1515

Stockholmsbörsen: Amerikanska farhågor sänkte kurserna

Stockholmsbörsen föll tillbaka på torsdagen efter att Moodys sent på onsdagskvällen meddelat att de ser över USA:s kreditbetyg. Efter en återhämtning efter lunch handlades kurserna återigen ned fram till stängning.

Bidragande var att Ben Bernanke i ett framträdande i senaten sade att centralbanken i nuläget inte har några planer på ytterligare stimulanser. Banksektorn utvecklades svagt i Sverige efter att SEB:s rapport för det andra kvartalet misslyckats med att övertyga investerarna.

SIX Generalindex var vid stängning ned 1,5 procent till 332. OMXS30 backadesamtidigt 1,5 procent till 1092. Omsättningen uppgick till 11,9 miljarder kronor.

Kreditvärderingsinstitutet Moodys skrev sent på onsdagskvällen att det fanns en risk för att USA inte hinner höja skuldtaket i tid för utbetalningar av räntor och amorteringar på utestående obligationer. Moodys meddelade att man till följd har satt det amerikanska kreditbetyget på översyn för en möjlig nedgradering.

Ordföranden för den amerikanska centralbanken, Ben Bernanke, sade under gårdagen att att Federal Reserve är redo att agera om det skulle krävas, men han poängterade på torsdagen att det i dagsläget inte är aktuellt med ytterligare stimulanser. Beskedet fick de amerikanska börserna att retirera efter en stark öppning och drog även med sig de europeiska börserna nedåt igen.

SEB är först ut bland de svenska bankerna att presentera sina kvartalssiffror och redovisar ett rörelseresultat för det andra kvartalet på 4.278 miljoner kronor (2.675). Marknadens förväntningar på rörelseresultatet låg vid 4.094 miljoner kronor, enligt SIX Estimates sammanställning av 17 bankanalytikers estimat. Resultatet var således 4,5 procent bättre än väntat.

SEB ser dock en betydligt större osäkerhet i omvärlden och de globala obalanserna har tilltagit, sade vd Annika Falkengren vid rapportpresentationen.

Tillväxten i världsekonomin tappar fart och den allmänna osäkerheten ökar, varför banken har valt att skydda sig när det gäller likviditet och finansiering.

"Vi agerar på ett liknande sätt som under krisen med skyddsväst på, utifall att det blir ett mer besvärligt läge på marknaderna framöver", sade Annika Falkengren.

Aktien backade 4,5 procent till 47 kronor som dagens mest omsatta aktie.

SEB rapporterade ett svagt räntenetto, något som bidrog till att tynga konkurrenten Handelsbanken som backade 1,5 procent. I sektorn var även Nordea och Swedbank ned med 2,0 respektive 1,5 procent.

Bland de mest handlade aktierna backade Volvo 2,7 procent, Ericsson var ned 0,4 procent och H&M försvagades 1,4 procent. De defensiva aktierna Swedish Match och AstraZeneca stod emot nedgången och ökade 0,3 respektive 0,1 procent.

Stål- och metallgrossisten BE Group redovisar ett resultat före skatt på 57 miljoner kronor (59) för det andra kvartalet 2011. Resultatet före skatt väntades enligt SIX Estimates enkät uppgå till 60 miljoner kronor.

Omsättningen uppgick till 1.597 miljoner kronor (1.399). Analytikerna i SIX enkät räknade med en omsättning på 1.666 miljoner kronor. BE Group spår ökad efterfrågan under det andra halvåret. Aktien handlades upp 2,6 procent till 35,20 kronor.

Kontraktstillverkaren Partnertech redovisar ett resultat efter finansnetto på 0,2 miljoner kronor (-18) för det andra kvartalet. Aktien föll 3,3 procent till 29,30 kronor.

HMS Networks redovisar 21 miljoner kronor i resultat före skatt för andra kvartalet (23). Omsättningen uppgick till 96 miljoner kronor (89) och orderingången var 100 miljoner kronor (90). Aktien tappade 0,5 procent till 106,50 kronor.

Teknikkonsulten ÅF redovisar ett resultat efter finansnetto på 109 miljoner kronor (77) för det andra kvartalet 2011. Analytikerna hade väntat sig ett resultat efter finansnetto på 111 miljoner kronor enligt en sammanställning av SIX Estimates. Aktien stängde 0,4 procent högre vid 126,50 kronor.


Innehåll från PayerAnnons

Returpack väljer Payer för en ny digital utbetalningslösning för pantpengar

Returpack har valt betalningsbolaget Payers plattform för att ta in pantsystemet i en ny och digital era. 

Den nya digitala utbetalningslösningen börjar nu rullas ut på Returpacks egna storpantarautomater, Pantamera Express, i hela landet.

Sedan 1980-talet har svenskarna vallfärdat till landets pantmaskiner för att lämna in sina burkar och flaskor. Returpack är företaget som införde pantsystemet och bolaget hanterar nu över 2 miljarder burkar och flaskor varje år.

Returpack valde 2019 Payer som partner att digitalisera pantsystemets utbetalningslösning av pantpengar och bolaget har nu utvecklat den tekniska plattformen som gör det möjligt att starta tester och utrullning över hela landet.

Utbetalning till bankkontot

88% av alla flaskor och burkar som säljs i Sverige i dag pantas och materialåtervinns genom Returpacks pantsystem.

Returpack jobbar med att ständigt utveckla systemet för att förenkla och öka tillgängligheten för pantaren. Att kunna betala ut pant på fler sätt än via det traditionella pantkvittot är ett av förnyelseområdena. Den digitala överföringen direkt till det egna bankkontot ger en smidig lösning och följer digitaliseringsutvecklingen i samhället. 

Returpack har implementerat denna lösning i de egenägda storpantarautomaterna,  Pantamera Express. Ett test ihop med dagligvaruhandeln planeras och därefter tas beslut om vidare implementeringar.

– Pantamera Express-automaterna är en viktig del i vårt utvecklingsarbete kring framtidens pantsystem. Här har vi haft möjlighet att testa en ny digitaliserad utbetalningslösning i stor skala och kan nu erbjuda en säker, enkel och smidig tjänst för överföring av pantpengar direkt in på bankkontot, säger Carita Classon, produktchef på Returpack/Pantamera.

Internet-of-things – kommunikation mellan pantmaskin och mobilapp

Payer valdes för att utveckla motorn, en digital betalningslösning direkt till konsumentens bankkonto. Lösningen fungerar i en kombination mellan pantmaskinen, molnet och en mobilapp. Den nya Pantamera-appen är tillgänglig för både iOS och Android. Redan efter två månader har appen laddats ned 20 000 gånger.

Innan appen kan användas första gången kopplas bankkontot genom Mobilt Bank-ID av användaren. Det är en process som tar mindre än 1 minut att genomföra. Efter att pantaren hällt i sina burkar och PET-flaskor i Pantamera Express, skannar pantaren en QR-kod med mobilappen för att slutföra transaktionen.

I den första fasen av utrullningen ingick Returpacks 57 egenägda storpantarautomater, Pantamera Express. Dessa står utplacerade på större återvinningscentraler över hela landet. Under 2020 pantades 90 miljoner förpackningar via Pantamera Express.

Under pilotfasen har över 25% av användarna valt den digitala lösningen. Det är något som Returpack tror kommer öka snabbt ju fler svenskar som känner till appen. Den digitala lösningen är ett komplement till papperskvittot som kommer finnas kvar.

– Payer har varit mycket lyhörda för våra önskemål och vi har hela tiden känt oss trygga med att dom levererat en stabil och säker lösning för vårt digitala genombrott, säger Henric Oscarsson, Utvecklingsansvarig på Returpack/Pantamera.

– Vi på Payer är otroligt stolta över att vi fick förtroendet att utveckla nästa generations utbetalningslösning i det svenska pantsystemet. Ett system som alla svenskar har en relation till och bidrar till. Förutom att det är smidigt för konsumenten att få pengarna direkt på kontot, när man pantar, säger Peder Berge, vd och grundare av Payer.

Klicka här för att läsa mer om samarbetet mellan Returpack och Payer 

Mer från Payer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Payer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?