1515

Räntor och valutor: Kronan fortsätter tappa

Räntorna i Europas kärnländer tickar ned under fredagens inledande handel i spåren av minskad riskaptit sedan S&P varnat för en sänkning av USA:s kreditbetyg. I periferin rusar räntan på grekisk tvååring. På valutamarknaden stärks dollarn mot euron, yenen och kronan.

Enligt Bloombergs skärmnoteringar rusar räntan på den grekiska tvååriga obligationen över 2,5 procent upp kring 33,8 procent på fredagsmorgonen, den högsta nivån hittills.

Enligt S&P:s Torsten Hinrich har ratinginstitutet en strikt definition för vad som räknas som default på en statsskuld, som inte lämnar mycket rum för flexibilitet. Huruvida en omstrukturering skulle klassas som en default eller inte anser han att kriteriet för att undvika "default" är att landet gör fulla räntebetalningar och i rätt tid.

Vid öppning är räntan på den svenska tioåriga benchmarkobligationen ned 2 punkter till 2,69 procent medan tysk motsvarighet är ned 4 punkter till 2,70 procent. Räntan på svensk och tysk tvååring letar sig ned 3 respektive 5 punkter till 2,05 respektive 1,21 procent, samtliga jämfört med torsdagens stängning av den svenska räntemarknaden.

Att Standard & Poor's placerat USA:s kreditbetyg under övervakning med negativa utsikter tynger risksentimentet. S&P meddelade att betyget med 50 procents sannolikhet kan komma att sänkas inom tre månader, framför allt om landet misslyckas med att höja skuldtaket.

Enligt kreditvärderaren är samtidigt risken för en default i USA liten och en uppgörelse rörande skuldtaket väntas under juli. En försening i att höja skuldtaket skulle dock kunna innebära en ökad sannolikhet för default.

S&P räknar alltjämt med att det nås politisk enighet kring planen rörande framtida konsolidering av budgeten. Skulle enighet nås kring 4.000-miljarderplanen kan S&P återigen komma att fastställa USA:s AAA-kreditbetyg.

Det amerikanska finansdepartementet påtalade efter S&P:s utlåtande vikten av att nå "en snabb lösning" rörande skuldtaket i syfte att undvika en default.

Räntan på den tioåriga amerikanska benchmarkobligationen var vid europeisk öppning upp 2 punkter till 2,94 procent, jämfört med torsdagens stängning av svenska räntemarknaden.

Under torsdagskvällen genomförde USA en emission av 30-åriga obligationer, räntan blev 4,198 procent och således något lägre än förväntan på 4,209 enligt Bloombergs prognos. Bid/cover vid försäljningen om 13 miljarder dollar uppgick till 2,80 mot 2,64 i snitt under de tio senaste auktionerna.

På torsdagseftermiddagen talade Fed-chefen Ben Bernanke inför senatens finansutskott och poängterade att nya lättnader inte var aktuella för tillfället.

"Situationen är mer komplex i dag med högre inflation och inflationsförväntningar kring målet. Vi är osäkra kring den ekonomiska utvecklingen i närtid och vill se om ekonomin återhämtar sig som vi förväntar oss", sade Fed-chefen.

Under fredagseftermiddagen väntas KPI för juni i USA ha backat 0,1 procent på månadsbasis. I ett marknadsbrev skriver Deutsche Bank att lägre bensinpriser trycker ned KPI för juni.

Dessutom väntas amerikansk industriproduktion samt Empire- och Michiganindex under fredagseftermiddagen.

På valutamarknaden noteras dollar/yen kring 79:2, från 79:1 vid torsdagens stängning av den svenska räntemarknaden. Dollarn har även stärkts till 1:412, från 1:422, mot euron.

Även kronan tappar 5 öre till 6:52 mot dollarn samt 1 öre till 9:21 mot euron, sedan torsdagens stängning.

I statistikväg väntas under fredagen, för svensk del, småhusbarometern för juni.

Daniel Bergvall på SEB konstaterar i bankens morgonbrev att flera signaler tyder på en avkyld bostadsmarknad. Även Nordea väntar sig att siffrorna bekräftar bilden av en dämpad utveckling på den svenska bostadsmarknaden.

Från europeiskt håll redovisas handelsbalans för maj under förmiddagen. Förväntningarna ligger på ett underskott på 3,2 miljarder euro, enligt Bloomberg News koncensusprognos.

Veckans kanske svettigaste hållpunkt kommer dock först på fredagskvällen då EU publicerar stresstester av regionens största banker. Enligt ett kundbrev från Nordea väntar sig marknaden att tio till 15 banker inte klarar testerna. I förra årets stresstest "misslyckades" sju banker, varav fem spanska. I årets stresstest väntas banker från Grekland, Portugal, Spanien och Tyskland visa sig ha för liten kapitalbuffert.

Table


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?