1515

USA-börser: Irlandssänkning tyngde

De amerikanska börserna handlades kring nollstrecket under större delen av tisdagen. Efter att Moody's sänkt Irlands kreditbetyg till skräpstatus sjönk börserna.

Vid stängning var Dow Jones ned 0,5 procent till noteringen 12.447. Det bredare S&P 500 sjönk 0,4 procent till 1.314, medan Nasdaq Composite backade 0,7 procent till 2.782.

Omsättningen på New York Stock Exchange var 925 miljoner aktier, medan den var 2,0 miljarder aktier på Nasdaq.

Det var fortsatt oroligt på finansmarknaderna på tisdagen på grund av euroområdets skuldkris där blickarna på tisdagen främst riktats mot Italien och Spanien.

På tisdagskvällen nedgraderade Moody's Irlands kreditbetyg ett steg till Ba1, från BAA3, med negativa utsikter. Moody's motiverade det sänkta kreditbetyget med att risken ökar att Irland, när det nuvarande stödpaketet från EU och IMF löper ut 2013, kommer att behöva ytterligare stödpaket innan landet kan återvända till den öppna marknaden för finansiering. Moody's såg också en stigande risk för krav om deltagande från den privata sektorn som en förutsättning för ytterligare stöd från EU och IMF.

"Nervositeten på de finansiella marknaderna de senaste dagarna är en ny fas i marknadsutvecklingen. Den är ett uttryck för att marknadens aktörer inte riktigt litar på att euroländerna kommer att hitta lösningar. Den här oron måste man ta på allvar", sa finansmarknadsminister Peter Norman vid en presskonferens efter ekofinmötet på tisdagen.

Protokollet från Federal Reserves penningpolitiska möte den 21-22 juni offentliggjordes på måndagskvällen. Protokollet visade att Fomc-ledamöternas åsikter gick isär om huruvida ytterligare penningpolitiska stimulanser krävs om ekonomin fortsätter att uppvisa svaghet.

Samtidigt samtyckte samtliga ledamöter utom en kring vilken sekvens en normalisering av penningpolitiken skulle ha, när en åtstramning väl blir aktuell. Fomc förväntade sig att Feds portfölj skulle återfå en mer normal storlek "över en period om två eller tre år" när normaliseringsprocessen väl inleds.

Efter måndagens stängning i New York gick startskottet för den amerikanska rapportsäsongen då aluminiumjätten Alcoa redovisade sina resultat för det andra kvartalet. Bolaget rapporterade en vinst per aktie på 0,32 dollar, vilket var i linje med förväntningarna om en vinst på 0,33 dollar per aktie. Försäljningen låg på 6,6 miljarder dollar, mot väntade 6,2 miljarder dollar. Aktien var trots det ned 1,3 procent.

Verkstadsbolagen var tisdagens förlorare. Boeing och General Electric backade 1,9 respektive 1,3 procent, medan Caterpillar tappade 1,1 procent.

Cisco Systems steg 1,1 procent. Världens största tillverkare av nätverksutrustning kan komma att minska sin personalstyrka med upp till 10.000 personer, som en del av bolagets planerade neddragningar för att återvända till vinsttillväxt. Det skulle i så fall motsvara cirka 14 procent av bolagets totala arbetskraft.

Halvledartillverkaren Microchip Technology rasade drygt 12 procent efter att ha sänkt prognosen för resultatet och försäljningen under kvartalet.

Intel och Texas Instruments drogs med ned 1,8 respektive 3,7 procent.

Siffror från International Council of Shopping Centers (ICSC) veckoindex, visade att försäljningen i affärskedjorna i USA steg med 5,5 procent vecka 27, jämfört med motsvarande vecka föregående år. Jämfört med veckan före steg försäljningen 0,4 procent.

Den amerikanska detaljhandeln i jämförbara butiker steg 5,4 procent vecka 27, som avslutades den 9 juli, jämfört med motsvarande period ett år tidigare. Det visade Johnson Redbooks index.

Det ekonomiska förtroendet bland amerikanska småföretag försämrades i juni jämfört med månaden före, visade ett index från NFIB, National Federation of Individual Business. NFIB:s index sjönk till 90,8 i juni, från 90,9 månaden före. Enligt Bloomberg News enkät väntades en uppgång till 91,2 i juni.

Enligt statistik från handelsdepartementet ökade USA:s samlade underskott i handels- och tjänstebalansen till 50,2 miljarder dollar i maj, från reviderade 43,6 miljarder dollar månaden före (43,7). Analytiker hade räknat med ett underskott på 44,1 miljarder dollar, enligt Bloomberg News snittprognos.

På obligationsmarknaden var tioåringen ned 3 punkter till 2,89 procent.

Ericsson noterades 62 öre lägre än vid Stockholmsbörsens stängning.


Innehåll från EKNAnnons

Från kris till succé – det blev vändningen för Icebug i USA

Icebugs CFO James Varkey.
Icebugs CFO James Varkey.

Svenska Icebug är en internationell succé. Men 2016 höll en offensiv USA-satsning på att få bolaget på fall. Så här tog grundarna hjälp av banken och EKN för att komma på fötter igen.

Läs mer om hur EKN kan hjälpa företag med exportfinansiering

Icebug grundades kring millennieskiftet av Eliza Törnqvist och hennes son David Ekelund. De hade läst i en Runner’s World-tidning om en ny dubbteknik som en kanadensisk uppfinnare hade tagit fram. De såg så mycket potential i idén att de jagade rätt på uppfinnaren och lyckades få tillstånd att använda tekniken till att göra en egen sko.

– Det är en så kallad dynamisk dubb. Dubben sitter inte helt fast utan förflyttar sig in och ut ur sulan beroende på underlaget. Man får därför inte en så stum känsla som andra dubbar kan ge, samtidigt som greppet är väldigt starkt, förklarar Icebugs CFO James Varkey.

Bolaget började exportera från dag ett – initialt till vintermarknader som Norden, Kanada och Schweiz. Men siktet var tidigt inställt på USA.

”Banken var inte så sugen på att ge oss kredit”

– Det är en ekonomiskt stark marknad och att de som lyckas där får ett fint proof of concept – det öppnar dörrar till andra marknader. Vi produktanpassade till och med vår storsäljare Metro just för att marknadsföra den i USA, och adderade funktionalitet som vi visste var viktig på den amerikanska marknaden.

Men den hårda satsningen på USA höll på att gå fel 2016, och som så ofta för satsande exportföretag var det kassaflödet som var problemet.

– Vår strategi att försöka springa på alla bollar blev ödesdiger – vi var alldeles för ofokuserade. Det slutade med att vi satt med mycket i lager och fick kassaflödesbekymmer. Och eftersom vi hade så mycket bundet kapital i USA var vår bank inte sugen på att ge oss krediten vi behövde för att hålla verksamheten rullande.

Lösningen blev ett samarbete mellan banken, EKN och Almi.

Fick rörelsekredit på 20 miljoner

– Banken tog kontakt med EKN och Almi, och tillsammans kunde de erbjuda oss en extra rörelsekredit på 20 miljoner kronor. Den krediten var nödvändig för att vi skulle kunna fortsätta producera våra skor och övriga produkter.

Efter det vände vinden för Icebug. I dag, fem år senare, finns bolaget på 20 marknader och USA är en riktig framgångssaga.

– Vi lade om vår strategi rejält och valde att kliva av affärer som innebar för höga kostnader. Dessutom riktade vi in oss på vissa delmarknader och har en bra process för hur vi investerar. Vi fördubblar faktiskt vår omsättning i USA i år. EKN var en väldigt trygg partner för oss genom allt detta och deras stöd var avgörande för oss.

Läs mer om hur EKN kan hjälpa företag med exportfinansiering

 

Mer från EKN

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EKN och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?