1515

Råvaror: Breda nedgångar

Priset på råolja och metaller sjönk på bred front på måndagen efter att dollarn stärkts mot euron i spåren av fortsatt oro över den europeiska skuldkrisen.

Vid klockan 11.15 noterades WTI-oljan 1:05 dollar lägre vid 94:10 dollar per fat, medan Brent-oljan backade 1:65 dollar till 115:59.

Eurogruppen beslöt på måndagskvällen att ett andra stödprogram till Grekland ska innehålla sänkt ränta på nödlånen och en förlängning av löptiderna på lånen, men finansministrarna misslyckades dock med att komma överens om hur kostnaderna för det andra nödlån till Grekland ska delas med kreditgivarna. Gruppens ordförande Jean- Claude Juncker sade att förhandlingarna fortsätter med den privata sektorn de kommande dagarna och ska avslutas snarast möjligt.

De fortsatta problemen med att tygla skuldkrisen har fått italienska och spanska obligationer att handlas på "skräpnivåer" och den senaste vågen av oro kom efter uppgifter på måndagen om att ECB försöker få euroräddningsfonden expanderad för att inkludera hjälp åt Italien.

Wolfgang Schäuble, Tysklands finansminister, beskrev uppgifterna som helt ogrundade, och sade att "det inte finns någon sådan diskussion överhuvudtaget".

På valutmarknaden pressades euron rejält och handlades vid lunchtid till 1:393 mot dollarn.

Under kvällen kommer inofficiell lagerstatistik från American Petroleum Institute som föregår den officiella lagerrapporten från det amerikanska energidepartementet på onsdagen. Till den senare statistiken väntar sig analytiker att råoljelagren ska ha sjunkit med drygt 2,1 miljoner fat under föregående vecka.

Bland produkterna väntas bensinlagren ha stigit med 0,5 miljoner fat, medan lagren av destillat väntas ha ökat med knappt 0,6 miljoner fat.

Även basmetallerna noterade breda nedgångar på London Metal Exchange. Kopparn sjönk med 47 dollar till 9.523 dollar per ton.

"Oron för skuldkrisen i Europa håller sig kvar i marknaden, särskilt för hur den kan komma att sprida sig vidare, och det väger tungt på marknaden", sade Wang Ning, analytiker vid Xiangyu Futures, till Bloomberg News.

I Kina meddelade borgmästaren i Shanghai, Han Zheng, att staden kommer att börja testa att begränsa priserna på nybyggda bostäder under andra hälften av 2011.

"Om bostadsmarknaden fortsätter att pressas av regeringen, är det inte bra för efterfrågan på basmetaller", sade Wang Ning.

I Chile avslutade gruvarbetare vid Escondida en strejk på måndagen efter att ha nått ett nytt avtal med arbetsgivaren, enligt facket. I måndags inleddes också en 24- timmarsstrejk på statligt ägda Codelco, som väntas avslutas på tisdagen.

En talesperson Collahuasi-gruvan, ägd av Anglo American och Xstrata, lät på måndagskvällen meddela att verksamheten vid gruvan "normaliseras" efter snöstormar och kraftigt regnfall förra veckan.

Även vid Freeport-Mcmorans Grasberggruva nåddes en överenskommelse mellan fack och arbetsgivare efter en veckolång strejk. Gruvarbetarna ska återgå till arbete på onsdagen.

Bland övriga gick zink mot strömmen med en uppgång om 16 dollar till 2.327 dollar per ton, medan nickel tappade 324 dollar till 22.901 dollar per ton.

På ädelmetallmarkanden sjönk spotpriset på guld 9 dollar till drygt 1.445 dollar per uns, medan silver backade 0:705 dollar till 35:10.

Table


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?