1515

Stockholmsbörsen: Volvo tar täten

De ledande Europabörserna handlades högre efter knappt en timmes handel på onsdagen. Sentimentet var starkare än vad som indikerades av terminerna före öppning. Cykliska aktier var starka medan de defensiva fick stå tillbaka.

USA-börserna avslutade visserligen lägre igår sedan Moodys sänkt Irlands kreditbetyg till skräpstatus. Nu under morgonen har det dock kommit in ett batteri kinesisk makrostatistik. BNP för det andra kvartalet samt industriproduktion och detaljhandel för juni var bättre än väntat. Asienbörserna stiger på bred front.

Onsdagen ser ut att bli ganska lugn. Endast ett fåtal bolagsrapporter presenteras och det handlar om namn i den lite mindre storleken.

Efter knappt en timmes handel ökade SIX Generalindex 0,4 procent till 336 samtidigt som OMXS30-index gick fram 0,3 procent till 1.104.

Omsättningen var aktier för 1,2 miljarder kronor.

Bland de tyngsta namnen rullade Volvo fram 1,6 procent, Ericsson steg 0,7 procent och ABB avancerade 1,0 procent.

JP Morgan sänkte målkursen på Nokia från 4,25 till 3,50 euro inför delårsrapporten. Rekommendationen är kvar på undervikt. Nokia väntas fortsätta att förlora marknadsandelar under det andra halvåret och det är ännu för tidigt att bygga en position i aktien anser banken. Den nya målkursen motsvarar cirka 32 kronor. Aktien backade 1,2 procent till 37,94 kronor.

Orc Software redovisar ett resultat efter finansnetto på 33 miljoner kronor (10) för det andra kvartalet 2011. Analytikerna hade räknat med ett resultat efter finansnetto på 34 miljoner kronor, enligt SIX Estimates sammanställning.

I resultatet ingår engångskostnader på 1,0 miljoner kronor. Analytikerna hade förväntat sig engångsposter på i snitt 1,8 miljoner kronor.

Orc Software bedömer att med nuvarande valutakurser och låga transaktionsvolymer i Neonet är det fortsatt osäkert om målet, med en lägsta rörelsemarginal på 20 procent i en svag marknad, kan nås redan 2012. Det skriver vd Thomas Bill i en kommentar i delårsrapporten. Aktien sjönk 1,0 procent till 77,5 kronor.

Öresunds substansvärde var 122 kronor per aktie den 30 juni. Resultat före skatt var -469 miljoner kronor i det andra kvartalet. Aktien tappade 1,5 procent.

Infomediabolaget Elanders redovisar ett resultat efter finansnetto på 27 miljoner kronor (-34) för det första halvåret 2011. Nettoomsättningen var 878 miljoner kronor (809). Aktien steg 4,6 procent till 29,50 kronor.

Karo Bio rapporterar ett resultat efter skatt på -77 miljoner kronor i det andra kvartalet 2011 jämfört med -39 miljoner kronor samma period ett år tidigare. Aktien lyfte 4,7 procent.


Innehåll från KIAAnnons

Målet: 100 procent laddbara bilar – redan 2024

Biltillverkaren Kia har fattat ett ambitiöst beslut – 2024 ska alla modeller som säljs i Sverige vara laddbara.

– I dag har Kia en laddbar försäljning på 77 procent, men vi nöjer oss inte med det. Vi fortsätter vår satsning på laddbart och år 2024 ska 100 procent av bilarna vi säljer i Sverige vara laddbara, säger Peter Himmer, vd Kia Sweden.

Kia EV6 – den nya generationens elbil 

Sedan 2013 har Kia lanserat åtta laddbara bilmodeller i Sverige och är idag marknadsledare på området.

Men företaget nöjer sig inte med det. Med en uttalad strategi och en vilja att skapa en laddbar rörelse där så många som möjligt ska kunna ställa om till att köra på el har de tagit ett viktigt beslut.

Målet är 100 procent laddbart år 2024.

– Vi vill att så många som möjligt ska kunna köra elektrifierat och reducera CO2-utsläpp. Det är en målsättning vi har jobbat efter under lång tid, säger Peter Himmer, vd Kia Sweden.

Största bilmärket

Att Kia är en aktör som ligger i framkant i omställningen till en mer hållbar mobilitet visar försäljningssiffrorna tydligt.

Under sommarmånaderna juli och augusti var laddhybriderna Kia Niro och Kia Ceed de mest registrerade bilarna i Sverige. Dessutom var Kia e-Niro den mest sålda elbilen i Sverige under samma period. I september var Kia det största bilmärket i Sverige, enligt statistik från BIL Sweden.

Lägst CO2-utsläpp

Många laddbara bilar har också inneburit att Kia kunnat sänka sina CO2-utsläpp och i dag har företaget det lägsta genomsnittliga CO2-utsläppet (46 gram CO2 per kilometer hittills i år) av de största bilmärkena i Sverige.

När det ändå pratas om miljö och minskad klimatpåverkan under körning så kan det betonas att inte mindre än 21 procent av den 10-åriga Kia-vagnparken i dag är laddbar. Och det har lett till att Kia har det lägsta CO2-snittet, 105 gram, av alla bilmärken från 2011 och framåt.

– Vi fortsätter vår satsning på laddbart med ett av marknadens bredaste modellprogram. Uppdaterade Kia Ceed Sportswagon är här och efterlängtade elbilen Kia EV6 lanseras inom kort. Under våren 2022 gör den populära suven Kia Sportage comeback som laddhybrid, fortsätter Peter Himmer, vd Kia Sweden.

Första av sju bilar

Nyheten Kia EV6 är den första av sju bilar som byggs på den specialutvecklade elbilsplattformen E-GMP. Denna ger möjligheten för ultrasnabb laddning – 10-80 procent på 18 minuter, och 4,5 minuters laddning ger en räckvidd på 100 km.

Elbilen, som nu lanseras i Sverige, har en räckvidd på upp till 528 km och släpps i fyra olika versioner: EV6, EV6 Plus, GT Line och GT. EV6 GT lanseras i slutet av 2022.

Så ska Kia lyckas ställa om till laddbara bilar till 2024 

Mer från KIA

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med KIA och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?