Strax efter klockan 9.00 handlas den svenska tioåriga statsobligationsräntan ned 1 punkt till 2,67 procent, medan den tyska motsvarigheten handlas ned 3 punkter till 2,68 procent.
Moody's sänkte på tisdagskvällen Irlands kreditbetyg till skräpstatus på Ba1 från tidigare Baa3, med negativa utsikter. Kreditvärderingsinstitutet motiverade beslutet med att risken ökar att Irland när det nuvarande stödpaketet från EU/IMF löper ut 2013, kommer att behöva ytterligare stödpaket innan landet kan återvända till marknaden för finansiering.
EU-kommissionen skrev i ett uttalande att den "beklagar beslutet", och att det "står väldigt mycket i kontrast mot den senaste datan, som stödjer en återgång till BNP-tillväxt i år, och den bestämda implementeringen av programmet från den irländska regeringen som har tagit starkt ägarskap över det".
"Det här är den typen av nyheter som kommer att blåsa upp oro över spridningsriskerna från Greklands skuldkris till det bredare euroområdet. I likhet med Portugals nedgradering förra veckan, var det ingen jättestor chock", säger Omer Esiner, chefanalytiker vid Commonwealth Foreign Exchange till Reuters.
Martin Enlund, ränte- och valutastrateg på Handelsbanken, noterar i ett morgonbrev att EU-företrädare sannolikt kommer att hålla ett extramöte på fredag efter ekofinmötet i tisdags. Uppgifterna kom från grekiska källor, men ekonomikommissionär Olli Rehn ville inte kommentera uppgifterna vid gårdagens
I SEB:s morgonbrev noteras att eurokrisen har gått in i en mer akut fas den senaste veckan och att systemrisken är uppenbar då räddningsmekanismen inte är tillräckligt omfattande för att ta hand om Italien.
"Förutom att ECB troligen kommer att stödköpa italienska/spanska statspapper samt att länderna snabbt kommer med ytterligare besparingsförslag så bör "räddningsfonden" (EFSF) medel ökas (från EUR 440 mdr) och mandatet breddas (att få köpa obligationer i sekundärmarknaden). EUR 440 mdr (från 2013) är uppenbart otillräckligt om Italien stängs ute från kapitalmarknaderna. En icke-optimal valutaunion kräver fler kollektiva lösningar än bara en gemensam valuta", skriver SEB.
I protokollet från Feds penningpolitiska möte den 21- 22 juni som publicerades på onsdagen framgick det att Fomc- ledamöternas åsikter gick isär om huruvida ytterligare penningpolitiska stimulanser krävs om ekonomin fortsätter att uppvisa svaghet.
Några få ledamöter noterade att, beroende på hur ekonomin utvecklar sig, Fed kan komma att tvingas överväga ytterligare penningpolitiska stimulanser, särskilt om den ekonomiska tillväxten fortsätter att vara för svag för en meningsfull minskning av arbetslösheten på medellång sikt.
RDQ Economics skrev i en kommentar att protokollet gav lite mer kött på benen efter det senaste mötet, och konstaterade att dörren för ett potentiellt QE3 lämnades lite mer öppen bland vissa medlemmar även om hindren för ett sådant beslut fortfarande verkar vara höga.
Marknaden letar efter fler signaler i eftermiddag då Fed-chefen håller sitt Humphrey Hawkins-tal klockan 16. Enligt Martin Enlund kommer han troligen inte berätta något överraskande med tanke på att han gav en presskonferens bara för tre veckor sedan.
TNS Prosperas enkät bland penningmarknadsaktörer visade att inflationsförväntningarna i stort sett ligger stilla från i juni. Inflationen spås vara 2,5 procent om ett år, 2,3 procent om två år och 2,2 procent om fem år. Även BNP- prognoserna behölls oförändrade.
Inte heller förväntningarna om reporäntan var ett ämne för några större ändringar. Reporäntan förväntas ligga på 2,1 procent på tre månaders sikt (2,0 i juni), 2,8 procent om ett år (2,8), och 3,1 procent om 24 månader (3,3).
I Kina presenterades under morgonen ett statistikbatteri som visade bättre utveckling än väntat över hela linjen.
Den viktigaste siffran, BNP-tillväxten för det andra kvartalet, visade en tillväxt om 9,5 procent i årstakt. Det var visserligen en inbromsning från 9,7 procent det första kvartalet, men ändå över analytikernas prognoser om en ökning på 9,3 procent, enligt Bloomberg News enkät.
Industriproduktionen steg med 15,1 procent i juni jämfört med juni 2010, (väntat +13,1), medan detaljhandeln ökade 17,7 procent under samma period (väntat +17,0).
På valutamarknaden har euron stärkts något till 1:400 mot dollarn, jämfört med 1:398 vid den svenska stängningen på tisdagen. Yenen har fortsatt att stärkas mot dollarn och handlas till 79:38 första gången sedan mitten på mars. Då valde japanska beslutsfattare att intervenera för att dämpa förstärkningen av yenen.
"Jag antar att vi redan har sett försäljningsklimax för tillfället. Men marknaden är fortfarande ganska chockad, så handeln är tunn och volatil. Vi måste fortfarande hålla ett öga på Italien och Spanien. Men på väldigt kort sikt verkar många dåliga positioner redan ha dragits tillbaka", sade en japansk handlare till Reuters.
Kronan har stärkts 1 öre till 6,57 mot dollarn, men är oförändrad på 9,19 mot euron.
På onsdagens agenda återfinns bland annat arbetslöshetssiffror från Storbritannien som publiceras under förmiddagen, som enligt Bloomberg News analytikerenkät väntas landa på 4,7 procent i juni, vilket skulle innebära en uppgång från 4,6 procent i maj. Antal arbetslösa spås ha ökat med 15.000 personer.
Strax före lunchtid är det dags för Eurostat att presentera statistik över industriproduktionen i euroområdet i maj. Den väntas ha stigit med 0,4 procent jämfört med i maj och ha ökat med 4,8 procent jämfört med maj 2010.
Från andra sidan Atlanten kommer USA att publicera importpriserna i juni. De väntas visserligen ha sjunkit med 0,6 procent i juni jämfört med maj, men uppgången i årstakt beräknas ligga kvar högt på 13,2 procent.