1515

Stockholmsbörsen: Terminerna pekar nedåt

Europaterminerna indikerar en negativ öppning på onsdagen. Tumultet i eurozonen fortsätter sedan Moodys på tisdagskvällen sänkt Irlands kreditbetyg till skräpstatus. I Asien var det dock glada miner på morgonen sedan Kina levererat statistik över förväntningarna.

Runt klockan 8.45 var terminerna för Euro Stoxx 50 0,6 procent lägre, CAC 40 ned 0,7 procent. DAX-terminen var sjönk 0,1 procent och FTSE-terminen backade 0,2 procent.

På tisdagskvällen nedgraderade Moodys Irlands kreditbetyg till skräpstatus. Moodys motiverade det sänkta kreditbetyget med att risken ökar att Irland, när det nuvarande stödpaketet från EU och IMF löper ut 2013, kommer att behöva ytterligare stödpaket innan landet kan återvända till den öppna marknaden för finansiering.

De amerikanska börserna handlades kring nollstrecket under större delen av tisdagen, framtill dess att Moodys sänkte Irlands kreditbetyg, vilket fick börserna att retirera. Vid stängning var Dow Jones ned 0,5 procent. Det bredare S&P 500 sjönk 0,4 procent, medan Nasdaq Composite backade 0,7 procent.

I Asien var det däremot glada miner på onsdagen sedan morgonens statistik från Kina visat att den kinesiska ekonomin växte mer än väntat, vilket minskade oron för att de penningpolitiska åtstramningarna hämmar tillväxten. I Kina var Shanghai Composite upp 1,4 procent.

En hel del svenska rapporter har släppts på morgonen.

Orc Software redovisade ett resultat före skatt på 33,2 miljoner kronor för det andra kvartalet 2011 (8,8). Enligt SME Direkts prognossammanställning väntades ett resultat före skatt på 33,1 miljoner kronor. Engångsposter relaterade till sammangåendet med Neonet påverkade rörelseresultatet med -1,0 miljoner kronor. Analytikerna hade räknat med engångsposter på -1,6 miljoner kronor. Justerat för valutadifferensen och engångsposten, blev resultatet cirka 4 procent sämre än väntat.

Investmentbolaget Öresunds redovisade ett resultat efter skatt på -469 miljoner kronor för det andra kvartalet 2011. Samma period förra året uppgick blev resultatet -336 miljoner kronor.

Bioteknikbolaget Karo Bio redovisade ett resultat efter skatt på -77,2 miljoner kronor för det andra kvartalet 2011. Motsvarande period förra året var resultatet -38,5 miljoner kronor.

Tryckproduktsföretaget Elanders redovisade ett resultat efter skatt på 9 miljoner kronor för det andra kvartalet 2011, motsvarande period i fjol var resultatet - 11,8 miljoner kronor.

På statistikfronten väntar, strax innan lunchtid, statistik från Eurostat över industriproduktionen i euroområdet i maj. Den väntas ha stigit med 0,4 procent jämfört med i maj och ha ökat med 4,8 procent jämfört med maj 2010.

Från andra sidan Atlanten kommer USA att publicera importpriserna i juni. Den väntas visserligen ha sjunkit med 0,6 procent i juni jämfört med maj, men uppgången i årstakt beräknas ligga kvar högt på 13,2 procent.


Innehåll från SwedbankAnnons

Swedbank – pionjär för gröna aktier

Katya Nolvall, Head of Sustainable Capital Market på Swedbank.
Katya Nolvall, Head of Sustainable Capital Market på Swedbank.

Swedbank har länge varit en av Nordens ledande rådgivare inom grön skuldfinansiering i form av obligationer och lån. Under 2020 utvidgade Swedbank sitt gröna erbjudande till att även inkludera aktiesidan och blev därmed en pionjär för en ny kapitalmarknadsprodukt – gröna aktier. 

Swedbank har i över ett decennium erbjudit sina kunder gröna obligationer. Men för att ha en samlad rådgivning för kapitalmarknadsfinansiering, valde Swedbank under förra året att bredda sitt utbud av hållbara produkter med gröna aktier. 

– Genom att erbjuda gröna aktier som komplement till obligationer och lån kan vi ha ett heltäckande grönt erbjudande som stödjer ett bolags hela balansräkning. Gröna aktier gör också ett bolag mer attraktivt för aktiemarknadsinvesterare som sedan 2021 ställts inför ökade krav på hållbarhetsrapportering, säger Katya Nolvall, Head of Sustainable Capital Market på Swedbank.

Swedbanks idé bakom en grön märkning av aktier 

Under 2019 presenterade CICERO Center for International Climate Research (”CICERO”), som är en ledande leverantör av externa utvärderingar avseende ramverk för gröna obligationer, en ny metod för att identifiera andel av gröna intäkter och investeringar inom ett bolag. Swedbank kom därefter med idén att använda CICEROs metod, i kombination med specifika tröskelvärden (≥ 50% gröna intäkter och investeringar), som grund för en grön märkning av aktier. Detta koncept resulterade i en ny produkt för kapitalmarknaden – gröna aktier. 

– Sedan tidigare har aktier från hållbara bolag kunnat betraktats som gröna, men det har inte funnits en grön märkning av aktier likt för obligationer och lån. I och med vårt första live case för gröna aktier, K2A, blev vi först i världen med detta nya koncept i maj 2020. 

En attraktiv produkt för hela kapitalmarknaden

Nyheten om gröna aktier har genererat stor respons från kunder, och Swedbank har förutom K2A bistått ytterligare tre svenska bolag i att märka sina aktier som gröna. Dessa inkluderar Platzer, Magnolia Bostad, samt Wästbygg som lanserade det första kombinerade ramverket för både grön skuld-och aktiefinansiering. 

– Ett grönt kombinerat ramverk ger en bättre insyn i hur hållbarhet är integrerat i ett bolags verksamhet och finansieringsstruktur. Det är ett bra underlag för både skuld-och aktieinvesterare inför EU:s nya regler kring ökad hållbarhetsrapportering. Till exempel EU-taxonomin, som innebär krav på att redovisa andel gröna intäkter och investeringar.

Nasdaq har också intresserat sig för utvecklingen av gröna aktier, och lanserade i förra veckan ”Nasdaq Green Designations”. Två anledningar till detta initiativ är dels för att stödja aktieemittenter som vill skapa transparens kring sina gröna affärsmodeller och strategier, men också investerare som söker efter investeringar som bidrar till ett mer hållbart samhälle. Swedbank agerade som rådgivare till Nasdaq före lanseringen av ”Nasdaq Green Designations”. 

– Swedbank kommer att fortsätta med rådgivning kring gröna aktier, och tror att produkten kommer generera ett fortsatt stort intresse från investerare och bolag i behov av kapitalmarknadsfinansiering, avslutar Katya.

Om Swedbank

Med omkring 7,3 miljoner privatkunder och omkring 547 000 företagskunder är vi den ledande banken på våra hemmamarknader. Vi erbjuder allt ifrån smidiga digitala lösningar för vardagsekonomin till mer omfattande finansiell rådgivning. Hållbarhet är en viktig del av hur vi gör affärer. I finansierings- och investeringsbeslut, vid inköp och i våra betalningsflöden. Genom hänsyn till miljö och sociala risker kan vi bidra till mer långsiktiga företag och samhällen.

Läs mer på www.swedbank.se

 

Mer från Swedbank

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Swedbank och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?