1515

Räntor och valutor: Yenen stärks

Europeiska statspappersräntor i kärnländerna fortsätter ned i den inledande handeln på torsdagen. Samtidigt fortsätter yenen att stärkas och handlas på den starkaste nivån sedan i mars mot dollarn.

Strax efter klockan 9.00 handlas den svenska tioåriga statsobligationsräntan ned 1 punkt till 2,67 procent, medan den tyska motsvarigheten handlas ned 3 punkter till 2,68 procent.

Moody's sänkte på tisdagskvällen Irlands kreditbetyg till skräpstatus på Ba1 från tidigare Baa3, med negativa utsikter. Kreditvärderingsinstitutet motiverade beslutet med att risken ökar att Irland när det nuvarande stödpaketet från EU/IMF löper ut 2013, kommer att behöva ytterligare stödpaket innan landet kan återvända till marknaden för finansiering.

EU-kommissionen skrev i ett uttalande att den "beklagar beslutet", och att det "står väldigt mycket i kontrast mot den senaste datan, som stödjer en återgång till BNP-tillväxt i år, och den bestämda implementeringen av programmet från den irländska regeringen som har tagit starkt ägarskap över det".

"Det här är den typen av nyheter som kommer att blåsa upp oro över spridningsriskerna från Greklands skuldkris till det bredare euroområdet. I likhet med Portugals nedgradering förra veckan, var det ingen jättestor chock", säger Omer Esiner, chefanalytiker vid Commonwealth Foreign Exchange till Reuters.

Martin Enlund, ränte- och valutastrateg på Handelsbanken, noterar i ett morgonbrev att EU-företrädare sannolikt kommer att hålla ett extramöte på fredag efter ekofinmötet i tisdags. Uppgifterna kom från grekiska källor, men ekonomikommissionär Olli Rehn ville inte kommentera uppgifterna vid gårdagens

I SEB:s morgonbrev noteras att eurokrisen har gått in i en mer akut fas den senaste veckan och att systemrisken är uppenbar då räddningsmekanismen inte är tillräckligt omfattande för att ta hand om Italien.

"Förutom att ECB troligen kommer att stödköpa italienska/spanska statspapper samt att länderna snabbt kommer med ytterligare besparingsförslag så bör "räddningsfonden" (EFSF) medel ökas (från EUR 440 mdr) och mandatet breddas (att få köpa obligationer i sekundärmarknaden). EUR 440 mdr (från 2013) är uppenbart otillräckligt om Italien stängs ute från kapitalmarknaderna. En icke-optimal valutaunion kräver fler kollektiva lösningar än bara en gemensam valuta", skriver SEB.

I protokollet från Feds penningpolitiska möte den 21- 22 juni som publicerades på onsdagen framgick det att Fomc- ledamöternas åsikter gick isär om huruvida ytterligare penningpolitiska stimulanser krävs om ekonomin fortsätter att uppvisa svaghet.

Några få ledamöter noterade att, beroende på hur ekonomin utvecklar sig, Fed kan komma att tvingas överväga ytterligare penningpolitiska stimulanser, särskilt om den ekonomiska tillväxten fortsätter att vara för svag för en meningsfull minskning av arbetslösheten på medellång sikt.

RDQ Economics skrev i en kommentar att protokollet gav lite mer kött på benen efter det senaste mötet, och konstaterade att dörren för ett potentiellt QE3 lämnades lite mer öppen bland vissa medlemmar även om hindren för ett sådant beslut fortfarande verkar vara höga.

Marknaden letar efter fler signaler i eftermiddag då Fed-chefen håller sitt Humphrey Hawkins-tal klockan 16. Enligt Martin Enlund kommer han troligen inte berätta något överraskande med tanke på att han gav en presskonferens bara för tre veckor sedan.

TNS Prosperas enkät bland penningmarknadsaktörer visade att inflationsförväntningarna i stort sett ligger stilla från i juni. Inflationen spås vara 2,5 procent om ett år, 2,3 procent om två år och 2,2 procent om fem år. Även BNP- prognoserna behölls oförändrade.

Inte heller förväntningarna om reporäntan var ett ämne för några större ändringar. Reporäntan förväntas ligga på 2,1 procent på tre månaders sikt (2,0 i juni), 2,8 procent om ett år (2,8), och 3,1 procent om 24 månader (3,3).

I Kina presenterades under morgonen ett statistikbatteri som visade bättre utveckling än väntat över hela linjen.

Den viktigaste siffran, BNP-tillväxten för det andra kvartalet, visade en tillväxt om 9,5 procent i årstakt. Det var visserligen en inbromsning från 9,7 procent det första kvartalet, men ändå över analytikernas prognoser om en ökning på 9,3 procent, enligt Bloomberg News enkät.

Industriproduktionen steg med 15,1 procent i juni jämfört med juni 2010, (väntat +13,1), medan detaljhandeln ökade 17,7 procent under samma period (väntat +17,0).

På valutamarknaden har euron stärkts något till 1:400 mot dollarn, jämfört med 1:398 vid den svenska stängningen på tisdagen. Yenen har fortsatt att stärkas mot dollarn och handlas till 79:38 första gången sedan mitten på mars. Då valde japanska beslutsfattare att intervenera för att dämpa förstärkningen av yenen.

"Jag antar att vi redan har sett försäljningsklimax för tillfället. Men marknaden är fortfarande ganska chockad, så handeln är tunn och volatil. Vi måste fortfarande hålla ett öga på Italien och Spanien. Men på väldigt kort sikt verkar många dåliga positioner redan ha dragits tillbaka", sade en japansk handlare till Reuters.

Kronan har stärkts 1 öre till 6,57 mot dollarn, men är oförändrad på 9,19 mot euron.

På onsdagens agenda återfinns bland annat arbetslöshetssiffror från Storbritannien som publiceras under förmiddagen, som enligt Bloomberg News analytikerenkät väntas landa på 4,7 procent i juni, vilket skulle innebära en uppgång från 4,6 procent i maj. Antal arbetslösa spås ha ökat med 15.000 personer.

Strax före lunchtid är det dags för Eurostat att presentera statistik över industriproduktionen i euroområdet i maj. Den väntas ha stigit med 0,4 procent jämfört med i maj och ha ökat med 4,8 procent jämfört med maj 2010.

Från andra sidan Atlanten kommer USA att publicera importpriserna i juni. De väntas visserligen ha sjunkit med 0,6 procent i juni jämfört med maj, men uppgången i årstakt beräknas ligga kvar högt på 13,2 procent.

Table


Innehåll från SiemensAnnons

Tekniken som skapar attraktiva fastigheter och bidrar till hållbar lönsamhet

Med tekniken som möjliggörare skapas ekonomisk och social hållbarhet. Med den insikten som grund levererar Siemens Smart Infrastructure en konkurrenskraftig portfölj som hjälper fastighetsbranschen att utveckla smarta, säkra, energieffektiva och hållbara lösningar i både befintliga och nya byggnader.

Som ett stort företag inom tekniksektorn vet Siemens vilka utmaningar fastighetsägare, hyresgäster och medarbetare står inför under uppförandet av smarta byggnader. Genom att nyttja teknik och smarta system i samverkan kan många av utmaningarna lösas men för en hållbar utveckling måste man även se bortom själva byggnaden. Med hjälp av bredden i portföljen kan Siemens hjälpa företag och samhälle att bland annat se möjligheterna i energiutmaningen, bidra till en hållbar laddinfrastruktur för fossilfria fordon och med teknisk infrastruktur skapa smarta byggnader som människor vill bo och arbeta i. Genom effektivt nyttjande av hyrd kontorsyta och ökad upplevelse för medarbetaren skapar dessa lösningar både social och ekonomisk hållbarhet samtidigt som fastighetens värde ökar.

– Omställningen för fastighetsägare går fort och jag tror att många känner en stress över ”Var ska jag börja?”. Vårt råd är att komma igång genom att sätta en långsiktig plan och att arbeta med öppna plattformar som möjliggör flexibilitet. Börja sedan med något som ger snabbt resultat, till exempel att åtgärda fastighetens mätarstruktur, det möjliggör energioptimering. Mitt råd är att våga fråga, det finns hjälp att få, säger Annika Persson, Branch Account Manager.

Siemens kopplar samman energisystem, byggnader och industrier på ett smart sätt där kunden alltid är i fokus, utgångsläget är utifrån kundens behov och en förståelse för verksamheten under uppförandets tre faser; design, konstruktion och förvaltning. Redan i designfasen är det viktigt att sätta en gemensam plan för vad som ska uppnås med byggnadens tekniska infrastruktur för att förebygga brister längre fram. Därför är öppna plattformar för kommunikation som både kan ta emot och leverera data nyckeln till framgång.  

– Vi hjälper vår kund att förbli nyfiken, vara uthållig, experimentera och anpassa sig genom vår adaptiva och intuitiva teknik. Tanken med Smart Infrastructure är att skapa ett ekosystem där morgondagens fastigheter, effektivt och hållbart, skall arbeta för de personer som lever och verkar där och inte tvärtom. Det bidrar till en hållbar utveckling för att skydda planeten för nästa generation samtidigt som samhället gör framsteg och bidrar till våra kunders framgång, berättar Annika Persson.

Om Siemens

Siemens gör världen till en mer uppkopplad och omtänksam plats där hållbar energi levereras pålitligt och effektivt. Med en bred portfölj av nätstyrning och automatisering; effektfördelning, omkoppling och styrning, fastighetsautomation, brandsäkerhet, säkerhetssystem, VVS-styrning och energilösningar förbättrar Siemens vårt sätt att leva och arbeta. Siemens Smart Infrastructure kopplar på ett smart sätt samman energisystem, byggnader och industrier.

siemens.se/smartabyggnader

 

Mer från Siemens

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Siemens och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?