1515

USA-börser: Storbolagen ger återhämtning

De amerikanska börserna öppnade lägre på tisdagen, men med storbolagen som draglok återhämtade sig handeln efter någon halvtimmes handel.

Oro för att den europeiska skuldkrisen ska sprida sig minskade riskaptiten.

Klockan 16.10 var Dow Jones upp 0,1 procent till noteringen 12.515. Det bredare S&P 500 var oförändrat vid 1.320, medan Nasdaq Composite sjönk 0,3 procent till 2.795.

Omsättningen på New York Stock Exchange var 150 miljoner aktier, medan den var 400 miljoner aktier på Nasdaq.

Det var fortsatt oroligt på finansmarknaderna på tisdagen på grund av euroområdets skuldkris där blickarna nu riktas mot Italien och Spanien.

"Nervositeten på de finansiella marknaderna de senaste dagarna är en ny fas i marknadsutvecklingen. Den är ett uttryck för att marknadens aktörer inte riktigt litar på att euroländerna kommer att hitta lösningar. Den här oron måste man ta på allvar", sa finansmarknadsminister Peter Norman vid en presskonferens efter ekofinmötet på tisdagen.

Eurogruppen beslöt på måndagskvällen att ett andra stödprogram till Grekland ska innehålla sänkt ränta på nödlånen och en förlängning av löptiderna på lånen.

På väg in till mötet sade Nederländernas finansminister Jan Kees de Jager att privata långivares deltagande i en rollover utgör ett villkor för nya lån - även om det innebär en kort period av selektiv betalningsinställelse för Grekland.

Vidare sa eurogruppen ordförande Jean-Claude Juncker att den tillfälliga räddningsmekanismen EFSF ska få utökade befogenheter för att motstå spridningseffekter i skuldkrisen till länder som Italien.

Efter måndagens stängning i New York gick startskottet för den amerikanska rapportsäsongen då aluminiumjätten Alcoa redovisade sina resultat för det andra kvartalet. Bolaget rapporterade en vinst per aktie på 0,32 dollar, vilket var i linje med förväntningarna om en vinst på 0,33 dollar per aktie. Försäljningen låg på 6,6 miljarder dollar, mot väntade 6,2 miljarder dollar. Aktien var upp 0,7 procent.

Bankerna tog täten på Dow Jones. JP Morgan och Bank of America steg 1,0 respektive 0,4 procent, medan Morgan Stanley ökade 1,2 procent.

Cisco Systems steg 1,0 procent. Världens största tillverkare av nätverksutrustning kan komma att minska sin personalstyrka med upp till 10.000 personer, som en del av bolagets planerade neddragningar för att återvända till vinsttillväxt. Det skulle i så fall motsvara cirka 14 procent av bolagets totala arbetskraft.

Halvledartillverkaren Microchip Technology rasade drygt 12 procent efter att ha sänkt prognosen för resultatet och försäljningen under kvartalet.

Siffror från International Council of Shopping Centers (ICSC) veckoindex, visade att försäljningen i affärskedjorna i USA steg med 5,5 procent vecka 27, jämfört med motsvarande vecka föregående år. Jämfört med veckan före steg försäljningen 0,4 procent.

Enligt statistik från handelsdepartementet ökade USA:s samlade underskott i handels- och tjänstebalansen till 50,2 miljarder dollar i maj, från reviderade 43,6 miljarder dollar månaden före (43,7). Analytiker hade räknat med ett underskott på 44,1 miljarder dollar, enligt Bloomberg News snittprognos.

På obligationsmarknaden var tioåringen ned 2 punkter till 2,90 procent.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?