1515

Råvaror: Oljepriset under press

Oljan handlades runt nivån för oförändrat i den inledande handeln på torsdagen, med en viss dragning nedåt.
Vid klockan 08:25 noterades WTI-oljan 0:05 dollar lägre till 98:01 dollar per fat, medan Brent-oljan tappade 0:48 dollar till 118:31.

Moody's meddelande sent på onsdagskvällen att amerikanska AAA-värderade statsobligationer är satta under bevakning för eventuell nedgradering.

"Det är ett orosmoment den här nedgraderingen. Osäkerheten som det här skapar på marknaden är skrämmande. Det är inte någon stark situation för USA eftersom efterfrågan är på väg ner", säger Anthony Nunan vid risk management på Mitsubishi till Bloomberg News.

De amerikanska lagren av råolja sjönk med 3,1 miljoner fat under förra veckan. Enligt Bloomberg News väntades lagren sjunka med 1,5 miljoner fat.

Lagren av bensin sjönk med 0,8 miljoner fat. Här väntades lagren stiga med 0,5 miljoner.

Lagren av destillat steg 3,0 miljoner under veckan. Här väntades en uppgång med 0,5 miljoner fat.

Kapacitetsutnyttjandet vid raffinaderierna minskade med 0,4 procentenheter till 88,0 procent. Analytikerna räknade i genomsnitt med att kapacitetsutnyttjandet skulle ha stigit med 0,3 procentenheter.

Guldet fortsatte den senaste tidens uppgångar och stegar nu i stadig takt mot 1.600-dollarnivån.

USA:s centralbankschef sade under onsdagens utfrågning att Federal Reserve är "redo att svara" om ytterligare stimulanser skulle behövas för att stötta återhämtningen i den amerikanska ekonomin. Men han sade samtidigt att det även kan vara så att ekonomin kan behöva en mindre ackommoderande penningpolitik.

"Guldet kommer att gynnas av oroligheterna. En runda av kvantitativa lättnader i USA kommer att slå hårt mot dollarn och driva upp priserna på råvaror, pressa upp inflationen och sänka takten på återhämtningen", säger Guo Hongjun, analyschef vid Haitong Futures, till Bloomberg News.

Även på basmetallmarknaden i London märktes spår av Ben Bernankes besked. Kopparn noterades upp 50 dollar till 9.700 dollar per ton.

"Kommentarerna spädde på förväntningarna om att dollarn kommer att försvagas ytterligare, så en del investerare har lagt stort hopp till råvaror. Vi har noterat ett nettoinflöde till råvaror i Kina och det kommer förmodligen att driva upp priserna på kort sikt", säger Ding Yujie, analytiker vid Nanhua Futuers, till Bloomberg News.

Table


Innehåll från FujitsuAnnons

Så ser den framtida intelligenta arbetsplatsen ut

Det pågår ett skifte i hur vi ser på kontorsarbetsplatser och de flesta är överens om är att utvecklingen påskyndats dramatiskt av pandemin. En arbetsgivare behöver säkerställa att en arbetsmiljö uppmuntrar frihet, flexibilitet och mobilitet. Det japanska företaget Fujitsu är idag en ledande expert inom IT för arbetsplatser för både privat och offentlig sektor.

– Vi har en gigantisk kundbas och har därför lärt oss varje kundkategoris behov. Med vår bredd i portföljen ser vi till att allt bara fungerar. Få aktörer har kommit så nära slutanvändaren i kombination med att ha kvar den globala styrkan. I Sverige är det ofta antingen eller, men här är vi unika, säger Viktoria Granqvist, Head of Delivery för Fujitsu IT-tjänster.  

Organisationers behov förändras på grund av pandemin

Även om det i Sverige tidigare funnits en viss typ av distansarbete går det inte att komma ifrån att företag tvingats tänka om drastiskt i samband med pandemin. När flera nödgats att arbeta från hemmet har det varit avgörande att kunna göra det på ett effektivt sätt. Rätt digitala verktyg är en nyckel för att kunna hantera de förändringar som distansarbete kräver.

Fujitsu är enligt analysföretaget Gartner en av ledarna inom arbetsplatstjänster och arbetar globalt med allt från stora detaljhandels-kunder och banker till tillverkningsföretag och erbjuder en verklighet där medarbetarna kan jobba var, när och hur de vill.    

– Vi jobbar med alla slags IT-tjänster och med våra verktyg klarar företag att jobba från vilket ställe som helst. Vi kliver in där det finns behov, allt ifrån att se till att datorn har den senaste säkerhetsuppdateringen till att säkerhetsställa att informationen är skyddad och att hårdvaran eller mobiltelefonen är kompatibel med de program som används. Vår målbild är att allting alltid ska fungera utan några problem, berättar Viktoria Granqvist.

Framtidens arbetsplats kräver effektivt flöde av information

Tillsammans med IDC har Fujitsu gjort en undersökning om hur den framtida intelligenta arbetsplatsen kommer att se ut i Sverige. Resultatet visar att det är avgörande med rätt värderingar men också att få informationen att flöda på ett effektivt sätt.

– Unga som kommer in i arbetslivet idag har alltid använt sig av appar. De förväntar sig att det ska vara lika lätt kunna kommunicera på arbetsplatsen som med kompisarna och för detta krävs nya IT-verktyg. I undersökningen ser vi att många nordiska företag lyfter just behovet av digitalisering och kontinuerligt lärande för att använda nya verktyg.   

– Tidigare har kontoret varit den stora identiteten, idag krävs det mer av företagskulturen. Man behöver gå bort ifrån de materiella symbolerna och lägga fokus på det immateriella och bli mer värdebaserad. Det kräver förändrat ledarskap och nya sätt att mäta medarbetarnöjdhet. En jämlik organisation behövs där alla medarbetare bidrar till företagets värde på ett tydligt sätt, avslutar Viktoria Granqvist.

Mer information om Fujitsu

Fujitsu är ett av Sveriges bredaste IT-tjänsteföretag med 650 medarbetare i Sverige som hjälper företag och organisationer att utveckla sin verksamhet med IT och digitalisering. Fujitsu är det enda globala, japanska IT-företaget, med 129 000 medarbetare i 100 länder. Kombinationen av global styrka och lokal närvaro gör att Fujitsu kan följa svenska kunder ut i världen.  

Mer information om Fujitsu och Work Life Shift

 

Mer från Fujitsu

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Fujitsu och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?