1515

Räntor och valutor: Euron fortsätter ned

Amerikanska marknadsräntor fortsatte ned efter svensk stängning på måndagen samtidigt som USA-börserna föll och euron försvagades ytterligare sedan oron för skuldkrisen i euroområdet tilltagit.

Flykten till amerikanska statspapper, som ses som en trygg hamn, fick den tioåriga USA-räntan att sjunka under 3 procent för första gången på nästan två veckor.

Eurogruppen beslöt på måndagskvällen att ett andra stödprogram till Grekland ska innehålla sänkt ränta på nödlånen och en förlängning av löptiderna på lånen.

Finansministrarna misslyckades däremot med att komma överens om hur kostnaderna för det andra nödlån till Grekland ska delas med kreditgivarna. Eurogruppens ordförande Jean- Claude Juncker sade att förhandlingarna fortsätter med den privata sektorn de kommande dagarna och ska avslutas snarast möjligt.

Samtidigt fortsatte chefen för Europeiska centralbanken Jean-Claude Trichet att hävda ECB:s ståndpunkt vid mötet. I uttalandet tillfogades ECB:s syn att man bör undvika en kredithändelse eller selektiv default.

Jacques Cailloux, chefekonom för Europa vid Royal Bank of Scotland, sade i en intervju med Bloomberg Television att smittan sprids väldigt snabbt.

"Europa måste erkänna att det inte längre är en kris för små länder i euroområdet. Det börjar bli en kris för hela euroområdet och europeiska beslutsfattare har kämpat en tid med att förstå detta", sade han.

Italiens och Spaniens obligationer handlas som "skräp" när EU:s finansministrar misslyckas att tygla skuldkrisen till de tre länder som redan räddats av nödlån.

"Spanska och italienska obligationer är under så stort tryck att det känns som att det är deras sista varningsklocka. De mindre perifera marknaderna var hanterbara i termer av storlek, men nu när krisen rör sig bortom dessa blir insatserna högre", sade Elwin de Groot, senior marknadsekonom vid Rabobank i Utrecht, Nederländerna, till Bloomberg News.

Utvecklingen för Italien belyser, enligt analytiker, Europas oförmåga att begränsa krisen, som började i Grekland i oktober 2009 och ledde till efterföljande räddningsaktioner i Irland och Portugal.

Portugals centralbank uppgav i en rapport natten till tisdagen att Portugals ekonomi kommer att krympa mer än väntat i år och gå på lågvarv även under 2012 då besparingsåtgärderna som krävdes för den internationella nödhjälpen börjar verka.

I tisdagens asiatiska handel har USA-räntorna sjunkit ytterligare några punkter.

Den tvååriga USA-räntan är ned 2 punkter till 0,36 procent från måndagens svenska stängning, och den tioåriga är ned 7 punkter till 2,89 procent.

I eftermiddag publiceras NFIB konfidensindex för småföretag i juni, handelsbalans för maj samt den veckovisa detaljhandelsförsäljningen från ICSC och Redbook.

Det blir också protokollet från Federal Reserves senaste räntemöte den 22-22 juni.

Japanska räntor pekade också nedåt på grund av oro för utvecklingen i euroområdet och inför Bank of Japans räntebesked, som väntas under morgonen. Inga förändringar av centralbankens penningpolitik är väntade.

På valutamarknaden har euron fallit under 1:40- strecket mot dollarn och handlas tidigt på tisdagsmorgonen till 1:3963.

Dollarn har i sin tur försvagats mot yenen.

Kronan har under natten blivit 9 öre svagare mot dollarn och 7 öre svagare mot euron sedan måndagens eftermiddagsnoteringar.

På tisdagens inhemska makroagenda finns framförallt KPI-statistiken för juni månad. Konsumentpriserna väntas ha varit oförändrade i månadstakt i juni och stigit med 3,3 procent från ett år tidigare, enligt SME Direkts enkät bland analytiker.

Även Riksbankens prognos, från den penningpolitiska rapporten som publicerades den 4 juli, pekade mot en KPI- inflation på 3,3 procent i juni.

På den europeiska agendan återfinns KPI även från Tyskland, Frankrike och Storbritannien. Det blir också ekofinmöte i Bryssel.

Under natten kom siffror som visade att såväl brittiska huspriser som omsättningen i detaljhandeln fortsatte att sjunka i juni.

Table


Innehåll från KasperskyAnnons

Kaspersky om cybersäkerhet och vikten av att ligga steget före

Tim de Groot, Nordisk områdeschef på Kaspersky.
Tim de Groot, Nordisk områdeschef på Kaspersky.

Varje gång ett företag betalar en stor lösensumma till hackers så vinner cyberkriminaliteten mark och blir mäktigare – och farligare. Datasäkerhetsföretaget Kaspersky liknar processen vid ett ekosystem som leder till en utveckling där ingen går säker – inte ens de stora jättarna. 

– Våra säkerhetslösningar och expertis skyddar allt från enskilda konsumenter till stora företag med tusentals anställda, säger Tim de Groot, Nordisk områdeschef på Kaspersky. 

Cybersecurity-branschen växer i takt med att brottslingarna blir mer och mer sofistikerade och alla företag – oavsett storlek – behöver lägga resurser på att skydda sig från angrepp. Kaspersky har lång erfarenhet av säkerhetsfrågor och är globalt ledande inom cybersecurity, med ett stort fokus på den nordiska marknaden och ett dedikerat team i Sverige.

– Vårt främsta mål är att bidra till en säkrare värld, och det genom att erbjuda en bredd som få andra säkerhetsleverantörer har, säger Tim de Groot.

I juni-augusti 2021 utfördes utförliga tester på elva olika ransomware-skydd som erbjuds på så kallade Endpoint Protection Platforms. 113 attacker utfördes och endast Kaspersky kunde erbjuda 100% skydd.

– Vi garanterar ett avancerat säkerhetsskydd för alla våra användare, bekräftar Tim de Groot.

Lösensummor leder till mer avancerad kriminalitet

I Norden ligger vi i absolut framkant vad gäller digitaliseringen, vilket innebär stora möjligheter – men också stora risker. Ju större mängd känslig data som ligger hos ett företag, desto mer attraktiv är man för en hacker. Ett av de största hoten idag är ransomware, det vill säga skadlig programvara som används i utpressningssyfte, menar Tim de Groot.

– Allt är kopplat till finansiering. Det här handlar om organiserad brottlighet och ju mer pengar de har, desto mer expertis kan de använda sig av. Lösensummorna leder till mer avancerad kriminalitet. Frågan vi måste ställa oss är: var ska det sluta?

En av de största utmaningarna

Det värsta som kan hända, menar Tim de Groot, är att en hel industri blir utsatt för ett angrepp; livsmedel, energi eller annat som samhället är beroende av. 

– Många av industrierna har bra skydd på sina datorer, men inte på maskinerna. För närvarande är det inte många hackers som vet hur de ska göra intrång på eller styra industriella maskiner, men det kommer att komma en tid när de vet det. Det är en av de största utmaningarna, för alla länder – att se till att vi andra ligger steget före, avslutar Tim de Groot.

Om Kaspersky

Kaspersky är en global leverantör av lösningar för cybersäkerhet som grundades 1997. Kasperskys djupgående hotanalyser och säkerhetsexpertis omsätts fortlöpande i säkerhetsrelaterade lösningar och tjänster som skyddar företag, viktig infrastruktur, myndigheter och konsumenter runtom i världen. I företagets uttömmande utbud av säkerhetslösningar ingår ledande klientskydd och ett antal specialiserade säkerhetslösningar och -tjänster som skyddar mot sofistikerade hot, idag och i framtiden. Över 400 miljoner användare skyddas av Kaspersky teknik och de hjälper 240 000 företagskunder att skydda det viktigaste de har.

Läs mer på https://www.kaspersky.se/

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Kaspersky och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?