1515

Stockholmsbörsen: Atlas Copco sänkte verkstadsbolagen

Stockholmsbörsen tangerade årslägsta på måndagen, tyngd av främst verkstadsindustrin.

Stockholmsbörsen hade en dyster utveckling under måndagen. Atlas Copco föll efter sin kvartalsrapport och drog med sig den indextunga verkstadssektorn. En annan förlorarbransch var bankerna, men nedgången var bred och i OMXS30 stängde endast Lundin Petroleum på plus.

"Vi har en omvärld som tar ned oss. Sedan har vi egna problem internt med bankerna som tar stryk. När nu inte verkstadssektorn med Atlas och SKF kan matcha förväntningarna grusas förhoppningarna om att vi ska bli räddade av starka rapporter", säger en mäklarchef till Nyhetsbyrån Direkt.

Vid stängning var OMXS30 ned 2,2 procent till noteringen 1.056,1. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick till 15,5 miljarder kronor, medan en konsoliderad omsättning, som även inkluderar Chi-X, Bats, Turquoise och Burgundy uppgick till 19,8 miljarder kronor.

Rapporten från Atlas Copco var en besvikelse för marknaden och A-aktien rasade 8,1 procent till 149:70 kronor.

Atlas Copcos resultat före skatt blev 4.081 miljoner kronor för det andra kvartalet 2011. Analytikerna hade räknat med ett resultat före skatt på 4.341 miljoner kronor, enligt SME Direkts sammanställning inför rapporten.

"Det är identiskt med SKF. Volym och prismix är bra, men valutan har slagit hårdare än vad jag och marknaden räknat med", säger Johan Eliason, analytiker på Cheuvreux Nordic.

Övriga verkstadsbolag drogs också med i fallet. Sandvik föll 3,3 procent till 102 kronor, Alfa Laval backade 3 procent till 130:90 kronor och Volvo B stängde 4,1 procent lägre på 100:60 kronor.

Förutom den strida ström av rapporter som inkom under måndagen var eurokrisen och fredagens publicering av EBA:s stresstester för europeiska banker i fortsatt fokus. Testerna visade att 8 av 91 banker misslyckades att möta kraven, varav fem spanska och två grekiska.

Nordea backade 2,4 procent, SEB gick ned 1,3 procent, Handelsbanken föll 1 procent och Swedbank sjönk 1,1 procent.

Oron kring skuldproblematiken i Europa och USA fick också anmärkningsvärda konsekvenser på råvarumarknaden. Spotpriset på guld noterades under måndagen för första gången någonsin över 1.600 dollar per uns. Guldpriset steg för elfte dagen i rad, den längsta uppgången sedan sommaren 1980.

"Rörelserna på valuta- och räntemarknaderna är stora. Kapitalet letar efter tryggare placeringar, vilket gynnar guld och till viss del silver. Vi ser ett traditionellt mönster för kristider", säger mäklarchefen.

I rapportfloden märktes emellertid några ljuspunkter.

Intrum Justitias aktie rusade 8,5 procent till 99 kronor sedan bolaget redovisat ett resultat som överträffade analytikernas förväntningar, enligt SME Direkt.

Gunnebo steg 3,4 procent efter sin rapport.

Axfood redovisade ett resultat som var något bättre än vad analytikerna väntat sig, enligt SME Direkt. Bolaget räknar dock med att marknadsförutsättningarna under resten av året blir oförändrade med hög priskonkurrens och prismedvetna kunder och aktien backade 1,3 procent till 225,20 kronor.

Lindabs rapport motsvarade däremot inte förväntningarna och aktien backade 4,3 procent till 61 kronor.

Metro International vd Per Mikael Jensen flaggade vid telefonkonferensen för att högre tidningspapperspriser kan påverka lönsamheten under resten av 2011. B-aktien tappade 6,4 procent till 1:03 kronor.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?