1515

Räntor och valutor: Slagigt efter sänkningshot mot USA

Vid torsdagens öppning är de europeiska räntorna på kärnländers obligationer oförändrade, efter att varit klart ned, sedan onsdagens svenska stängning. Den tyska tioåringen handlades runt klockan 9.00 till 2,72 procents ränta.
Svenska tioåriga räntan är precis som den tyska motsvarigheten också oförändrad.

Onsdagens aktivitet på den svenska marknaden avslutades för dagen strax efter att amerikanska Federal Reserves chef Ben Bernanke hållit sitt duvaktiga anförande i den amerikanska kongressen. Han talade om att ytterligare stimulanser kan bli aktuella framöver om ekonomin visar fortsatta svaghetstecken.

Han sade även att det kan visa sig att, tvärtom, mindre stimulanser behövs. Det reagerade marknaden dock inte på utan anförandet stärkte sentimentet, som även var positivt tack vare bra statistik från Kina, då ökade stimulanser är "otvetydigt dåligt för dollarn och bra för risken", som Paul Meggyesi vid JPMorgan sade i en kommentar till Reuters.

Medan Sverige vilade upp sig inför torsdagen hann Fitch med att nedgradera kreditbetyget på grekiska statsobligationer från B+ till skräpnivå, CCC, och Moody's att varna för att de kan komma att nedgradera kreditbetyget för amerikanska statsobligationer och intill regeringen näraliggande finansiella institut.

Greklands nedgradering kom till följd av att EU och IMF inte kan presentera ett fullt finansierat och trovärdigt stödpaket till landet, som därför riskerar att ställa in betalningar. Hotet om nedgradering av amerikansk skuld kom på grund av att Moody's ser ökade risker att republikaner och demokrater misslyckas med att nå en överenskommelse i statsskulds- och budgetkrisen, vilket skulle tvinga USA till betalningsinställelser.

Fitch besked om Grekland fick sentimentet att försvagas aningen och de amerikanska börsernas, för dagen dittills positiva, utveckling avtog och räntan på amerikanska obligationer steg. När Moody's sedan annonserade sin varning minskade efterfrågan på amerikanska obligationer igen. Efter nattens tumult handlades amerikanska obligationer ned i långa löptider sedan onsdagens svenska stängning. Tioåringen handlades till 2,89 procents ränta.

Under dagen är det intressant att hålla koll på EU- företrädares reaktioner på nedgraderingen av Grekland och även Italiens emission av statsobligationer klockan 11.00. Landet har sett sina upplåningskostnader öka under senaste veckan, de tillhör precis som Grekland euroområdets problemtyngda periferi. Italien publicerar även preliminärt juni-KPI, klockan 10.00.

Den italienska tvåårsräntan har stigit dramatiskt till följd av marknadens skepsis men bedömare hävdar att det bara är en tillfällig reaktion då underliggande ekonomiska fundamenta ser bra ut.

På valutamarknaden har dollarn tappat, på grund av Ben Bernankes duvaktiga uttalanden och Moody's varning om det amerikanska kreditbetyget. Runt klockan 9.00 handlades den till 1:42 mot euron och till 79:05 mot yenen.

Även euron tappade under natten och nådde rekordlåga nivåer mot schweizerfrancen. Inför torsdagens öppning har den dock stärkts något igen.

I det rådande klimatet har kronan stärkts mot både euron och dollarn under natten men sedan försvagats igen. Den stod runt klockan 9.00 i 6:49 mot dollarn och i 9:21 mot euron.

Den globala finansiella marknaden är slagig och verkar agera under stor nervositet. Som en följd kan ses att guldpriset fortsätter stiga till rekordnivåer.

Under morgonen inkom statistik över den svenska bostadsmarknaden där borättspriser sjunkit med 4 procent senaste månaden och med 2 procent senaste tre månaderna. Villapriser var oförändrade månadsvis och upp 1 procent på tre månader.

"Årets sex första månader får generellt betecknas som stabila för riket som helhet, men med regionala skillnader. Däremot ser vi en nedgång på bostadsrätter i juni. Baserat på en enskild sommarmånad är det för tidigt att dra några mer långtgående slutsatser om detta beror på säsongmässiga variationer eller om det är fråga om en mer bestående prisjustering nedåt", sade Peeter Pütsep, vd på Svensk Fastighetsförmedling.

Under dagen väntas för europeisk del, utöver statistiken från Italien, ECB:s månadsrapport klockan 10.00 och euroområdets juni-KPI klockan 11.00. Förväntningarna är att kärn-KPI ska ha ökat med 1,5 procent i årstakt.

Från USA kommer statistik över detaljhandeln och PPI för juni månad klockan 14.30. Samma tid kommer även statistik över nyanmälda arbetslösa vecka 27. Klockan 15.45 publicerar Bloomberg News sitt veckoindex över konsumenternas förtroende i landet.

Table


Innehåll från PayerAnnons

Returpack väljer Payer för en ny digital utbetalningslösning för pantpengar

Returpack har valt betalningsbolaget Payers plattform för att ta in pantsystemet i en ny och digital era. 

Den nya digitala utbetalningslösningen börjar nu rullas ut på Returpacks egna storpantarautomater, Pantamera Express, i hela landet.

Sedan 1980-talet har svenskarna vallfärdat till landets pantmaskiner för att lämna in sina burkar och flaskor. Returpack är företaget som införde pantsystemet och bolaget hanterar nu över 2 miljarder burkar och flaskor varje år.

Returpack valde 2019 Payer som partner att digitalisera pantsystemets utbetalningslösning av pantpengar och bolaget har nu utvecklat den tekniska plattformen som gör det möjligt att starta tester och utrullning över hela landet.

Utbetalning till bankkontot

88% av alla flaskor och burkar som säljs i Sverige i dag pantas och materialåtervinns genom Returpacks pantsystem.

Returpack jobbar med att ständigt utveckla systemet för att förenkla och öka tillgängligheten för pantaren. Att kunna betala ut pant på fler sätt än via det traditionella pantkvittot är ett av förnyelseområdena. Den digitala överföringen direkt till det egna bankkontot ger en smidig lösning och följer digitaliseringsutvecklingen i samhället. 

Returpack har implementerat denna lösning i de egenägda storpantarautomaterna,  Pantamera Express. Ett test ihop med dagligvaruhandeln planeras och därefter tas beslut om vidare implementeringar.

– Pantamera Express-automaterna är en viktig del i vårt utvecklingsarbete kring framtidens pantsystem. Här har vi haft möjlighet att testa en ny digitaliserad utbetalningslösning i stor skala och kan nu erbjuda en säker, enkel och smidig tjänst för överföring av pantpengar direkt in på bankkontot, säger Carita Classon, produktchef på Returpack/Pantamera.

Internet-of-things – kommunikation mellan pantmaskin och mobilapp

Payer valdes för att utveckla motorn, en digital betalningslösning direkt till konsumentens bankkonto. Lösningen fungerar i en kombination mellan pantmaskinen, molnet och en mobilapp. Den nya Pantamera-appen är tillgänglig för både iOS och Android. Redan efter två månader har appen laddats ned 20 000 gånger.

Innan appen kan användas första gången kopplas bankkontot genom Mobilt Bank-ID av användaren. Det är en process som tar mindre än 1 minut att genomföra. Efter att pantaren hällt i sina burkar och PET-flaskor i Pantamera Express, skannar pantaren en QR-kod med mobilappen för att slutföra transaktionen.

I den första fasen av utrullningen ingick Returpacks 57 egenägda storpantarautomater, Pantamera Express. Dessa står utplacerade på större återvinningscentraler över hela landet. Under 2020 pantades 90 miljoner förpackningar via Pantamera Express.

Under pilotfasen har över 25% av användarna valt den digitala lösningen. Det är något som Returpack tror kommer öka snabbt ju fler svenskar som känner till appen. Den digitala lösningen är ett komplement till papperskvittot som kommer finnas kvar.

– Payer har varit mycket lyhörda för våra önskemål och vi har hela tiden känt oss trygga med att dom levererat en stabil och säker lösning för vårt digitala genombrott, säger Henric Oscarsson, Utvecklingsansvarig på Returpack/Pantamera.

– Vi på Payer är otroligt stolta över att vi fick förtroendet att utveckla nästa generations utbetalningslösning i det svenska pantsystemet. Ett system som alla svenskar har en relation till och bidrar till. Förutom att det är smidigt för konsumenten att få pengarna direkt på kontot, när man pantar, säger Peder Berge, vd och grundare av Payer.

Klicka här för att läsa mer om samarbetet mellan Returpack och Payer 

Mer från Payer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Payer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?