1515

Råvaror: Oljan backar

Priset på råolja sjönk på fredagsförmiddagen efter att Standard & Poor's varit den nästa i raden av kreditvärderingsinstitut som varnat för ett sänkt amerikanskt kreditbetyg om frågan om höjt skuldtak inte lyckas lösas.

På oljemarknaden var WTI-oljan vid klockan 11:50 ned 0:15 dollar till 95:54 dollar per fat, medan Brent-oljan tappade 0:54 dollar till 116:72.

"Varningarna från S&P och Moody's om en eventuell nedgradering av USA:s betyg tynger oljepriset, såväl som högre högre riskaversion", sade Eugen Weinberg, chef för råvaruanalys vid Commerzbank till Bloomberg News.

USA:s centralbankschef poängterade för senatens finansutskott på torsdagseftermiddagen att nya lättnader inte var aktuella för tillfället, och lade därmed ett lock på spekulationer om att en ny omgång kvantitativa lättnader är förestående.

"Feds syn på QE3 har inte ändrats på länge. Det borde inte vara en överraskning. Eftersom kärn-PCE deflatorn sannolikt kommer att nå 2 procent till jul, är ett av de dubbla mandaten inte samma problem som det var förra året när QE2 genomfördes. Hindret för QE3 är högt", skriver Martin Enlund, ränte- och valutastrateg på Handelsbanken Capital Markets i ett kundbrev.

Fed-chefen betonade även att en "betalningsinställelse skulle sätta igång en kris som skulle kunna leda till kaos" och riskera att leda till betydligt högre marknadsräntor, rubba förtroendet för USA och öka landets budgetunderskott ytterligare.

Samtidigt som förhandlingarna mellan Republikanerna i representanthuset och president Barack Obama fortsätter varnade Standard & Poor's under natten för att USA:s AAA- rating kan komma att sänkas om skuldtaket inte höjs. Betyget sattes på övervakning med negativa utsikter.

Enligt S&P är dock risken för en default i USA liten och en uppgörelse rörande skuldtaket väntas under juli. En försening i att höja skuldtaket skulle dock kunna innebära en ökad sannolikhet för default.

Spotpriset på guld noteras ned knappt 8 dollar till 1.579:50 dollar per uns.

"Den nästa psykologiska barriären ligger vid 1.600- dollarnivån. Givet all osäkerhet i marknaden med den europeiska skuldkrisen och nu senast riskaversionen i USA", säger Natalie Robertson, analytiker vid Australia & New Zealand Banking Group, till Bloomberg News.

Enligt UBS analytiker är utbudet av guldskräp "klart över normala nivåer" och utgör en risk mot det nuvarande priset.

"Den största risken mot guld vid nuvarande priser är inte bara vinsterna bland investmentbanker" utan också skrot. Men "det generella makroekonomiska klimatet är väldigt stöttande för guld", skrev Edel Tully, analytiker vid UBS, i rapporten.

Silverpiset sjönk 0:34 dollar till 38:00 dollar per uns.

På London Metal Exchange handlades basmetallerna i huvudsak något lägre. Kopparn noterades ned 5 dollar till 9.625 dollar per ton. Zinkpriset gick mot strömmen med en uppgång om 8 dollar till 2.358, medan nickel tappade 184 dollar till 24.026.

Marknadens blickar är riktade mot kvällens publicering av stresstesterna av 91 europeiska banker, men redan har trovärdigheten på testerna ifrågasatts eftersom de inte inkluderar ett scenario med grekiska betalningsinställelser.

"Marknaden väntar-och-ser eftersom de europeiska stresstesterna publiceras i kväll", sade Christin Tuxen, analytiker vid Danske Bank till Bloomberg News.

Vidare presenteras en hel del makroekonomisk statistik i USA av intresse under eftermiddagen. Industriproduktionen bedöms av analytiker ha ökat 0,3 procent i juni, enligt Bloomberg News prognossammanställning.

Table


Innehåll från KIAAnnons

LISTA: 10 viktiga nyheter i Kias nya elbil EV6

Kia EV6 markerar en viktig milstolpe för den elektriska revolutionen i bilvärlden.

Det handlar om ny teknik, nya funktioner – och en ännu tydligare riktning mot en mer hållbar mobilitet.

Här är tio nyheter som presenteras med modellen som nu lanseras i Sverige.

Kia EV6 – Den nya generationens elbil

Ny plattform

Att bygga en elbil på en teknisk grundstruktur som tagits fram för att också kunna användas till förbränningsmotorer innebär ofta att tillverkaren behöver kompromissa på en rad områden.

Därför byggs Kia EV6 istället på den nyutvecklade plattformen E-GMP som är speciellt framtagen för helt eldrivna bilar. Det ger många fördelar, som till exempel ett plant kupégolv, generösa kupéutrymmen, spännande design och en låg tyngdpunkt som bidrar till trygga vägegenskaper.

Ultrasnabb laddning

Tack vare 800-voltsteknik kan EV6 laddas ultrasnabbt: från 10–80 procent på bara 18 minuter vid en laddstation med minst 250 kW.

Batteriet

Samtliga modeller på den svenska marknaden kommer med ett batteri på 77,4 kWh. Det möjliggör en räckvidd på upp till 528 kilometer vid full laddning enligt WLTP.

Mobil Powerbank

Kia EV6 är utrustad med en så kallad vehicle-to-load-funktion (V2L) vilket innebär att bilen kan ladda och driva andra elektriska apparater. Eftersom bilen kan leverera en effekt upp till 3,6 kW så kan EV6 fungera som en extra laddare för utrustning i ditt hem, som en Mobil Powerbank vid utomhusäventyr eller till och med för att ladda en annan elbil om det skulle behövas.

Dragkapacitet

Bilister som behöver kunna dra tunga släpfordon – som till exempel husvagnar, båttrailers eller hästtransporter – har hittills haft svårt att hitta en elbil som klarar utmaningarna. Kia EV6 har en godkänd dragkapacitet på 1 600 kilo.

Relax-stolar

Kia EV6 är utrustad med bekväma relaxstolar som kan fällas tillbaka i nästan ett helt horisontellt läge. Det är perfekt om man vill vila en stund, till exempel när man stannar och laddar. Tack vare den ultrasnabba laddningen blir det dock inte fråga om några längre powernaps.

Augmented Reality Head-Up Display

I Kia EV6 finne en Augmented Reality Head Up Display som projicerar ett virtuellt lager på vindrutan som visar hastighet och navigation. Det ger föraren möjlighet att behålla fokus på vägen.

Dubbla välvda panoramaskärmar

De dubbla panoramaskärmarna på 12,3+12,3 tum är högupplösta och välvda, med intuitiva menyer och användarvänligt gränssnitt för bästa användarupplevelse. Tekniken är standard i Kia EV6.

Elektrisk fyrhjulsdrift

Kia EV6 går att beställa med dubbla elmotorer, en på framaxeln och en på bakaxeln. Fyrhjulsdriften innebär bättre framkomlighet och mer stabilitet på utmanande underlag.

Kia EV6 GT Line har de dubbla motorerna som standardutrustning men även Kia EV6 Plus kan fås med fyrhjulsdrivning.

Prestanda

Med sina dubbla elmotorer har Kia EV6 GT Line som nu lanserar sammanlagt 325 hästkrafter. 0 till 100 km/h går på 5,2 sekunder.

I slutet av 2022 lanseras toppversionen Kia EV6 GT som med sin effekt på 585 hästkrafter gör 0 till 100 km/h på 3,5 sekunder.

Kia EV6 – Den nya generationens elbil

Mer från KIA

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med KIA och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?