1515

Räntor och valutor: Euron stärks

Tyska och svenska obligationsräntor vände uppåt på onsdagsförmiddagen, trots att Moody's kvällen före sänkt sitt kreditbetyg för Irland till "skräp" med negativa utsikter. Euron återhämtade sig samtidigt och närmade sig 1,41-strecket mot dollarn.

En faktor som gett marknaderna visst stöd är positiv statistik från Kina under natten. Bland annat visade BNP för andra kvartalet en tillväxt om 9,5 procent i årstakt. Det var visserligen en inbromsning från 9,7 procent det första kvartalet, men ändå över analytikernas prognoser om en ökning på 9,3 procent, enligt Bloomberg News enkät.

Vid lunchtid var den tyska tioårsräntan upp 3 punkter till 2,74 procent, medan den svenska var upp 3 punkter till 2,71 procent, jämfört med svensk stängning dagen före.

Moody's motiverade sitt beslut om Irlands betyg med att risken ökar för att Irland kommer att behöva ytterligare stödpaket, när nuvarande stödpaketet från EU/IMF löper ut 2013, innan landet kan återvända till marknaden för finansiering.

EU-kommissionen skrev i ett uttalande att den "beklagar beslutet", och att det "står väldigt mycket i kontrast mot den senaste datan, som stödjer en återgång till BNP-tillväxt i år, och den bestämda implementeringen av programmet från den irländska regeringen som har tagit starkt ägarskap över det".

Irländska marknadsräntor fortsatte att stiga, mest i kortare löptider, medan övriga problemländers räntor däremot sjönk överlag.

Nordeas Niels From och Jan Störup Nielsen skriver i ett kundbrev att efter vad som på tisdagsmorgonen såg ut alltmer som en "härdsmälta" verkar marknaderna ha funnit viss stabilitet - hur skör den än må vara.

"Men, vi föredrar att hålla fast vid låg risk till dess att euroområdets politiker levererar stabila beslut om Greklands andra räddningspaket, om en förlängning av mandatet för EFSF/ESM räddningsfonder och till dess att Italien har godkänt sitt besparingsprogram. Men, om de slutligen lyckas vidta beslutsamma steg kanske de lyckas nå en vändpunkt i krisen. Det är politikernas val", skriver de två ekonomerna.

I SEB:s morgonbrev noteras att eurokrisen har gått in i en mer akut fas den senaste veckan och att systemrisken är uppenbar då räddningsmekanismen inte är tillräckligt omfattande för att ta hand om Italien.

"Förutom att ECB troligen kommer att stödköpa italienska/spanska statspapper samt att länderna snabbt kommer med ytterligare besparingsförslag så bör "räddningsfonden" (EFSF) medel ökas (från EUR 440 mdr) och mandatet breddas (att få köpa obligationer i sekundärmarknaden). EUR 440 mdr (från 2013) är uppenbart otillräckligt om Italien stängs ute från kapitalmarknaderna. En icke-optimal valutaunion kräver fler kollektiva lösningar än bara en gemensam valuta", skriver SEB.

I morgon, torsdag, emitterar Italien statsobligationer och på fredag finns förhoppningar om att det italienska parlamentet ska godkänna den senaste budgeten. Vidare publiceras EU:s stresstester för bankerna på fredag kväll och enligt än så länge motstridiga uppgifter ska EU- företrädare hålla ett extramöte på fredag.

Makrostatistik under morgonen och förmiddagen har visat att euroområdets industriproduktion var svagare än väntat i maj. Från månaden före ökade den endast med 0,1 procent, istället för med väntade 0,4 procent. Jämfört med ett år tidigare ökade produktionen med 4,0 procent, väntat +4,8 procent, enligt Bloomberg News enkät.

Även brittisk arbetsmarknadsstatistik var en besvikelse.

Arbetslösheten uppgick till 4,7 procent och antalet arbetslösa ökade med 24.500 personer, vilket var mer än en väntad ökning med 15.000, enligt Bloomberg News enkät.

Här hemma publicerade TNS Prospera på morgonen sin enkät bland penningmarknadsaktörer, som visade att inflationsförväntningarna i stort sett ligger stilla från i juni. Inflationen spås vara 2,5 procent om ett år, 2,3 procent om två år och 2,2 procent om fem år. Även BNP- prognoserna behölls oförändrade.

Inte heller förväntningarna om reporäntan var ett ämne för några större ändringar. Reporäntan förväntas ligga på 2,1 procent på tre månaders sikt (2,0 i juni), 2,8 procent om ett år (2,8), och 3,1 procent om 24 månader (3,3).

Amerikanska marknadsräntor pekade uppåt i förmiddagens europeiska handel. Tvåårsräntan var upp 1 punkt till 0,39 procent och tioåringen var upp 4 punkter till 2,94 procent, från tisdagens svenska stängningsnoteringar.

I protokollet från Feds penningpolitiska möte den 21-22 juni som publicerades på onsdagskvällen framgick det att Fomc-ledamöternas åsikter gick isär om huruvida ytterligare penningpolitiska stimulanser krävs om ekonomin fortsätter att uppvisa svaghet.

Några få ledamöter noterade att beroende på hur ekonomin utvecklar sig kan Fed komma att tvingas överväga ytterligare penningpolitiska stimulanser, särskilt om den ekonomiska tillväxten fortsätter att vara för svag för en meningsfull minskning av arbetslösheten på medellång sikt.

Marknadsaktörer letar efter fler signaler i eftermiddag då Fed-chefen Ben Bernanke håller sitt Humphrey Hawkins-tal klockan 16. Analytiker räknar dock inte med att han ska berätta något överraskande med tanke på att han gav en presskonferens för bara tre veckor sedan.

Före Fed-chefens utfrågning publiceras statistik över importpriserna i juni. De väntas visserligen ha sjunkit med 0,6 procent i juni jämfört med maj, men uppgången i årstakt beräknas ligga kvar högt på 13,2 procent.

Dessutom emitterar det amerikanska finansdepartementet i dag tioåriga statspapper för 21 miljarder dollar och i morgon, torsdag, emitteras 30-åriga statspapper för 13 miljarder dollar.

På valutamarknaden har euron stärkts kontinuerligt under förmiddagen, till 1,4105 mot dollarn vid lunchtid, jämfört med 1,398 vid svensk stängning på tisdagen.

Yenen har samtidigt fortsatt att stärkas mot dollarn och handlas en bit över 79-nivån. Senast yenen handlades kring dessa nivåer valde japanska beslutsfattare att intervenera för att dämpa förstärkningen av yenen.

Kronan har stärkts ytterligare under förmiddagen och är nu 4,5 öre starkare till 6,53 mot dollarn, men har tappat drygt 1 öre till 9,20 mot euron.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?