1515

Räntor och valutor: Kronan stärks

Från att ha tickat upp ett par punkter vände marknadsräntorna i Europas kärnländer ned under torsdagsförmiddagen sedan en italiensk obligationsemission mottogs aningen negativt. På valutamarknaden föll euron återigen tillbaka under 1,42 mot dollarn.

Vid lunchtid har räntan på den svenska tioåriga benchmarkobligationen tickat upp 2 punkter till 2,70 procent medan tysk motsvarighet var upp 1 punkt till 2,73 procent. Räntan på svensk och tysk tvååring letade sig ned 1 respektive 3 punkter till 2,06 respektive 1,23 procent, samtliga jämfört med torsdagens stängning av den svenska räntemarknaden.

Strax före lunch sålde Italien sålde på torsdagen statsobligationer för totalt cirka 5 miljarder euro. Avsedd volym var 8,57 miljarder euro. Räntorna i kärnländer tickade ned något på detta medan spanska och italienska räntor letade sig upp något efter att auktionsresultatet publicerats.

Skärmnoteringar på grekiska statspappersräntor, inte minst tvååringarna, uppvisade volatila rörelser efter att Fitch nedgraderat kreditbetyget på grekiska statsobligationer från B+ till skräpnivå, CCC, då EU och IMF inte kan presentera ett fullt finansierat och trovärdigt stödpaket till landet, som därför riskerar att ställa in betalningar, enligt Fitch.

På kreditvärderingsfronten varande Moody's för att de kan komma att nedgradera kreditbetyget för amerikanska statsobligationer och intill regeringen näraliggande finansiella institut. Hotet om nedgradering av amerikansk skuld kom på grund av att Moody's ser ökade risker att republikaner och demokrater misslyckas med att nå en överenskommelse i statsskulds- och budgetkrisen, vilket skulle tvinga USA till betalningsinställelser.

Vid lunchtid är räntan på amerikansk tvååring i stort oförändrad kring 0,36 procent medan amerikansk tioåring är ned 2 punkter till 2,90 procent.

På onsdagseftermiddagen höll Fed-chefen Ben Bernanke ett duvaktigt anförande i den amerikanska kongressen. Han talade om att ytterligare stimulanser kan bli aktuella framöver om ekonomin visar fortsatta svaghetstecken.

Från USA väntas i eftermiddag PPI samt veckovis statistik över nyanmälda arbetslösa. Störst blickar riktas mot data över detaljhandelsförsäljningen i juni som väntas klockan 14.30. Koncensus enligt Bloomberg News pekar mot en nedgång på 0,1 procent i månadstakt.

Enligt USA-ekonomerna på Deutsche Bank finns en rad underliggande motvindar såsom högre energipriser samt svaga/ojämna jobbsiffror. Trots detta har kärndetaljhandeln utvecklats väl, skriver bankens ekonomer i ett marknadsbrev.

"Vi förväntar oss att denna trend fortsätter baserat på vad vi vet från diverse detaljhandelsbolag som redan rapporterat sin försäljningsutveckling för juni", skriver Deutsche Bank som räknar med 0,3 procents ökning i månadstakt.

På valutamarknaden har dollarn tappat, på grund av Ben Bernankes duvaktiga uttalanden samt Moody's varning rörande det amerikanska kreditbetyget. Dollarn hade vid lunchtid tappat till 1,419, från 1,411 på onsdagseftermiddagen.

Före emissionen av italienska statspapper noterades euro/dollar som högst kring 1,425 under förmiddagen.

Kronan har stärkts 4 öre till 6,48 mot dollarn samt var aningen starkare till 9,20 mot euron, båda jämfört med nivåerna vid onsdagens stängning av svenska räntemarknaden.


Innehåll från EfterklangAnnons

Optimal ljudmiljö ökar arbetsplatsens attraktionskraft

Margareta Andersson och Zlatan Idnert på Efterklang.
Margareta Andersson och Zlatan Idnert på Efterklang.

Ljudmiljön är en av de främsta orsakerna till klagomål på kontorsarbetsplatser. Öppna kontorslandskap skapar ofta en ljudmiljö som leder till stress, missnöje och produktionsbortfall. Efterklang jobbar med att skapa en optimal ljudmiljö för arbetsplatser. –Tricket är en sömlös balans mellan isolering, absorption och ljuddesign, säger Zlatan Idnert, chef för Efterklang.

Övergången från små cellkontor till öppet kontorslandskap har inte skett helt utan utmaningar. I ett kontorslandskap är det viktigt med både koncentration och interaktion. Därför måste ljudmiljön utformas för att möjliggöra olika typer av aktiviteter. Utmaningen är att koncentrationssvårigheter på grund av störande ljud kan vara ett resultat av bullrig omgivning, men också av för tyst omgivning. Det är även viktigt att förstå människors subjektiva uppfattning av ljud och att kunna utforma en miljö där det finns samspel mellan både akustik och psykoakustik. 

Efterklang erbjuder rådgivning utifrån ett helhetsperspektiv i alla frågor som rör ljud. Ljud är en självklar och viktig komponent i alla miljöer. Utöver att akustiken ska uppfylla gällande standarder och krav är det viktigt att ljudmiljön är anpassad till situation, aktivitet och verksamhetens verkliga behov.  

– Först och främst måste akustiken åtgärdas – ljudisolering och absorption, så att onödigt buller dämpas och rummets funktion kan garanteras. Samtidigt som akustiken ses över är det också viktigt att planera för tillförda ljud. Ljud som ska stimulera till koncentration, samarbete och energi, förklarar Zlatan.

Margareta Andersson, ljudarkitekt på Efterklang, fyller i:

– En bra arbetsgivare behöver ställa sig frågorna: vad gör människorna på den här platsen? Bör vi ha andra typer av ljudformer? Vi är alla väldigt olika och har olika inlärningssätt, behov och arbetsuppgifter. Vissa dagar behöver man skriva, vissa dagar stimulera kreativiteten. En bra kontorsmiljö har tagit hand om alla de här aspekterna med ”ljudöar”, där det är tillåtet att prata och man kanske spelar lite musik medan andra ytor får vara mer tysta.

Bra ljuddesign

Ljud är en profession och Efterklangs verksamhet baseras på en bred flora av expertis. Med sitt sömlösa perspektiv är Efterklangs erbjudande världsunikt. Det handlar om allt från att säkerställa rätt akustiska förutsättningar, genomföra research och förstudier till att veta hur konsonanter ska maskeras och hur högtalare ska placeras. Det är med ljud lite som det är med belysning: du kan inte ta en lampa och tro att den ska funka överallt för alla ändamål, menar Margareta.

Ljudet som tillsätts ska helst vara dynamiskt och naturligt, inte skarpt och stressande som till exempel vitt brus. Efterklang har spelat in hundratals autentiska ljud i skogar som de arbetar med. Naturliga element är naturligt dynamiska och behagliga att lyssna på och jobba till.

En annan viktig aspekt är att bra ljuddesign samspelar med hela upplevelsen – även den visuella, säger Margareta

– Att ta hand om akustik och ljud behöver inte vara fult, tvärtom kan det vara estetiskt snyggt. Vi utgår från och arbetar i linje med den gestaltning som finns på kundens kontor. Det är också dags att döda myten om att nedpendlade undertak är universallösningen. Det finns många spännande och estetiskt tilltalande lösningar på marknaden idag!

Ljudmiljön central efter pandemin

Margareta tror att ljudmiljön kommer vara central för att arbetsplatser ska behålla sin attraktionskraft efter pandemin, när vi lämnar hemarbetet och återgår till kontoren igen.

– Ska vi vara på en arbetsplats 40 timmar i veckan så måste det vara bättre än hemma, i grunden är det attraktiva arbetsplatser vi skapar, avslutar hon.

Om Efterklang

Efterklang är Nordens ledande kompetenscentra inom rådgivning, design och projektering av akustik, ljud och vibrationer. De är baserade i Skandinavien med över 130 medarbetare som skapar miljöer med mindre buller och vibrationer och mer välljud. Efterklang är ett varumärke inom AFRY-koncernen.

Läs mer på www.afry.com/sv/efterklang

 

Mer från Efterklang

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Efterklang och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?