1515

Asienbörser: Moodys's sänkningshot spökar

De asiatiska börserna utvecklades oregelbundet under fredagens handelssession, efter att ett uttalanden från kreditvärderingsinstitutet Moody's och Ben Bernanke satt fokus på den svaga utvecklingen för den amerikanska ekonomin.

De flesta större asiatiska index uppvisade mindre rörelser under slutet av fredagshandel, men råvaruaktier var överlag tillbakapressade efter att Federal Reserve-chefen Ben Bernanke uttalat att man för närvarande inte har några planer på ytterliggare så kallade kvantitativa lättnader.

Moody's meddelade under gårdagen att vid ett hypotetiskt scenario att USA ställer in sina betalningar så kan landets kreditbetyg komma att sänkas redan dagen efter. Vid en eventuell nedgradering kommer USA:s kreditbetyg dessutom vara under bevakning för en eventuell ytterligare nedgradering.

BHP Billiton meddelade att man köper upp Petrohawk i en affär som värderar gasbolaget till 12,1 miljarder dollar. BHP Billiton var ned 1,6 procent.

Woodside Petroleum var ned 2,2 procent i Sydney, Mitsubishi backade 0,5 procent i Tokyo medan PetroChina var oförändrad i Shanghai.

Rio Tinto trotsade sektorkollegorna och var upp 0,5 procent i Sydney, efter att ha rapporterat ökade produktionssiffror för det andra kvartalet.

I Japan gick exportorienteradebolag fram efter att den japanska yenen försvagats något mot euron. Canon ökade 0,9 procent, Sony var upp 0,7 procent och Sharp avancerade 0,7 procent.

I Kina backade fastighetsaktier efter att den kinesiska administrationen aviserat att man kommer att vidta ytterliggare åtgärder för att dämpa prisutvecklingen på den kinesiska bostadsmarknaden. Nyheten bidrog till att sänka China Vanke med 2,0 procent och Poly Real Estate med 3,7 procent.

Yahoo Japan var upp 1,8 procent under en stark börsdag för internetaktier. Sektorn stärktes märkbart efter att Google kommit in med en bättre än väntad rapport under gårdagen.

Table
 


Innehåll från Svenska institutet för standarderAnnons

SIS utvecklar ny standard för cybersäkerhetsarbete baserat på det amerikanska ramverket NIST-CF

Johan Dahlgren och Jan-Olof Andersson
Johan Dahlgren och Jan-Olof Andersson

I takt med det ökande antal cyberattacker vi ser som utförs i en alltmer geopolitisk kontext ställs högre krav på cybersäkerhet. Därför startar nu Svenska institutet för standarder (SIS) ett utvecklingsarbete som avser bygga vidare på det amerikanska ramverket NIST-CF från National Institute of Standards and Technology (NIST), där målet är att ta fram en ny standard. 

I och med att digitaliseringen breder ut sig blir organisationer och samhällen mer öppna för cyberattacker i ett vidare perspektiv. Därför krävs en kontinuerlig utveckling för att uppnå säkra metoder för kommunikation, identifikation och integritet. 

– Vi har märkt ett ökat behov kring förstärkning av informationssäkerhetsarbetet, och specifikt metoder som gör det enklare att använda de amerikanska ramverken kring cybersäkerhet som NIST skapat, säger Johan Dahlgren, sektionschef för informationsteknik och ledningssystem SIS.

NIST är en del av ANSI som är den amerikanska motsvarigheten till SIS. De har utvecklat ett ramverk för cybersäkerhet, som kallas för NIST-CF, som hjälper organisationer att bättre förstå, hantera och minska sina säkerhetsrisker. Genom NIST-CF kan den globalt erkända standarden för informationssäkerhet, ISO 27001, kompletteras för att möta ett ökat behov av digitalt säkerhetsarbete.  

– Vi kan, tack vare vårt samarbete med NIST, åka snålskjuts på det ramverk som redan utvecklats och anpassa det till regional lagstiftning. Vidare så ser vi många synergieffekter med att koppla ihop NIST-CF och ISO 27000-serien. Där vi förhoppningsvis kan ge svenska organisationer fler praktiska verktyg för att förbättra sitt informationssäkerhetsarbete, förklarar Johan Dahlgren.

Utvecklingsarbetet startades i höstas och tanken är att SIS, tillsammans med alla intresserade, också ska ta fram en vägledning för hur man kan koppla ihop det med ISO 27 000-serien. 

– Det är viktigt att vi nu får med fler svenska aktörer i det här arbetet, för ett bredare spektrum av perspektiv. Så att vi kan få fram en så bra utarbetat produkt som möjligt som främjar konkurrenskraft, innovationsförmåga och hållbarhetsarbete, berättar Johan Dahlgren.  

De företag som går med i utvecklingsarbetet kan bygga kunskap längs vägen och snabbare komma i gång när ramverket ska implementeras. En av de aktörer som är med från början är ICA som ser stora fördelar med de nya standarderna som SIS nu driver utvecklingen av.

– Det ställs stora krav på verksamheter att skydda sin information när hotbilden ökar och samtidigt är det svårt för varje organisation att ha resurser att själva ta fram de ramverk som behövs. Tillsammans har vi större möjligheter att ta fram gemensamma standarder som underlättar organisationers säkerhetsarbete. Att vara med från början i det här arbetet gör att vi kan hitta ”russinen” i kakan för att underlätta vårt informations- och säkerhetsarbete, säger Jan-Olof Andersson, informationssäkerhetschef ICA.

Om SIS

Svenska institutet för standarder, SIS, är ett etablerat standardiseringsorgan som utarbetar svenska, europeiska och internationella standarder, och är utsedda av regeringen att företräda Sverige som medlemmar i ISO och CEN. 

Standardutveckling: SIS/TK 318 Informationssäkerhet  

Länk till kommittén som utvecklar standarder inom informationssäkerhet

Handbok: Gå på djupet. Mät din informationssäkerhet  

Länk till handbok som Jan-Olof gett ut om informationssäkerhet via SIS

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Svenska institutet för standarder och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?