1515

Räntor och valutor: Stärkt krona

Amerikanska räntor är ned sedan svensk stängning på onsdagen, tioåringen sjönk 4 punkter till 2,88 procent. Dollarn har tappat mot euron och yenen. Kronan har stärkts.

Sentimentet i USA påverkades initialt positivt under onsdagen tack vare duvaktiga uttalanden från amerikanska Feds chef Ben Bernanke i den utfrågning om den amerikanska ekonomins utveckling som hölls i kongressen. Utfrågningen är sedan tidigare känd som Humphrey Hawkins-talet.

Fed-chefen Ben Bernankes sade att Fed är "redo att svara" om ytterligare stimulanser skulle behövas.

Paul Meggyesi vid JPMorgan sade, enligt Reuters, att "detta (tal om ett ytterligare lättnader i forma av ett tredje stimulanspaket) är otvetydigt dåligt för dollarn och bra för risken".

Enligt Fed-chefen skulle centralbanken kunna lätta på penningpolitiken genom att förlänga åtagandet att hålla räntorna låga, eller genom att köpa mer värdepapper.

Ben Bernanke varnade även för att ett misslyckande av demokraterna och republikanerna att komma överens i den amerikanska skuldtaksfrågan skulle kunna leda till "en större" kris och att "chockvågor" går genom det finansiella systemet.

Just risken för ett sådant misslyckande fick Moody's att hota med att nedgradera kreditbetyget på amerikanska statsobligationer sent under onsdagskvällen. Institutet ser en ökad risk för att enighet kring ett besparingspaket, inklusive utökat skuldtak, inte ska hinna nås i tid och att USA till följd av det kommer att ställa in betalningar på sin skuld.

En stund tidigare nedgraderade kreditinstitutet Fitch betyget på grekiska statsobligationer tre steg från B+ till CCC, skräpnivå. Nedgraderingen speglar frånvaron av ett nytt, fullt finansierat och trovärdigt, stödpaket från EU och IMF i kombination med en växande osäkerhet kring privata aktörers roll i ett sådant paket. Institutet upprepar att ett deltagande av privata aktörer är att se som betalningsinställelse.

Då Fed-chef Ben Bernankes tal hade påverkat sentimentet positivt kom Greklands nedgradering att vända den positivismen nedåt igen. Beskedet fick räntan på amerikanska obligationer att falla och börsens positiva utveckling att avta inför stängning i New York.

Beskedet från Moody's fick dock efterfrågan på amerikanska obligationer att sjunka igen och räntan att stiga. Vid öppning i Asien var de upp sedan amerikansk stängning. Därifrån har räntan dock sjunkit igen tidigt på morgonen.

Washington Post skrev under onsdagen att minoritetsledaren i senaten, republikanen Mitch McConnell, lagt fram ett alternativt förslag att lösa skuldtakskrisen. Förslaget innebär att president Barack Obama ges rätt att höja skuldtaket med 2.500 miljarder dollar i tre steg efter att han lagt fram en begäran i kongressen. Kongressen skulle rösta för att avslå begäran istället för att rösta för att godkänna den, vilket skulle ändra dynamiken i debatten. Ledande demokrater ser förslaget som "ett steg i rätt riktning" medan ledande republikaner avfärdar det.

President Barack Obama väntas, enligt två insatta personer, under den kommande helgen samla ledande representanter i kongressen på Camp David för att jobba vidare med en lösning till krisen, uppger Bloomberg News.

Dollarn föll kontinuerligt under onsdagen och fortsatte falla under natten. Tidigt på morgonen handlades den svagare mot såväl euron som yenen. Till 1:42 mot euron och till 78:69 mot yenen.

Samtidigt tappade euron under natten till rekordlåga nivåer mot den schweiziska francen, vilket understryker det oroliga läget på marknaden. Krisen i de perifera euroländerna fortsätter, parallellt med USA:s skuldtakskris.

Beskedet om Greklands kreditbetyg under onsdagen följs idag, torsdag, upp av den italienska obligationsemissionen som är intressant eftersom landet fått se sina upplåningskostnader öka den senaste veckan. Den sker klockan 11.00. Landet publicerar också definitivt KPI för juni, det redan klockan 10.00.

De japanska räntorna sjönk något i långa löptider under natten och tioåringen handlades tidigt på morgonen till 1,08 procents ränta.

Kronan stärktes under natten mot såväl euron som dollarn och handlades under morgonen till 6:45 mot dollarn och till 9:17 mot euron.

Under dagen väntas för europeisk del, utöver statistiken från Italien, ECB:s månadsrapport klockan 10.00 och euroområdets juni-KPI klockan 11.00. Förväntningarna är att kärn-KPI ska ha ökat med 1,5 procent i årstakt.

Från USA kommer statistik över detaljhandeln och PPI för juni månad klockan 14.30. Samma tid kommer även statistik över nyanmälda arbetslösa vecka 27. Klockan 15.45 publicerar Bloomberg News sitt veckoindex över konsumenternas förtroende i landet.


Innehåll från Ikano BostadAnnons

Kunddriven innovation leder bostadsutvecklingen

Flexibla eluttag, flyttbara väggar och hem som räcker bortom den egna lägenheten. Nya sätt att leva gör att vi söker nya sätt att bo – frågan är bara om fastighetsbolagen hänger med?

Läs mer om Ikano Bostads innovationsprogram BoLabb 

Innovation kan skapas på många sätt. Den kan vara teknikdriven, det vill säga ny teknik uppfinns först och därefter undersöks hur den kan implementeras i människors vardag. Eller så kan den vara behovsdriven, det vill säga att människors behov är det som styr vilka lösningar som tas fram. På Ikano Bostads BoLabb jobbar man efter det senare alternativet. 

– Vårt innovations- och utvecklingsarbete är väldigt kunddrivet. Vi lyssnar in vilka problem kunderna brottas med och försöker lösa dem, säger Lotta Sjödin, strategisk innovations- och utvecklingsledare på Ikano Bostad. 

BoLabb är egentligen inte ett fysiskt labb utan namnet på den metodik som används. 

– VI arbetar i tre faser. Den första är utforskande, den andra är skapande och i den tredje implementerar vi. 

Lotta Sjödin, strategisk innovations- och utvecklingsledare på Ikano Bostad.
Lotta Sjödin, strategisk innovations- och utvecklingsledare på Ikano Bostad.

I den första fasen är det viktigt att vara öppen och framförallt försöka detektera kundernas behov, inte deras önskemål om lösningar, säger Lotta.  

– Henry Ford sa en gång att om han hade lyssnat på sina kunder så hade de önskat sig en snabbare häst. Och det är ju det som är skillnaden mellan att lyssna på behov och på önskemål om lösningar. Behovet var att förflytta sig snabbare, inget annat. Men börjar man prata om lösningar för tidigt så målar man lätt i sig i ett hörn. 

FlexEl och FlexRum

För Ikano Bostad har det kunddrivna arbetssättet lett till flera innovationer som kommit till användning i kundernas vardag. Ett strategiskt samarbete med IKEA mynnade till exempel ut i flyttbara eluttag och dito väggar. 

– Många människor bor i dag lite mindre än vad de egentligen skulle vilja. Det gör att behovet av flexibilitet ökar. Ibland behöver man kanske ett extra rum att sova i, ibland ett extra rum att jobba i. 

Smart FlexEl
Smart FlexEl

De flyttbara eluttagen bottnade i att många av kunderna berättade om den dagliga kampen mot sladdhärvor och uttag som aldrig satt där de borde. 

– Båda de här lösningarna används i dag i praktiken. Vi jobbade tidigt med prototyper i skala 1:1 som kunderna fick prova, blanda annat genom att flytta in i testlägenheter. Och efter att vi implementerat lösningarna i riktiga hem så gör vi också uppföljningsbesök, för att se hur de fungerar i verkligheten, säger Lotta. 

Delad boyta

Just nu jobbar BoLabb med ett projekt som undersöker hur våra bostäder kan anpassas för att delas med flera. Tanken är att alla har sitt eget space, som kanske är lite mindre än vanligt, men att det i gengäld finns gemensamhetsytor, som vardagsrum och kök. 

– Många människor upplever i dag att de känner sig isolerade och saknar en större gemenskap. Samtidigt står städerna för en stor del av vår resursförbrukning och kan vi använda dem mer effektivt kan det ha en stor klimatpåverkan. 

Kontor på dagen och sovrum på natten.
Kontor på dagen och sovrum på natten.

Projektet riktar sig i ett första steg till ensamhushåll eller familjer med upp till två personer. Och tanken är inte att skapa nya 70-talskollektiv – utan att anpassa boendet efter vad dagens kunder behöver. 

– Det vi har sett hittills är att människor har ett behov av gemenskap, men man vill inte att den ska kännas påtvingad. Vi ska snart börja bygga bostäder i Malmö där vi kommer att utforska exakt hur det här ska göras. Just att vara inlyssnande genom hela processen är jätteviktigt för att det ska bli bra, säger Lotta. 

Här finns allt du vill veta om Ikano Bostad 

Mer från Ikano Bostad

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Ikano Bostad och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?