Hoppa till innehållet

Annons

Stockholmsbörsen: Atlas Copco sänkte verkstadsbolagen

Stockholmsbörsen tangerade årslägsta på måndagen, tyngd av främst verkstadsindustrin.

Stockholmsbörsen hade en dyster utveckling under måndagen. Atlas Copco föll efter sin kvartalsrapport och drog med sig den indextunga verkstadssektorn. En annan förlorarbransch var bankerna, men nedgången var bred och i OMXS30 stängde endast Lundin Petroleum på plus.

"Vi har en omvärld som tar ned oss. Sedan har vi egna problem internt med bankerna som tar stryk. När nu inte verkstadssektorn med Atlas och SKF kan matcha förväntningarna grusas förhoppningarna om att vi ska bli räddade av starka rapporter", säger en mäklarchef till Nyhetsbyrån Direkt.

Vid stängning var OMXS30 ned 2,2 procent till noteringen 1.056,1. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick till 15,5 miljarder kronor, medan en konsoliderad omsättning, som även inkluderar Chi-X, Bats, Turquoise och Burgundy uppgick till 19,8 miljarder kronor.

Rapporten från Atlas Copco var en besvikelse för marknaden och A-aktien rasade 8,1 procent till 149:70 kronor.

Atlas Copcos resultat före skatt blev 4.081 miljoner kronor för det andra kvartalet 2011. Analytikerna hade räknat med ett resultat före skatt på 4.341 miljoner kronor, enligt SME Direkts sammanställning inför rapporten.

"Det är identiskt med SKF. Volym och prismix är bra, men valutan har slagit hårdare än vad jag och marknaden räknat med", säger Johan Eliason, analytiker på Cheuvreux Nordic.

Övriga verkstadsbolag drogs också med i fallet. Sandvik föll 3,3 procent till 102 kronor, Alfa Laval backade 3 procent till 130:90 kronor och Volvo B stängde 4,1 procent lägre på 100:60 kronor.

Förutom den strida ström av rapporter som inkom under måndagen var eurokrisen och fredagens publicering av EBA:s stresstester för europeiska banker i fortsatt fokus. Testerna visade att 8 av 91 banker misslyckades att möta kraven, varav fem spanska och två grekiska.

Nordea backade 2,4 procent, SEB gick ned 1,3 procent, Handelsbanken föll 1 procent och Swedbank sjönk 1,1 procent.

Oron kring skuldproblematiken i Europa och USA fick också anmärkningsvärda konsekvenser på råvarumarknaden. Spotpriset på guld noterades under måndagen för första gången någonsin över 1.600 dollar per uns. Guldpriset steg för elfte dagen i rad, den längsta uppgången sedan sommaren 1980.

"Rörelserna på valuta- och räntemarknaderna är stora. Kapitalet letar efter tryggare placeringar, vilket gynnar guld och till viss del silver. Vi ser ett traditionellt mönster för kristider", säger mäklarchefen.

I rapportfloden märktes emellertid några ljuspunkter.

Intrum Justitias aktie rusade 8,5 procent till 99 kronor sedan bolaget redovisat ett resultat som överträffade analytikernas förväntningar, enligt SME Direkt.

Gunnebo steg 3,4 procent efter sin rapport.

Axfood redovisade ett resultat som var något bättre än vad analytikerna väntat sig, enligt SME Direkt. Bolaget räknar dock med att marknadsförutsättningarna under resten av året blir oförändrade med hög priskonkurrens och prismedvetna kunder och aktien backade 1,3 procent till 225,20 kronor.

Lindabs rapport motsvarade däremot inte förväntningarna och aktien backade 4,3 procent till 61 kronor.

Metro International vd Per Mikael Jensen flaggade vid telefonkonferensen för att högre tidningspapperspriser kan påverka lönsamheten under resten av 2011. B-aktien tappade 6,4 procent till 1:03 kronor.

Innehåll från RoborockAnnons

Siffrorna: Så mycket tid sparar du – med nya AI-dammsugaren

Spara timmar på städningen varje vecka.

Här är expertens guide till nya robotdammsugaren – sprängfylld med smart teknik.

– Den är i särklass bäst på marknaden just nu, säger produktchefen Patrik Windestam om Roborock S8 Pro Ultra.

EXTERN LÄNK: Beställ Roborock S8 Ultra direkt online 

En genomsnittlig svensk familj lägger två till tre timmar per vecka på städning, enligt en undersökning från SCB.

– Det tar mer tid än man tror att dammsuga och torka golven hemma. Vissa städar säkert oftare och vissa mer sällan, men det blir totalt runt 130 till 160 timmar man lägger på städning om året. Mycket tid som man kan använda till roligare saker, säger Patrik Windestam, produktchef hos teknikdistributören Gandalf Distribution.

Han märker av ett stadigt ökande intresse för robotdammsugare bland kunderna:

– Absolut, man vill använda sin tid till roligare saker än att städa. Även om det kanske behövs en storstädning med jämna mellanrum så fixar en bra robotdammsugare den löpande städningen hemma.

Under våren lanserade tillverkaren Roborock modellen S8 Pro Ultra, deras mest avancerade robotdammsugare hittills. Bland annat är den utrustad med AI, vilket ger flera fördelar:

– Viktigast är så klart att den kan förutse eventuella hinder, den trillar inte ner för trappan eller trasslar in sig i sladdar. Den känner igen upp till 42 olika objekt genom att kombinera flertalet olika sensorer och infraröd teknik, säger Windestam och fortsätter:

– Navigeringen optimerar städningen, plus att den kan schemaläggas och integreras med smarta hem-system via en app. Detta leder till en mer effektiv och skräddarsydd städupplevelse som kan spara tid och ansträngning för användaren.

Själva dammsugaren har utrustats med DuoRoller Brush – alltså dubbla borstar – samt väldokumenterad styrka:

– Den har marknadens bästa sugkraft och borstarna gör att både stort och smått sugs upp extra effektivt. En annan bra sak är moppfunktionen, som även torkar golvet förutom att dammsuga. Moppen kan faktiskt lyfta sig själv så att mattorna inte blir blöta.

Maffig teknik till trots – kanske är S8 Pro Ultras största förtjänst att den i princip klarar sig själv, menar Windestam:

– Den är helt självgående, man behöver knappt ens tänka på den. Det enda man bör göra med jämna mellanrum är att hålla koll på dammpåsen och byta den när den är full, samt tömma ut det smutsiga vattnet från när moppen rengjorts samt se till att det finns rent vatten i den. I övrigt rengör den sig själv, säger han och lägger till:

– Det finns få konkurrenter, om någon, som kan mäta sig med den.

Så vad kan du göra med tiden du sparar in tack vare S8 Pro Ultra? Många vill nog tillbringa extra tid med familjen, eller kanske plöja den där favoritserien man aldrig hinner se. Annars har Windestam några mer udda förslag:

– Du kan köra det klassiska skidloppet mellan Sälen och Mora 22 gånger eller åka Twister på Grönan 4680 gånger på den tiden. Det är rätt hisnande när man tänker efter.

EXTERN LÄNK: Här säkrar du din Roborock S8 Pro Ultra 

 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Roborock och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera