1515

Räntor och valutor: Kronan under press

Europaräntorna var stabila med en svag dragning nedåt under fredagens förmiddagshandel.

Minskad riskaptit var en faktor som låg bakom nedgången sedan S&P sällat sig till kollegan Moody's och varnat USA för att deras kreditbetyg är i fara. Grekiska räntor pekade fortsatt kraftigt uppåt och euron och kronan pressades inför kvällens stresstest för 91 europeiska banker.

Vid lunchtid var räntan på den tioåriga svenska benchmarkobligationen oförändrad 2,71 procent och den tyska tioårsräntan ned 2 punkter till 2,72 procent, från svensk stängning dagen före.

Statistik från SCB på morgonen visade att småhuspriserna steg knappt 1 procent under perioden april till och med juni jämfört med närmast föregående tremånadersperiod. Jämfört med samma period för ett år sedan steg priserna med 1 procent och mellan maj och juni var priserna oförändrade på riksnivå.

Från europeiskt håll redovisades handelsbalans för maj, som visade att handelsnettot var balanserat. Förväntningarna låg på ett underskott på 3,2 miljarder euro, enligt Bloomberg News koncensusprognos.

Fokus på fredagen riktas dock i huvudsak mot EU:s stresstester, som publiceras klockan 18.00, alltså efter de svenska marknadernas stängning. Det blir den första bedömningen från EBA, som etablerades tidigare i år, och följer efter kritik mot tidigare tester från dess föregångare förra året. Då var bedömningen att bankerna bara behövde 3,5 miljarder euro i extra kapital, medan S&P:s eget stresstest fann att europeiska banker behövde så mycket som 250 miljarder euro i friskt kapital om de stod inför en "skarp" ränteuppgång och en "allvarlig" ekonomisk nedgång, skriver Bloomberg News.

Enligt ett kundbrev från Nordea väntar sig marknaden att tio till 15 banker inte klarar testerna. I förra årets stresstest "misslyckades" sju banker, varav fem spanska. I årets stresstest väntas banker från Grekland, Portugal, Spanien och Tyskland visa sig ha för liten kapitalbuffert.

Sedan svensk stängning i går påverkas stämningen på finansmarknaderna negativt av beskedet från Standard & Poor's om att betyget med 50 procents sannolikhet kan komma att sänkas inom tre månader, framför allt om landet misslyckas med att höja skuldtaket.

Enligt kreditvärderaren är samtidigt risken för en default i USA liten och en uppgörelse rörande skuldtaket väntas under juli. En försening i att höja skuldtaket skulle dock kunna innebära en ökad sannolikhet för default.

Fed-chefen Ben Bernanke upprepade i sitt andra kongresstal på torsdagen sina varningar om hotande kaos om inte en överenskommelse om skuldtaket nås i tid.

Andra handlare tonade ned hoten från kreditvärderingsinstituten och lyfte istället fram dagens amerikanska inflationsstatistik. Speciellt efter att Fed- chefen på torsdagseftermiddagen påtalat att nya penningpolitiska lättnader inte är aktuella för tillfället, bland annat på grund av ett ökat inflationstryck.

Amerikansk KPI för juni väntas ha sjunkit med 0,1 procent på månadsbasis. I ett marknadsbrev skriver Deutsche Bank att lägre bensinpriser trycker ned KPI för juni.

Dessutom väntas amerikansk industriproduktion samt Empire- och Michiganindex under fredagseftermiddagen.

Industriproduktionen väntas visa en uppgång med 0,3 procent i juni och kapacitetsutnyttjandet ha stigit till 76,9 procent, från 76,7 procent månaden före.

Även Empire-index och Michigan-index väntas ha stigit från månaden före, den förra till 5,00 från -7,79, och den senare till 72,0 från 71,5, enligt Bloomberg News enkäter bland analytiker.

Den tvååriga USA-räntan är oförändrad på 0,37 procent och tioåringen upp 3 punkter till 2,95 procent, från torsdagens svenska stängningsnoteringar.

På valutamarknaden försvagades euron ytterligare mot dollarn under morgonen, men har under förmiddagen tagit tillbaka en del försvagningen och handlas nu kring 1,416, ned från 1,422 på torsdagen.

Samtidigt är dollarn stabil mot yenen en bit över 79-strecket.

Kronan fortsätter att tyngas när investerare söker sig bort från risk och har tappat 4 öre mot dollarn och 2 öre mot euron.

Goldman Sachs har dock inte ändrat sin syn på svenska kronan, utan håller fast vid tidigare prognos om att kronan ska handlas till 8,70 mot euron om tre månader, till 8,60 om sex månader och till 8,60 om tolv månader.

Banken motiverar sin syn med förväntningar om en stark återhämtning och fortsatta räntehöjningar, som väntas fortsätta att stötta kronan, liksom Sveriges positiva externa balans. Negativa nyheter om den europeiska skuldkrisen har dock potential att hålla kronan svagare än deras prognoser på kort sikt, skriver banken i en månadsrapport över valutamarknaden.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?