1515
Annons

Räntor och valutor: Slagigt efter sänkningshot mot USA

Vid torsdagens öppning är de europeiska räntorna på kärnländers obligationer oförändrade, efter att varit klart ned, sedan onsdagens svenska stängning. Den tyska tioåringen handlades runt klockan 9.00 till 2,72 procents ränta.
Svenska tioåriga räntan är precis som den tyska motsvarigheten också oförändrad.

Onsdagens aktivitet på den svenska marknaden avslutades för dagen strax efter att amerikanska Federal Reserves chef Ben Bernanke hållit sitt duvaktiga anförande i den amerikanska kongressen. Han talade om att ytterligare stimulanser kan bli aktuella framöver om ekonomin visar fortsatta svaghetstecken.

Han sade även att det kan visa sig att, tvärtom, mindre stimulanser behövs. Det reagerade marknaden dock inte på utan anförandet stärkte sentimentet, som även var positivt tack vare bra statistik från Kina, då ökade stimulanser är "otvetydigt dåligt för dollarn och bra för risken", som Paul Meggyesi vid JPMorgan sade i en kommentar till Reuters.

Medan Sverige vilade upp sig inför torsdagen hann Fitch med att nedgradera kreditbetyget på grekiska statsobligationer från B+ till skräpnivå, CCC, och Moody's att varna för att de kan komma att nedgradera kreditbetyget för amerikanska statsobligationer och intill regeringen näraliggande finansiella institut.

Greklands nedgradering kom till följd av att EU och IMF inte kan presentera ett fullt finansierat och trovärdigt stödpaket till landet, som därför riskerar att ställa in betalningar. Hotet om nedgradering av amerikansk skuld kom på grund av att Moody's ser ökade risker att republikaner och demokrater misslyckas med att nå en överenskommelse i statsskulds- och budgetkrisen, vilket skulle tvinga USA till betalningsinställelser.

Fitch besked om Grekland fick sentimentet att försvagas aningen och de amerikanska börsernas, för dagen dittills positiva, utveckling avtog och räntan på amerikanska obligationer steg. När Moody's sedan annonserade sin varning minskade efterfrågan på amerikanska obligationer igen. Efter nattens tumult handlades amerikanska obligationer ned i långa löptider sedan onsdagens svenska stängning. Tioåringen handlades till 2,89 procents ränta.

Under dagen är det intressant att hålla koll på EU- företrädares reaktioner på nedgraderingen av Grekland och även Italiens emission av statsobligationer klockan 11.00. Landet har sett sina upplåningskostnader öka under senaste veckan, de tillhör precis som Grekland euroområdets problemtyngda periferi. Italien publicerar även preliminärt juni-KPI, klockan 10.00.

Den italienska tvåårsräntan har stigit dramatiskt till följd av marknadens skepsis men bedömare hävdar att det bara är en tillfällig reaktion då underliggande ekonomiska fundamenta ser bra ut.

På valutamarknaden har dollarn tappat, på grund av Ben Bernankes duvaktiga uttalanden och Moody's varning om det amerikanska kreditbetyget. Runt klockan 9.00 handlades den till 1:42 mot euron och till 79:05 mot yenen.

Även euron tappade under natten och nådde rekordlåga nivåer mot schweizerfrancen. Inför torsdagens öppning har den dock stärkts något igen.

I det rådande klimatet har kronan stärkts mot både euron och dollarn under natten men sedan försvagats igen. Den stod runt klockan 9.00 i 6:49 mot dollarn och i 9:21 mot euron.

Den globala finansiella marknaden är slagig och verkar agera under stor nervositet. Som en följd kan ses att guldpriset fortsätter stiga till rekordnivåer.

Under morgonen inkom statistik över den svenska bostadsmarknaden där borättspriser sjunkit med 4 procent senaste månaden och med 2 procent senaste tre månaderna. Villapriser var oförändrade månadsvis och upp 1 procent på tre månader.

"Årets sex första månader får generellt betecknas som stabila för riket som helhet, men med regionala skillnader. Däremot ser vi en nedgång på bostadsrätter i juni. Baserat på en enskild sommarmånad är det för tidigt att dra några mer långtgående slutsatser om detta beror på säsongmässiga variationer eller om det är fråga om en mer bestående prisjustering nedåt", sade Peeter Pütsep, vd på Svensk Fastighetsförmedling.

Under dagen väntas för europeisk del, utöver statistiken från Italien, ECB:s månadsrapport klockan 10.00 och euroområdets juni-KPI klockan 11.00. Förväntningarna är att kärn-KPI ska ha ökat med 1,5 procent i årstakt.

Från USA kommer statistik över detaljhandeln och PPI för juni månad klockan 14.30. Samma tid kommer även statistik över nyanmälda arbetslösa vecka 27. Klockan 15.45 publicerar Bloomberg News sitt veckoindex över konsumenternas förtroende i landet.

Table

Innehåll från WihlborgsAnnons

Wihlborgs inför pris på koldioxidutsläpp

Arvid Liepe (tv) och Staffan Fredlund (th).
Arvid Liepe (tv) och Staffan Fredlund (th).

Flera svenska företagsjättar har infört ett internt pris på koldioxidutsläpp. Nu hoppar Wihlborgs på tåget. ”Det känns roligt att vi kan driva utvecklingen i vår bransch”, säger miljö- och klimatchefen Staffan Fredlund.

Nu inför fastighetsbolaget Wihlborgs ett internpris på koldioxidutsläpp. Priset sätts till 1000 kronor per ton och kommer inledningsvis att testas vid investeringsbeslut kring renoveringar och hyresgästanpassningar. 

– Det här är en nyckel för att omsätta klimatpåverkan till ett finansiellt värde som vi kan använda i kostnadskalkylen. Tanken är att det interna priset ska underlätta för oss att fatta kloka och relevanta beslut, och premiera leverantörer som erbjuder det klimatbästa alternativet när vi genomför upphandlingar, säger Staffan Fredlund, miljö- och klimatchef på Wihlborgs. 

Verktyg för att nå halveringsmål

Genom införandet av internpriset på koldioxid lägger bolaget i en högre växel för att minska utsläppen som sker i samband med byggprojekt, det som räknas som indirekt klimatpåverkan i värdekedjan. 

För att pressa ner klimatpåverkan ytterligare sätter Wihlborgs även upp ett så kallat målgränsvärde vid nybyggnation av kontorsfastigheter. Gränsvärdet ligger på 270 kilo koldioxidekvivalenter per kvadratmeter.

Nyfiken på Wihlborgs klimatarbete? Ta reda på mer här. 

– Vi har liksom branschen i stort haft svårt att mäta och målsätta klimatpåverkan vid byggnation och renoveringar, alltså den del av vår verksamhet som har störst klimatpåverkan, säger Arvid Liepe, ekonomi- och finanschef på Wihlborgs, och fortsätter:

– Internprissättningen och målgränsvärdet hjälper oss att angripa detta. Förhoppningen är att satsningarna ska göra stor skillnad för de totala utsläppen och bidra till att vi uppnår vårt halveringsmål för 2030.

Tar steget – innan det blir ett hygienkrav

Arvid Liepe och Staffan Fredlund hoppas att verktygen kommer att användas brett i organisationen och i både små och stora projekt.

– Vi kommer att testa detta och utvärdera om det styr oss på rätt sätt. Genom att ta steget nu hinner vi också med en lärandeprocess kring intern prissättning innan den här typen av åtgärder blir ett hygienkrav på marknaden. Det känns roligt att vi kan visa ledarskap och driva utvecklingen i vår bransch, säger Staffan Fredlund. 

Om Wihlborgs
Wihlborgs är ett börsnoterat fastighetsbolag som erbjuder kommersiella lokaler till företag och organisationer i Öresundsregionen. Wihlborgs Fastigheter finns i Malmö, Lund, Helsingborg och Köpenhamn. Bolaget är marknadsledande i de tre svenska städerna. 

Läs mer om Wihlborgs fastighetsutveckling

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wihlborgs och ej en artikel av Dagens industri

Ukrainas president: ”Det är nukleär terrorism”

Anklagelserna om vilken sida som attackerar kärnkraftverket Zaporizjzja fortsätter. Medan Ryssland hävdar att Ukrainas agerande stoppar inspektioner, säger Ukraina att riskerna för en katastrof bara ökar.

Kiev och Moskva har åter beskyllt varandra för attacker mot det ryskockuperade kärnkraftverket Zaporizjzja. Rysslands sändebud i Wien, där Internationella atomenergiorganet (IAEA) har sitt huvudkontor, uppmanar Ukraina att sluta beskjuta anläggningen så att inspektörer från IAEA kan släppas fram till anläggningen.

”Ett internationellt team kan inte skickas att arbeta under fortsatt artilleribeskjutning, säger Michail Uljanov enligt den statliga ryska nyhetsbyrån Tass. 

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj sade på lördagen att risken för en katastrof ökar för varje dag, och det budskapet upprepades på söndagen av borgmästaren i Energodar, staden där Zaporizjzja kärnkraftverk är beläget.

”Det som händer nu är nukleär terrorism, och det kan få ett oförutsägbart slut vilken sekund som helst. Riskerna ökar för varje dag, säger Dmytro Orlov till AFP.

Zelenskyj säger på lördagskvällen i sitt dagliga tal att Ryssland cyniskt utpressar omvärlden med hot om radioaktivt utsläpp från kärnkraftverket Zaporizjzja.

”Ockupanterna försöker skrämma människor på ett ytterst cyniskt sätt, genom att använda kärnkraftverket i Zaporizjzja. De gömmer sig bakom kraftverket.”

Under söndagen lämnade ett skepp med spannmål Ukraina, det gäller ett FN-chartrat fartyg med destination Djibouti som är lastat med 23.000 ton vete, som ska transporteras till Etiopien.

Det blir därmed det första fartyget att lämna Ukraina med destination Afrika.

”Jag hoppas att andra FN-fartyg kan komma till våra hamnar. Jag hoppas att vi snart får se två, tre nya fartyg”, säger Ukrainas infrastrukturminister Oleksandr Kubrakov på plats i hamnen i Juzjne, öster om Odessa.

Guvernören i Mykolajivregionen, Vitalij Kim, uppger att delar av det ryska ledarskapet i grannregionen Cherson i söder omgrupperat till östra sidan av floden Dnepr. Det kan enligt analytiker tyda på att man är orolig att fastna på fel sida av floden vid en ukrainsk framryckning.

Ukrainska styrkor har attackerat flera broar över floden, och skadat de två huvudsakliga i Chersonområdet så pass att det inte längre går att föra över tung militär utrustning på dem, enligt det brittiska försvarsdepartementet.

Läs mer: Risk för totalstopp på Europas torkade floder – handlar om centimetrar 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera