1515

USA-börser: Kurslyft trots kredithot

De amerikanska börserna öppnade högre på torsdagen.

En stark rapport från JP Morgan och makrostatistik som var bättre än väntat vägde tyngre än beskedet att Moody's satt USA:s kreditbetyg på bevakning för nedgradering.

Vid klockan 16.05 var Dow Jones upp 0,6 procent till noteringen 12.567. Det bredare S&P 500 steg 0,6 procent till 1.325, medan Nasdaq Composite ökade 0,7 procent till 2.815.

Omsättningen på New York Stock Exchange var 115 miljoner aktier, medan den var 240 miljoner aktier på Nasdaq.

Kreditvärderingsinstituitet Moody's meddelade sent på onsdagskvällen att det amerikanska kreditbetyget AAA är satt under bevakning för eventuell nedgradering.

Anledningen är den ökade risken att kongressen inte kommer att nå en överenskommelse i förhandlingarna om ett höjt skuldtak och minskade underskott i statsbudgeten, vilket i så fall kommer att få USA att ställa in sina betalningar.

Att börsen trots det stiger "beror förmodligen bara på att investerare inte vill tänka på konsekvenserna av ett misslyckande att nå en överenskommelse om skuldtaket", sade David Jones, chefsstrateg på IG Index till Wall Street Journal.

JP Morgan steg 3,1 procent. Banken redovisade ett resultat för det andra kvartalet som var något bättre än väntat.

Resultatet per aktie blev 1:27 dollar, jämfört med förväntningar om ett resultat på 1:21 dollar per aktie, enligt Bloomberg News snittprognos.

Bolagets vd Jamie Dimond skrev i en kommentar i delårsrapporten att han väntar sig en mer normaliserad kreditmiljö framöver och att nedskrivningarna av kreditförluster kommer att fortsätta förbättras.

Citigroup och Morgan Stanley var upp 0,7 respektive 1,1 procent med stöd av rapporten.

ConocoPhillips klättrade 5,6 procent. Oljebolaget ska knoppa av raffinaderiverksamheten och marknadsförsingavdelningen i nya bolag.

Limited Brands och GAP steg 1,9 respektive 1,5 procent med stöd av positiv detaljhandelsstatistik. Best Buy, återförsäljare för Electrolux produkter i USA, gick dock motsatt riktning, ned 2,1 procent.

Antalet nyanmälda sökande av arbetslöshetsunderstöd i USA sjönk med 22.000 personer till 405.000 personer, under vecka 27, jämfört med föregående vecka, visade säsongsjusterad statistik från det amerikanska arbetsmarknadsdepartementet. Analytiker hade räknat med 415.000 nya arbetssökande, enligt Bloomberg News snittprognos.

Bloomberg Consumer Comfort Index över förtroendet bland de amerikanska konsumenterna steg till -43,9 under förra veckan, jämfört med -45,5 veckan innan.

Detaljhandelns försäljning i USA steg med 0,1 procent i juni, jämfört med månaden före. Analytiker hade räknat med att försäljningen skulle ha sjunkit med 0,1 procent jämfört med föregående månad, enligt Bloomberg News sammanställning.

Lagren av osålda varor hos USA:s detaljhandel, grossister och fabriker steg 1,0 procent i maj, jämfört med månaden före, enligt USA:s handelsdepartement.

Analytiker hade räknat med att lagren skulle öka med 0,9 procent, enligt Bloomberg News snittprognos.

Producentpriserna i USA sjönk med 0,4 procent i juni, jämfört med månaden före. Jämfört med samma månad föregående år steg priserna 7,0 procent. Analytiker hade räknat med att priserna skulle ha sjunkit 0,2 procent jämfört med månaden före, och stigit med 7,4 procent jämfört med samma månad föregående år, enligt Bloomberg News genomsnittsprognos.

På obligationsmarknaden var tioåringen upp 3 punkter till 2,92 procent.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?