.  

– Säkerhet kommer alltmer att sammanflätas med nätverket, säger Antony Tompkins, Associate Director, Verizon Business, Global Integrated Solutions. Vi kan erbjuda mjukvarudefinierad edge med edge-säkerhet. Allt kopplas samman till en helhet så att kunder kan komma direkt från sin webbplats, direkt till internet och direkt till molnet med bibehållen säkerhet. 

Hjälper till med hela processen

– För verksamheter med äldre system kan bristande kännedom kring den egna applikationsmiljön och befintliga kontrakt göra det komplicerat att byta till en NaaS-modell. Det fungerar inte att sälja en ny produkt till en kund och tvinga kunden att själv byta ut den gamla. Du måste hjälpa dem med hela bytesprocessen, säger Anthony Tompkins.

Verizon har hjälpt flera stora företag att byta till Verizons managed services, inklusive Bayer och Walgreens, vilka äger läkemedels- och detaljhandelsföretaget Boots i Storbritannien.

Förra året hjälpte Verizon också den globala livsmedeltillverkaren Tate & Lyles att byta ut en äldre nätverksinfrastruktur. Då infördes ett SD-WAN som tjänst i 28 olika länder, inklusive fjärrstyrda kretsar på 100 platser, där några platser var så avlägset belägna som den brasilianska djungeln. Resultatet blev förbättrad prestanda och betydande besparingar tack vare att trafiken dirigerades optimalt utifrån nätverkets kvalitet och applikationernas förutsättningar. Ett centralt dashboard ger en överblick av hela nätverket. 

I en teknikmiljö som utvecklas snabbt är Network-as-a-Service det logiska valet för verksamheter som vill vara så snabbrörliga som möjligt. 

Så kan ditt företag utvecklas digitalt. 

Mer från Verizon

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Verizon och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?