1515

Europabörser: Moody's skapar press

Europeiska aktiemarknader föll tidigt under torsdagen, pressade av nyheten att kreditvärderingsinstitutet Moodys satt det amerikanska kreditbetyget på översyn för en möjlig nedgradering.

Moodys skrev sent under onsdagen att det fanns en risk för att USA inte hinner höja skuldtaket i tid för utbetalningar av räntor och amorteringar på utestående obligationer.

Handeln var avvaktande då investerare inväntar resultatet för de europeiska stresstesterna som släpps imorgon.

Parisbörsen hade stängt under torsdagen då fransmännen firar sin nationaldag.

European Stoxx 600 index föll till 0,7 procent under förmiddagen.

Mjukvarusektorn låg i säljposition bland handlarna runt om i Europa med Software AG som sjönk 13 procent i Frankfurt efter att företaget sent under onsdagen meddelat att intäkterna för andra kvartalet minskat, jämfört med samma period förra året. Den starka euron samt avtagande försäljning av programvarulicenser under det första kvartalet anges som anledning.

På andra håll i sektorn tappade SAP 1,8 procent, vilket vägde ner tyska DAX 30 indexet som stod i -0,4 innan lunchtid.

Stålbolaget ArcelorMittal sockrade sitt bud på australiensiska kol- och gruvbolaget Macarthur till 5,1 miljarder dollar, samtidigt som man är överens om att påbörja due diligence-processen.

Deutsche Börse förväntas uppnå aktieägarnas stöd för sin fusion med Euronext, meddelar börsoperatören under torsdagen, då man räknat upp godkännanden som lämnats in via e-post.

Lloyds Banking Group uppgraderades till köp från neutral av Goldman Sachs, som skrev att aktiens risk/reward har blivit mer attraktiv i ljuset av den senaste tidens nedgång. Banken förväntas samtidigt prestera väl under de kommande stresstesterna på grund av begränsad exponering mot europeiska statsobligationer tillsammans med en solid kapitalposition.

Aktien handlas upp 1,7 procent.

Den schweiziska banken Credit Suisse beräknas varsla 1.500 anställda. 600 personer inom investment banking samt 500 personer inom private banking väntas få lämna. Totalt utgör varslet 3 procent av bankens totala personal.

Samtidigt meddelar konkurrenten UBS att man planerar besparingar på 1,2 miljarder dollar, vilket motsvarar ungefär 7,8 miljarder kronor, för att förbereda sig på nya EU-regleringar samt på grund av att banken lidit av minskade inkomster från kapitalmarknaderna.

Detta kan innebära att 5.000 jobb varslas, säger källor med insyn i processen till tidningen Tages-Anzeiger.

Table
 

 


Innehåll från Orange CyberdefenseAnnons

Etisk hackning för bättre IT-säkerhet

Kan vägen till en säker IT-miljö börja med intrång? Självklart! säger Orange Cyberdefense. Deras etiska hackning är ett första steg i arbetet att hantera risker och bygga ett säkrare digitalt samhälle.

En utomstående tar kontroll över ditt affärssystem. Ditt kundregister läcker till obehöriga. Ert kassasystem ligger nere i dagar. Oavsett om du arbetar på en internationell storbank eller i en lokal matbutik är IT-säkerhet oerhört kritiskt för verksamheten, men att den inte alltid är i toppklass, det kan Oscar Hjelm skriva under på. Som etisk hackare på Orange Cyberdefense är det hans uppgift att testa och utvärdera säkerheten i en organisations IT-miljö, ett första steg i arbetet att höja säkerhetsnivån. 

– Etisk hackning innebär att man under kontrollerade former utsätter en organisation för de risker som verksamheten kan mötas av. På så sätt kan säkerhetsluckor och andra brister upptäckas och täppas till i tid. Hacking to help, no to harm, det är mitt jobb, säger Oscar Hjelm, Ethical Hacker på Orange Cyberdefense.

Cyberbrott blir allt vanligare

Och Oscar Hjelms kompetens behövs. På samma sätt som den ökade digitaliseringen erbjuder nya möjligheter för företag att utveckla sina affärer, så innebär digitaliseringen att företag blir en större måltavla. Marknaden för cyberbrott växer och ransomware, identitetsstölder, insiderbrott och informationsläckor blir allt vanligare. 

– Många organisationer har lyckligtvis fått upp ögonen för IT-säkerhet, men det finns fortfarande väldigt mycket att göra. Få företag har till exempel några rutiner för att testa IT-säkerheten, säger Oscar Hjelm.

Viktigt synliggöra risker

Uppdragen som etisk hacker ser väldigt olika ut. Ibland anlitas Oscar Hjelm redan i utvecklingsfasen av ett system, allt från en webbshop till komplexa kontrollsystem inom industrin. Ibland får han ta sig an befintliga system som genom åren byggts ut och modifierats. Oscars tester är alltid skräddarsydda för att passa uppdraget.

– Både nya och äldre system behöver regelbundna genomlysningar så att sårbarheter kan hittas. Det är oerhört viktigt att synliggöra vilka risker som finns, så att organisationen har möjlighet att prioritera de åtgärder som behöver göras, säger Oscar Hjelm.

Rapport med åtgärdsförslag

Resultatet av den etiska hackningen sammanställs i en rapport över brister och sårbarhet i organisationen, plus förslag på lämpliga åtgärder. Det kan till exempel handla om bättre rutiner, övervakning, virusskydd eller brandväggar. Inte sällan lämnar då Oscar Hjelm över uppdraget till någon av sina kollegor på Orange Cyberdefense.

– En fördel med Orange Cyberdefense är att vi kan hjälpa till med i princip allt inom säkerhet, säger Oscar Hjelm.

Fakta om Orange Cyberdefense

Orange Cyberdefense är expertenheten för cybersäkerhet inom Orange Group, som tillhandahåller managerad säkerhet, managerade detect- och responsetjänster till organisationer runt om i världen. Som en aktör med global förankring och lokal närvaro strävar vi efter att bygga ett säkrare digitalt samhälle.

www.orangecyberdefense.com 

Mer från Orange Cyberdefense

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Orange Cyberdefense och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?